×

Nós usamos os cookies para ajudar a melhorar o LingQ. Ao visitar o site, você concorda com a nossa política de cookies.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - kesäkuu 2022-06, Sunnuntai 5.6.2022 (radio)

Sunnuntai 5.6.2022 (radio)

Ukraina

[ Kiovassa näkyi savua Venäjän ohjusiskun jälkeen. Kuva: Lehtikuva / AFP Sergei Supinsky ]

Venäjä on ampunut ohjuksia Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Ilmeisesti kukaan ei kuitenkaan kuollut.

Venäjä sanoo, että Venäjä tuhosi ohjusiskuilla sotilaskalustoa, jota muut maat ovat lähettäneet Ukrainaan. Tietoa ei ole voitu varmistaa luotettavista lähteistä.

Ukraina sanoo, että Venäjän ohjukset tuhosivat Kiovassa junaradan rakenteita.

Suomenvenäläiset

[ Sodan tuhoja Mariupolissa Ukrainassa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press ]

Monet venäläiset, jotka asuvat Suomessa, eivät tykkää Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Yle on kysynyt venäjänkielisiltä ihmisiltä Suomessa, mitä he ajattelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Noin 30 prosenttia venäjänkielisistä ihmisistä sanoo, että Venäjän hyökkäys loukkaa Ukrainan koskemattomuutta. Yhtä moni venäjänkielinen sanoo, että ei tiedä mistä Ukrainan kriisissä on kyse.

Vain 13 prosenttia venäjänkielisistä luottaa venäläisiin tiedotusvälineisiin.

Opiskelijoiden talous

[ Nuori henkilö opiskelija-asunnossa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva ]

Maailman huono taloustilanne vaikeuttaa monien nuorten muuttoa omaan kotiin. Esimerkiksi monet uudet opiskelijat muuttavat omaan asuntoon opiskelupaikkakunnalle.

Monet asiat kallistuvat nyt nopeasti Ukrainan sodan takia. Esimerkiksi asuminen kallistuu, koska lämmitysenergia ja sähkö kallistuvat. Myös ruoan hinta nousee nopeasti.

Asiantuntijat sanovat, että hintojen nousu voi vaikeuttaa huomattavasti opiskelijoiden ja muiden yksin asuvien toimeentuloa.

Luonnonsuojelu

[ Esimerkiksi tästä Evon retkeilyalueesta Hämeessä voi ehkä tulla luonnonsuojelualue. Kuva: Mårten Lampén ]

Suomalaiset haluavat lisää luonnonsuojelualueita. Yle on kysynyt suomalaisten mielipidettä luonnonsuojelualueiden tarpeellisuudesta. 80 prosenttia suomalaisista kannattaa luonnonsuojelualueiden lisäämistä.

Eniten uusia luonnonsuojelualueita kannattavat nuoret ja naiset.

Vähiten uusia luonnonsuojelualueita kannattavat miehet ja vanhemmat ihmiset.

Auringon uv-säteily ja sää

[ Maanantaina on lämmintä. (Kuva) ]

Kesä on alkanut ja auringon säteily on taas välillä voimakasta. Ilmatieteenlaitos antoi sunnuntaina kesän ensimmäisen varoituksen uv-säteilystä. Voimakkaassa auringossa iho voi palaa, jos ihoa ei suojaa. Auringon uv-säteily oli sunnuntaina voimakasta esimerkiksi Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Maanantaina sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen. Uv-säteily voi olla voimakasta Ahvenanmaalla. Lapissa pilvisyys on runsaampaa ja paikoin voi tulla sadekuuroja.

Lämpötila on päivällä 15 ja 21 asteen välillä, Pohjois-Lapissa on viileämpää.


Sunnuntai 5.6.2022 (radio)

Ukraina

[ Kiovassa näkyi savua Venäjän ohjusiskun jälkeen. Kuva: Lehtikuva / AFP Sergei Supinsky ] [ Smoke was seen in Kiev after the Russian missile strike. Photo: Lehtikuva / AFP Sergei Supinsky ] [ Rök sågs i Kiev efter det ryska missilanfallet. Foto: Lehtikuva / AFP Sergei Supinsky ]

Venäjä on ampunut ohjuksia Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Russia has fired missiles at the capital of Ukraine, Kiev. Ilmeisesti kukaan ei kuitenkaan kuollut. Apparently no one died though.

Venäjä sanoo, että Venäjä tuhosi ohjusiskuilla sotilaskalustoa, jota muut maat ovat lähettäneet Ukrainaan. Russia says that Russia destroyed military equipment sent to Ukraine by other countries with missile strikes. Tietoa ei ole voitu varmistaa luotettavista lähteistä. The information could not be verified from reliable sources.

Ukraina sanoo, että Venäjän ohjukset tuhosivat Kiovassa junaradan rakenteita. Ukraine says that Russian missiles destroyed railway structures in Kiev.

Suomenvenäläiset Finnish Russians

[ Sodan tuhoja Mariupolissa Ukrainassa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press ] [ War damage in Mariupol, Ukraine. Photo: EPA-EFE/All Over Press ]

Monet venäläiset, jotka asuvat Suomessa, eivät tykkää Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Yle on kysynyt venäjänkielisiltä ihmisiltä Suomessa, mitä he ajattelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Yle has asked Russian-speaking people in Finland what they think about Russia's invasion of Ukraine.

Noin 30 prosenttia venäjänkielisistä ihmisistä sanoo, että Venäjän hyökkäys loukkaa Ukrainan koskemattomuutta. About 30 percent of Russian-speaking people say that the Russian attack violates Ukraine's integrity. Yhtä moni venäjänkielinen sanoo, että ei tiedä mistä Ukrainan kriisissä on kyse. Just as many Russian-speakers say they don't know what the crisis in Ukraine is about.

Vain 13 prosenttia venäjänkielisistä luottaa venäläisiin tiedotusvälineisiin. Only 13 percent of Russian speakers trust the Russian media.

Opiskelijoiden talous

[ Nuori henkilö opiskelija-asunnossa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva ]

Maailman huono taloustilanne vaikeuttaa monien nuorten muuttoa omaan kotiin. The world's bad economic situation makes it difficult for many young people to move into their own home. Esimerkiksi monet uudet opiskelijat muuttavat omaan asuntoon opiskelupaikkakunnalle. For example, many new students move into their own apartment at the place of study.

Monet asiat kallistuvat nyt nopeasti Ukrainan sodan takia. Many things are getting expensive now because of the war in Ukraine. Esimerkiksi asuminen kallistuu, koska lämmitysenergia ja sähkö kallistuvat. For example, housing becomes more expensive because heating energy and electricity become more expensive. Myös ruoan hinta nousee nopeasti. The price of food also rises quickly.

Asiantuntijat sanovat, että hintojen nousu voi vaikeuttaa huomattavasti opiskelijoiden ja muiden yksin asuvien toimeentuloa. Experts say that rising prices can make it much harder for students and other people living alone to make ends meet.

Luonnonsuojelu Conservation

[ Esimerkiksi tästä Evon retkeilyalueesta Hämeessä voi ehkä tulla luonnonsuojelualue. Kuva: Mårten Lampén ] [ For example, this Evo camping area in Häme might become a nature reserve. Photo: Mårten Lampén ]

Suomalaiset haluavat lisää luonnonsuojelualueita. Finns want more nature reserves. Yle on kysynyt suomalaisten mielipidettä luonnonsuojelualueiden tarpeellisuudesta. Yle has asked the opinion of Finns about the need for nature reserves. 80 prosenttia suomalaisista kannattaa luonnonsuojelualueiden lisäämistä. 80 percent of Finns support the increase of nature reserves.

Eniten uusia luonnonsuojelualueita kannattavat nuoret ja naiset. Young people and women support new nature reserves the most.

Vähiten uusia luonnonsuojelualueita kannattavat miehet ja vanhemmat ihmiset. Men and older people are the least likely to support new nature reserves.

Auringon uv-säteily ja sää The sun's UV radiation and weather

[ Maanantaina on lämmintä. (Kuva) ]

Kesä on alkanut ja auringon säteily on taas välillä voimakasta. Summer has started and the sun's radiation is sometimes strong again. Ilmatieteenlaitos antoi sunnuntaina kesän ensimmäisen varoituksen uv-säteilystä. The Finnish Meteorological Institute issued the summer's first warning about UV radiation on Sunday. Meteorologiska institutet utfärdade sommarens första varning för UV-strålning på söndagen. Voimakkaassa auringossa iho voi palaa, jos ihoa ei suojaa. In strong sun, the skin can burn if the skin is not protected. Auringon uv-säteily oli sunnuntaina voimakasta esimerkiksi Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. The sun's UV radiation was strong on Sunday, for example, in Uusimaa and Varsinais-Suomi.

Maanantaina sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen. On Monday, the weather will be mostly sunny and dusty. Uv-säteily voi olla voimakasta Ahvenanmaalla. UV radiation can be strong in Åland. Lapissa pilvisyys on runsaampaa ja paikoin voi tulla sadekuuroja. In Lapland Cloudiness is more abundant and there may be rain showers in places.

Lämpötila on päivällä 15 ja 21 asteen välillä, Pohjois-Lapissa on viileämpää.