×

Nous utilisons des cookies pour rendre LingQ meilleur. En visitant le site vous acceptez nos Politique des cookies.


image

Nederlands voor Buitenlunders, Les 38 12 provincies

Les 38 12 provincies

Nederland heeft twaalf provincies. Ze hebben allemaal hun eigen geschiedenis en hun eigen karakter. Friesland heeft zelfs een eigen taal! Elke provincie heeft een bestuur. Hoewel de macht daarvan beperkt is. Want boven het provinciebestuur staat de centrale overheid. De regering van het land. En op een lager niveau zitten de gemeentes. Die bepalen het beleid dat specifiek is voor elke gemeente. Op het terrein van de provincie liggen dus zaken die meer dan 1 gemeente betreffen. Bij voorbeeld het bouwen van snelwegen. Elke provincie heeft haar sterke punten, waardoor zij van waarde is voor het hele land.

Zo zijn Noord- en Zuid-Holland belangrijk vanwege handel, industrie en toerisme. Hier wonen dan ook de meeste mensen. In Groningen, in het noorden, is 60 jaar geleden gas onder de grond ontdekt. Dit zogenaamde aardgas is veel waard. De Nederlanders koken erop. En bedrijven worden voorzien van goedkope energie. In Friesland lopen heel wat koeien rond. Die leveren veel van de Nederlandse melkproducten. De Friese meren trekken veel toeristen. En hetzelfde geldt voor de eilanden in de Noordzee. Zij zijn ideaal voor een korte vakantie. In het midden van het land ligt de provincie Utrecht. De hoofdstad heet ook Utrecht. Utrecht vergaderstad: voor iedereen even ver weg.

De provincie Flevoland is nog geen 50 jaar geleden ontstaan. Jonge gezinnen vinden woonruimte in dit nieuwe land. Gelderland, in het oosten, heeft een natuurpark, waarin je heerlijk kunt wandelen. Ook in Noord-Brabant en Limburg, in het zuiden, is mooie natuur. En industrie. Aan het Brabantse Eindhoven danken we de gloeilamp. En Limburg levert enkele van de nieuwste typen Japanse auto's. Trouwens: in het zuiden spreekt men het Nederlands anders uit. Het klinkt anders. Heb je dat wel eens gemerkt? Zulke grote verschillen in zo'n klein landje!


Les 38 12 provincies Lektion 38 12 Provinzen Lesson 38 12 provinces Lekcja 38 12 prowincji

Nederland heeft twaalf provincies. Ze hebben allemaal hun eigen geschiedenis en hun eigen karakter. Friesland heeft zelfs een eigen taal! Elke provincie heeft een bestuur. Hoewel de macht daarvan beperkt is. Although its power is limited. Want boven het provinciebestuur staat de centrale overheid. De regering van het land. En op een lager niveau zitten de gemeentes. Die bepalen het beleid dat specifiek is voor elke gemeente. These set policies specific to each municipality. Op het terrein van de provincie liggen dus zaken die meer dan 1 gemeente betreffen. So in the province's field are matters that affect more than 1 municipality. Bij voorbeeld het bouwen van snelwegen. Elke provincie heeft haar sterke punten, waardoor zij van waarde is voor het hele land. Each province has its strengths, making it of value to the whole country.

Zo zijn Noord- en Zuid-Holland belangrijk vanwege handel, industrie en toerisme. Hier wonen dan ook de meeste mensen. In Groningen, in het noorden, is 60 jaar geleden gas onder de grond ontdekt. In Groningen, in the north, gas was discovered underground 60 years ago. Dit zogenaamde aardgas is veel waard. This so-called natural gas is worth a lot. De Nederlanders koken erop. The Dutch are cooking on it. En bedrijven worden voorzien van goedkope energie. Und die Unternehmen werden mit billiger Energie versorgt. And businesses are provided with cheap energy. In Friesland lopen heel wat koeien rond. Die leveren veel van de Nederlandse melkproducten. De Friese meren trekken veel toeristen. En hetzelfde geldt voor de eilanden in de Noordzee. And the same goes for the islands in the North Sea. Zij zijn ideaal voor een korte vakantie. In het midden van het land ligt de provincie Utrecht. De hoofdstad heet ook Utrecht. Utrecht vergaderstad: voor iedereen even ver weg. Utrecht meeting city: just as far away for everyone.

De provincie Flevoland is nog geen 50 jaar geleden ontstaan. The province of Flevoland was created less than 50 years ago. Jonge gezinnen vinden woonruimte in dit nieuwe land. Gelderland, in het oosten, heeft een natuurpark, waarin je heerlijk kunt wandelen. Ook in Noord-Brabant en Limburg, in het zuiden, is mooie natuur. En industrie. Aan het Brabantse Eindhoven danken we de gloeilamp. To Eindhoven in Brabant we owe the light bulb. En Limburg levert enkele van de nieuwste typen Japanse auto's. Und Limburg liefert einige der neuesten japanischen Fahrzeugtypen. Trouwens: in het zuiden spreekt men het Nederlands anders uit. By the way: in the South, people pronounce Dutch differently. Het klinkt anders. Heb je dat wel eens gemerkt? Zulke grote verschillen in zo'n klein landje!