Nu börjar skolan igen och smittan kan öka
Nu börjar skolan igen och smittan kan ökaLyssna från tidpunkt:
2022-01-11 10:07:00
Denna vecka börjar skolan igen. Det är många elever som kommer tillbaka till skolan efter jullovet. Det är vårterminen som börjar nu i januari. Eftersom smittan av covid-19 är rekordhög är det många som är oroliga för att smittan ska spridas i skolorna.
Många barn i skolan har firat jul och nyår tillsammans med familj, släkt och vänner. Det har gjort att smittan av coronaviruset har ökat i hela Sverige. Nu när skolan börjar och eleverna samlas igen så finns det risk att smittan ökar ännu mer.
En elev på gymnasiet i Skövde är Jakob Warda. Han säger till P4 Skaraborg att han är orolig för smittan. Men han tycker det är skönt att träffa alla kompisar i skolan igen.
– Det känns ju skönt att träffa alla men man får ju fortfarande tänka på att det är väldigt mycket corona och det känns väl lite oroligt fortfarande.
En annan elev på gymnasiet i Skövde heter Deborah Klasson. Hon säger att hon hellre vill vara i skolan än att ha undervisning på distans.
– Jag är väldigt tacksam för att skolan fortfarande öppen. Man missar så mycket när det blir att man får vara hemma på distans och så där. Så att ja, även fast det finns en risk så är väldigt tacksam att vi får vara här liksom.
Det finns idag inga planer på att ha skolundervisning på distans som tidigare. Sverige har bestämt att skolorna ska ha all undervisning på plats i skolan. Trots att risken för smitta är stor. Folkhälsomyndigheten har sagt att eleverna inte ska samlas i för stora grupper. Och att skolan kan ha lektioner utomhus.
Många lärare tycker att eleverna borde testa sig för covid-19 när de kommer tillbaka till skolan. Johanna Jaara Åstrand jobbar på lärarnas fackförbund Lärarförbundet. Hon säger till P4 Västernorrland att det inte går att hålla avstånd mellan eleverna i skolan. Det går inte heller att ha alla lektioner utomhus säger hon.
– Det går inte att hålla avstånd och all undervisning kan inte ske utomhus. Men däremot så kan man ju faktiskt testa även om man inte har symtom. Och därmed åtminstone minska risken för att vi får in smittan i landets skolor.
Men smittskyddsläkaren i region Västmanland Jan Smedjegård tycker inte att det vore bra att testa alla elever. Han menar att det är både jobbigt och dyrt att testa alla skolelever.
– Det är ju inte jättetrevligt att liksom behöva ta tester. För det är förenat med ett visst obehag. Och det är lite omständligt och tidskrävande och det är en kostnad också.
Smittskyddsläkaren Jan Smedjegård säger att det bästa är att alla lärare och all personal i skolan vaccinerar sig mot coronaviruset. För om man är vaccinerad så blir man mindre sjuk. Det säger han till P4 Västmanland.