Les 38 12 provincies
Nederland heeft twaalf provincies. Ze hebben allemaal hun eigen geschiedenis en hun eigen karakter. Friesland heeft zelfs een eigen taal! Elke provincie heeft een bestuur. Hoewel de macht daarvan beperkt is. Want boven het provinciebestuur staat de centrale overheid. De regering van het land. En op een lager niveau zitten de gemeentes. Die bepalen het beleid dat specifiek is voor elke gemeente. Op het terrein van de provincie liggen dus zaken die meer dan 1 gemeente betreffen. Bij voorbeeld het bouwen van snelwegen. Elke provincie heeft haar sterke punten, waardoor zij van waarde is voor het hele land.
Zo zijn Noord- en Zuid-Holland belangrijk vanwege handel, industrie en toerisme. Hier wonen dan ook de meeste mensen. In Groningen, in het noorden, is 60 jaar geleden gas onder de grond ontdekt. Dit zogenaamde aardgas is veel waard. De Nederlanders koken erop. En bedrijven worden voorzien van goedkope energie. In Friesland lopen heel wat koeien rond. Die leveren veel van de Nederlandse melkproducten. De Friese meren trekken veel toeristen. En hetzelfde geldt voor de eilanden in de Noordzee. Zij zijn ideaal voor een korte vakantie. In het midden van het land ligt de provincie Utrecht. De hoofdstad heet ook Utrecht. Utrecht vergaderstad: voor iedereen even ver weg.
De provincie Flevoland is nog geen 50 jaar geleden ontstaan. Jonge gezinnen vinden woonruimte in dit nieuwe land. Gelderland, in het oosten, heeft een natuurpark, waarin je heerlijk kunt wandelen. Ook in Noord-Brabant en Limburg, in het zuiden, is mooie natuur. En industrie. Aan het Brabantse Eindhoven danken we de gloeilamp. En Limburg levert enkele van de nieuwste typen Japanse auto's. Trouwens: in het zuiden spreekt men het Nederlands anders uit. Het klinkt anders. Heb je dat wel eens gemerkt? Zulke grote verschillen in zo'n klein landje!