×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Hebrew Time Podcast - זמן עברית, Apartment for Rent - דירה להשכיר :Episode 31

Apartment for Rent - דירה להשכיר :Episode 31

שלום לכולם, וברוכים הבאים לפרק החדש של הפודקאסט "זמן עברית". זה הפרק הראשון בשנת 2023, ואני מקווה שתהיה לכולנו שנה טובה, מעניינת ומוצלחת. בשבוע שעבר קרו לי שני דברים: דבר ראשון זה שעברתי דירה, ודבר שני זה שראיתי סרטון ביוטיוב של זוג שמחפש דירה באמסטרדם. ובסרטון שלהם הם בעצם סיפרו איך הם עשו את זה, איפה הם חיפשו, איזה דירות הם ראו, מה הם אהבו או לא אהבו בדירות האלה, ולאיזה דירה הם עברו בסוף. ואני חשבתי שזה מעניין, וחשבתי גם כמה התהליך שהם עשו הוא שונה בכל מיני אספקטים מהתהליך שאנשים עוברים בישראל כשהם מחפשים דירה. ואז חשבתי שאני בעצם יכולה להשתמש בסיפור שלי כדי לספר לכם על חיפוש דירה להשכרה בישראל. אז היום בפרק אני רוצה לספר לכם על איפה אפשר לחפש דירה, איך עושים את זה, למה כדאי לשים לב כשמחפשים דירה, וגם מה השלבים שאנשים בדרך-כלל עוברים כשהם מחפשים דירה. זה הולך להיות סיפור אישי, אבל אני מקווה שהוא גם יכול לעזור לכם קצת, אם אתם מחפשים דירה כרגע או אולי תעשו את זה בעתיד. אוקיי – מוכנים? בואו נתחיל!

קודם כל, כמו תמיד, חשוב לי לומר שהסיפור הזה הוא הסיפור שלי. זה לא אומר שככה ייראה כל חיפוש דירה בישראל. חשוב לי לומר שבמהלך החיים שלי בעיקר חיפשתי דירות במרכז, זאת אומרת, בתל-אביב או בערים שקרובות לתל אביב, ועכשיו חיפשתי דירה בירושלים. ולמרות שישראל היא מדינה קטנה מבחינה גיאוגרפית, דברים כאלה, כמו חיפוש דירה, יכולים להיות שונים מעיר לעיר. ותיכף אני אסביר למה. דבר ראשון שכדאי לדעת זה שבישראל, כמו בעוד הרבה מקומות בעולם, יש בעיה של דירות. איזו בעיה? אין מספיק דירות, ויש הרבה אנשים שרוצים לשכור או לקנות דירות, ולכן הדירות הן יקרות. והבעיה הזאת היא כמובן יותר רצינית במרכז הארץ, זאת אומרת, תל-אביב והערים שנמצאות ליד תל-אביב. באופן כללי, קוראים לאזור הזה "גוש-דן", זה השם של האזור. אז למצוא דירה בגוש-דן זה הרבה יותר קשה מאשר, לדוגמה, למצוא דירה באשדוד או בחיפה או בבאר-שבע. ולכן תהליך חיפוש הדירה במרכז יהיה יותר קשה. זה אומר שהוא ייקח יותר זמן ושבעלי הדירות יכולים לבקש יותר דברים מהאנשים שבאים ורוצים לשכור את הדירה.

📷

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/6019040963f068434d5dcede/5cf8b8bc-1986-47bb-a09c-e8ba62df5ea8/mika-baumeister-mIgsuhokVio-unsplash.jpg?format=2500w" alt=""/>

Photo by Mika Baumeister on Unsplash

אז, קודם כל, איפה מחפשים דירה? כשמחפשים דירה, לפי דעתי יש שלושה מקומות שבהם אפשר לעשות את זה. המקום הראשון הוא פייסבוק, ויותר נכון קבוצות בפייסבוק. יש המון קבוצות פייסבוק שקשורות לדירות, וכדי למצוא את הקבוצות האלה אתם יכולים לכתוב את השם של העיר שבה אתם רוצים לגור ו-"דירות להשכרה". אז אני נכנסתי לכמה קבוצות בשם "ירושלים – דירות להשכרה" או "דירות להשכרה בירושלים".

המקום השני הוא אתר אינטרנט בשם "יד2". וזה בעצם האתר הכי גדול בישראל שבו יש מודעות על דירות. אז גם לשם אתם נכנסים, בוחרים את הקטגוריה של "דירות להשכרה" ומתחילים להכניס עוד מידע, כמו: כמה חדרים אתם רוצים, או כמה כסף אתם מוכנים לשלם, או אם אתם רוצים לגור בשכונה ספציפית, אז באיזה שכונה אתם רוצים לגור. וזה בעצם עוזר לכם לראות רק את הדירות שרלוונטיות בשבילכם ולא לראות דירות מאוד יקרות במקומות שבהם אתם בכלל לא רוצים לגור.

והאופציה השלישית היא מתווך או מתווכת. מה זה "מתווך"? "מתווך" זה בן-אדם שהעבודה שלו היא לעזור לאנשים למצוא דירות, או אם יש לכם דירה, אז מתווך יכול לעזור לכם למצוא שוכרים, זאת אומרת, אנשים שיבואו לגור בדירה שלכם. כמובן שעל האופציה הזאת צריך לשלם. המתווכים לא עובדים בחינם. כמה משלמים למתווך? אם אתם מחפשים דירה להשכרה, אז בדרך-כלל למתווך משלמים את אותו הסכום שמשלמים על הדירה לחודש. זאת אומרת שאם מצאתם דירה שעולה 4,000 שקלים בחודש, אז המתווך גם יקבל 4,000 שקלים. אם מצאתם דירה ב-5,000, אז המתווך יקבל... נכון, 5,000 שקלים. זה בעצם די יקר ולכן הרבה אנשים, במיוחד אנשים שמחפשים דירות, לא רוצים לפנות לתיווך, זאת אומרת, לא רוצים לעבוד עם מתווך, אלא אומרים שהם יכולים לעשות את זה לבד. אנחנו בעיקר השתמשנו ביד 2. בפייסבוק יש המון פוסטים על דירות אבל יש גם המון פוסטים לא רלוונטיים, כמו דירות שרק עכשיו בונים אותן או דירות מאוד יקרות או דירות שכבר בכלל לא רלוונטיות. בפייסבוק הרבה יותר קשה לסנן את המודעות ולמצוא רק את מה שבאמת יכול להיות מתאים לכם. ולעומת זאת ביד2 אפשר לעשות את זה, ולכן בעיקר ישבנו מול המחשב ועברנו על מודעות של דירות ביד2.

📷

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/6019040963f068434d5dcede/204aa4e8-2c85-4a27-a856-3a01dcc9d938/%D7%91%D7%AA%D7%97%D7%99%D7%9C%D7%AA+%D7%94%D7%A9%D7%99%D7%97%D7%94.jpg?format=2500w" alt=""/>

אוקיי, אז מה השלב הבא? השלב הבא הוא בעצם לקרוא את המודעות, ואם הדירה נראית לכם מתאימה, לדבר עם מישהו, כנראה בעל הדירה. לא תמיד. אני מאוד ממליצה לכם לקחת דף ועט, או מחברת ועט, ולכתוב את המידע שאתם מקבלים על הדירות: עם מי דיברתם, מה החלטתם ודברים כאלה. אנחנו התקשרנו לעשרות אנשים במהלך חיפוש הדירה, וכמובן שכשאתה מדבר עם כמה אנשים אתה כבר לא זוכר על מה בדיוק דיברתם, מי אמר מה, אז זה מאוד עוזר לכתוב את הדברים האלה. וגם אם אתם צריכים לעשות את זה בעברית ולא כל-כך בטוחים איך, אני ממליצה לכם לכתוב לעצמכם את השאלות שאתם רוצים לשאול, את השאלות שרלוונטיות בשבילכם, לפני שאתם מתקשרים.

אז אם אני מתקשרת לבעל דירה, אם אני מתקשרת לטלפון שראיתי במודעה, אני בדרך-כלל אומרת משהו כמו: "שלום, קוראים לי נדיה, אני מתקשרת לגבי הדירה ברחוב הרצל. זה רלוונטי עדיין?". קודם כל אני רוצה לדעת האם יש בכלל על מה לדבר. לפעמים המודעה ביד2 או בפייסבוק עדיין קיימת, אבל יש כבר אנשים שגרים בדירה או עומדים לגור בדירה, אז זה כבר לא רלוונטי. לכן זאת השאלה הראשונה שלי. אם אומרים לי שהדירה רלוונטית, אני תמיד אומרת "תוכל בבקשה לספר לי קצת על הדירה?" או "תוכלי בבקשה לספר לי קצת על הדירה? ", ומקשיבה לכל מה שיש לבן-אדם להגיד. ואז אני שואלת את השאלות הנוספות שלי.

לדוגמה, אני שואלת "כמה הארנונה בדירה הזאת?". "ארנונה" זה בעצם המס שאתם משלמים לעירייה על זה שאתם גרים בדירה בעיר כלשהי. ולפעמים הארנונה יכולה להיות סבבה ולפעמים היא מאוד גבוהה. את המס הזה משלמים פעם בחודשיים, וזה גם המספר שאומרים. אני תמיד שואלת גם מה יש ליד הבניין והאם יש רעש, למשל, האם יש אוטובוסים ברחוב מתחת או בית-ספר או גן ילדים או בית-קפה או כל דבר כזה, זה משהו שאני תמיד רוצה לדעת. שאלה נוספת מאוד רלוונטית בישראל היא "האם יש מזגנים?" ו-"האם המגזנים הם חדשים או ישנים?". כמו שאתם כנראה יודעים, בישראל מאוד חם בקיץ, ואם המזגן הוא ישן הוא בעצם צריך הרבה חשמל, מה שאומר שזה הולך להיות מאוד יקר להפעיל את המזגן, ולכן זה משהו שאני רוצה לדעת. וגם אם יש רק מזגן אחד בכל הדירה, למשל, והוא בסלון, זה לא כל-כך טוב כי אז בקיץ אין לכם מזגן בחדר כשאתם הולכים לישון. לא תמיד זה חשוב לכולם, אבל אני באופן אישי שואלת את השאלה הזאת.

ואם הכל נשמע לי טוב אז אני שואלת מתי אפשר לבוא לראות את הדירה. הדברים האלה בישראל הם מאוד לא פורמליים. פשוט מדברים עם בעל הדירה בטלפון, או גם עם האנשים שגרים בדירה, אם יש מישהו שגר בדירה עכשיו, ופשוט מחליטים מתי אתם יכולים לבוא ולראות את הדירה. כמובן שכדאי לבוא לראות אותה ביום, כי אז הרבה יותר קל להבין אם יש רעש וגם איך הדירה נראית באופן כללי. כשיש אור הרבה יותר קל להבין איך משהו נראה. אבל אם זה לא נוח לאף אחד כמובן שאפשר לבוא ולראות גם בערב. בחיפוש שלנו הפעם ראינו בערך חמש או שבע דירות, לא את כולן ראינו ביחד, חלק רק בעלי ראה. הדירה הראשונה שהלכנו לראות הייתה דירה נחמדה, אבל באזור לא ממש נוח בשבילנו, וגם אני באופן אישי לא מאוד אהבתי את הדירה. אז אמרתי לבעלי שאני לא רוצה לעבור לשם, ולכן המשכנו לחפש.

📷

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/6019040963f068434d5dcede/4ee49501-4bbf-4d3a-b89e-02e4e6951f54/Screenshot+2023-01-08+at+13.24.24.png?format=2500w" alt=""/>

דוגמא למודעה באתר ״יד 2״

דירה נוספת שראינו הייתה באזור מאוד מאוד טוב, ממש במרכז של ירושלים, קרוב לשוק. אבל היא הייתה פשוט מאוד קטנה. והבנו שאם אנחנו רוצים לגור בדירה הזאת הרבה זמן זה כנראה לא באמת מתאים לנו כל-כך. ואז אחרי כמה דירות הלכנו לראות את הדירה שאליה בסוף עברנו. זאת דירה יחסית חדשה, לא מאוד גדולה, אף אחד לא גר בה כשבאנו לראות אותה. האישה שגרה בדירה הזאת לפני עברה לגור עם המשפחה שלה כי היא הייתה מבוגרת והייתה צריכה יותר עזרה. אגב, הרבה מאוד אנשים עושים עכשיו וידאו כשהם באים לראות דירה, ונראה לי שזה רעיון טוב כי אחרי שאתם חוזרים הביתה ומתחילים לדבר על זה לא תמיד זוכרים בדיוק מה ראיתם, איך זה היה, ואם יש לכם וידאו של הדירה אתם יכולים פשוט להדליק אותו ולראות. אז אני ממליצה לכם לבקש לעשות וידאו של דירות שאתם באים לראות. לדעתי זה רעיון מאוד טוב.

אחרי שיצאנו מהדירה ודיברנו החלטנו שזאת דירה שמתאימה לנו ואז אמרנו לבעל הדירה שאנחנו רוצים לחתום על חוזה. חתימת החוזה זה בעצם השלב האחרון לפני שנכנסים לדירה, וזה שלב שיכול להיות קצת טריקי. למה? כי לפני שחותמים על החוזה צריך להבין על מה בדיוק אתם חותמים. וחוזים בישראל כתובים בשפה מאוד מאוד פורמלית, שפה שאפילו אני ובעלי לא תמיד מבינים. מי שמבינים את השפה הזאת אלה עורכי-דין. ולכן ממש כדאי שאישזהו עורך-דין או מישהו שמבין טוב בדברים כאלה יקרא את החוזה לפני שאתם חותמים עליו. הרבה פעמים בחוזה יכולים להיות דברים שלא מתאימים לכם ואפשר ואפילו כדאי לדבר על זה עם בעל הדירה ולהגיד לו "תקשיב, בחוזה כתוב ככה וככה, אנחנו לא מסכימים לזה, מה אפשר לעשות עם זה?". אז בשביל להבין טוב את החוזה ביקשנו עזרה מקרובת משפחה של בעלי שהיא עורכת-דין, היא קראה את החוזה ואמרה לנו מה לדעתה צריך לבקש לשנות, וביקשנו לשנות את זה, ובעל הדירה הסכים. ואז הלכנו להיפגש ולחתום על החוזה עם בעל הדירה שלנו. זה הצעד האחרון לפני שמקבלים את המפתח לדירה ואפשר לעבור ולהתחיל לגור בה. אז בעל הדירה שלנו ביקש שיהיו לנו שני ערבים. "ערבים" אלה אנשים שחותמים יחד איתנו על החוזה והם בעצם לוקחים אחריות על זה שאנחנו הולכים לעשות את כל מה שכתוב בחוזה. זאת אומרת, לדוגמה, אם אנחנו לא הולכים לשלם על הדירה שלנו, אז מי שיצטרך לשלם זה הערבים שלנו, כי הם לוקחים את האחריות עלינו ועל החוזה שלנו. אז אלה היו קרובי משפחה של בעלי, הם באו איתנו, והם היו צריכים לחתום על החוזה ביחד איתנו.

חוץ מזה חשוב לדעת שבישראל עדיין משתמשים בצ'קים כששוכרים דירה. "צ'ק" זה חתיכת נייר מהבנק שעליה אתם כותבים כמה כסף אתם משלמים למי ומתי. בשביל זה אתם צריכים להוציא פנקס צ'קים מהבנק, זאת אומרת ללכת לבנק לבקש שיעשו לכם פנקס צ'קים ולהגיע עם הפנקס לחתימת החוזה. אז אני בעצם כתבתי 12 צ'קים וזה אומר שכל חודש בעל הדירה שלנו הולך לבנק, או עושה את זה באמצעות האפליקציה, והוא מפקיד את הצ'ק לחשבון שלו. ככה זה נקרא בעברית, "להפקיד את הצ'ק". זה אומר שהוא מכניס את הצ'ק לחשבון וככה הכסף עובר מחשבון הבנק שלי לחשבון הבנק שלו. וזה משהו שקורה שקורה כל חודש.

כמובן שיש עוד הרבה מאוד ניואנסים קטנים בחתימת חוזה. יש עוד כל מיני דברים שבעלי הדירה מבקשים, כמו למשל צ'ק ביטחון, שזה צ'ק על סכום יחסית גבוה שאותו הם יכולים להפקיד רק אם קרה משהו ממש ממש נורא בדירה ואתם אשמים. זאת אומרת, אם אתם עשיתם משהו ממש נורא לדירה. זה כמובן משהו שבדרך-כלל לא קורה. ויש עוד כל מיני דברים שעליהם אנחנו לא נדבר היום. אבל אם יש לכם שאלות בנושא הזה, אם פעם שמעתם משהו או קראתם משהו או שבעל הדירה ביקש מכם משהו נוסף ואתם רוצים לדבר על זה, אתם כמובן מוזמנים לשלוח לי מייל ואני אשמח לדבר על הנושאים האלה באחד מהפרקים הבאים. וזהו, קיבלנו מפתח, הלכנו לדירה, ניקינו אותה כדי שיהיה נעים להיכנס ולגור בה, ואז התחלנו להעביר את הדברים שלנו ולקנות כמה דברים נוספים שלא היו בדירה ואנחנו היינו צריכים. עכשיו אנחנו גרים פה כבר שבוע, עדיין יש בדירה קצת בלאגן, אבל לאט לאט המקום הזה מתחיל להיראות ולהרגיש כמו בית. ואני מקווה שאנחנו נגור פה לטווח ארוך, זאת אומרת הרבה זמן, כי האמת היא שאני ממש אוהבת את הדירה הזאת וגם את האזור שבו הדירה נמצאת.

זה הכל להיום. זה היה סיפור מעבר הדירה שלי. אני מקווה שזה היה מעניין בשבילכם וגם שאולי זה יכול לעזור לכם במשהו. אתם כמובן מוזמנים לשלוח לי מייל, לספר את הסיפורים שלכם על איך חיפשתם דירות בישראל, לשאול שאלות וגם להציע נושאים לפרקים הבאים של הפודקאסט. כמו תמיד, תודה רבה רבה לכם שהאזנתם והאזנתן, ואנחנו נשתמע בפעם הבאה. יאללה ביי!

Apartment for Rent - דירה להשכיר :Episode 31 Apartment for Rent: Episode 31 Appartamento in affitto: episodio 31 Apartamento para alugar: Episódio 31 Квартира в аренду: Эпизод 31

שלום לכולם, וברוכים הבאים לפרק החדש של הפודקאסט "זמן עברית". Hello everyone, and welcome to the new episode of the "Hebrew Time" podcast. Всем привет и добро пожаловать в новый выпуск подкаста «Время на иврите». זה הפרק הראשון בשנת 2023, ואני מקווה שתהיה לכולנו שנה טובה, מעניינת ומוצלחת. This is the first chapter in 2023, and I hope we all have a good, interesting and successful year. Это первая глава в 2023 году, и я надеюсь, что у всех нас будет хороший, интересный и успешный год. בשבוע שעבר קרו לי שני דברים: דבר ראשון זה שעברתי דירה, ודבר שני זה שראיתי סרטון ביוטיוב של זוג שמחפש דירה באמסטרדם. Last week two things happened to me: the first thing is that I moved, and the second thing is that I saw a video on YouTube of a couple looking for an apartment in Amsterdam. На прошлой неделе со мной произошло две вещи: во-первых, я переехал, а во-вторых, я увидел на YouTube видео о паре, ищущей квартиру в Амстердаме. ובסרטון שלהם הם בעצם סיפרו איך הם עשו את זה, איפה הם חיפשו, איזה דירות הם ראו, מה הם אהבו או לא אהבו בדירות האלה, ולאיזה דירה הם עברו בסוף. And in their video they actually told how they did it, where they looked, what apartments they saw, what they liked or didn't like about these apartments, and which apartment they moved to in the end. И в своем видео они собственно и рассказали, как они это сделали, куда смотрели, какие квартиры видели, что им понравилось или не понравилось в этих квартирах, и в какую квартиру они в итоге переехали. ואני חשבתי שזה מעניין, וחשבתי גם כמה התהליך שהם עשו הוא שונה בכל מיני אספקטים מהתהליך שאנשים עוברים בישראל כשהם מחפשים דירה. And I thought it was interesting, and I also thought how the process they did is different in all kinds of aspects from the process people go through in Israel when they are looking for an apartment. И я подумал, что это было интересно, и я также подумал, насколько процесс, который они сделали, отличается во всех аспектах от процесса, через который проходят люди в Израиле, когда они ищут квартиру. ואז חשבתי שאני בעצם יכולה להשתמש בסיפור שלי כדי לספר לכם על חיפוש דירה להשכרה בישראל. Then I thought I could actually use my story to tell you about looking for an apartment to rent in Israel. Тогда я подумал, что смогу использовать свою историю, чтобы рассказать вам о поиске квартиры для аренды в Израиле. אז היום בפרק אני רוצה לספר לכם על איפה אפשר לחפש דירה, איך עושים את זה, למה כדאי לשים לב כשמחפשים דירה, וגם מה השלבים שאנשים בדרך-כלל עוברים כשהם מחפשים דירה. So today in the episode I want to tell you about where you can look for an apartment, how to do it, what you should pay attention to when looking for an apartment, and also what are the steps that people usually go through when looking for an apartment. Итак, сегодня в выпуске я хочу рассказать вам о том, где можно искать квартиру, как это сделать, на что следует обратить внимание при поиске квартиры, а также какие этапы обычно проходят люди при поиске квартира. זה הולך להיות סיפור אישי, אבל אני מקווה שהוא גם יכול לעזור לכם קצת, אם אתם מחפשים דירה כרגע או אולי תעשו את זה בעתיד. This is going to be a personal story, but I hope it can also help you a little, if you are currently looking for an apartment or maybe you will in the future. Это будет личная история, но я надеюсь, что она также может немного помочь вам, если вы сейчас ищете квартиру или, может быть, будете в будущем. אוקיי – מוכנים? Okay - ready? בואו נתחיל! lets start!

קודם כל, כמו תמיד, חשוב לי לומר שהסיפור הזה הוא הסיפור שלי. First of all, as always, it is important for me to say that this story is my story. זה לא אומר שככה ייראה כל חיפוש דירה בישראל. This does not mean that every apartment search in Israel will look like this. חשוב לי לומר שבמהלך החיים שלי בעיקר חיפשתי דירות במרכז, זאת אומרת, בתל-אביב או בערים שקרובות לתל אביב, ועכשיו חיפשתי דירה בירושלים. It is important for me to say that during my life I mainly looked for apartments in the center, that is, in Tel Aviv or cities close to Tel Aviv, and now I was looking for an apartment in Jerusalem. ולמרות שישראל היא מדינה קטנה מבחינה גיאוגרפית, דברים כאלה, כמו חיפוש דירה, יכולים להיות שונים מעיר לעיר. And although Israel is a small country geographically, such things, like looking for an apartment, can differ from city to city. ותיכף אני אסביר למה. And soon I will explain why. דבר ראשון שכדאי לדעת זה שבישראל, כמו בעוד הרבה מקומות בעולם, יש בעיה של דירות. The first thing you should know is that in Israel, as in many other places in the world, there is a problem of apartments. איזו בעיה? what problem אין מספיק דירות, ויש הרבה אנשים שרוצים לשכור או לקנות דירות, ולכן הדירות הן יקרות. There are not enough apartments, and there are many people who want to rent or buy apartments, so the apartments are expensive. והבעיה הזאת היא כמובן יותר רצינית במרכז הארץ, זאת אומרת, תל-אביב והערים שנמצאות ליד תל-אביב. And this problem is of course more serious in the center of the country, that is, Tel Aviv and the cities that are near Tel Aviv. באופן כללי, קוראים לאזור הזה "גוש-דן", זה השם של האזור. In general, this area is called "Gush-Dan", that's the name of the area. אז למצוא דירה בגוש-דן זה הרבה יותר קשה מאשר, לדוגמה, למצוא דירה באשדוד או בחיפה או בבאר-שבע. So finding an apartment in Gush Dan is much more difficult than, for example, finding an apartment in Ashdod or Haifa or Beer Sheva. ולכן תהליך חיפוש הדירה במרכז יהיה יותר קשה. Therefore, the process of searching for an apartment in the center will be more difficult. זה אומר שהוא ייקח יותר זמן ושבעלי הדירות יכולים לבקש יותר דברים מהאנשים שבאים ורוצים לשכור את הדירה. This means that it will take longer and that the apartment owners can ask more things from the people who come and want to rent the apartment.

📷 📷

Photo by Mika Baumeister on Unsplash Photo by Mika Baumeister on Unsplash

אז, קודם כל, איפה מחפשים דירה? So, first of all, where are you looking for an apartment? כשמחפשים דירה, לפי דעתי יש שלושה מקומות שבהם אפשר לעשות את זה. When looking for an apartment, in my opinion there are three places where you can do it. המקום הראשון הוא פייסבוק, ויותר נכון קבוצות בפייסבוק. The first place is Facebook, and more correctly groups on Facebook. יש המון קבוצות פייסבוק שקשורות לדירות, וכדי למצוא את הקבוצות האלה אתם יכולים לכתוב את השם של העיר שבה אתם רוצים לגור ו-"דירות להשכרה". There are a lot of Facebook groups related to apartments, and to find these groups you can write the name of the city where you want to live and "apartments for rent". אז אני נכנסתי לכמה קבוצות בשם "ירושלים – דירות להשכרה" או "דירות להשכרה בירושלים". So I joined several groups called "Jerusalem - apartments for rent" or "apartments for rent in Jerusalem".

המקום השני הוא אתר אינטרנט בשם "יד2". The second place is a website called "Yad2". וזה בעצם האתר הכי גדול בישראל שבו יש מודעות על דירות. And this is actually the largest website in Israel where there are ads for apartments. אז גם לשם אתם נכנסים, בוחרים את הקטגוריה של "דירות להשכרה" ומתחילים להכניס עוד מידע, כמו: כמה חדרים אתם רוצים, או כמה כסף אתם מוכנים לשלם, או אם אתם רוצים לגור בשכונה ספציפית, אז באיזה שכונה אתם רוצים לגור. So you also enter there, choose the category of "apartments for rent" and start entering more information, such as: how many rooms you want, or how much money you are willing to pay, or if you want to live in a specific neighborhood, then in which neighborhood you want to live. וזה בעצם עוזר לכם לראות רק את הדירות שרלוונטיות בשבילכם ולא לראות דירות מאוד יקרות במקומות שבהם אתם בכלל לא רוצים לגור. And it actually helps you to see only the apartments that are relevant for you and not to see very expensive apartments in places where you don't want to live at all.

והאופציה השלישית היא מתווך או מתווכת. And the third option is a mediator or intermediary. מה זה "מתווך"? What is a "broker"? "מתווך" זה בן-אדם שהעבודה שלו היא לעזור לאנשים למצוא דירות, או אם יש לכם דירה, אז מתווך יכול לעזור לכם למצוא שוכרים, זאת אומרת, אנשים שיבואו לגור בדירה שלכם. A "realtor" is a person whose job is to help people find apartments, or if you have an apartment, then a realtor can help you find tenants, that is, people who will come to live in your apartment. כמובן שעל האופציה הזאת צריך לשלם. Of course, you have to pay for this option. המתווכים לא עובדים בחינם. The brokers do not work for free. כמה משלמים למתווך? How much do you pay a broker? אם אתם מחפשים דירה להשכרה, אז בדרך-כלל למתווך משלמים את אותו הסכום שמשלמים על הדירה לחודש. If you are looking for an apartment to rent, then you usually pay the realtor the same amount you pay for the apartment per month. זאת אומרת שאם מצאתם דירה שעולה 4,000 שקלים בחודש, אז המתווך גם יקבל 4,000 שקלים. This means that if you found an apartment that costs NIS 4,000 a month, then the realtor will also receive NIS 4,000. אם מצאתם דירה ב-5,000, אז המתווך יקבל... נכון, 5,000 שקלים. If you found an apartment for 5,000, then the realtor will receive... that's right, 5,000 shekels. זה בעצם די יקר ולכן הרבה אנשים, במיוחד אנשים שמחפשים דירות, לא רוצים לפנות לתיווך, זאת אומרת, לא רוצים לעבוד עם מתווך, אלא אומרים שהם יכולים לעשות את זה לבד. It's actually quite expensive and that's why many people, especially people looking for apartments, don't want to contact a broker, I mean, they don't want to work with a broker, but say they can do it on their own. אנחנו בעיקר השתמשנו ביד 2. We mostly used the 2nd hand. בפייסבוק יש המון פוסטים על דירות אבל יש גם המון פוסטים לא רלוונטיים, כמו דירות שרק עכשיו בונים אותן או דירות מאוד יקרות או דירות שכבר בכלל לא רלוונטיות. On Facebook there are a lot of posts about apartments, but there are also a lot of irrelevant posts, such as apartments that are just now being built or very expensive apartments or apartments that are no longer relevant at all. בפייסבוק הרבה יותר קשה לסנן את המודעות ולמצוא רק את מה שבאמת יכול להיות מתאים לכם. On Facebook it is much more difficult to filter the ads and find only what can really be suitable for you. ולעומת זאת ביד2 אפשר לעשות את זה, ולכן בעיקר ישבנו מול המחשב ועברנו על מודעות של דירות ביד2. On the other hand, with Yad2 you can do that, so we mainly sat in front of the computer and went through ads for apartments on Yad2.

📷 📷

אוקיי, אז מה השלב הבא? Okay, so what's the next step? השלב הבא הוא בעצם לקרוא את המודעות, ואם הדירה נראית לכם מתאימה, לדבר עם מישהו, כנראה בעל הדירה. The next step is actually to read the ads, and if the apartment seems suitable to you, talk to someone, probably the owner of the apartment. לא תמיד. not always. אני מאוד ממליצה לכם לקחת דף ועט, או מחברת ועט, ולכתוב את המידע שאתם מקבלים על הדירות: עם מי דיברתם, מה החלטתם ודברים כאלה. I highly recommend that you take a sheet of paper and a pen, or a notebook and a pen, and write down the information you receive about the apartments: who you talked to, what you decided, and things like that. אנחנו התקשרנו לעשרות אנשים במהלך חיפוש הדירה, וכמובן שכשאתה מדבר עם כמה אנשים אתה כבר לא זוכר על מה בדיוק דיברתם, מי אמר מה, אז זה מאוד עוזר לכתוב את הדברים האלה. We called dozens of people during the apartment search, and of course when you talk to several people you no longer remember what exactly you talked about, who said what, so it really helps to write these things down. וגם אם אתם צריכים לעשות את זה בעברית ולא כל-כך בטוחים איך, אני ממליצה לכם לכתוב לעצמכם את השאלות שאתם רוצים לשאול, את השאלות שרלוונטיות בשבילכם, לפני שאתם מתקשרים. And even if you need to do it in Hebrew and are not so sure how, I recommend that you write down the questions you want to ask, the questions that are relevant to you, before you call.

אז אם אני מתקשרת לבעל דירה, אם אני מתקשרת לטלפון שראיתי במודעה, אני בדרך-כלל אומרת משהו כמו: "שלום, קוראים לי נדיה, אני מתקשרת לגבי הדירה ברחוב הרצל. So if I call the owner of an apartment, if I call the phone I saw in the ad, I usually say something like: "Hello, my name is Nadia, I'm calling about the apartment on Herzl Street. זה רלוונטי עדיין?". Is it still relevant?" קודם כל אני רוצה לדעת האם יש בכלל על מה לדבר. First of all I want to know if there is anything to talk about at all. לפעמים המודעה ביד2 או בפייסבוק עדיין קיימת, אבל יש כבר אנשים שגרים בדירה או עומדים לגור בדירה, אז זה כבר לא רלוונטי. Sometimes the ad on Yad2 or Facebook still exists, but there are already people who live in the apartment or are about to live in the apartment, so it is no longer relevant. לכן זאת השאלה הראשונה שלי. So that's my first question. אם אומרים לי שהדירה רלוונטית, אני תמיד אומרת "תוכל בבקשה לספר לי קצת על הדירה?" If they tell me that the apartment is relevant, I always say "Can you please tell me a little about the apartment?" או "תוכלי בבקשה לספר לי קצת על הדירה? or "Can you please tell me a little about the apartment? ", ומקשיבה לכל מה שיש לבן-אדם להגיד. ", and listens to everything a person has to say. ואז אני שואלת את השאלות הנוספות שלי. Then I ask my additional questions.

לדוגמה, אני שואלת "כמה הארנונה בדירה הזאת?". For example, I ask "How much is the property tax on this apartment?". "ארנונה" זה בעצם המס שאתם משלמים לעירייה על זה שאתם גרים בדירה בעיר כלשהי. "Property tax" is actually the tax you pay to the municipality for living in an apartment in any city. ולפעמים הארנונה יכולה להיות סבבה ולפעמים היא מאוד גבוהה. And sometimes the property tax can be reasonable and sometimes it is very high. את המס הזה משלמים פעם בחודשיים, וזה גם המספר שאומרים. This tax is paid once every two months, and this is also the number they say. אני תמיד שואלת גם מה יש ליד הבניין והאם יש רעש, למשל, האם יש אוטובוסים ברחוב מתחת או בית-ספר או גן ילדים או בית-קפה או כל דבר כזה, זה משהו שאני תמיד רוצה לדעת. I also always ask what is near the building and is there any noise, for example, are there buses on the street below or a school or kindergarten or a cafe or anything like that, this is something I always want to know. שאלה נוספת מאוד רלוונטית בישראל היא "האם יש מזגנים?" Another very relevant question in Israel is "Are there air conditioners?" ו-"האם המגזנים הם חדשים או ישנים?". and "Are the magazines new or old?". כמו שאתם כנראה יודעים, בישראל מאוד חם בקיץ, ואם המזגן הוא ישן הוא בעצם צריך הרבה חשמל, מה שאומר שזה הולך להיות מאוד יקר להפעיל את המזגן, ולכן זה משהו שאני רוצה לדעת. As you probably know, in Israel it is very hot in the summer, and if the air conditioner is old, it actually needs a lot of electricity, which means that it is going to be very expensive to run the air conditioner, so this is something I want to know. וגם אם יש רק מזגן אחד בכל הדירה, למשל, והוא בסלון, זה לא כל-כך טוב כי אז בקיץ אין לכם מזגן בחדר כשאתם הולכים לישון. And even if there is only one air conditioner in the whole apartment, for example, and it's in the living room, it's not so good because then in the summer you don't have an air conditioner in the room when you go to bed. לא תמיד זה חשוב לכולם, אבל אני באופן אישי שואלת את השאלה הזאת. It's not always important to everyone, but I personally ask this question.

ואם הכל נשמע לי טוב אז אני שואלת מתי אפשר לבוא לראות את הדירה. And if everything sounds good to me, then I ask when I can come see the apartment. הדברים האלה בישראל הם מאוד לא פורמליים. These things in Israel are very informal. פשוט מדברים עם בעל הדירה בטלפון, או גם עם האנשים שגרים בדירה, אם יש מישהו שגר בדירה עכשיו, ופשוט מחליטים מתי אתם יכולים לבוא ולראות את הדירה. Just talk to the owner of the apartment on the phone, or also to the people who live in the apartment, if there is someone who lives in the apartment now, and just decide when you can come and see the apartment. כמובן שכדאי לבוא לראות אותה ביום, כי אז הרבה יותר קל להבין אם יש רעש וגם איך הדירה נראית באופן כללי. Of course you should come see it during the day, because then it is much easier to understand if there is noise and also how the apartment looks in general. כשיש אור הרבה יותר קל להבין איך משהו נראה. When there is light it is much easier to understand what something looks like. אבל אם זה לא נוח לאף אחד כמובן שאפשר לבוא ולראות גם בערב. But if it's not convenient for anyone, of course you can come and see it in the evening as well. בחיפוש שלנו הפעם ראינו בערך חמש או שבע דירות, לא את כולן ראינו ביחד, חלק רק בעלי ראה. In our search this time we saw about five or seven apartments, we didn't see them all together, only my husband saw some. הדירה הראשונה שהלכנו לראות הייתה דירה נחמדה, אבל באזור לא ממש נוח בשבילנו, וגם אני באופן אישי לא מאוד אהבתי את הדירה. The first apartment we went to see was a nice apartment, but in an area not very convenient for us, and I personally didn't like the apartment very much either. אז אמרתי לבעלי שאני לא רוצה לעבור לשם, ולכן המשכנו לחפש. So I told my husband I didn't want to move there, so we kept looking.

📷 📷

דוגמא למודעה באתר ״יד 2״ An example of an ad on the "Yad 2" website

דירה נוספת שראינו הייתה באזור מאוד מאוד טוב, ממש במרכז של ירושלים, קרוב לשוק. Another apartment we saw was in a very, very good area, right in the center of Jerusalem, close to the market. אבל היא הייתה פשוט מאוד קטנה. But she was just very small. והבנו שאם אנחנו רוצים לגור בדירה הזאת הרבה זמן זה כנראה לא באמת מתאים לנו כל-כך. And we realized that if we want to live in this apartment for a long time, it probably doesn't really suit us that well. ואז אחרי כמה דירות הלכנו לראות את הדירה שאליה בסוף עברנו. Then after a few apartments we went to see the apartment we ended up moving to. זאת דירה יחסית חדשה, לא מאוד גדולה, אף אחד לא גר בה כשבאנו לראות אותה. This is a relatively new apartment, not very big, no one lived in it when we came to see it. האישה שגרה בדירה הזאת לפני עברה לגור עם המשפחה שלה כי היא הייתה מבוגרת והייתה צריכה יותר עזרה. The woman who lived in this apartment before moved in with her family because she was older and needed more help. אגב, הרבה מאוד אנשים עושים עכשיו וידאו כשהם באים לראות דירה, ונראה לי שזה רעיון טוב כי אחרי שאתם חוזרים הביתה ומתחילים לדבר על זה לא תמיד זוכרים בדיוק מה ראיתם, איך זה היה, ואם יש לכם וידאו של הדירה אתם יכולים פשוט להדליק אותו ולראות. By the way, a lot of people now make a video when they come to see an apartment, and I think it's a good idea because after you get home and start talking about it, you don't always remember exactly what you saw, what it was like, and if you have a video of the apartment, you can just turn it on and watch . אז אני ממליצה לכם לבקש לעשות וידאו של דירות שאתם באים לראות. So I recommend that you ask to make a video of the apartments you are coming to see. לדעתי זה רעיון מאוד טוב. I think this is a very good idea.

אחרי שיצאנו מהדירה ודיברנו החלטנו שזאת דירה שמתאימה לנו ואז אמרנו לבעל הדירה שאנחנו רוצים לחתום על חוזה. After we left the apartment and talked we decided that it was an apartment that suited us and then we told the owner of the apartment that we wanted to sign a contract. חתימת החוזה זה בעצם השלב האחרון לפני שנכנסים לדירה, וזה שלב שיכול להיות קצת טריקי. Signing the contract is actually the last step before entering the apartment, and it is a step that can be a bit tricky. למה? Why? כי לפני שחותמים על החוזה צריך להבין על מה בדיוק אתם חותמים. Because before you sign the contract you need to understand what exactly you are signing. וחוזים בישראל כתובים בשפה מאוד מאוד פורמלית, שפה שאפילו אני ובעלי לא תמיד מבינים. And contracts in Israel are written in a very, very formal language, a language that even my husband and I don't always understand. מי שמבינים את השפה הזאת אלה עורכי-דין. Those who understand this language are lawyers. ולכן ממש כדאי שאישזהו עורך-דין או מישהו שמבין טוב בדברים כאלה יקרא את החוזה לפני שאתם חותמים עליו. Therefore, it is really advisable to have a lawyer or someone who understands such things well read the contract before you sign it. הרבה פעמים בחוזה יכולים להיות דברים שלא מתאימים לכם ואפשר ואפילו כדאי לדבר על זה עם בעל הדירה ולהגיד לו "תקשיב, בחוזה כתוב ככה וככה, אנחנו לא מסכימים לזה, מה אפשר לעשות עם זה?". Many times there can be things in the contract that are not suitable for you and it is possible and even worthwhile to talk about it with the owner of the apartment and tell him "Listen, the contract says so and so, we do not agree to this, what can be done about it?". אז בשביל להבין טוב את החוזה ביקשנו עזרה מקרובת משפחה של בעלי שהיא עורכת-דין, היא קראה את החוזה ואמרה לנו מה לדעתה צריך לבקש לשנות, וביקשנו לשנות את זה, ובעל הדירה הסכים. So in order to understand the contract well, we asked for help from my husband's relative who is a lawyer, she read the contract and told us what she thought should be changed, and we asked to change it, and the landlord agreed. ואז הלכנו להיפגש ולחתום על החוזה עם בעל הדירה שלנו. Then we went to meet and sign the contract with our landlord. זה הצעד האחרון לפני שמקבלים את המפתח לדירה ואפשר לעבור ולהתחיל לגור בה. This is the last step before you get the key to the apartment and you can move in and start living there. אז בעל הדירה שלנו ביקש שיהיו לנו שני ערבים. So our landlord asked us to have two guarantors. "ערבים" אלה אנשים שחותמים יחד איתנו על החוזה והם בעצם לוקחים אחריות על זה שאנחנו הולכים לעשות את כל מה שכתוב בחוזה. "Guarantors" are people who sign the contract together with us and they actually take responsibility for the fact that we are going to do everything written in the contract. זאת אומרת, לדוגמה, אם אנחנו לא הולכים לשלם על הדירה שלנו, אז מי שיצטרך לשלם זה הערבים שלנו, כי הם לוקחים את האחריות עלינו ועל החוזה שלנו. I mean, for example, if we are not going to pay for our apartment, then the one who will have to pay is our guarantors, because they take responsibility for us and our contract. אז אלה היו קרובי משפחה של בעלי, הם באו איתנו, והם היו צריכים לחתום על החוזה ביחד איתנו. So these were my husband's relatives, they came with us, and they had to sign the contract together with us.

חוץ מזה חשוב לדעת שבישראל עדיין משתמשים בצ'קים כששוכרים דירה. Besides, it is important to know that in Israel checks are still used when renting an apartment. "צ'ק" זה חתיכת נייר מהבנק שעליה אתם כותבים כמה כסף אתם משלמים למי ומתי. A "check" is a piece of paper from the bank on which you write how much money you pay to whom and when. בשביל זה אתם צריכים להוציא פנקס צ'קים מהבנק, זאת אומרת ללכת לבנק לבקש שיעשו לכם פנקס צ'קים ולהגיע עם הפנקס לחתימת החוזה. For this you need to get a checkbook from the bank, that is, go to the bank to ask them to make you a checkbook and come with the book to sign the contract. אז אני בעצם כתבתי 12 צ'קים וזה אומר שכל חודש בעל הדירה שלנו הולך לבנק, או עושה את זה באמצעות האפליקציה, והוא מפקיד את הצ'ק לחשבון שלו. So I basically wrote 12 checks and that means that every month our apartment owner goes to the bank, or does it through the app, and he deposits the check into his account. ככה זה נקרא בעברית, "להפקיד את הצ'ק". That's how it's called in Hebrew, "to deposit the check". זה אומר שהוא מכניס את הצ'ק לחשבון וככה הכסף עובר מחשבון הבנק שלי לחשבון הבנק שלו. That means he puts the check into the account and that's how the money goes from my bank account to his bank account. וזה משהו שקורה שקורה כל חודש. And this is something that happens every month.

כמובן שיש עוד הרבה מאוד ניואנסים קטנים בחתימת חוזה. Of course, there are many other small nuances in signing a contract. יש עוד כל מיני דברים שבעלי הדירה מבקשים, כמו למשל צ'ק ביטחון, שזה צ'ק על סכום יחסית גבוה שאותו הם יכולים להפקיד רק אם קרה משהו ממש ממש נורא בדירה ואתם אשמים. There are all kinds of other things that the apartment owners ask for, such as a security check, which is a check for a relatively high amount that they can only deposit if something really, really terrible happened in the apartment and you are to blame. זאת אומרת, אם אתם עשיתם משהו ממש נורא לדירה. I mean, if you did something really terrible to the apartment. זה כמובן משהו שבדרך-כלל לא קורה. This is of course something that usually does not happen. ויש עוד כל מיני דברים שעליהם אנחנו לא נדבר היום. And there are all kinds of other things that we won't talk about today. אבל אם יש לכם שאלות בנושא הזה, אם פעם שמעתם משהו או קראתם משהו או שבעל הדירה ביקש מכם משהו נוסף ואתם רוצים לדבר על זה, אתם כמובן מוזמנים לשלוח לי מייל ואני אשמח לדבר על הנושאים האלה באחד מהפרקים הבאים. But if you have any questions on this topic, if you ever heard something or read something or the landlord asked you for something else and you want to talk about it, of course you are welcome to send me an email and I will be happy to talk about these topics in one of the following chapters. וזהו, קיבלנו מפתח, הלכנו לדירה, ניקינו אותה כדי שיהיה נעים להיכנס ולגור בה, ואז התחלנו להעביר את הדברים שלנו ולקנות כמה דברים נוספים שלא היו בדירה ואנחנו היינו צריכים. And that's it, we got a key, went to the apartment, cleaned it so that it would be pleasant to move in and live in it, and then we started to move our things and buy some additional things that were not in the apartment and we needed. עכשיו אנחנו גרים פה כבר שבוע, עדיין יש בדירה קצת בלאגן, אבל לאט לאט המקום הזה מתחיל להיראות ולהרגיש כמו בית. Now we've been living here for a week, the apartment is still a bit of a mess, but little by little this place is starting to look and feel like home. ואני מקווה שאנחנו נגור פה לטווח ארוך, זאת אומרת הרבה זמן, כי האמת היא שאני ממש אוהבת את הדירה הזאת וגם את האזור שבו הדירה נמצאת. And I hope we will live here for a long time, I mean a long time, because the truth is that I really like this apartment and also the area where the apartment is located.

זה הכל להיום. That's all for today. זה היה סיפור מעבר הדירה שלי. This was my moving story. אני מקווה שזה היה מעניין בשבילכם וגם שאולי זה יכול לעזור לכם במשהו. I hope it was interesting for you and maybe it can help you in something. אתם כמובן מוזמנים לשלוח לי מייל, לספר את הסיפורים שלכם על איך חיפשתם דירות בישראל, לשאול שאלות וגם להציע נושאים לפרקים הבאים של הפודקאסט. You are of course welcome to send me an email, tell your stories about how you searched for apartments in Israel, ask questions and also suggest topics for the next episodes of the podcast. כמו תמיד, תודה רבה רבה לכם שהאזנתם והאזנתן, ואנחנו נשתמע בפעם הבאה. As always, thank you very much for listening and listening, and we will hear from you next time. יאללה ביי! bye!