×

우리는 LingQ를 개선하기 위해서 쿠키를 사용합니다. 사이트를 방문함으로써 당신은 동의합니다 쿠키 정책.


image

Lær Norsk Nå Podcast, 70 – Norge under første verdenskrig

70 – Norge under første verdenskrig

Heihei! I dag skal vi snakke om litt norsk historie, nemlig Norge under første verdenskrig. Før vi gjør det vil jeg bare kjapt nevne Patreon.1. Der kan dere støtter podkasten. Jeg setter veldig pris på alle som har valgt å gjøre det. Tusen takk. Ellers finner dere teksten til episoden på nettstedet. La oss begynne.

Første verdenskrig var en verdensomspennende storkrig som varte fra 1914 til 1918. Første verdenskrig var sannsynligvis den verste krigen som Europa noen gang hadde opplevd. Unge menn blei hensynsløst skutt ned av maskingevær, gassa til døde og bomba. De måtte bo i gjørmehull i flere år. I tillegg var krigen en katastrofe for landene som deltok. Krigen satte stort press på økonomien til de krigførende landene. Det var svært dyrt å drive moderne krigføring. Moderne krig koster mye penger og krever store ressurser. Flere stater overlevde ikke krigen. Tsarregimet i Russland, som hadde vart i 400 år, overlevde ikke krigen. Første verdenskrig førte til et kommunistisk kupp i Russland og så til den russiske revolusjonen. Østerrike-Ungarn blei splitta opp i nye stater. Keiserriket i Tyskland falt sammen. Frankrike og Storbritannia mista en hel generasjon med unge gutter.

Første verdenskrig var et skille i europeisk historie. Krigen var så grusom at det førte til en krise i europeisk kultur. Den meningsløse drepingen, hvorfor? Det førte til at nye politiske systemer i fascisme og kommunisme senere skulle få makten i flere europeiske land. Men der første verdenskrig blir beskrevet som «The Great War» på engelsk, så er den langt mindre kjent i Norge. Norge var nøytral under første verdenskrig. Første verdenskrig hadde ikke samme effekt på Norge som den hadde på de krigførende europeiske landene som Frankrike, Tyskland, Russland og Storbritannia. I historiefaget på norske skoler så får andre verdenskrig mye mer oppmerksomhet enn første. Første verdenskrig var nok ikke like viktig for Norge som den var for mange andre land.

Likevel har jeg valgt å lage en episode om nettopp Norge og første verdenskrig. Grunnen til det er at selv om Norge var nøytral er det mye spennende knytta til Norges rolle i krigen. Vi var kanskje nøytrale, men var vi egentlig det? Norge har ofte blitt beskrevet som «den nøytrale allierte». I tillegg var det mange nordmenn som mista livet under første verdenskrig, selv om landet var nøytralt. Mange nordmenn blei drept under første verdenskrig. Krigen hadde også stor økonomisk påvirkning på Norge, spesielt etterpå. Etter første verdenskrig gikk Norge igjennom noen av de verste økonomiske krisene landet noensinne hadde opplevd. Så jeg vil argumentere for at første verdenskrig langt ifra var en parentes i norsk historie. Krigen var faktisk veldig viktig i å forme landet fra en semi-industrialisert stat inn i det moderne industrisamfunnet.

Norge var nøytral under første verdenskrig. Dette var en del av Norges nøytralitetspolitikk. Det var flere andre småstater som også satset på en slik nøytralitetspolitikk. Kanskje det blei ansett for å være det tryggeste for slike småstater? De andre skandinaviske landene var også nøytrale under første verdenskrig. Likevel var det ikke bare lett å være en nøytral stat under første verdenskrig. Krigen påvirket hele Europa og store deler av verden. Dette krevde ofte at Norge måtte balansere sin politikk mellom de krigførende maktene og deres krav, samtidig som de hadde egne forpliktelser som en nøytral stat. Begge de krigførende sidene, ententemaktene som Frankrike og Storbritannia, og sentralmaktene, som Tyskland, presset norsk politikk for å få økonomiske fordeler. Dette var ikke lett å balansere for en liten stat som Norge.

Norge var nøytral under krigen, men de blei fortsatt tvungne til å innføre rasjoneringer, valutakontroll og maksimalpriser for å unngå økonomisk kaos. Grunnen til det var at det var store forsyningsvansker på grunn av krigen. Krigen førte til at det var mangel på veldig mange varer, og det var også vanskeligere å frakte dem rundt. Handel blei mye vanskeligere under krigen. Dermed måtte også Norge innføre flere økonomiske restriksjoner for å sikre at alle fikk nok.

Men selv om Norge var nøytrale, har de ofte blitt kalt for en «nøytral alliert». Hva er grunnen til det? Vel, Norge sympatiserte mer vestover mot Storbritannia og Frankrike enn mot sentralmaktene og Tyskland. I tillegg var Storbritannia den viktigste handelspartneren til Norge i denne perioden. Norge hadde altså økonomiske insentiver for å favorisere Storbritannia i krigen. En annen grunn til at Norge gikk mer mot Storbritannia var den store britiske flåten. Den britiske flåten var den største og mektigste i verden i denne perioden. For at norske skip skulle være trygge og kunne handle, var det derfor viktig å holde seg nære Storbritannia. Norsk skipsfart var avhengige av Storbritannia. Det var likevel mange intellektuelle i Norge som hadde nære bånd til Tyskland. De helte kanskje mer mot Tyskland i krigen. Men for de aller fleste i Norge var det ikke noe sterkt engasjement om hvem som vant krigen. For de aller fleste var det ikke så viktig hvem som vant krigen, men kanskje bare at den skulle ta slutt.

Norge prøvde å handle med de krigførende landene. Som sagt tidligere var spesielt handelen med Storbritannia viktig for Norge. Storbritannia var Norges største handelspartner. Likevel var ikke dette bare lett under krigen. Nordsjøen var en krigssone der tyske og britiske skip kjempet mot hverandre. Tyske ubåter senka for eksempel britiske skip, mens britiske skip blokkerte handelen til Tyskland. Dette var ikke lett for norske skip og sjømenn, og grunnen til at mange nordmenn mista livet under krigen var nettopp denne handelen. Norske skip blei spesielt senka av tyske ubåter og miner. I 1916 bestemte Tyskland seg for å senke elleve skip utenfor kysten av Norge etter at Norge hadde inngått en fiskeavtale med Storbritannia det samme året. Dette skapte stor sinne i Norge, og mange i Norge var sinte på Tyskland for at de senka norske skip.

Men i 1917 skjedde det noe som skulle endre mye. Da innførte Tyskland uinnskrenka ubåtkrig ovenfor alle skip i området. Dette var for å hindre handel med Storbritannia slik at britene ikke skulle få tak i mat og andre helt sentrale ressurser for å overleve. Slik ville de tvinge Storbritannia ut av krigen. Dette var krise for norske skip og norsk skipsfart. Før hadde Tyskland prøvd å ikke senke nøytrale skip, men bare fokusert på Frankrikes og Storbritannias skip. I 1917 endra dette seg. Nå skulle tyske ubåter senke alle skip i området. Bare i april 1917 blei 68 norske skip senka av tyske ubåter. Ca. 2000 nordmenn blei drept under denne handelen.

Ubåtkrigen til Tyskland i 1917 førte til at prisene på mange varer økte enormt. Det var så risikofullt å frakte varer over Nordsjøen at forsikringer blei kjempedyre. Det blei veldig dyrt å frakte varer over Nordsjøen ettersom mange av skipene blei senket. Likevel var ikke dette dårlige nyheter for alle. Noen nordmenn tjente seg svært rike på å spekulere i denne handelen. De spekulerte i om skip kom til å synke og i ulike handelsvarer. Dette gjorde at mange kunne tjene mye penger. Det gjorde også at mange tapte veldig mye penger. I Norge var dette kontroversielt ettersom mange mente at folk tjente seg rike på at norske sjømenn risikerte livet sitt. I tillegg var det kontroversielt å se at noen tjente seg veldig rike, mens flesteparten i Norge hadde mye mindre og var fattigere.

Selv om det var vanskelig å føre en nøytralitetspolitikk for Norge, klarte landet å unngå å bli dratt inn i krigen. Hovedgrunnen til dette var nok at ingen av partene i krigen var interesserte i å dra inn Norge i krigen. Begge sidene så norsk nøytralitet som best. Militæret i Norge var svakt, så å få Norge som alliert ville ikke føre til noe særlig militær gevinst. Men Norge er et langt land med vanskelig geografi. Det gjorde at det ville kreve en del militære styrker for å holde kontroll på landet. Ingen av partene ønska dette. Likevel ønska ingen av partene at Norge skulle gå over til den andre. Storbritannia tjente på norsk handel, mens Tyskland tjente på det norske sjøterritoriet som kunne være en trygg kanal ut til Atlanterhavet. Begge ønska også å importere norske råvarer som kunne være viktige i krigen.

Dersom en av partene hadde ønska å dra inn Norge i krigen, så hadde ikke landet klart å holde seg nøytrale. Dette så man i andre verdenskrig. I andre verdenskrig prøvde Norge igjen å holde seg nøytrale. Men dette var ikke mulig den gangen. Begge parter prøvde å presse Norge inn i krigen, og Tyskland okkuperte til slutt landet. Norsk nøytralitetspolitikk hvilte altså på stormaktene. Dette førte derfor også til at Norge gikk bort fra nøytralitetspolitikken etter andre verdenskrig.

Første verdenskrig hadde store effekter på norsk politikk og økonomi. Etter krigen ønska man å gå tilbake til slik det var før krigen, men det var ikke mulig. Norge blei ramma av flere økonomiske kriser, noen av de verste landet hadde sett noensinne. Arbeidsledigheten var svært høy til tider. Valutaen gikk veldig mye opp og ned med store økonomiske konsekvenser. Mange i Norge fikk det verre etter første verdenskrig. Det førte også til at det blei flere kassekonflikter i det norske samfunnet, spesielt i industristrøk. Likevel var ikke mellomkrigstida, altså tida mellom første og andre verdenskrig, totalt sett en krise for Norge. Det var også en periode for videre industrialisering og modernisering i Norge. Økonomien vokste altså totalt sett i perioden, men det skjedde i perioder med sterke nedganger og økonomiske kriser. I tillegg klarte Norge å unngå de verste klassekampene, og demokratiet overlevde mellomkrigstida i Norge, noe det ikke gjorde i mange andre europeiske land.

Første verdenskrig var altså langt ifra ubetydelig i Norge. Det var en krig som hadde store konsekvenser for Norge, spesielt i mellomkrigsårene. Første verdenskrig var en krig som påvirka hele Europa, de krigførende landene så vell som de nøytrale. Det var et skille i europeisk historie og spilte en sentral rolle i mellomkrigstida inn mot andre verdenskrig.

Det var alt for denne episoden. Jeg håper dere har lært litt om Norge sin rolle i første verdenskrig. Dersom dere har noen spørsmål eller tilbakemeldinger må dere gjerne kontakte meg via mail. Mailadressa finner dere i deskripsjonen. Ellers håper jeg dere har en strålende dag videre. Ha det bra!

70 – Norge under første verdenskrig 70 – Norwegen während des Ersten Weltkriegs 70 – Norway during the First World War 70 – Noruega durante la Primera Guerra Mundial 70 – La Norvège pendant la Première Guerre mondiale 70 – Norwegia w czasie I wojny światowej 70 – Noruega durante a Primeira Guerra Mundial 70 – Норвегія під час Першої світової війни

Heihei! I dag skal vi snakke om litt norsk historie, nemlig Norge under første verdenskrig. Før vi gjør det vil jeg bare kjapt nevne Patreon.1. Der kan dere støtter podkasten. Jeg setter veldig pris på alle som har valgt å gjøre det. I really appreciate everyone who has chosen to do so. Tusen takk. Ellers finner dere teksten til episoden på nettstedet. Otherwise, you will find the text of the episode on the website. La oss begynne.

Første verdenskrig var en verdensomspennende storkrig som varte fra 1914 til 1918. World War I was a worldwide major war that lasted from 1914 to 1918. Første verdenskrig var sannsynligvis den verste krigen som Europa noen gang hadde opplevd. The First World War was probably the worst war that Europe had ever experienced. Unge menn blei hensynsløst skutt ned av maskingevær, gassa til døde og bomba. Young men were ruthlessly shot down by machine guns, gassed to death and bombed. De måtte bo i gjørmehull i flere år. They had to live in mud holes for several years. I tillegg var krigen en katastrofe for landene som deltok. In addition, the war was a disaster for the countries that participated. Krigen satte stort press på økonomien til de krigførende landene. The war put great pressure on the economies of the belligerent countries. Det var svært dyrt å drive moderne krigføring. Waging modern warfare was very expensive. Moderne krig koster mye penger og krever store ressurser. Modern war costs a lot of money and requires a lot of resources. Flere stater overlevde ikke krigen. Several states did not survive the war. Tsarregimet i Russland, som hadde vart i 400 år, overlevde ikke krigen. The tsarist regime in Russia, which had lasted for 400 years, did not survive the war. Første verdenskrig førte til et kommunistisk kupp i Russland og så til den russiske revolusjonen. World War I led to a communist coup in Russia and then to the Russian Revolution. Østerrike-Ungarn blei splitta opp i nye stater. Austria-Hungary was split up into new states. Keiserriket i Tyskland falt sammen. The German Empire collapsed. Frankrike og Storbritannia mista en hel generasjon med unge gutter. France and Great Britain lost a whole generation of young men.

Første verdenskrig var et skille i europeisk historie. The First World War was a turning point in European history. Krigen var så grusom at det førte til en krise i europeisk kultur. Den meningsløse drepingen, hvorfor? The senseless killing, why? Det førte til at nye politiske systemer i fascisme og kommunisme senere skulle få makten i flere europeiske land. This led to new political systems in fascism and communism later gaining power in several European countries. Men der første verdenskrig blir beskrevet som «The Great War» på engelsk, så er den langt mindre kjent i Norge. But where the First World War is described as "The Great War" in English, it is far less well known in Norway. Norge var nøytral under første verdenskrig. Norway was neutral during the First World War. Første verdenskrig hadde ikke samme effekt på Norge som den hadde på de krigførende europeiske landene som Frankrike, Tyskland, Russland og Storbritannia. The First World War did not have the same effect on Norway as it did on the belligerent European countries such as France, Germany, Russia and Great Britain. I historiefaget på norske skoler så får andre verdenskrig mye mer oppmerksomhet enn første. In the history subject in Norwegian schools, the Second World War receives much more attention than the First. Første verdenskrig var nok ikke like viktig for Norge som den var for mange andre land. The First World War was probably not as important to Norway as it was to many other countries.

Likevel har jeg valgt å lage en episode om nettopp Norge og første verdenskrig. Nevertheless, I have chosen to make an episode about Norway and the First World War. Grunnen til det er at selv om Norge var nøytral er det mye spennende knytta til Norges rolle i krigen. The reason for this is that, even though Norway was neutral, there is much that is exciting about Norway's role in the war. Vi var kanskje nøytrale, men var vi egentlig det? We may have been neutral, but were we? Norge har ofte blitt beskrevet som «den nøytrale allierte». I tillegg var det mange nordmenn som mista livet under første verdenskrig, selv om landet var nøytralt. In addition, many Norwegians lost their lives during the First World War, even though the country was neutral. Mange nordmenn blei drept under første verdenskrig. Krigen hadde også stor økonomisk påvirkning på Norge, spesielt etterpå. The war also had a major economic impact on Norway, especially afterwards. Etter første verdenskrig gikk Norge igjennom noen av de verste økonomiske krisene landet noensinne hadde opplevd. Så jeg vil argumentere for at første verdenskrig langt ifra var en parentes i norsk historie. So I want to argue that the First World War was far from a parenthesis in Norwegian history. Krigen var faktisk veldig viktig i å forme landet fra en semi-industrialisert stat inn i det moderne industrisamfunnet. The war was actually very important in shaping the country from a semi-industrialized state into the modern industrial society.

Norge var nøytral under første verdenskrig. Norway was neutral during the First World War. Dette var en del av Norges nøytralitetspolitikk. Det var flere andre småstater som også satset på en slik nøytralitetspolitikk. There were several other small states that also opted for such a policy of neutrality. Kanskje det blei ansett for å være det tryggeste for slike småstater? Perhaps it was considered the safest for such small states? De andre skandinaviske landene var også nøytrale under første verdenskrig. Likevel var det ikke bare lett å være en nøytral stat under første verdenskrig. Krigen påvirket hele Europa og store deler av verden. Dette krevde ofte at Norge måtte balansere sin politikk mellom de krigførende maktene og deres krav, samtidig som de hadde egne forpliktelser som en nøytral stat. This often required that Norway had to balance its policy between the belligerent powers and their demands, while at the same time having their own obligations as a neutral state. Begge de krigførende sidene, ententemaktene som Frankrike og Storbritannia, og sentralmaktene, som Tyskland, presset norsk politikk for å få økonomiske fordeler. Both warring sides, the Entente powers such as France and Great Britain, and the central powers, such as Germany, pressured Norwegian politics to gain economic benefits. Dette var ikke lett å balansere for en liten stat som Norge.

Norge var nøytral under krigen, men de blei fortsatt tvungne til å innføre rasjoneringer, valutakontroll og maksimalpriser for å unngå økonomisk kaos. Norway was neutral during the war, but they were still forced to introduce rationing, exchange controls and maximum prices to avoid economic chaos. Grunnen til det var at det var store forsyningsvansker på grunn av krigen. Krigen førte til at det var mangel på veldig mange varer, og det var også vanskeligere å frakte dem rundt. Handel blei mye vanskeligere under krigen. Dermed måtte også Norge innføre flere økonomiske restriksjoner for å sikre at alle fikk nok.

Men selv om Norge var nøytrale, har de ofte blitt kalt for en «nøytral alliert». But even though Norway was neutral, they have often been called a "neutral ally". Hva er grunnen til det? Vel, Norge sympatiserte mer vestover mot Storbritannia og Frankrike enn mot sentralmaktene og Tyskland. I tillegg var Storbritannia den viktigste handelspartneren til Norge i denne perioden. Norge hadde altså økonomiske insentiver for å favorisere Storbritannia i krigen. Norway thus had financial incentives to favor Great Britain in the war. En annen grunn til at Norge gikk mer mot Storbritannia var den store britiske flåten. Den britiske flåten var den største og mektigste i verden i denne perioden. For at norske skip skulle være trygge og kunne handle, var det derfor viktig å holde seg nære Storbritannia. Norsk skipsfart var avhengige av Storbritannia. Det var likevel mange intellektuelle i Norge som hadde nære bånd til Tyskland. There were nevertheless many intellectuals in Norway who had close ties to Germany. De helte kanskje mer mot Tyskland i krigen. They perhaps leaned more towards Germany in the war. Men for de aller fleste i Norge var det ikke noe sterkt engasjement om hvem som vant krigen. But for the vast majority of people in Norway, there was no strong commitment to who won the war. For de aller fleste var det ikke så viktig hvem som vant krigen, men kanskje bare at den skulle ta slutt. For the vast majority, it was not so important who won the war, but perhaps only that it should end.

Norge prøvde å handle med de krigførende landene. Norway tried to trade with the belligerent countries. Som sagt tidligere var spesielt handelen med Storbritannia viktig for Norge. As said earlier, trade with Great Britain was especially important for Norway. Storbritannia var Norges største handelspartner. Likevel var ikke dette bare lett under krigen. However, this was not all easy during the war. Nordsjøen var en krigssone der tyske og britiske skip kjempet mot hverandre. The North Sea was a war zone where German and British ships fought each other. Tyske ubåter senka for eksempel britiske skip, mens britiske skip blokkerte handelen til Tyskland. German submarines, for example, sank British ships, while British ships blocked trade to Germany. Dette var ikke lett for norske skip og sjømenn, og grunnen til at mange nordmenn mista livet under krigen var nettopp denne handelen. This was not easy for Norwegian ships and sailors, and the reason why many Norwegians lost their lives during the war was precisely this trade. Norske skip blei spesielt senka av tyske ubåter og miner. Norwegian ships were especially sunk by German submarines and mines. I 1916 bestemte Tyskland seg for å senke elleve skip utenfor kysten av Norge etter at Norge hadde inngått en fiskeavtale med Storbritannia det samme året. In 1916, Germany decided to sink eleven ships off the coast of Norway after Norway had concluded a fishing agreement with Great Britain that same year. Dette skapte stor sinne i Norge, og mange i Norge var sinte på Tyskland for at de senka norske skip.

Men i 1917 skjedde det noe som skulle endre mye. But in 1917 something happened that was to change a lot. Da innførte Tyskland uinnskrenka ubåtkrig ovenfor alle skip i området. Then Germany introduced unrestricted submarine warfare against all ships in the area. Dette var for å hindre handel med Storbritannia slik at britene ikke skulle få tak i mat og andre helt sentrale ressurser for å overleve. This was to prevent trade with Great Britain so that the British would not get hold of food and other essential resources for survival. Slik ville de tvinge Storbritannia ut av krigen. This is how they wanted to force Britain out of the war. Dette var krise for norske skip og norsk skipsfart. This was a crisis for Norwegian ships and Norwegian shipping. Før hadde Tyskland prøvd å ikke senke nøytrale skip, men bare fokusert på Frankrikes og Storbritannias skip. Before, Germany had tried not to sink neutral ships, but only focused on French and British ships. I 1917 endra dette seg. In 1917 this changed. Nå skulle tyske ubåter senke alle skip i området. Now German submarines were to sink all ships in the area. Bare i april 1917 blei 68 norske skip senka av tyske ubåter. In April 1917 alone, 68 Norwegian ships were sunk by German submarines. Ca. 2000 nordmenn blei drept under denne handelen. 2000 Norwegians were killed during this trade.

Ubåtkrigen til Tyskland i 1917 førte til at prisene på mange varer økte enormt. The submarine war against Germany in 1917 caused the prices of many goods to rise enormously. Det var så risikofullt å frakte varer over Nordsjøen at forsikringer blei kjempedyre. It was so risky to transport goods across the North Sea that insurance became hugely expensive. Det blei veldig dyrt å frakte varer over Nordsjøen ettersom mange av skipene blei senket. It became very expensive to transport goods across the North Sea as many of the ships were sunk. Likevel var ikke dette dårlige nyheter for alle. Still, this wasn't all bad news for everyone. Noen nordmenn tjente seg svært rike på å spekulere i denne handelen. Some Norwegians made themselves very rich by speculating in this trade. De spekulerte i om skip kom til å synke og i ulike handelsvarer. They speculated on whether ships were going to sink and in various trade goods. Dette gjorde at mange kunne tjene mye penger. This allowed many people to earn a lot of money. Det gjorde også at mange tapte veldig mye penger. It also meant that many people lost a lot of money. I Norge var dette kontroversielt ettersom mange mente at folk tjente seg rike på at norske sjømenn risikerte livet sitt. In Norway this was controversial as many believed that people were getting rich from Norwegian sailors risking their lives. I tillegg var det kontroversielt å se at noen tjente seg veldig rike, mens flesteparten i Norge hadde mye mindre og var fattigere. In addition, it was controversial to see that some earned themselves very rich, while the majority in Norway had much less and were poorer.

Selv om det var vanskelig å føre en nøytralitetspolitikk for Norge, klarte landet å unngå å bli dratt inn i krigen. Although it was difficult to pursue a policy of neutrality for Norway, the country managed to avoid being drawn into the war. Hovedgrunnen til dette var nok at ingen av partene i krigen var interesserte i å dra inn Norge i krigen. The main reason for this was probably that none of the parties to the war were interested in dragging Norway into the war. Begge sidene så norsk nøytralitet som best. Both sides saw Norwegian neutrality as best. Militæret i Norge var svakt, så å få Norge som alliert ville ikke føre til noe særlig militær gevinst. The military in Norway was weak, so getting Norway as an ally would not lead to any particular military gain. Men Norge er et langt land med vanskelig geografi. Det gjorde at det ville kreve en del militære styrker for å holde kontroll på landet. This meant that it would require a number of military forces to keep control of the country. Ingen av partene ønska dette. Likevel ønska ingen av partene at Norge skulle gå over til den andre. Nevertheless, neither party wanted Norway to go over to the other. Storbritannia tjente på norsk handel, mens Tyskland tjente på det norske sjøterritoriet som kunne være en trygg kanal ut til Atlanterhavet. Britain profited from Norwegian trade, while Germany profited from the Norwegian maritime territory which could be a safe channel out to the Atlantic. Begge ønska også å importere norske råvarer som kunne være viktige i krigen. Both also wanted to import Norwegian raw materials that could be important in the war.

Dersom en av partene hadde ønska å dra inn Norge i krigen, så hadde ikke landet klart å holde seg nøytrale. If one of the parties had wanted to drag Norway into the war, then the country would not have been able to remain neutral. Dette så man i andre verdenskrig. This was seen in the Second World War. I andre verdenskrig prøvde Norge igjen å holde seg nøytrale. In World War II, Norway again tried to remain neutral. Men dette var ikke mulig den gangen. But this was not possible at the time. Begge parter prøvde å presse Norge inn i krigen, og Tyskland okkuperte til slutt landet. Both sides tried to push Norway into the war, and Germany eventually occupied the country. Norsk nøytralitetspolitikk hvilte altså på stormaktene. Norwegian neutrality policy thus rested on the great powers. Dette førte derfor også til at Norge gikk bort fra nøytralitetspolitikken etter andre verdenskrig. This therefore also led to Norway moving away from the policy of neutrality after the Second World War.

Første verdenskrig hadde store effekter på norsk politikk og økonomi. Etter krigen ønska man å gå tilbake til slik det var før krigen, men det var ikke mulig. After the war, people wanted to go back to the way it was before the war, but that was not possible. Norge blei ramma av flere økonomiske kriser, noen av de verste landet hadde sett noensinne. Norway was hit by several economic crises, some of the worst the country had ever seen. Arbeidsledigheten var svært høy til tider. Unemployment was very high at times. Valutaen gikk veldig mye opp og ned med store økonomiske konsekvenser. The currency went up and down a lot with major economic consequences. Mange i Norge fikk det verre etter første verdenskrig. Many in Norway got worse after the First World War. Det førte også til at det blei flere kassekonflikter i det norske samfunnet, spesielt i industristrøk. It also led to several financial conflicts in Norwegian society, especially in industrial areas. Likevel var ikke mellomkrigstida, altså tida mellom første og andre verdenskrig, totalt sett en krise for Norge. Nevertheless, the interwar period, i.e. the period between the First and Second World Wars, was not a crisis for Norway overall. Det var også en periode for videre industrialisering og modernisering i Norge. Økonomien vokste altså totalt sett i perioden, men det skjedde i perioder med sterke nedganger og økonomiske kriser. The economy thus grew overall during the period, but this occurred during periods of sharp declines and economic crises. I tillegg klarte Norge å unngå de verste klassekampene, og demokratiet overlevde mellomkrigstida i Norge, noe det ikke gjorde i mange andre europeiske land. In addition, Norway managed to avoid the worst class struggles, and democracy survived the interwar period in Norway, which it did not in many other European countries.

Første verdenskrig var altså langt ifra ubetydelig i Norge. The First World War was thus far from insignificant in Norway. Det var en krig som hadde store konsekvenser for Norge, spesielt i mellomkrigsårene. Første verdenskrig var en krig som påvirka hele Europa, de krigførende landene så vell som de nøytrale. The First World War was a war that affected the whole of Europe, the belligerent countries as well as the neutral ones. Det var et skille i europeisk historie og spilte en sentral rolle i mellomkrigstida inn mot andre verdenskrig. It was a turning point in European history and played a central role in the interwar period leading up to the Second World War.

Det var alt for denne episoden. Jeg håper dere har lært litt om Norge sin rolle i første verdenskrig. I hope you have learned a little about Norway's role in the First World War. Dersom dere har noen spørsmål eller tilbakemeldinger må dere gjerne kontakte meg via mail. Mailadressa finner dere i deskripsjonen. Ellers håper jeg dere har en strålende dag videre. Otherwise, I hope you have a brilliant day ahead. Ha det bra!