×

우리는 LingQ를 개선하기 위해서 쿠키를 사용합니다. 사이트를 방문함으로써 당신은 동의합니다 쿠키 정책.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - Maaliskuu 2022-03, Perjantai 4.3.2022 (radio)

Perjantai 4.3.2022 (radio)

Ukrainan pakolaiset

Monet ukrainalaiset ovat lähteneet sotaa pakoon. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli viikko sitten.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö arvioi perjantaina, että yli 1,25 miljoonaa ukrainalaista on paennut Ukrainasta sodan takia. Joukossa on noin 500 000 lasta.

EU on päättänyt, että Ukrainan pakolaiset saavat tilapäisen oleskelu- ja työluvan kaikissa EU-maissa. Heidän ei tarvitse hakea turvapaikkaa.

Myös USA antaa luvan oleskeluun ja työntekoon ukrainalaisille, jotka ovat USA:ssa. USA:ssa on kymmeniä tuhansia ukrainalaisia, jotka eivät pysty palaamaan Ukrainaan sodan takia.

Tiedonsaanti Venäjällä

Venäjällä ihmisten on vaikea saada oikeaa tietoa Ukrainan sodasta. Nyt tilanteesta tulee vielä vaikeampi kuin ennen.

Venäjän parlamentti on hyväksynyt uuden lain. Laki kieltää levittämästä tietoa, joka on Venäjän viranomaisten mielestä väärää tietoa armeijasta.

Jos joku rikkoo lakia, hän voi saada jopa pitkän vankeusrangaistuksen. Vankeusrangaistus voi olla jopa 15 vuotta.

Uuden lain takia venäläisten on entistä vaikeampi saada tietoa Venäjän armeijasta ja Ukrainan sodasta.

Hirvien määrä

Suomessa on vähemmän hirviä kuin ennen.

Noin vuonna 2000 Suomessa oli yli 150 000 hirveä. Nyt Suomessa on noin 80 000 hirveä. Näin arvioi Luonnonvarakeskus.

Hirvi on Suomen tärkein riistaeläin. Yli 100 000 metsästäjää osallistuu hirvenmetsästykseen joka vuosi.

Metsästäjät saavat nykyään ampua vähemmän hirviä kuin ennen, koska hirvien määrä on pienentynyt.

Kevään siitepölyaika

Kevään siitepölyaika alkaa lähiviikkoina.

Puut ja pensaat eivät vielä kuki Suomessa, mutta allergiset ihmiset voivat jo saada oireita. Leppä ja pähkinäpensas kukkivat jo Keski-Euroopassa ja Etelä-Ruotsissa. Sieltä tuuli voi tuoda niiden siitepölyä Suomeen asti.

Kevät on vaikeaa aikaa kaikille, joilla on allergia. Tavallisia allergiaoireita ovat esimerkiksi nuha ja silmien kirvely.

Tietoa siitepölytilanteesta on nettisivulla norkko.fi.

Viikonlopun sää

Lauantaina Lapissa sataa vähän lunta, muuten sää on puolipilvistä tai aurinkoista.

Lämpötila on enimmäkseen pikkupakkasella, lännessä lämpötila nousee hieman plussanpuolelle.

Myös sunnuntaina Lapissa voi sataa vähän lunta, mutta muualla sää on edelleen poutaista eli sateita ei tule.

Perjantai 4.3.2022 (radio) Friday 4.3.2022 (radio)

Ukrainan pakolaiset Ukrainian refugees

Monet ukrainalaiset ovat lähteneet sotaa pakoon. Many Ukrainians have fled the war. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli viikko sitten. Russia invaded Ukraine more than a week ago.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö arvioi perjantaina, että yli 1,25 miljoonaa ukrainalaista on paennut Ukrainasta sodan takia. The International Organization for Migration estimated on Friday that more than 1.25 million Ukrainians have fled Ukraine because of the war. Joukossa on noin 500 000 lasta. There are about 500,000 children among them.

EU on päättänyt, että Ukrainan pakolaiset saavat tilapäisen oleskelu- ja työluvan kaikissa EU-maissa. The EU has decided that Ukrainian refugees will receive a temporary residence and work permit in all EU countries. Heidän ei tarvitse hakea turvapaikkaa. They do not have to apply for asylum.

Myös USA antaa luvan oleskeluun ja työntekoon ukrainalaisille, jotka ovat USA:ssa. The US also allows Ukrainians who are in the US to reside and work. USA:ssa on kymmeniä tuhansia ukrainalaisia, jotka eivät pysty palaamaan Ukrainaan sodan takia. There are tens of thousands of Ukrainians in the US who are unable to return to Ukraine because of the war.

Tiedonsaanti Venäjällä Access to information in Russia

Venäjällä ihmisten on vaikea saada oikeaa tietoa Ukrainan sodasta. In Russia, it is difficult for people to get true information about the war in Ukraine. Nyt tilanteesta tulee vielä vaikeampi kuin ennen. Now the situation becomes even more difficult than before.

Venäjän parlamentti on hyväksynyt uuden lain. The Russian parliament has passed a new law. Laki kieltää levittämästä tietoa, joka on Venäjän viranomaisten mielestä väärää tietoa armeijasta. The law prohibits the dissemination of information that the Russian authorities believe is false information about the military.

Jos joku rikkoo lakia, hän voi saada jopa pitkän vankeusrangaistuksen. If someone breaks the law, they can even get a long prison sentence. Vankeusrangaistus voi olla jopa 15 vuotta. The sentence can be up to 15 years.

Uuden lain takia venäläisten on entistä vaikeampi saada tietoa Venäjän armeijasta ja Ukrainan sodasta. The new law will make it increasingly difficult for Russians to obtain information about the Russian army and the war in Ukraine.

Hirvien määrä Number of deer

Suomessa on vähemmän hirviä kuin ennen. There are fewer deer in Finland than before.

Noin vuonna 2000 Suomessa oli yli 150 000 hirveä. Around 2000, there were more than 150,000 deer in Finland. Nyt Suomessa on noin 80 000 hirveä. There are now about 80,000 deer in Finland. Näin arvioi Luonnonvarakeskus. This is the assessment of the Natural Resources Center.

Hirvi on Suomen tärkein riistaeläin. The deer is Finland's most important game animal. Yli 100 000 metsästäjää osallistuu hirvenmetsästykseen joka vuosi. More than 100,000 hunters take part in deer hunting every year.

Metsästäjät saavat nykyään ampua vähemmän hirviä kuin ennen, koska hirvien määrä on pienentynyt. Hunters today are allowed to shoot fewer deer than before because the number of deer has decreased.

Kevään siitepölyaika Spring pollen season

Kevään siitepölyaika alkaa lähiviikkoina. Spring pollen season will begin in the coming weeks.

Puut ja pensaat eivät vielä kuki Suomessa, mutta allergiset ihmiset voivat jo saada oireita. Trees and shrubs are not yet flowering in Finland, but people with allergies can already get symptoms. Leppä ja pähkinäpensas kukkivat jo Keski-Euroopassa ja Etelä-Ruotsissa. Alder and walnut bush are already blooming in Central Europe and southern Sweden. Sieltä tuuli voi tuoda niiden siitepölyä Suomeen asti. From there, the wind can bring their pollen all the way to Finland.

Kevät on vaikeaa aikaa kaikille, joilla on allergia. Spring is a difficult time for anyone with allergies. Tavallisia allergiaoireita ovat esimerkiksi nuha ja silmien kirvely. Common allergy symptoms include runny nose and stinging.

Tietoa siitepölytilanteesta on nettisivulla norkko.fi. Information on the pollen situation is available on the website norkko.fi.

Viikonlopun sää Weekend weather

Lauantaina Lapissa sataa vähän lunta, muuten sää on puolipilvistä tai aurinkoista. On Saturday in Lapland it will snow a bit, otherwise the weather will be partly cloudy or sunny.

Lämpötila on enimmäkseen pikkupakkasella, lännessä lämpötila nousee hieman plussanpuolelle. The temperature is mostly in the little frost, in the west the temperature rises a little to the plus side.

Myös sunnuntaina Lapissa voi sataa vähän lunta, mutta muualla sää on edelleen poutaista eli sateita ei tule. It can also get a little snow in Lapland on Sunday, but elsewhere the weather is still dry, so there will be no rain.