×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - kesäkuu 2022-06, Lauantai 4.6.2022 (radio)

Lauantai 4.6.2022 (radio)

Koulujen päättäjäiset

[ Noin 25 000 henkilöä sai ylioppilaslakin. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle ]

Koulujen lukuvuosi on päättynyt. Lauantaina noin 25 000 uutta ylioppilasta sai päähän ylioppilaslakin.

Ammattioppilaitoksista valmistuu noin 40 000 ihmistä. Tarkka määrä selviää kesäkuun lopulla.

Peruskoulun päätti lauantaina 61 000 lasta.

Koulujen päättymistä on päästy juhlimaa taas normaalisti 2 koronavuoden jälkeen. Kouluilla on vietetty kevätjuhlia ja kodeissa on vietetty lakkiaisjuhlia ja muita valmistujaisjuhlia.

Puolustusvoimien lippujuhlan päivä

[ Puolustusvoimien lippujuhlapäivän paraati järjestettiin Helsingissä. Kuva: Lehtikuva ]

Tänään lauantaina on vietetty Puolustusvoimien lippujuhlan päivää. Kahden vuoden koronatauon jälkeen järjestettiin myös lippujuhlapäivän valtakunnallinen paraati. Paraati järjestettiin Helsingissä.

Paraatiin osallistui yhteensä yli 1600 ihmistä maavoimista, merivoimista ja ilmavoimista sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Lippujuhlapäivän paraatissa oli mukana ajoneuvoja, lentokoneita ja helikoptereita.

Presidentti Niinistön puhe lippujuhlapäivässä

[ Presidentti Sauli Niinistö piti puheen lippujuhlapäivän paraatille. Kuva: Anni Ågren / Lehtikuva ]

Presidentti Sauli Niinistö piti puheen Puolustusvoimien lippujuhlapäivän paraatijoukoille.

Niinistö sanoi, että Suomi on aina itse vastuussa Suomen puolustamisesta. Niinistö sanoi, että näin on myös jatkossa, vaikka Suomi liittyy puolustusliitto Natoon ja Suomi saa tukea muilta Nato-mailta.

Presidentti Niinistö muistutti, että maailmantilanne on epävarma ja siksi oma armeija on Suomelle tosi tärkeä.

Pitkittynyt koronatauti

[ Koronatestausta. Kuva: Yle / Taisto Lapila ]

Suomessa todetaan aiempaa enemmän pitkittynyttä koronatautia. Pitkittyneen koronataudin diagnoosit ovat nelinkertaistuneet tänä vuonna.

Viime vuonna Suomessa todettiin pitkittynyt koronatauti 2 500 potilaalla. Tänä vuonna pitkittynyt koronatauti on todettu jo 11 000 potilaalla. Syy on se, että koronatartunnat ovat lisääntyneet ja se, että lääkärit tunnistavat pitkittyneen koronataudin oireet nyt aiempaa paremmin.

Pitkittyneen koronataudin syitä ei tiedetä. Suomessa tehdään tutkimusta, jolla selvitetään syitä pitkittyneille koronaoireille.

Sää

[ Sunnuntaina on melko lämmintä, mutta sadekuuroja tulee monin paikoin. ]

Sää on sunnuntaina vaihtelevaa. Välillä on pilvistä ja välillä aurinko pääsee paistamaan. Paikoin tulee sadekuuroja.

Aurinkoisinta on länsirannikolla.

Lämpötila on 15 ja 20 asteen välillä.


Lauantai 4.6.2022 (radio)

Koulujen päättäjäiset School graduates

[ Noin 25 000 henkilöä sai ylioppilaslakin. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle ] [ About 25,000 people received a student license. Photo: Mikko Ahmajärvi / Yle ]

Koulujen lukuvuosi on päättynyt. The school year has ended. Lauantaina noin 25 000 uutta ylioppilasta sai päähän ylioppilaslakin. On Saturday, about 25,000 new high school students put on their high school student cap.

Ammattioppilaitoksista valmistuu noin 40 000 ihmistä. About 40,000 people graduate from vocational schools. Tarkka määrä selviää kesäkuun lopulla. The exact amount will be known at the end of June.

Peruskoulun päätti lauantaina 61 000 lasta. 61,000 children graduated from elementary school on Saturday.

Koulujen päättymistä on päästy juhlimaa taas normaalisti 2 koronavuoden jälkeen. The end of school has been celebrated normally again after 2 corona years. Kouluilla on vietetty kevätjuhlia ja kodeissa on vietetty lakkiaisjuhlia ja muita valmistujaisjuhlia. Spring parties have been held at schools and graduation parties and other graduation parties have been held at homes.

Puolustusvoimien lippujuhlan päivä The day of the flag celebration of the Defense Forces

[ Puolustusvoimien lippujuhlapäivän paraati järjestettiin Helsingissä. Kuva: Lehtikuva ]

Tänään lauantaina on vietetty Puolustusvoimien lippujuhlan päivää. Kahden vuoden koronatauon jälkeen järjestettiin myös lippujuhlapäivän valtakunnallinen paraati. After the two-year corona break, a national flag celebration day parade was also organized. Paraati järjestettiin Helsingissä. The parade was organized in Helsinki.

Paraatiin osallistui yhteensä yli 1600 ihmistä maavoimista, merivoimista ja ilmavoimista sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. A total of more than 1,600 people from the Army, Navy and Air Force, as well as veteran and national defense organizations participated in the parade.

Lippujuhlapäivän paraatissa oli mukana ajoneuvoja, lentokoneita ja helikoptereita. The Flag Day parade included vehicles, airplanes and helicopters.

Presidentti Niinistön puhe lippujuhlapäivässä President Niinistö's speech at the flag celebration day

[ Presidentti Sauli Niinistö piti puheen lippujuhlapäivän paraatille. Kuva: Anni Ågren / Lehtikuva ]

Presidentti Sauli Niinistö piti puheen Puolustusvoimien lippujuhlapäivän paraatijoukoille.

Niinistö sanoi, että Suomi on aina itse vastuussa Suomen puolustamisesta. Niinistö said that Finland is always responsible for defending Finland. Niinistö sanoi, että näin on myös jatkossa, vaikka Suomi liittyy puolustusliitto Natoon ja Suomi saa tukea muilta Nato-mailta. Niinistö said that this will also be the case in the future, even if Finland joins the defense alliance NATO and Finland receives support from other NATO countries.

Presidentti Niinistö muistutti, että maailmantilanne on epävarma ja siksi oma armeija on Suomelle tosi tärkeä. President Niinistö reminded that the world situation is uncertain and that is why Finland's own army is very important.

Pitkittynyt koronatauti Prolonged corona disease

[ Koronatestausta. Kuva: Yle / Taisto Lapila ]

Suomessa todetaan aiempaa enemmän pitkittynyttä koronatautia. In Finland, there are more cases of prolonged corona disease than before. Pitkittyneen koronataudin diagnoosit ovat nelinkertaistuneet tänä vuonna. Diagnoses of prolonged corona disease have quadrupled this year.

Viime vuonna Suomessa todettiin pitkittynyt koronatauti 2 500 potilaalla. Last year, 2,500 patients were diagnosed with prolonged corona disease in Finland. Tänä vuonna pitkittynyt koronatauti on todettu jo 11 000 potilaalla. This year, prolonged corona disease has already been diagnosed in 11,000 patients. Syy on se, että koronatartunnat ovat lisääntyneet ja se, että lääkärit tunnistavat pitkittyneen koronataudin oireet nyt aiempaa paremmin.

Pitkittyneen koronataudin syitä ei tiedetä. The causes of the prolonged corona disease are unknown. Suomessa tehdään tutkimusta, jolla selvitetään syitä pitkittyneille koronaoireille. Research is being conducted in Finland to find out the causes of prolonged corona symptoms.

Sää

[ Sunnuntaina on melko lämmintä, mutta sadekuuroja tulee monin paikoin. ] [ It will be quite warm on Sunday, but there will be showers in many places. ]

Sää on sunnuntaina vaihtelevaa. The weather is changeable on Sunday. Välillä on pilvistä ja välillä aurinko pääsee paistamaan. Sometimes it's cloudy and sometimes the sun shines. Paikoin tulee sadekuuroja. There will be rain showers in places.

Aurinkoisinta on länsirannikolla. The sunniest is on the west coast.

Lämpötila on 15 ja 20 asteen välillä. The temperature is between 15 and 20 degrees.