×

Ми використовуємо файли cookie, щоб зробити LingQ кращим. Відвідавши сайт, Ви погоджуєтесь з нашими правилами обробки файлів «cookie».


image

2019 Farda, June 8 2

June 8 2

دقیقاً. ناهید خداکرمی امروز رئیس در کمیتۀ سلامت شورای شهر تهران هشدار داده به اینکه در واقع احتمال انتقال کرونا در مترو بسیار بالاست. و از دولت می خواد که یک تسهیلاتی بده برای خرید اتوبوس و واگن. جالبه که می گه ما سه ساله که در شورای پنجم با دولت در حال رایزنی هستیم که آقا اتوبوس و قطار و مترو برای پایتخت باید تهیه کنید. ولی از یک طرف واردات اتوبوس ممنوعه. از طرفی هم در مورد تأمین سفارشات قبلی اتوبوس از خارج از کشور با مشکل مواجه شدیم. و همۀ این ها در واقع می تونه برای تصمیم گیری در مورد برداشته شدن فاصله گذاری اجتماعی تأثیر بذاره. این دقیقا همون موردیه که در واقع آقای نمکی هم بهش اشاره می کنه برای طرح ترافیک. و می گفت تا این اتوبوس ها اضافه نشن تا واگن ها زیاد نشن در واقع طرح ترافیک تهران معنایی نداره. و در واقع خطر رو چندین برابر می کنه برای اینکه افزایش پیدا کنه.

سپاسگزارم ازت کیانوش که با ما همراه بودی و نگاهی داشتی به آخرین های کرونا در ایران. که بسیار خوب خبرها گسترده است. و ما سعی می کنیم که مهم ترینش ور برای مخاطبانی که در این لحظه وقتشون رو گذاشتن و شنوندۀ مجلۀ نیمروزی هستند اختصاص بدیم. اما همین بحث رو می خواهیم پی بگیریم با یک کارشناس در تهران. دکتر حین کیوانی با ما هستند. استاد ویروس شناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران تا نگاهی داشته باشیم به این موضوع.

آقای کیوانی بهتون سلامی می کنم. ما این روزها شاهد یک مسئله ای هستیم که صحبت خیلی ازش می شه. و می گن که عادی سازی نکنید شرایط کرونایی ایران رو برای شهروندان. اما سوال اساسی اینه که این عادی سازی اصلا به شکلی شکل می گیره؟ چه کسی عادی سازی می کنه؟ آیا شهروندان برای خودشون عادی سازی می کنن یا این حاکی از این هست که ما اطلاعات و پیام های متناقضی بهشون می دیم؟ یعنی یک وقتی بهشون می گیم که هشدار وجود داره، یه وقت دیگه این هشدارها رو کمرنگ تر جلوه می دیم بازگشایی ها رو بیشتر بزرگنمایی می کنیم.

ببینید اینکه به اصطلاح ما زمانی هشدار می دیم و زمانی می گیم که یه مقداری متعادل بشن توی اون رفتارهای خیلی ترسناک من البته نشنیدم در ایران که گفته باشن مثلا فاصلۀ اجتماعی رعایت نشه یا اینکه جمعیت های پرازدحامی تشکیل بشه. ولی اینکه واقعیتی که هست اینه که ما در ابتدا خیلی همۀ مردم از این ویروس وحشت داشتند. و البته خوب خیلی متوقف کردند. زمان هایی که تهران قاعدتا اگر کرونا نبود بایستی که ترافیک خیلی سنگینی رو می داشت، امسال ما دیدیم که بدون ترافیک بود. از شمال به جنوب تهران رو ظرف چند دقیقه شما می تونستید با اتومبیل برید. این حالت یه مقداری طبیعیه. نه تنها در ایران در جاهای دیگه هم اون حالت وجود دارد. یه مقداری ترس مردم از ویروس کم شده. و متناسب با این گذر زمان واقعیت اینه که تلفات ما و میزان بستری شدن مردم ما هم کم شده.

شاید با دیدن این وضعیت که میزان تلفات خیلی کم شده نسبت به اون اوایل، یه مقداری حالا بعضا احساس می شه که ویروس از شدتش کاهش پیدا کرده. مردم بالاخره نمی تونن همیشه در خونه بمونن و کار اقتصادیشون رو تعطیل بکنند. به خاطر این هست که یه مقداری دیگه رعایت ها مثل اون اوایل نمیشه. اما فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک و این تجهیزاتی که حالا به عنوان تجهیزات حفاظت فردی هست الان داره کمابیش استفاده می شه و کمابیش این احتیاطات انجام می گیره. در مورد بازگشایی تدریجی من حالا در شهرهایی که خیلی وضعیت بد نیست خود من نظرم اینه که به هر حال ما باید بازگشایی تدریجی رو می کردیم. و کار اصلا اشتباهی نبوده. اما با رعایت اون فاصله گذاری اجتماعی و رعایت در واقع اون استفاده از وسایل حفاظت شخصی.

ولی خوب الان ما شاهد این هستیم آقای دکتر که می گیم اوج گرفته بیماری در خیلی جاها. یعنی یه مدتی گفته شد که کاهش هست اما الان صحبت همش دربارۀ اوج گیری بیماریه. بعضی از حتی مقام های محلی مثلا می گن پیک دومه. ولی خوب الان مقام های مسئول رد می کنند این مسئلۀ پیک دوم یا اینکه حالا موج دوم کرونا رو. اما واقعا خوب دلیل این اوج گیری آیا نمی تونه این باشه که ما وقتی که بازگشایی می کنیم...چون مثلا من جمهوری آذربایجان رو مثال بزنم که بغل ایران همسایۀ ایرانه. تا یه مقدار آمار رفت بالا سریع شهرهای بزرگ و اصلی رو تقریبا رفت و آمد رو توش معلق کردند.

نه عذر می خوام، این اوج گیری رو شما ببینید منطقۀ جغرافیاییش کجاست. ما خوب استان های بزرگی داریم، سرزمین خیلی پهناوری هستیم و اصلا یک استان ما معادل مساحت یک کشور اروپایی هست. این اوج گیری در استان هایی است که تازه ویروس داره وارد می شه. و وقتی تازه ویروس داره وارد می شه به عنوان مثال در استان خوزستان یا رد سیستان و بلوچستان اولش ما یه اوج گیری داریم. این کاملا طبیعیه. یکی این مسئله است یکی مسئلۀ دوم اینه که الان نسبت به سه چهار ماه پیش و اون اوائل اسفند که شناسایی موارد اولیه کرونا در ایران صورت گرفت، مراکزی که تست می کنند خیلی بیشتر شدند. و دیگه تست مولکولی در واقع ویروس کووید نوزده تبدیل شده به یه کار روتین در خیلی از شهرها. و بنابراین ما بیماریابی مون خیلی بیشتره و خوشبختانه خیلی از موارد هم موارد بدون علامتی هستند.

من خودم اعتقاد ندارم که ما پیک دوممون شروع شده. چون در شهرهایی که شما می بینید مثل اصفهان، تهران امثال اینها، در بعضی از شهرها که واقعیت اینه در شهرهای شمالی ما به اون ایمنی گروهی تقریبا رسیدیم. و اصلا موارد جدید شاید روزی چند نمونه باشه و تلفات هم به بعضا روزی یه نفر دو نفر در اون شهرها رسیده. که بسیار چیز به اصلاح کمی هست در ارتباط با این ویروس. بنابراین اینکه پیک دوم در ایران شروع شده این اصلا حرف درستی نیست. از نقطه نظر ایمونولوژیست ها و از اون واقعیتی که ما رد اینجا می بینیم. اما اینکه در بعضی از استان هایی که ویروس تازه وارد شده تعداد بالا هست، تا یک زمانی به یک تعادلی برسه این یک واقعیته. و یک واقعیتیه که به نظر من از نظر علمی و از نظر اپیدومیولوژی کاملاً منتظره بود.

ما موارد تستمون و بیماریابی مون افزایش پیدا کرده که این به اصطلاح به دلیل آزمایشگاه های متعددیه که در مناطق مختلف الان در دورافتاده ترین مناطق کشور هم امکانات تست مولکولی برای مشخص کردن اینکه آیا ویروس در گلوی فرد هست یا نه وجود داره. این ها باعث شده که آمار ما آمار بالایی باشه. و عرض کردم به دلیل پهناور بودن ایران ما در مناطقی که الان ویروس می ره طبیعتاً یک تعداد بالایی از بیماری رو داریم. که متاسفانه بعضا ممکنه در این مناطق تلفاتش هم بیشتر باشه ولی قطعا بعد از مدتی می شه مثل شهرهای دیگه. همون که عرض کردم ما یه نقطه ای داریم به نام r zero که r zero الان به حدود هفت دهم بعضی جاها رسیده. یعنی یک نفر به سختی به یک نفر دیگه منتقل می کنه. و این نشونۀ این هست که فاصلۀ اجتماعی و اقدامات احتیاطی خیلی خوب در این مدت در کشور ما رعایت شده.

سپاسگزارم دکتر حسین کیوانی، ویروس شناس و استاد ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران که در تهران ما رو همراهی می کردند. نگاهی داشتیم به مسئلۀ بحران کرونا در ایران و اینکه شرایط به چه سمتی داره پیش می ره. شما صحبت ها رو شنیدید. می تونید شما هم نظراتتون رو برای ما بگذارید. دو صفر چهل و دو صفر دو بیست و یک دوازده بیست و یک سیزده رو فراموش نکنید. اجازه بدید بریم سراغ یک موضوع دیگه که این روزها خیلی داغ بوده این موضوع.

دبیر اول سفارت افغانستان در تهران گفته بررسی ها در مورد آتش گرفتن خودروی حامل مهاجران و پناهجویان افغان در یزد ادامه داره و کابل از وزارت خارجۀ ایران خواسته تحقیقات جدی در این باره انجام بده. در همین ارتباط فاطمه طالقانی به رادیو آزادی گفته تلاش ها برای شناسایی هویت سه پناهجویی که در آتش سوزی خودرو در شهر یزد سوختند ادامه داره. زخمیان این حادثه هم در بیمارستان بستری هستند. و مهاجرانی که زنده موندند نزد دولت ایران هستند. بشنویم در همین ارتباط صحبت هایی رو که کیان معنوی داشته با یکی از افرادی که در این خصوص صاحب نظره.

June 8 2 June 8 2 8 giugno 2

دقیقاً. Exactly. ناهید خداکرمی امروز رئیس در کمیتۀ سلامت شورای شهر تهران هشدار داده به اینکه در واقع احتمال انتقال کرونا در مترو بسیار بالاست. Nahid Khodakarami, the head of the health committee of the Tehran City Council, warned today that the possibility of corona transmission in the subway is very high. و از دولت می خواد که یک تسهیلاتی بده برای خرید اتوبوس و واگن. جالبه که می گه ما سه ساله که در شورای پنجم با دولت در حال رایزنی هستیم که آقا اتوبوس و قطار و مترو برای پایتخت باید تهیه کنید. ولی از یک طرف واردات اتوبوس ممنوعه. از طرفی هم در مورد تأمین سفارشات قبلی اتوبوس از خارج از کشور با مشکل مواجه شدیم. On the other hand, we had problems in fulfilling the previous orders of buses from abroad. و همۀ این ها در واقع می تونه برای تصمیم گیری در مورد برداشته شدن فاصله گذاری اجتماعی تأثیر بذاره. And all of this can actually affect the decision to remove social distance. این دقیقا همون موردیه که در واقع آقای نمکی هم بهش اشاره می کنه برای طرح ترافیک. This is exactly what Mr. Namaki is referring to for the traffic plan. و می گفت تا این اتوبوس ها اضافه نشن تا واگن ها زیاد نشن در واقع طرح ترافیک تهران معنایی نداره. And he said that until these buses are added so that the wagons do not increase, in fact, the Tehran traffic plan does not make sense. و در واقع خطر رو چندین برابر می کنه برای اینکه افزایش پیدا کنه.

سپاسگزارم ازت کیانوش که با ما همراه بودی و نگاهی داشتی به آخرین های کرونا در ایران. Thank you, Mr. Kianoosh, for joining us and taking a look at the latest Corona in Iran. که بسیار خوب خبرها گسترده است. That's great news. و ما سعی می کنیم که مهم ترینش ور برای مخاطبانی که در این لحظه وقتشون رو گذاشتن و شنوندۀ مجلۀ نیمروزی هستند اختصاص بدیم. And we try to make the most of it for audiences who are spending their time listening to Nimroz magazine. اما همین بحث رو می خواهیم پی بگیریم با یک کارشناس در تهران. دکتر حین کیوانی با ما هستند. The doctor is with us during Keyvani. استاد ویروس شناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران تا نگاهی داشته باشیم به این موضوع.

آقای کیوانی بهتون سلامی می کنم. ما این روزها شاهد یک مسئله ای هستیم که صحبت خیلی ازش می شه. These days, we are witnessing an issue that is being talked about a lot. و می گن که عادی سازی نکنید شرایط کرونایی ایران رو برای شهروندان. اما سوال اساسی اینه که این عادی سازی اصلا به شکلی شکل می گیره؟ چه کسی عادی سازی می کنه؟ آیا شهروندان برای خودشون عادی سازی می کنن یا این حاکی از این هست که ما اطلاعات و پیام های متناقضی بهشون می دیم؟ یعنی یک وقتی بهشون می گیم که هشدار وجود داره، یه وقت دیگه این هشدارها رو کمرنگ تر جلوه می دیم بازگشایی ها رو بیشتر بزرگنمایی می کنیم. But the fundamental question is, does this normalization take shape at all? Who normalizes? Do citizens normalize themselves, or does it indicate that we are giving them contradictory information and messages? That is, once we tell them that there is a warning, another time we make these warnings less visible, we magnify the reopenings more.

ببینید اینکه به اصطلاح ما زمانی هشدار می دیم و زمانی می گیم که یه مقداری متعادل بشن توی اون رفتارهای خیلی ترسناک من البته نشنیدم در ایران که گفته باشن مثلا فاصلۀ اجتماعی رعایت نشه یا اینکه جمعیت های پرازدحامی تشکیل بشه. You see, we are so-called alert when we say that there is a certain amount of balance in those very scary behaviors. ولی اینکه واقعیتی که هست اینه که ما در ابتدا خیلی همۀ مردم از این ویروس وحشت داشتند. But the fact of the matter is that at first we were all very scared of the virus. و البته خوب خیلی متوقف کردند. And of course they stopped very well. زمان هایی که تهران قاعدتا اگر کرونا نبود بایستی که ترافیک خیلی سنگینی رو می داشت، امسال ما دیدیم که بدون ترافیک بود. The times when Tehran should have had very heavy traffic if it weren't for Corona, this year we saw that it was without traffic. از شمال به جنوب تهران رو ظرف چند دقیقه شما می تونستید با اتومبیل برید. این حالت یه مقداری طبیعیه. نه تنها در ایران در جاهای دیگه هم اون حالت وجود دارد. یه مقداری ترس مردم از ویروس کم شده. و متناسب با این گذر زمان واقعیت اینه که تلفات ما و میزان بستری شدن مردم ما هم کم شده. And in line with this passage of time, the reality is that our casualties and the rate of hospitalization of our people have also decreased.

شاید با دیدن این وضعیت که میزان تلفات خیلی کم شده نسبت به اون اوایل، یه مقداری حالا بعضا احساس می شه که ویروس از شدتش کاهش پیدا کرده. Perhaps seeing that the death toll is much lower than it was before, some feel that the virus is now declining in intensity. مردم بالاخره نمی تونن همیشه در خونه بمونن و کار اقتصادیشون رو تعطیل بکنند. به خاطر این هست که یه مقداری دیگه رعایت ها مثل اون اوایل نمیشه. This is because some other considerations are not the same as before. اما فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک و این تجهیزاتی که حالا به عنوان تجهیزات حفاظت فردی هست الان داره کمابیش استفاده می شه و کمابیش این احتیاطات انجام می گیره. در مورد بازگشایی تدریجی من حالا در شهرهایی که خیلی وضعیت بد نیست خود من نظرم اینه که به هر حال ما باید بازگشایی تدریجی رو می کردیم. As for my gradual reopening, now in cities where the situation is not so bad, I think we should have reopened gradually anyway. و کار اصلا اشتباهی نبوده. And it wasn't a mistake at all. اما با رعایت اون فاصله گذاری اجتماعی و رعایت در واقع اون استفاده از وسایل حفاظت شخصی. But by observing that social distance and observing it, in fact, it is the use of personal protective equipment.

ولی خوب الان ما شاهد این هستیم آقای دکتر که می گیم اوج گرفته بیماری در خیلی جاها. یعنی یه مدتی گفته شد که کاهش هست اما الان صحبت همش دربارۀ اوج گیری بیماریه. بعضی از حتی مقام های محلی مثلا می گن پیک دومه. ولی خوب الان مقام های مسئول رد می کنند این مسئلۀ پیک دوم یا اینکه حالا موج دوم کرونا رو. But now the authorities are rejecting this issue of the second courier or now the second wave of Corona. اما واقعا خوب دلیل این اوج گیری آیا نمی تونه این باشه که ما وقتی که بازگشایی می کنیم...چون مثلا من جمهوری آذربایجان رو مثال بزنم که بغل ایران همسایۀ ایرانه. But really, can't the reason for this rise be that when we reopen ... because, for example, I cite the example of the Republic of Azerbaijan, which is next to Iran, Iran's neighbor. تا یه مقدار آمار رفت بالا سریع شهرهای بزرگ و اصلی رو تقریبا رفت و آمد رو توش معلق کردند. To some extent, the number of large and major cities quickly increased, and almost all of them were suspended.

نه عذر می خوام، این اوج گیری رو شما ببینید منطقۀ جغرافیاییش کجاست. No, I'm sorry, you see this climax, where is its geographical area? ما خوب استان های بزرگی داریم، سرزمین خیلی پهناوری هستیم و اصلا یک استان ما معادل مساحت یک کشور اروپایی هست. Well, we have big provinces, we have a very large territory, and our province is the equivalent of the area of a European country. این اوج گیری در استان هایی است که تازه ویروس داره وارد می شه. This is the peak in the provinces where the virus is just entering. و وقتی تازه ویروس داره وارد می شه به عنوان مثال در استان خوزستان یا رد سیستان و بلوچستان اولش ما یه اوج گیری داریم. And when the virus has just entered, for example, in Khuzestan province or the rejection of Sistan and Baluchestan, we have a peak. این کاملا طبیعیه. یکی این مسئله است یکی مسئلۀ دوم اینه که الان نسبت به سه چهار ماه پیش و اون اوائل اسفند که شناسایی موارد اولیه کرونا در ایران صورت گرفت، مراکزی که تست می کنند خیلی بیشتر شدند. One is this, the second is that now compared to three or four months ago, and in early March, when the initial cases of corona were identified in Iran, the centers they are testing are much larger. و دیگه تست مولکولی در واقع ویروس کووید نوزده تبدیل شده به یه کار روتین در خیلی از شهرها. And the molecular test is actually the nineteenth covid virus that has become routine in many cities. و بنابراین ما بیماریابی مون خیلی بیشتره و خوشبختانه خیلی از موارد هم موارد بدون علامتی هستند.

من خودم اعتقاد ندارم که ما پیک دوممون شروع شده. چون در شهرهایی که شما می بینید مثل اصفهان، تهران امثال اینها، در بعضی از شهرها که واقعیت اینه در شهرهای شمالی ما به اون ایمنی گروهی تقریبا رسیدیم. Because in the cities you see, such as Isfahan, Tehran, and the like, in some cities, the reality is that in the northern cities, we have almost reached that group safety. و اصلا موارد جدید شاید روزی چند نمونه باشه و تلفات هم به بعضا روزی یه نفر دو نفر در اون شهرها رسیده. And in fact, the new cases may be a few examples a day, and the casualties have sometimes reached one or two people a day in those cities. که بسیار چیز به اصلاح کمی هست در ارتباط با این ویروس. بنابراین اینکه پیک دوم در ایران شروع شده این اصلا حرف درستی نیست. Therefore, the fact that the second courier has started in Iran is not true at all. از نقطه نظر ایمونولوژیست ها و از اون واقعیتی که ما رد اینجا می بینیم. From the point of view of immunologists and from the fact that we see rejection here. اما اینکه در بعضی از استان هایی که ویروس تازه وارد شده تعداد بالا هست، تا یک زمانی به یک تعادلی برسه این یک واقعیته. و یک واقعیتیه که به نظر من از نظر علمی و از نظر اپیدومیولوژی کاملاً منتظره بود.

ما موارد تستمون و بیماریابی مون افزایش پیدا کرده که این به اصطلاح به دلیل آزمایشگاه های متعددیه که در مناطق مختلف الان در دورافتاده ترین مناطق کشور هم امکانات تست مولکولی برای مشخص کردن اینکه آیا ویروس در گلوی فرد هست یا نه وجود داره. We have seen an increase in our cases and diseases, which is due to the so-called multiple laboratories in different parts of the country, which are now in the most remote areas of the country. این ها باعث شده که آمار ما آمار بالایی باشه. و عرض کردم به دلیل پهناور بودن ایران ما در مناطقی که الان ویروس می ره طبیعتاً یک تعداد بالایی از بیماری رو داریم. که متاسفانه بعضا ممکنه در این مناطق تلفاتش هم بیشتر باشه ولی قطعا بعد از مدتی می شه مثل شهرهای دیگه. همون که عرض کردم ما یه نقطه ای داریم به نام r zero که r zero الان به حدود هفت دهم بعضی جاها رسیده. As I said, we have a point called r zero that r zero has now reached about seven tenths of the way. یعنی یک نفر به سختی به یک نفر دیگه منتقل می کنه. That is, one person hardly transfers to another. و این نشونۀ این هست که فاصلۀ اجتماعی و اقدامات احتیاطی خیلی خوب در این مدت در کشور ما رعایت شده.

سپاسگزارم دکتر حسین کیوانی، ویروس شناس و استاد ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران که در تهران ما رو همراهی می کردند. نگاهی داشتیم به مسئلۀ بحران کرونا در ایران و اینکه شرایط به چه سمتی داره پیش می ره. شما صحبت ها رو شنیدید. می تونید شما هم نظراتتون رو برای ما بگذارید. دو صفر چهل و دو صفر دو بیست و یک دوازده بیست و یک سیزده رو فراموش نکنید. Don't forget two zeros, forty-two zeros, two twenty-one, twelve, twenty-one, thirteen. اجازه بدید بریم سراغ یک موضوع دیگه که این روزها خیلی داغ بوده این موضوع.

دبیر اول سفارت افغانستان در تهران گفته بررسی ها در مورد آتش گرفتن خودروی حامل مهاجران و پناهجویان افغان در یزد ادامه داره و کابل از وزارت خارجۀ ایران خواسته تحقیقات جدی در این باره انجام بده. The first secretary of the Afghan embassy in Tehran said investigations were ongoing into the burning of a car carrying Afghan refugees and asylum seekers in Yazd, and that Kabul had asked the Iranian Foreign Ministry to conduct a serious investigation. در همین ارتباط فاطمه طالقانی به رادیو آزادی گفته تلاش ها برای شناسایی هویت سه پناهجویی که در آتش سوزی خودرو در شهر یزد سوختند ادامه داره. In this regard, Fatemeh Taleghani told RFE / RL that efforts are underway to identify the three asylum seekers who were burned in the car fire in Yazd. زخمیان این حادثه هم در بیمارستان بستری هستند. و مهاجرانی که زنده موندند نزد دولت ایران هستند. And the survivors are with the Iranian government. بشنویم در همین ارتباط صحبت هایی رو که کیان معنوی داشته با یکی از افرادی که در این خصوص صاحب نظره.