×

우리는 LingQ를 개선하기 위해서 쿠키를 사용합니다. 사이트를 방문함으로써 당신은 동의합니다 쿠키 정책.


image

Ekot (with Audio), EU-kommissionen vill skrota Dublinförordningen

EU-kommissionen vill skrota Dublinförordningen

2020-09-16 14:33:00

EU-kommissionen vill skrota Dublinförordningen och få till ett mer rättvist asylsystem där ansvaret för att ta hand om asylsökande blir mer jämlikt.

Det sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband med sitt stora tal i EU-parlamentet idag om tillståndet inom unionen.– EU-kommissionen vill skapa ett mer balanserat asylsystem, där fler medlemsländer tar ansvar för asylsökande på ett mer jämlikt sätt, så att inte länderna i Sydeuropa får dra orimligt tungt lass vilket varit fallet de senaste åren. Detta ligger väl i linje med det Kommissionen pratat om tidigare. I sitt tal här i EU-parlamentet i Bryssel sa von der Leyen att man vill skapa en human asylpolitik – att rädda liv på medelhavet är, till exempel, inte ett val. Annars låg mycket fokus på coronapandemin i von der Leyens allra första linjetal – hon beskrev det som ett uppvaknande som visat hur sårbara vi alla är. Men det är också en möjlighet att driva fram förändring inom EU. – Det här är en möjlighet till förändring. Vi har en vision, vi har en plan och vi har investeringarna, låt oss få det gjort, sa von der Leyen. Dessa förändringar handlar främst om EU:s två stora utmaningar: klimatomställning och digitalisering. På klimatområdet utlovade von der Leyen som väntat skärpt mål om minskade utsläpp till år 2030. Då ska utsläppen ha minskat med minst 55 procent, jämfört med 1990-årsnivå. Rejält högre än dagens målsättning om 40 procent minskade utsläpp. Hon slog också ett slag för internationellt samarbete, om att värna organisationer som WHO och WTO, om coronasamarbete och om att sprida ett framtida vaccin globalt. Vaccinnationalism riskerar människoliv, varande von der Leyen. Hon reste också en varningsflagga kring brexit-chansen att nå ett avtal om frihandel håller på att tyna bort när brittiska regeringen säger att den kommer bryta mot utträdesavtalet man enats om med EU. Överlag ett bra tal säger de svenska parlamentarikerna som Ekot pratat med. Men flera av dem hade velat se större klimatambitioner. Och många är starkt kritiska till det kommande förslaget om europeiska minimilöner, som de befarar kommer slå mot det svenska systemet med kollektivavtal.– Det rör våra kompetensområden där vi vill hålla borta europeiskt inflytande. Det rör framförallt minimilöner. Men den kompetensdiskussion som man nu också öppnar upp för inom hälsoområdet är det en stor varningsflagg på, säger Moderaten Tomas Tobé.


EU-kommissionen vill skrota Dublinförordningen

2020-09-16 14:33:00

EU-kommissionen vill skrota Dublinförordningen och få till ett mer rättvist asylsystem där ansvaret för att ta hand om asylsökande blir mer jämlikt.

Det sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband med sitt stora tal i EU-parlamentet idag om tillståndet inom unionen.– EU-kommissionen vill skapa ett mer balanserat asylsystem, där fler medlemsländer tar ansvar för asylsökande på ett mer jämlikt sätt, så att inte länderna i Sydeuropa får dra orimligt tungt lass vilket varit fallet de senaste åren. Detta ligger väl i linje med det Kommissionen pratat om tidigare. I sitt tal här i EU-parlamentet i Bryssel sa von der Leyen att man vill skapa en human asylpolitik – att rädda liv på medelhavet är, till exempel, inte ett val. Annars låg mycket fokus på coronapandemin i von der Leyens allra första linjetal – hon beskrev det som ett uppvaknande som visat hur sårbara vi alla är. Men det är också en möjlighet att driva fram förändring inom EU. – Det här är en möjlighet till förändring. Vi har en vision, vi har en plan och vi har investeringarna, låt oss få det gjort, sa von der Leyen. Dessa förändringar handlar främst om EU:s två stora utmaningar: klimatomställning och digitalisering. På klimatområdet utlovade von der Leyen som väntat skärpt mål om minskade utsläpp till år 2030. Då ska utsläppen ha minskat med minst 55 procent, jämfört med 1990-årsnivå. Rejält högre än dagens målsättning om 40 procent minskade utsläpp. Hon slog också ett slag för internationellt samarbete, om att värna organisationer som WHO och WTO, om coronasamarbete och om att sprida ett framtida vaccin globalt. Vaccinnationalism riskerar människoliv, varande von der Leyen. Hon reste också en varningsflagga kring brexit-chansen att nå ett avtal om frihandel håller på att tyna bort när brittiska regeringen säger att den kommer bryta mot utträdesavtalet man enats om med EU. Överlag ett bra tal säger de svenska parlamentarikerna som Ekot pratat med. Men flera av dem hade velat se större klimatambitioner. Och många är starkt kritiska till det kommande förslaget om europeiska minimilöner, som de befarar kommer slå mot det svenska systemet med kollektivavtal.– Det rör våra kompetensområden där vi vill hålla borta europeiskt inflytande. Det rör framförallt minimilöner. Men den kompetensdiskussion som man nu också öppnar upp för inom hälsoområdet är det en stor varningsflagg på, säger Moderaten Tomas Tobé.