×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Tietoa Suomesta, Helsingissä

Helsingissä

Tervetuloa kiertoajelulle Helsingin keskustassa. Lähtökohtanamme on senaatintori, joka myös tunnetaan Suurtorin nimellä. Tämä tori on Ehrenströmin suunnittelema vuonna 1812. Helsinkihän tuli pääkaupungiksi vasta tuona vuonna ja sitä ennen se oli vain pieni vaatimaton rannikkokaupunki. Saksalaisen arkkitehdin C.L. Engelin tehtäväksi annettiin Helsingin uuden keskustan senaatintorin rakentaminen. Engel piirsi uusklassista tyyliä olevat julkiset rakennukset, jotka vieläkin edustavat Pohjoismaitten arkkitehtonisesti puhdastyylisintä kaupunkisuunnittelua. Tässä näemme oikealta alkaen ensin Valtioneuvoston talon, sitten suurkirkon eli Tuomiokirkon, joka rakennettiin vuosina 1830 - 1840. Vasemmalla on ensin Yliopiston päärakennus ja sen vieressä Yliopiston kirjasto, kaikki uusklassista tyyliä. Kun katsomme etelään, näemme suurkirkkoa vastapäätä Engelin aikaa vanhempia rakennuksia. Oikealla on Sederholmin talo, joka rakennettiin vuonna 1757 ja on se Helsingin vanhin säilynyt talo.

Bussimme jatkaa Aleksanterinkatua presidentin linnan ympäri Kauppatorille, josta voimme nähdä muitten Engelin aikaisten rakennusten julkisivut. Matkalla on vasemmalla Ritarihuone, joka on G.T. Chiewitzin piirtämä. Hän poikkesi huomattavasti uusklassisesta tyylistä käyttäen renessanssityyliä ja goottilaisia yksityiskohtia. Tätä samaa renessanssityyliä näkee muualla Helsingissä. Esimerkiksi Ateneum on siitä hyvänä esimerkkinä. Suoraan edessäpäin Katajanokalla on Uspenskin ortodoksinen katedraali, jonka punatiilinen rakennus on Gornostajeffin piirtämä vuonna 1868. Käännymme nyt oikealle Kauppatorille. Ensimmäinen rakennus oikealla on uusklassista tyyliä oleva presidentin linna, joka on Engelin aikalaisen Pehr Granstedin piirtämä. Se oli alunperin yksityisasunto nimeltään Heidenstrauchin talo. Sen vieressä oikealla on Korkein oikeus, jonka on piirtänyt F.A. Sjöström vuonna 1883. Ohitamme nyt Ruotsin lähetystön uudehkon talon. Sen suunnitteli Torben Grut vuonna 1922. Seuraava talo oikealla oli alkuaan yksityisasunto uusklassista tyyliä jo mainitun Pehr Granstedin piirtämä. Sen vieressä on Kaupungintalo samaa tyyliä, C.L. Engelin piirtämä. Seuraava talo on samoin osittain Engelin, osittain Granstedin piirtämä, samoin uusklassista tyyliä. Arkkitehti Lars Sonck suunnitteli siinä olevan pankin aulan ja se edustaa kaunista kansallisromanttista tyyliä. Tätä samaa tyyliä edustaa myös Kansallismuseo. Kolme arkkitehtia suunnitteli sen: Gesellius, Lindgren ja Eliel Saarinen vuonna 1901.


Helsingissä

Tervetuloa kiertoajelulle Helsingin keskustassa. Lähtökohtanamme on senaatintori, joka myös tunnetaan Suurtorin nimellä. Tämä tori on Ehrenströmin suunnittelema vuonna 1812. Helsinkihän tuli pääkaupungiksi vasta tuona vuonna ja sitä ennen se oli vain pieni vaatimaton rannikkokaupunki. Saksalaisen arkkitehdin C.L. Engelin tehtäväksi annettiin Helsingin uuden keskustan senaatintorin rakentaminen. Engel was given the task of building a new Senate Square in Helsinki. Engel piirsi uusklassista tyyliä olevat julkiset rakennukset, jotka vieläkin edustavat Pohjoismaitten arkkitehtonisesti puhdastyylisintä kaupunkisuunnittelua. Engel designed the public buildings in the neoclassical style, which still represent the most architecturally clean urban planning in the Nordic countries. Tässä näemme oikealta alkaen ensin Valtioneuvoston talon, sitten suurkirkon eli Tuomiokirkon, joka rakennettiin vuosina 1830 - 1840. Here we will see right from the Government House, then from the Great Church or the Cathedral built between 1830 and 1840. Vasemmalla on ensin Yliopiston päärakennus ja sen vieressä Yliopiston kirjasto, kaikki uusklassista tyyliä. Kun katsomme etelään, näemme suurkirkkoa vastapäätä Engelin aikaa vanhempia rakennuksia. Oikealla on Sederholmin talo, joka rakennettiin vuonna 1757 ja on se Helsingin vanhin säilynyt talo.

Bussimme jatkaa Aleksanterinkatua presidentin linnan ympäri Kauppatorille, josta voimme nähdä muitten Engelin aikaisten rakennusten julkisivut. Matkalla on vasemmalla Ritarihuone, joka on G.T. Chiewitzin piirtämä. Hän poikkesi huomattavasti uusklassisesta tyylistä käyttäen renessanssityyliä ja goottilaisia yksityiskohtia. Tätä samaa renessanssityyliä näkee muualla Helsingissä. Esimerkiksi Ateneum on siitä hyvänä esimerkkinä. Suoraan edessäpäin Katajanokalla on Uspenskin ortodoksinen katedraali, jonka punatiilinen rakennus on Gornostajeffin piirtämä vuonna 1868. Straight ahead on Katajanokka is the Uspenski Orthodox Cathedral, whose red brick building was drawn by Gornostajeff in 1868. Käännymme nyt oikealle Kauppatorille. Ensimmäinen rakennus oikealla on uusklassista tyyliä oleva presidentin linna, joka on Engelin aikalaisen Pehr Granstedin piirtämä. Se oli alunperin yksityisasunto nimeltään Heidenstrauchin talo. Sen vieressä oikealla on Korkein oikeus, jonka on piirtänyt F.A. Sjöström vuonna 1883. Ohitamme nyt Ruotsin lähetystön uudehkon talon. Sen suunnitteli Torben Grut vuonna 1922. Seuraava talo oikealla oli alkuaan yksityisasunto uusklassista tyyliä jo mainitun Pehr Granstedin piirtämä. Sen vieressä on Kaupungintalo samaa tyyliä, C.L. Engelin piirtämä. Seuraava talo on samoin osittain Engelin, osittain Granstedin piirtämä, samoin uusklassista tyyliä. Arkkitehti Lars Sonck suunnitteli siinä olevan pankin aulan ja se edustaa kaunista kansallisromanttista tyyliä. Tätä samaa tyyliä edustaa myös Kansallismuseo. Kolme arkkitehtia suunnitteli sen: Gesellius, Lindgren ja Eliel Saarinen vuonna 1901.