×

우리는 LingQ를 개선하기 위해서 쿠키를 사용합니다. 사이트를 방문함으로써 당신은 동의합니다 쿠키 정책.


image

Svenska Youtube, Pluggkoden: Strategier för läsning

Pluggkoden: Strategier för läsning

Jag håller på med kanske sex sju saker samtidigt. På ena skärmen är det musik och på andra är det internet. Sen har jag kanske en chattsida och ett litet fönster med film på. När det kommer till att läsa långa faktatexter- -blir det svårt att hålla fokus. Jag avbryter mig själv hela tiden. Jag har svårt att komma ihåg vad jag precis läste. Jag får typ brain-stopp.

Det har hänt flera gånger att jag har gjort bort mig- -på ett prov som jag trott har gått jättebra. Men så har det inte det och då blir jag väldigt besviken på mig själv. Och då har jag liksom bara gett upp att försöka. Många säger att talang och begåvning är det som avgör hur det går i skolan Men det är inte sant. Det viktiga är hur du använder din tid- -och vilken attityd du har.

Men framför allt vilka strategier du använder när du lär dig. Att plugga utan strategier är som att leta efter en skatt- -utan att ha nån skattkarta.

Jag heter Martin Fernström och är lärare och jag vet- -att alla kan bli mycket bättre med rätt lärstrategier. I den här serien besöker jag en helt vanlig högstadieklass- -med målet att få dem att inse hur mycket lättare skolan blir- -med rätt strategier.

I varje program följer jag en elev lite närmare för att se- -hur lärstrategier kan hjälpa just den eleven att utvecklas. Att vara en god läsare är avgörande i nästan alla skolämnen. Att bli en god läsare är inte så svårt som det låter. Det handlar bara om enkla och smarta strategier. Jag delar in läsning av faktatexter i tre delar: Innan, under och efter. Innan är det du gör innan du börjar läsa. Under är hur du läser själva texten.

Efter är vad du gör med informationen du har fått. Alla tre är lika viktiga och alla tre har olika strategier. Nu tränar vi på vad vi gör innan läsningen börjar på riktigt. Jag vill att ni gör ett experiment med mig. Ni får fem minuter på er att lura mig att ni har läst den här boken. Frågan är hur ni ska göra för att lyckas med det. Martin bad oss lura honom att vi hade läst boken. Det var faktiskt lättare än jag trodde. De gjorde en namninsamling för FN för vad hon stod för. Poängen är ju inte att lära sig att lura nån att man har läst en bok. De ska skaffa sig förförståelse. Det betyder att man inför läsningen- -skaffar sig en idé om vad innehållet i texten kommer att vara. När jag ber dem att lura mig måste de blixtsnabbt- -skaffa sig en överblick på vad texten kommer att handla om. Vi hade fem minuter på oss att för- klara boken som om vi hade läst den. Vi hade alla egna strategier för att få så mycket information som möjligt. Vi började med att läsa baksidan och skrev upp lite stödord. Sen kollade vi vad alla kapitel hette. Då vet man lite vad det handlar om.

Det är inte svårt att skaffa sig förförståelse, men det är viktigt. Det är lättare att lära sig nytt om man kopplar ihop det med gammalt. Alltså något du har förförståelse kring, saker utanför själva texten. Om du har kollat i boken, läst en tidning eller kollat Youtube-filmer- -som handlar om det du vill lära dig kan hjärnan lättare ta in kunskapen. Tre, två, ett, noll!

Vem är peppad att börja? Vad handlar "Jag är Malala om"? Malala är en tjej som är 16 år och som protesterade- -mot att kvinnor inte får gå i skolan. Talibanerna var emot att hon kämpade för kvinnors rättigheter. -Hur vet du allt det här? -Man kan läsa det på baksidan. Har ni använt fler strategier?

Vi kollade kapitlens rubriker också och försökte sammanfatta dem. Varför gjorde ni det?

De sammanfattar kapitlen och då får man en överblick. Det handlar om att komma igång på rätt sätt- -och på ett smart sätt. Okej?

Härligt att se att de direkt kollar rubriker, baksidan- -och kollar upp källor på internet istället för att läsa på sidan ett. Det tar fem minuter att bygga ett skelett att hänga upp kunskapen på. Det räcker inte att göra det här, men det är en fantastiskt bra start. Nu ska jag träffa Noah. Utifrån det jag vet- -blir han lätt distraherad och har svårt att komma igång. Han har svårt att få kontroll över lärandet när det gäller läsning. Hej! Välkommen. Slå dig ner där borta. Kan du berätta hur det går i skolan?

Det går sisådär i vissa ämnen och bättre i andra. -Känns det tungt ibland? -Ja, det kan det göra. Kan du beskriva dina styrkor? Vad är du jädrigt bra på? Typ musik, bild.

-Och läsandet? Läser du mycket? -Nej. -Är det jobbigt med mycket text? -Ja. Jag ska berätta nåt. Jag slår vad om att du kan läsa i 1,5 timme- -samtidigt som du lyssnar på musik och tittar på Youtube. -Visst kan du det? Ja. Jag slår vad om att du blir trött av alla tre grejorna. Om du kollar på Youtube i 1,5 timme blir du trött. Om du lyssnar på musik hyfsat högt så blir du trött. Vet du vad det värsta är?

Det här är så tungt. Jag hatar att behöva säga det. Säg inte att jag inte får lyssna på musik. Det är så vi rullar. Du måste prova att plugga utan. Som du gör nu så går det inte bra trots att du är ruggigt smart. Om jag sa att jag kan ge dig mer tid till dina Youtube-kanaler- -och mer tid till musik och mindre ont i magen. Skulle du köpa det? Låter det som en mirakelkur? -Ja. -Om du stänger av musiken... ...och tar bort Youtube så kommer du att läsa samma sak som tar 1,5 timme- -på 20 minuter. Lätt.

Man kan göra vad som helst i 20 minuter. Eller hur? Är det nåt som du behöver hjälp att läsa till- -som vi kan öva på nu?

Ja, SO-provet.

Då ser vi SO-provet som din utmaning. Du ska öva upp dina lässtrategier för att lyckas med SO-provet. När man ska uppnå ett mål kan man se vägen dit som steg i en trappa. Det är för långt att hoppa hela vägen upp. Det är lättare att dela in vägen i små steg. Då kan du gå upp ett steg i taget.

Noah har svårt att komma igång därför ska allt som stör stängas av- -så han sen kan jobba vidare med ett gäng grundtekniker inom läsning. När jag väl försöker plugga...

...går jag till min egen lilla värld. Jag förlorar koncentrationen så lätt. Mitt huvud kollapsar och mitt engagemang försvinner. Eftersom Noah har svårt att koncentrera sig är det viktigt- -att han underlättar för sig när han tar steget till "under läsning". Jobbet under tiden man läser är det stora jobbet. Här finns många bra strategier.

Först ska han stänga av allt som stör och tar hans fokus. Om det känns svårt att läsa kan man följa med i texten med pennan- -eller lägga en linjal under raden. Det hjälper koncentrationen. Man kan skumma förbi de ställen som känns tröga istället för att sluta. Ställ en klocka och läs i korta pass. Pausa med vad du vill där emellan. Börja med fem minuter och öka sen passen när du orkar mer. Det kändes kort med fem minuter, men jag tror att jag hann med mer- -än en ofokuserad halvtimme.

Jag ska spela en låt-

-på musikfestivalen.

Jag håller på att träna för att få ett flyt genom hela låten. Det tar inte lång tid att lära sig låten. Det är bara att memorera- -hur noterna och tonerna går.

En av de bästa utvecklings- möjligheterna med Noah är- -att han på vissa arenor har jättebra strategier. Till exempel när han repar musik och ska lära sig en låttext. Fråga, titta på Youtube, pröva igen, titta lite till på Youtube- -dela upp låten i bitar - han har hur mycket som helst där. Sen kommer man till läsning där han bara... Och så är det stopp!

Intuitivt vet han i hjärtat när han har en bra strategi. Att läsa och plugga i korta pass är en bra strategi. Noah ska också dela upp texten i mindre bitar. Till exempel läsa ett stycke i taget.

Nu kan vi testa att skriva ner det vi läser om. Ett annat bra sätt att jobba med text är att göra anteckningar. Det kan vara stödord från texten, teckningar, symboler och pilar- -som beskriver textens innehåll.

Anteckningarna är till för dig. Det är bara du som behöver förstå dem. De ska vara ett stöd till texten, inte beskriva hela innehållet. -Vad handlade texten om? -Hur man ändrar en grundlag. Och i slutet handlade det om monarki.

Felet många gör är att läsa långa stycken om och om igen. Det är lätt att tro att man kan det eftersom man känner igen texten. Men det allra bästa tipset jag kan ge när det gäller djupläsning är- -att du läser en bit, stänger igen boken och sen frågar dig: Vad var det jag just läste?

Nu...

...så ska vi göra en liten övning.

Vi börjar utmaningen med att läsa ett stycke ur SO-boken. Ni ska få ett gäng med tekniker för att förstå. Förståelse inträffar i regel efter att vi har läst. Alla övningar i dag är till för att öka förståelsen. De tar även upp en annan superviktig lärstrategi: Man delar sitt lärande med andra och lär tillsammans. Ni har tio minuter från prick ungefär...nu. Det var tio minuter. Nu kan ni bara slå ihop böckerna- -lämna dem på bänkarna, resa er och så ses vi i korridoren. Första gruppen ska utifrån boken gör en film på en minut- -som sammanfattar det de har läst. De får använda boken och anteckna. Det enda de får lämna vidare till nästa grupp är en film på en minut. Vi måste sammanfatta allt.

När man sammanfattar en text plockar man ut det viktigaste. Plocka ut nyckelord är en superbra strategi för att tvingas förstå. -Vad ska vi ha med? -Att man beslutar nåt om en lag. Ska vi skriva saker till varje punkt?

Man kan skriva ett kort manus till varje punkt. Blir det bra?

-Action! -Hur fångar riksdagen upp förslag? Andra gruppens uppgift är att göra en tankekarta eller "mindmap"- -som handlar om texten. Man kan använda bilder och symboler- -som förklarar hur saker hänger ihop.

-Det finns 15 utskott. -Så. -Riksdags... -...ledamöter. Tredje gruppen ska göra en muntlig presentation- -för resten av klassen.

Att förbereda sig inför muntligt framträdande är också bra- -om man verkligen vill förstå nåt. Man berättar inte gärna nånting- -om man inte riktigt har fattat.

Dra ett streck från regeringen dit.

Förslaget skickas till regeringen och de ser till- -att det hamnar i lagboken. Dra ett streck från regeringen. Välkomna.

Om jag får slänga upp bollen till alla som vill lyssna så är det så: Det är hela er kunskap. Det här lär ni av allihop. Både den som lär ut och den som tar del av det som lärs ut. Det är den feta vinsten med det här och det borde alla göra. Att sammanfatta en text t.ex. i en film, eller göra mindmap- -eller anteckningar eller att redovisa för kompisar eller familj. Det här är bra strategier för att verkligen fördjupa vår förståelse- -och att få kontroll över vår egen inlärning. -Hur går det? -Det går bra. -Hur går det med SO-provet? -Jag kommer ihåg det mesta. Är det så? Grymt.

Du sa att du hade störningsmoment när du kom hem. -Hur är det att plugga hemma? -Min dator är ofta avstängd. Jag sätter inte på den förrän på kvällen. Här är 10.

Här är "allt går strålande, jag kommer ihåg allting." Här är "det går som förut på riktigt dåliga dagar." Var skulle du säga att du ligger?

Jag skulle säga att jag hamnar här.

Där? Där är bra. Det är jättebra.

Kom ihåg att kämpa. Det här är sport för hjärnan. Se till att det här är nånting som du fortsätter att köra. Att vara social med mina kompisar är bland det bästa i hela världen. -Kakor! -Gud, vad gott. Jag kan inte säga det nog: plugga tillsammans. Förutom att pluggandet blir en social grej är det en effektiv lärstrategi. Att diskutera det man läser, förklara saker för varandra- -gör att man når en djupare förståelse. -Skitmycket smör. -När den gräddas pluggar vi SO. Utan mina kompisar hade jag nog varit mycket sämre i skolan. Jag hade överhuvudtaget inte försökt om jag inte hade haft dem. -Vad vet du om lagar? -Privatpersoner... Man lär sig precis lika mycket som det man lär ut. Okej, ett, två, tre.

Det var faktiskt riktigt gott.

-Tog du det sista? -Nej. Som ett sista avstamp för Noah inför det här SO-provet- -har jag gett honom och ett par kompisar i uppgift- -att föreläsa om det provet ska handla om i årskurs 5. Det du lär andra måste du verkligen fatta själv. Vi kommer från 8A.

Nu ska vi berätta om hur en lag blir till. Det börjar med en politiker som jobbar med det varje dag. De kommer på en idé och så skickar de in förslaget till riksdagen. När man förstår nåt så man kan använda kunskapen själv- -då har man förstått och kan själv ha nytta av det- -och lära vidare till andra.

Riksdagen väger för eller emot, om förslaget är bra eller dåligt. De skickar det vidare till en miniriksdag som kallas utskott. Det är 15 grupper med experter.

När man ska berätta nåt för nån annan- -måste man spela som en teater. Man måste leka professor eller nåt. Då får man ut mycket mer av sig själv. Tack så mycket.

Man måste inte gå till en femma och lära ut det man kan. Man kan lika gärna berätta för en förälder, katt eller gosedjur. Om man pluggar som jag gör nu får man en översikt över det man kan. Ett av målen med lärstrategi är att få kontroll över det man lärt sig- -och överblicka sina kunskaper.

Det är känslan av att komma upp på en platå- -och kunna blicka ut över vad jag kan och var jag kan ta mig härifrån. Förståelsen av att jag förstår är att äga sin egen kunskap. Gör man det så vet man att man kan.

Man behöver inte gå till ett prov och hoppas att man har kunskaperna. Hela ämnet som vi höll på med var ganska intressant. Man vill veta hur det går till i vårt samhälle där vi bor. Det är tio frågor.

Andas lugnt.

Det var bara lite svårt i början att formulera sig på ett bra sätt. Noah skrev ju. I vanliga fall ser han ett gäng frågor- -och tycker att det är övermäktigt och onödigt att ens försöka. Men det här var en kille som tog det åt sig, läste igenom- -och satte igång att skriva. Inget om att han inte kunde. Jag är nöjd med SO-provet. Jag kunde det jag behövde veta. Det verkar som om han nu tänker: "Jag kan lika mycket som de andra." Det är jätteroligt att se.

-Berätta hur det gick på SO-provet. -Det gick väl bra. Det enda jag glömde var två partier. Folkpartiet och nåt mer. Som du fortfarande har glömt bort.

Okej, man kan inte vinna allt.

Första gången jag träffade Noah...

Han struntade ju i det. Helt ärligt.

Han var strategilös och ryckte på axlarna åt precis allting. Så här är det, Noah.

Du är fullständigt strålande och du är så här nära... ...att göra den här skolan till din och äga den. Med rätt strategier kan du gå hur långt som helst. Det blir lika lätt som när du ska repa inför en konsert. Exakt lika lätt.

Okej, vi tar det här igen.

Hur gör man för att bli en riktigt bra läsare? Jo, målet är att förstå det vi läser.

Att förstå hur saker hänger ihop och bygga på med ny kunskap. Då måste vi skaffa oss förförståelse om vad texten handlar om. Bläddra igenom texten först och fundera även över- -vad du har för gamla kunskaper som kan kopplas ihop med de nya. Ställ frågor till texten. Vad var det jag just läste? Vad handlar det här om? Vad vet jag? Och plugga tillsammans. Diskutera texten med andra. Och kanske det viktigaste för att göra kunskapen till din: Se till att använda den så snabbt som möjligt. Det gick trögt i början. Det gör det ju för alla. Men när man väl började tänkte jag: "Jag kan ändå försöka satsa i alla fall." I slutänden är det alltid värt det.

Nu gäller det att han är medveten om att han har de här strategierna- -och återanvänder dem och slipar på dem. Det gick trögt i början. Det gör det för alla. Men så tänker man: "Fan, 'I got this'." Det kändes coolt.

Textning: Karin Hagman www.btistudios.com


Pluggkoden: Strategier för läsning Plug-in-Code: Strategien zum Lesen Κώδικας plug-in: Στρατηγικές ανάγνωσης Plug-in code: Strategies for reading

Jag håller på med kanske sex sju saker samtidigt. På ena skärmen är det musik och på andra är det internet. Sen har jag kanske en chattsida och ett litet fönster med film på. När det kommer till att läsa långa faktatexter- -blir det svårt att hålla fokus. Jag avbryter mig själv hela tiden. Jag har svårt att komma ihåg vad jag precis läste. Jag får typ brain-stopp.

Det har hänt flera gånger att jag har gjort bort mig- -på ett prov som jag trott har gått jättebra. Men så har det inte det och då blir jag väldigt besviken på mig själv. Och då har jag liksom bara gett upp att försöka. Många säger att talang och begåvning är det som avgör hur det går i skolan Men det är inte sant. Det viktiga är hur du använder din tid- -och vilken attityd du har.

Men framför allt vilka strategier du använder när du lär dig. Att plugga utan strategier är som att leta efter en skatt- -utan att ha nån skattkarta.

Jag heter Martin Fernström och är lärare och jag vet- -att alla kan bli mycket bättre med rätt lärstrategier. I den här serien besöker jag en helt vanlig högstadieklass- -med målet att få dem att inse hur mycket lättare skolan blir- -med rätt strategier.

I varje program följer jag en elev lite närmare för att se- -hur lärstrategier kan hjälpa just den eleven att utvecklas. Att vara en god läsare är avgörande i nästan alla skolämnen. Att bli en god läsare är inte så svårt som det låter. Det handlar bara om enkla och smarta strategier. Jag delar in läsning av faktatexter i tre delar: Innan, under och efter. Innan är det du gör innan du börjar läsa. Under är hur du läser själva texten.

Efter är vad du gör med informationen du har fått. Alla tre är lika viktiga och alla tre har olika strategier. Nu tränar vi på vad vi gör innan läsningen börjar på riktigt. Jag vill att ni gör ett experiment med mig. Ni får fem minuter på er att lura mig att ni har läst den här boken. Frågan är hur ni ska göra för att lyckas med det. Martin bad oss lura honom att vi hade läst boken. Det var faktiskt lättare än jag trodde. De gjorde en namninsamling för FN för vad hon stod för. Poängen är ju inte att lära sig att lura nån att man har läst en bok. De ska skaffa sig förförståelse. Det betyder att man inför läsningen- -skaffar sig en idé om vad innehållet i texten kommer att vara. När jag ber dem att lura mig måste de blixtsnabbt- -skaffa sig en överblick på vad texten kommer att handla om. Vi hade fem minuter på oss att för- klara boken som om vi hade läst den. Vi hade alla egna strategier för att få så mycket information som möjligt. Vi började med att läsa baksidan och skrev upp lite stödord. Sen kollade vi vad alla kapitel hette. Då vet man lite vad det handlar om.

Det är inte svårt att skaffa sig förförståelse, men det är viktigt. Det är lättare att lära sig nytt om man kopplar ihop det med gammalt. Alltså något du har förförståelse kring, saker utanför själva texten. Om du har kollat i boken, läst en tidning eller kollat Youtube-filmer- -som handlar om det du vill lära dig kan hjärnan lättare ta in kunskapen. Tre, två, ett, noll!

Vem är peppad att börja? Vad handlar "Jag är Malala om"? Malala är en tjej som är 16 år och som protesterade- -mot att kvinnor inte får gå i skolan. Talibanerna var emot att hon kämpade för kvinnors rättigheter. -Hur vet du allt det här? -Man kan läsa det på baksidan. Har ni använt fler strategier?

Vi kollade kapitlens rubriker också och försökte sammanfatta dem. Varför gjorde ni det?

De sammanfattar kapitlen och då får man en överblick. Det handlar om att komma igång på rätt sätt- -och på ett smart sätt. Okej?

Härligt att se att de direkt kollar rubriker, baksidan- -och kollar upp källor på internet istället för att läsa på sidan ett. Det tar fem minuter att bygga ett skelett att hänga upp kunskapen på. Det räcker inte att göra det här, men det är en fantastiskt bra start. Nu ska jag träffa Noah. Utifrån det jag vet- -blir han lätt distraherad och har svårt att komma igång. Han har svårt att få kontroll över lärandet när det gäller läsning. Hej! Välkommen. Slå dig ner där borta. Kan du berätta hur det går i skolan?

Det går sisådär i vissa ämnen och bättre i andra. -Känns det tungt ibland? -Ja, det kan det göra. Kan du beskriva dina styrkor? Vad är du jädrigt bra på? Typ musik, bild.

-Och läsandet? Läser du mycket? -Nej. -Är det jobbigt med mycket text? -Ja. Jag ska berätta nåt. Jag slår vad om att du kan läsa i 1,5 timme- -samtidigt som du lyssnar på musik och tittar på Youtube. -Visst kan du det? Ja. Jag slår vad om att du blir trött av alla tre grejorna. Om du kollar på Youtube i 1,5 timme blir du trött. Om du lyssnar på musik hyfsat högt så blir du trött. Vet du vad det värsta är?

Det här är så tungt. Jag hatar att behöva säga det. Säg inte att jag inte får lyssna på musik. Det är så vi rullar. Du måste prova att plugga utan. Som du gör nu så går det inte bra trots att du är ruggigt smart. Om jag sa att jag kan ge dig mer tid till dina Youtube-kanaler- -och mer tid till musik och mindre ont i magen. Skulle du köpa det? Låter det som en mirakelkur? -Ja. -Om du stänger av musiken... ...och tar bort Youtube så kommer du att läsa samma sak som tar 1,5 timme- -på 20 minuter. Lätt.

Man kan göra vad som helst i 20 minuter. Eller hur? Är det nåt som du behöver hjälp att läsa till- -som vi kan öva på nu?

Ja, SO-provet.

Då ser vi SO-provet som din utmaning. Du ska öva upp dina lässtrategier för att lyckas med SO-provet. När man ska uppnå ett mål kan man se vägen dit som steg i en trappa. Det är för långt att hoppa hela vägen upp. Det är lättare att dela in vägen i små steg. Då kan du gå upp ett steg i taget.

Noah har svårt att komma igång därför ska allt som stör stängas av- -så han sen kan jobba vidare med ett gäng grundtekniker inom läsning. När jag väl försöker plugga...

...går jag till min egen lilla värld. Jag förlorar koncentrationen så lätt. Mitt huvud kollapsar och mitt engagemang försvinner. Eftersom Noah har svårt att koncentrera sig är det viktigt- -att han underlättar för sig när han tar steget till "under läsning". Jobbet under tiden man läser är det stora jobbet. Här finns många bra strategier.

Först ska han stänga av allt som stör och tar hans fokus. Om det känns svårt att läsa kan man följa med i texten med pennan- -eller lägga en linjal under raden. Det hjälper koncentrationen. Man kan skumma förbi de ställen som känns tröga istället för att sluta. Ställ en klocka och läs i korta pass. Pausa med vad du vill där emellan. Börja med fem minuter och öka sen passen när du orkar mer. Det kändes kort med fem minuter, men jag tror att jag hann med mer- -än en ofokuserad halvtimme.

Jag ska spela en låt-

-på musikfestivalen.

Jag håller på att träna för att få ett flyt genom hela låten. Det tar inte lång tid att lära sig låten. Det är bara att memorera- -hur noterna och tonerna går.

En av de bästa utvecklings- möjligheterna med Noah är- -att han på vissa arenor har jättebra strategier. Till exempel när han repar musik och ska lära sig en låttext. Fråga, titta på Youtube, pröva igen, titta lite till på Youtube- -dela upp låten i bitar - han har hur mycket som helst där. Sen kommer man till läsning där han bara... Och så är det stopp!

Intuitivt vet han i hjärtat när han har en bra strategi. Att läsa och plugga i korta pass är en bra strategi. Noah ska också dela upp texten i mindre bitar. Till exempel läsa ett stycke i taget.

Nu kan vi testa att skriva ner det vi läser om. Ett annat bra sätt att jobba med text är att göra anteckningar. Det kan vara stödord från texten, teckningar, symboler och pilar- -som beskriver textens innehåll.

Anteckningarna är till för dig. Det är bara du som behöver förstå dem. De ska vara ett stöd till texten, inte beskriva hela innehållet. -Vad handlade texten om? -Hur man ändrar en grundlag. Och i slutet handlade det om monarki.

Felet många gör är att läsa långa stycken om och om igen. Det är lätt att tro att man kan det eftersom man känner igen texten. Men det allra bästa tipset jag kan ge när det gäller djupläsning är- -att du läser en bit, stänger igen boken och sen frågar dig: Vad var det jag just läste?

Nu...

...så ska vi göra en liten övning.

Vi börjar utmaningen med att läsa ett stycke ur SO-boken. Ni ska få ett gäng med tekniker för att förstå. Förståelse inträffar i regel efter att vi har läst. Alla övningar i dag är till för att öka förståelsen. De tar även upp en annan superviktig lärstrategi: Man delar sitt lärande med andra och lär tillsammans. Ni har tio minuter från prick ungefär...nu. Det var tio minuter. Nu kan ni bara slå ihop böckerna- -lämna dem på bänkarna, resa er och så ses vi i korridoren. Första gruppen ska utifrån boken gör en film på en minut- -som sammanfattar det de har läst. De får använda boken och anteckna. Det enda de får lämna vidare till nästa grupp är en film på en minut. Vi måste sammanfatta allt.

När man sammanfattar en text plockar man ut det viktigaste. Plocka ut nyckelord är en superbra strategi för att tvingas förstå. -Vad ska vi ha med? -Att man beslutar nåt om en lag. Ska vi skriva saker till varje punkt?

Man kan skriva ett kort manus till varje punkt. Blir det bra?

-Action! -Hur fångar riksdagen upp förslag? Andra gruppens uppgift är att göra en tankekarta eller "mindmap"- -som handlar om texten. Man kan använda bilder och symboler- -som förklarar hur saker hänger ihop.

-Det finns 15 utskott. -Så. -Riksdags... -...ledamöter. Tredje gruppen ska göra en muntlig presentation- -för resten av klassen.

Att förbereda sig inför muntligt framträdande är också bra- -om man verkligen vill förstå nåt. Man berättar inte gärna nånting- -om man inte riktigt har fattat.

Dra ett streck från regeringen dit.

Förslaget skickas till regeringen och de ser till- -att det hamnar i lagboken. Dra ett streck från regeringen. Välkomna.

Om jag får slänga upp bollen till alla som vill lyssna så är det så: Det är hela er kunskap. Det här lär ni av allihop. Både den som lär ut och den som tar del av det som lärs ut. Det är den feta vinsten med det här och det borde alla göra. Att sammanfatta en text t.ex. i en film, eller göra mindmap- -eller anteckningar eller att redovisa för kompisar eller familj. Det här är bra strategier för att verkligen fördjupa vår förståelse- -och att få kontroll över vår egen inlärning. -Hur går det? -Det går bra. -Hur går det med SO-provet? -Jag kommer ihåg det mesta. Är det så? Grymt.

Du sa att du hade störningsmoment när du kom hem. -Hur är det att plugga hemma? -Min dator är ofta avstängd. Jag sätter inte på den förrän på kvällen. Här är 10.

Här är "allt går strålande, jag kommer ihåg allting." Här är "det går som förut på riktigt dåliga dagar." Var skulle du säga att du ligger?

Jag skulle säga att jag hamnar här.

Där? Där är bra. Det är jättebra.

Kom ihåg att kämpa. Det här är sport för hjärnan. Se till att det här är nånting som du fortsätter att köra. Att vara social med mina kompisar är bland det bästa i hela världen. -Kakor! -Gud, vad gott. Jag kan inte säga det nog: plugga tillsammans. Förutom att pluggandet blir en social grej är det en effektiv lärstrategi. Att diskutera det man läser, förklara saker för varandra- -gör att man når en djupare förståelse. -Skitmycket smör. -När den gräddas pluggar vi SO. Utan mina kompisar hade jag nog varit mycket sämre i skolan. Jag hade överhuvudtaget inte försökt om jag inte hade haft dem. -Vad vet du om lagar? -Privatpersoner... Man lär sig precis lika mycket som det man lär ut. Okej, ett, två, tre.

Det var faktiskt riktigt gott.

-Tog du det sista? -Nej. Som ett sista avstamp för Noah inför det här SO-provet- -har jag gett honom och ett par kompisar i uppgift- -att föreläsa om det provet ska handla om i årskurs 5. Det du lär andra måste du verkligen fatta själv. Vi kommer från 8A.

Nu ska vi berätta om hur en lag blir till. Det börjar med en politiker som jobbar med det varje dag. De kommer på en idé och så skickar de in förslaget till riksdagen. När man förstår nåt så man kan använda kunskapen själv- -då har man förstått och kan själv ha nytta av det- -och lära vidare till andra.

Riksdagen väger för eller emot, om förslaget är bra eller dåligt. De skickar det vidare till en miniriksdag som kallas utskott. Det är 15 grupper med experter.

När man ska berätta nåt för nån annan- -måste man spela som en teater. Man måste leka professor eller nåt. Då får man ut mycket mer av sig själv. Tack så mycket.

Man måste inte gå till en femma och lära ut det man kan. Man kan lika gärna berätta för en förälder, katt eller gosedjur. Om man pluggar som jag gör nu får man en översikt över det man kan. Ett av målen med lärstrategi är att få kontroll över det man lärt sig- -och överblicka sina kunskaper.

Det är känslan av att komma upp på en platå- -och kunna blicka ut över vad jag kan och var jag kan ta mig härifrån. Förståelsen av att jag förstår är att äga sin egen kunskap. Gör man det så vet man att man kan.

Man behöver inte gå till ett prov och hoppas att man har kunskaperna. Hela ämnet som vi höll på med var ganska intressant. Man vill veta hur det går till i vårt samhälle där vi bor. Det är tio frågor.

Andas lugnt.

Det var bara lite svårt i början att formulera sig på ett bra sätt. Noah skrev ju. I vanliga fall ser han ett gäng frågor- -och tycker att det är övermäktigt och onödigt att ens försöka. Men det här var en kille som tog det åt sig, läste igenom- -och satte igång att skriva. Inget om att han inte kunde. Jag är nöjd med SO-provet. Jag kunde det jag behövde veta. Det verkar som om han nu tänker: "Jag kan lika mycket som de andra." Det är jätteroligt att se.

-Berätta hur det gick på SO-provet. -Det gick väl bra. Det enda jag glömde var två partier. Folkpartiet och nåt mer. Som du fortfarande har glömt bort.

Okej, man kan inte vinna allt.

Första gången jag träffade Noah...

Han struntade ju i det. Helt ärligt.

Han var strategilös och ryckte på axlarna åt precis allting. Så här är det, Noah.

Du är fullständigt strålande och du är så här nära... ...att göra den här skolan till din och äga den. Med rätt strategier kan du gå hur långt som helst. Det blir lika lätt som när du ska repa inför en konsert. Exakt lika lätt.

Okej, vi tar det här igen.

Hur gör man för att bli en riktigt bra läsare? Jo, målet är att förstå det vi läser.

Att förstå hur saker hänger ihop och bygga på med ny kunskap. Då måste vi skaffa oss förförståelse om vad texten handlar om. Bläddra igenom texten först och fundera även över- -vad du har för gamla kunskaper som kan kopplas ihop med de nya. Ställ frågor till texten. Vad var det jag just läste? Vad handlar det här om? Vad vet jag? Och plugga tillsammans. Diskutera texten med andra. Och kanske det viktigaste för att göra kunskapen till din: Se till att använda den så snabbt som möjligt. Det gick trögt i början. Det gör det ju för alla. Men när man väl började tänkte jag: "Jag kan ändå försöka satsa i alla fall." I slutänden är det alltid värt det.

Nu gäller det att han är medveten om att han har de här strategierna- -och återanvänder dem och slipar på dem. Det gick trögt i början. Det gör det för alla. Men så tänker man: "Fan, 'I got this'." Det kändes coolt.

Textning: Karin Hagman www.btistudios.com