Les 34 De Nederlandse bevolking
In het kleine Nederland wonen veel mensen. Het land heeft een relatief dichte bevolking. Er wonen gemiddeld 450 mensen per vierkante kilometer. Ondanks deze dichtheid kent Nederland geen miljoenensteden. In figuur 1 zie je dat de bevolking in 100 jaar nogal gegroeid is. Tussen 1945 en 1950 was er zelfs sprake van een scherpe stijging. Het geboortecijfer sprong ineens omhoog. Die groei van de bevolking gaat nu nog steeds door. Tegelijkertijd echter, worden er nu minder baby's geboren. Blijkbaar heeft de bevolkingsgroei andere oorzaken.
Figuur 2 laat zien dat de mensen langer leven. Daardoor groeit de bevolking. In figuur 3 zien we dat de immigratie flink omhoog gegaan is. De migranten komen uit behoefte aan vrijheid en veiligheid. Of ze zijn op zoek naar werk. Of ze willen hier studeren aan een universiteit. Of ze volgen de liefde. Na 2000 daalt het aantal immigranten echter weer. De oorzaak: scherpere regels met betrekking tot de immigratie. Niet alleen komen minder immigranten Nederland binnen. Ook verlaten meer Nederlanders het land. Wat is de verklaring? Waarom vertrekken zij? Zoeken ze hun geluk in een land met minder regels? En meer vrijheid en ruimte? Of is het weer de liefde?
Is Nederland een christelijk land? Vroeger wel. De protestantse kerk was de officiële kerk. Er waren beperkte rechten voor mensen met een andere godsdienst, zoals katholieken en joden. Nu zijn kerk en staat gescheiden. Alle godsdiensten hebben gelijke rechten. De protestantse kerk is tegenwoordig sterk verdeeld. Er zijn schrik niet wel 100 protestantse gemeenschappen. Daarnaast zijn er steeds meer mensen zonder geloof. Zoals je op basis van figuur 4 kunt vaststellen, is deze groep nu het grootst. De islam speelt een steeds belangrijkere rol in Nederland. Steeds meer moslims en moslima's zijn actief in het maatschappelijk leven.