×

我們使用cookies幫助改善LingQ。通過流覽本網站,表示你同意我們的 cookie 政策.

Baha's Stories, TÜRKİYE'DEKİ DEPREM HAKKINDA – Text to read

Baha's Stories, TÜRKİYE'DEKİ DEPREM HAKKINDA

中級2 土耳其語 lesson to practice reading

立即開始學習本課

TÜRKİYE'DEKİ DEPREM HAKKINDA

24 Ocak 2020'de Türkiye'nin doğusunda bir deprem oldu. Depremin merkezi Elazığ şehriydi. Maalesef pek çok insan depremde hayatını kaybetti. Yaralanan insanlar oldu.

Deprem 6.8 büyüklüğündeydi. Aslında Türkiye'de sık sık deprem olur. Ama bu depremler genellikle 1.0, 1.2 gibi büyüklükte olur. Ancak bu seferki deprem çok daha büyüktü.

Deprem Elazığ'ın dışında Malatya'da, Diyarbakır'da hissedildi. Ayrıca bu bölgede pek çok artçı deprem oldu. Ankara'da, Adana'da, Sivas'ta da küçük depremler oldu. Bu depremlerde kimse ölmedi.

Türkiye'nin bütün bölgelerinde deprem için yardım kampanyaları başlatıldı. Elazığ gelişmemiş bir şehir. Oradaki binalar çok eski. İnsanlar evsiz kaldı. Yardıma ihtiyaçları var.

İnsanlara yardım etmek için yüzlerce kamyon giysi, yiyecek, ilaç gönderildi. Diğer şehirlerin itfaiye, ambulans ekipleri depremin olduğu bölgeye gönderildi. Orada depremden sağ kurtulan insanlara yardım ediyorlar.

Örneğin İstanbul, Ankara, Adana belediyelerinin itfaiye ekipleri, doktorları, hemşireleri oraya gittiler. Orada 3 öğün ücretsiz yemek dağıtılıyor. İhtiyacı olanlara giysi, yemek, yatacak yer veriliyor.

Ayrıca itfaiye ekipleri enkaz altında kalanları kurtarmak için çabalıyorlar. Çünkü enkazın altında olup yaşayan bazı insanlar var. Onlar kurtarıldılar. Hâlâ kurtarılmayı bekleyen insanlar var. Ama onlar aç ve susuz olduklarından kurtarılma ihtimalleri azalıyor. Umarım hepsi kurtulur.

Türkiye'deki en büyük depremlerden biri 1999 yılında Kocaeli şehrinde olmuştu. Orada 17.000 kişi ölmüştü. Binlerce insan evsiz kalmıştı. Bu depremi hâlâ hatırlıyoruz. Her sene o depremi anma etkinlikleri düzenlenir.

Türkiye'de son yıllarda insanlar sürekli İstanbul'daki olası depremi konuşuyorlar. Yani insanlar İstanbul'da deprem olmasından korkuyorlar. Çünkü İstanbul'da 16 milyon insan yaşıyor. Eğer bir deprem olursa çok insan ölebilir. Onları kurtarmak zor olabilir. Bunu engellemek için derhal gerekli önemler alınmalı. Türkiye'nin ortasındaki şehirlerde, özellikle Konya'da, çok az deprem olur. Çünkü orada fay hattı yoktur. Fay hatları genellikle Türkiye'nin doğusundan, kuzeyinden ve batısından geçer.

Learn languages from TV shows, movies, news, articles and more! Try LingQ for FREE