Les 30 Wat moet ik doen als ik ziek ben?
Hoe is de medische zorg geregeld? Wat moet ik doen als ik ziek ben? Je gaat altijd eerst naar de huisarts. De basis van het systeem. Hij of zij woont in je buurt. En houdt op bepaalde tijden spreekuur. Soms moet je bellen om een afspraak te maken. Het is praktisch als je dan al bekend bent bij een huisarts. Vraag je buren wie hun dokter is, en of ze tevreden zijn. Bel hem op of hij nog ruimte heeft voor jou als patiёnt. Dan weet je wie je moet bellen als je plotseling ziek wordt. Maar als ik ziek ben, ga ik liever naar een specialist!
In Nederland ga je eerst naar de huisarts. Hij heeft algemene kennis. En hij kent jouw geschiedenis. Althans, die heeft hij in z'n pc zitten. Hij heeft aandacht voor jouw persoon. Hij voert een persoonlijk gesprek met je. Samen met jou denkt hij na over de oorzaak van de ziekte. Pijn aan je schouder? Wellicht zit je niet in de juiste houding achter je pc. Je slaapt al weken slecht? Spanningen op je werk, misschien. Verkouden? 3 dagen vroeg naar bed. Zo moe de laatste tijd? Dan ga ik je bloed laten onderzoeken. Als de huisarts vindt dat je medicijnen nodig hebt, schrijft hij een recept. Dat gaat dan direct naar de computer van de apotheek. Als hij geen oplossing kan bedenken, stuurt hij je met een brief naar de specialist. Meestal is die verbonden aan een ziekenhuis.
Heb je al een tandarts overigens? Die heeft een eigen praktijk. Die bel je zelf. Is de medische zorg eigenlijk gratis, hier? En de medicijnen? Je verzekering betaalt het grootste deel van de kosten. Je bent toch wel verzekerd? In principe heeft iedereen een basisverzekering. Dat is verplicht. De premie betaal je zelf. Als je inkomen laag is, betaal je minder. Toch is een kwart miljoen Nederlanders niet verzekerd! En als die hulp nodig hebben of gewond raken bij een ongeluk? Dan krijgen ze toch de juiste behandeling in het ziekenhuis.