×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

The Israelis, The Ethiopian Community in Israel

The Ethiopian Community in Israel

הקהילה האתיופית בישראל.

בחלק הקודם דיברתי על מחאות קטנות יותר ופחות משמעותיות בישראל.

היום אני רוצה לספר לכם על הפגנות יוצאי אתיופיה.

הכל התחיל בעשורים הראשונים לעליית הקהילה האתיופית לישראל. יש רבנים ואנשים שלא הכירו בהם כיהודים וכבר אז התייחסו אליהם כאזרחים סוג ב', כלומר כאילו הם פחות חשובים מישראלים אחרים.

היום זה כבר השתנה וכולם יודעים שיוצאי אתיופיה הגיעו לישראל בזכות חוק השבות, כמו כל יהודי אחר שהגיע לישראל. חוק השבות משנת אלף תשע מאות חמישים מאפשר לכל יהודי שהביע את רצונו להשתקע בישראל את הזכות לעלות לישראל ולקבל תעודת עולה. אי-אפשר לקבל תעודת עולה אם האדם פועל נגד העם היהודי, עלול לסכן את בריאות הציבור או ביטחון המדינה, או בעל עבר פלילי העלול לסכן את הציבור. תעודה עולה מעניקה באופן אוטומטי אזרחות ישראלית.

זה יחסית פשוט להיעשות ישראלי "על הנייר" כשמסבירים את זה בצורה פשוטה ותיאורטית.

אל ישראל הגיעו יהודים מכל קצוות העולם - מדרום אמריקה, מארצות הברית, מאירופה, מרוסיה וממדינות ערב כמו תימן, מרוקו, עיראק, מצרים ועוד. יהודים ממזרח התיכון גם סבלו לאורך השנים ממידה רבה של חוסר קבלה לחברה, חוסר היטמעות בתרבות הישראלית. לאחר מכן אלו היו יוצאי ברית המועצות לשעבר(כיום רוסיה) שסבלו מגזענות וקשיים להשתלב בחברה הישראלית.

אין ספק, להיות מהגר במדינה זרה זה תמיד קשה בגלל הרבה סיבות: צריך ללמוד שפה חדשה, ללמוד תרבויות ומסורות מקומיות. ועם זאת, היהודים שעלו לישראל עשו זאת כי ידעו שזה הבית שלהם, המקום אליו הם שייכים. אבל למה הם לא מרגישים ככה? למה במדינה שלהם הם מרגישים שונים וזרים?

בסופו של דבר רוב היהודים שבאו ממדינות שונות ברחבי העולם הסתדרו ומצאו את המקום שלהם בחברה.

נראה שכיום, אלו שנותרו מאחור אלו יוצאי הקהילה האתיופית, למרות שכבר יש להם דור שני ודור שלישי בארץ. בשנים האחרונות עיקר ההפגנות הן כנגד הגזענות המופנית כלפיהם בכל המישורים של החיים וגם אלימות משטרתית בלתי-סבירה. נראה כי שוטרים רבים מאמינים בדעות קדומות וסטריאוטיפים שמקשים עליהם לבצע את עבודת הביטחון החשובה שלהם בצורה אובייקטיבית.

כאשר קורה מקרה של אלימות, גניבה או פשע אחר, נראה שהחשודים הראשונים הם אלה בעלי צבע העור הכהה יותר, בני העדה האתיופית. לאורך השנים נהרגו צעירים רבים בני הקהילה על ידי שוטרים וכוחות הביטחון. העובדה הזו מקוממת ומעציבה מאד.

ההפגנה הגדולה האחרונה של יוצאי אתיופיה הייתה בקיץ אלפיים ותשע עשרה, לאחר שבחודש יוני נהרג סלומון טקה מירי של קצין משטרה שהיה לבוש בבגדים אזרחיים, ולא במדים של משטרה. זו לא הפעם הראשונה שדבר כזה קורה. ההפגנות שבאו לאחר מכן היו עוצמתיות, אלימות והמשתתפים בהפגנות היו מלאים בזעם וכעס כלפי המשטרה שאמורה להגן עליהם, אך בפועל פוגעת בהם.

גזענות ואלימות משטרתית כלפי אנשים יוצאי מדינות אפריקה קיימת בכל העולם, וממש בימים אלו מתקיימות הפגנות ענק בארצות הברית שהתחילו בעקבות הרצח של ג'ורג' פלויד בזמן ששוטר ניסה לבצע מעצר ולעצור אותו.

מה נעשה בישראל כדי לשפר את המצב של יוצאי אתיופיה? מה בעצם הממשלה עושה כדי להביא את הקהילה למצב שוויוני יותר בחברה כמו שאר האוכלוסייה?

כבר בשנות השישים של המאה הקודמת נכנסה מדיניות של העדפה מתקנת לעולם המערבי. מדינת ישראל גם החליטה לאמץ אותה. המדיניות הזו למעשה מחייבת מוסדות לתת העדפה לקבוצות שנחשבות כמקופחות חברתית ועל ידי כך לפצות אותן על נקודת המוצא הנחותה והחלשה שלהן. בדרך כלל מדובר בהקלות מסוימות בקבלה למקומות עבודה או אוניברסיטאות.

ישראל קבעה בחוק חמש קבוצות חברתיות שצריך ליישם כלפיהן את המדיניות של העדפה מתקנת: בראש ובראשונה נשים, קבוצה שניה היא ערבים, דרוזים וצ'רקסים שמהווים מיעוט בישראל, קבוצה שלישית היא קהילת יוצאי אתיופיה, קבוצה רביעית היא אנשים בעלי מוגבלויות ונכויות מסוגים שונים והקבוצה האחרונה היא חרדים.

באותם מוסדות ציבוריים, מקומות עבודה ואוניברסיטאות חייבים על פי חוק לאייש למשרות את אותם אנשים ששייכים לאחת מחמש הקבוצות שהזכרתי לעיל. אני חושבת שזה רעיון נפלא אך עדיין צריך לשפר אותו ולהסביר לאותם מקומות עבודה למה זה כל כך חשוב לתת הזדמנות לאנשים האלו.

בוודאי שזה לא מספיק. יש צורך להגביר את המודעות לקשיים של אוכלוסיות מוחלשות וקבוצות מיעוט בכלל וביניהן הקהילה האתיופית. יש להושיט להם יד ולעזור כשצריך, ומצד שני להתנהג אליהם כרגיל כמו שאר אזרחי ישראל.

The Ethiopian Community in Israel The Ethiopian Community in Israel La communauté éthiopienne en Israël Эфиопская община в Израиле

הקהילה האתיופית בישראל. Ethiopian community in Israel.

בחלק הקודם דיברתי על מחאות קטנות יותר ופחות משמעותיות בישראל. In the previous section I talked about smaller and less significant protests in Israel. Dans la section précédente, j'ai parlé de manifestations plus petites et moins importantes en Israël.

היום אני רוצה לספר לכם על הפגנות יוצאי אתיופיה. Today I want to tell you about Ethiopian demonstrations. Aujourd'hui, je veux vous parler des manifestations éthiopiennes.

הכל התחיל בעשורים הראשונים לעליית הקהילה האתיופית לישראל. It all began in the early decades of the immigration of the Ethiopian community to Israel. יש רבנים ואנשים שלא הכירו בהם כיהודים וכבר אז התייחסו אליהם כאזרחים סוג ב', כלומר כאילו הם פחות חשובים מישראלים אחרים. There are rabbis and people who did not recognize them as Jews and already then treated them as second-class citizens, that is, as if they were less important than other Israelis.

היום זה כבר השתנה וכולם יודעים שיוצאי אתיופיה הגיעו לישראל בזכות חוק השבות, כמו כל יהודי אחר שהגיע לישראל. Today it has already changed and everyone knows that Ethiopian immigrants came to Israel thanks to the Law of Return, like any other Jew who came to Israel. חוק השבות משנת אלף תשע מאות חמישים מאפשר לכל יהודי שהביע את רצונו להשתקע בישראל את הזכות לעלות לישראל ולקבל תעודת עולה. The Law of Return of one thousand nine hundred and fifty allows any Jew who expressed his desire to settle in Israel the right to immigrate to Israel and receive a diploma. אי-אפשר לקבל תעודת עולה אם האדם פועל נגד העם היהודי, עלול לסכן את בריאות הציבור או ביטחון המדינה, או בעל עבר פלילי העלול לסכן את הציבור. It is impossible to obtain a certificate of immigration if the person is acting against the Jewish people, could jeopardize public health or state security, or have a criminal record that could jeopardize the public. תעודה עולה מעניקה באופן אוטומטי אזרחות ישראלית. An immigrant certificate automatically grants Israeli citizenship.

זה יחסית פשוט להיעשות ישראלי "על הנייר" כשמסבירים את זה בצורה פשוטה ותיאורטית. It is relatively simple to become Israeli "on paper" when explaining it in a simple and theoretical way.

אל ישראל הגיעו יהודים מכל קצוות העולם - מדרום אמריקה, מארצות הברית, מאירופה, מרוסיה וממדינות ערב כמו תימן, מרוקו, עיראק, מצרים ועוד. Jews came to Israel from all over the world - from South America, the United States, Europe, Russia and Arab countries such as Yemen, Morocco, Iraq, Egypt and more. יהודים ממזרח התיכון גם סבלו לאורך השנים ממידה רבה של חוסר קבלה לחברה, חוסר היטמעות בתרבות הישראלית. Middle East Jews have also suffered over the years from a great deal of lack of acceptance for society, lack of assimilation into Israeli culture. לאחר מכן אלו היו יוצאי ברית המועצות לשעבר(כיום רוסיה) שסבלו מגזענות וקשיים להשתלב בחברה הישראלית. Then it was the former Soviet Union (now Russia) who suffered from racism and difficulties to integrate into Israeli society.

אין ספק, להיות מהגר במדינה זרה זה תמיד קשה בגלל הרבה סיבות: צריך ללמוד שפה חדשה, ללמוד תרבויות ומסורות מקומיות. Certainly, being an immigrant in a foreign country is always difficult for many reasons: learning a new language, learning local cultures and traditions. ועם זאת, היהודים שעלו לישראל עשו זאת כי ידעו שזה הבית שלהם, המקום אליו הם שייכים. Nevertheless, the Jews who immigrated to Israel did so because they knew it was their home, the place they belong to. אבל למה הם לא מרגישים ככה? But why don't they feel that way? למה במדינה שלהם הם מרגישים שונים וזרים? Why in their country do they feel different and foreign?

בסופו של דבר רוב היהודים שבאו ממדינות שונות ברחבי העולם הסתדרו ומצאו את המקום שלהם בחברה. Eventually most of the Jews who came from different countries around the world got along and found their place in society.

נראה שכיום, אלו שנותרו מאחור אלו יוצאי הקהילה האתיופית, למרות שכבר יש להם דור שני ודור שלישי בארץ. It seems that today, those who are left behind are Ethiopian community members, even though they already have a second and third generation in the country. בשנים האחרונות עיקר ההפגנות הן כנגד הגזענות המופנית כלפיהם בכל המישורים של החיים וגם אלימות משטרתית בלתי-סבירה. In recent years, the main demonstrations have been against racism directed at them on all walks of life and unreasonable police violence. נראה כי שוטרים רבים מאמינים בדעות קדומות וסטריאוטיפים שמקשים עליהם לבצע את עבודת הביטחון החשובה שלהם בצורה אובייקטיבית. Many police officers seem to believe in prejudice and stereotypes that make it difficult for them to carry out their important security work objectively.

כאשר קורה מקרה של אלימות, גניבה או פשע אחר, נראה שהחשודים הראשונים הם אלה בעלי צבע העור הכהה יותר, בני העדה האתיופית. When a case of violence, theft or other crime happens, the first suspects appear to be those with the darker skin color, members of the Ethiopian community. לאורך השנים נהרגו צעירים רבים בני הקהילה על ידי שוטרים וכוחות הביטחון. Over the years, many young members of the community have been killed by police and security forces. העובדה הזו מקוממת ומעציבה מאד. This is very outrageous and saddening.

ההפגנה הגדולה האחרונה של יוצאי אתיופיה הייתה בקיץ אלפיים ותשע עשרה, לאחר שבחודש יוני נהרג סלומון טקה מירי של קצין משטרה שהיה לבוש בבגדים אזרחיים, ולא במדים של משטרה. The last major demonstration of Ethiopian immigrants was in the summer of two thousand and nineteen, after in June Salomon Taka was killed by a police officer dressed in civilian clothes, not in police uniforms. זו לא הפעם הראשונה שדבר כזה קורה. This is not the first time such a thing has happened. ההפגנות שבאו לאחר מכן היו עוצמתיות, אלימות והמשתתפים בהפגנות היו מלאים בזעם וכעס כלפי המשטרה שאמורה להגן עליהם, אך בפועל פוגעת בהם. The demonstrations that followed were powerful, violent and the participants in the demonstrations were full of anger and anger at the police who were supposed to protect them but in actuality hurt them.

גזענות ואלימות משטרתית כלפי אנשים יוצאי מדינות אפריקה קיימת בכל העולם, וממש בימים אלו מתקיימות הפגנות ענק בארצות הברית שהתחילו בעקבות הרצח של ג'ורג' פלויד בזמן ששוטר ניסה לבצע מעצר ולעצור אותו. Racism and police violence against people from African countries exists all over the world, and there are huge protests in the United States today that started following George Floyd's murder as a police officer tried to arrest and arrest him.

מה נעשה בישראל כדי לשפר את המצב של יוצאי אתיופיה? What is being done in Israel to improve the situation of Ethiopian immigrants? מה בעצם הממשלה עושה כדי להביא את הקהילה למצב שוויוני יותר בחברה כמו שאר האוכלוסייה? What is the government actually doing to bring the community into a more equal position in society like the rest of the population?

כבר בשנות השישים של המאה הקודמת נכנסה מדיניות של העדפה מתקנת לעולם המערבי. As early as the 1960s, a policy of affirmative action was introduced to the Western world. מדינת ישראל גם החליטה לאמץ אותה. The State of Israel also decided to adopt it. המדיניות הזו למעשה מחייבת מוסדות לתת העדפה לקבוצות שנחשבות כמקופחות חברתית ועל ידי כך לפצות אותן על נקודת המוצא הנחותה והחלשה שלהן. This policy actually requires institutions to give preference to groups that are considered socially disadvantaged and thus compensate them for their inferior and weak starting point. בדרך כלל מדובר בהקלות מסוימות בקבלה למקומות עבודה או אוניברסיטאות. There are usually some eases in admissions to workplaces or universities.

ישראל קבעה בחוק חמש קבוצות חברתיות שצריך ליישם כלפיהן את המדיניות של העדפה מתקנת: בראש ובראשונה נשים, קבוצה שניה היא ערבים, דרוזים וצ'רקסים שמהווים מיעוט בישראל, קבוצה שלישית היא קהילת יוצאי אתיופיה, קבוצה רביעית היא אנשים בעלי מוגבלויות ונכויות מסוגים שונים והקבוצה האחרונה היא חרדים. Israel has laid down five social groups to implement the policy of affirmative action: first, women, the second group is Arabs, Druze and Circassians who constitute a minority in Israel, a third group is a community of Ethiopian immigrants, a fourth group is people with disabilities and disabilities of various types, and the last group She is anxious.

באותם מוסדות ציבוריים, מקומות עבודה ואוניברסיטאות חייבים על פי חוק לאייש למשרות את אותם אנשים ששייכים לאחת מחמש הקבוצות שהזכרתי לעיל. In those public institutions, workplaces and universities are required by law to staff the same people who belong to one of the five groups I mentioned above. אני חושבת שזה רעיון נפלא אך עדיין צריך לשפר אותו ולהסביר לאותם מקומות עבודה למה זה כל כך חשוב לתת הזדמנות לאנשים האלו. I think it's a great idea but still need to improve it and explain to those jobs why it's so important to give these people a chance.

בוודאי שזה לא מספיק. Certainly that is not enough. יש צורך להגביר את המודעות לקשיים של אוכלוסיות מוחלשות וקבוצות מיעוט בכלל וביניהן הקהילה האתיופית. Awareness of the difficulties of disadvantaged populations and minority groups in general, including the Ethiopian community, is needed. יש להושיט להם יד ולעזור כשצריך, ומצד שני להתנהג אליהם כרגיל כמו שאר אזרחי ישראל. They should reach out and help when needed, and on the other hand, treat them as normal as other Israeli citizens.