×

우리는 LingQ를 개선하기 위해서 쿠키를 사용합니다. 사이트를 방문함으로써 당신은 동의합니다 쿠키 정책.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - Maaliskuu 2022-03, Perjantai 25.3.2022 (radio)

Perjantai 25.3.2022 (radio)

Suomen velka

Hallitus ottaa Ukrainan sodan takia lisää velkaa. Sitä otetaan ainakin satoja miljoonia euroja. Näin arvioi valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Hallitus lisää menoja puolustukseen, maatalouteen ja energiaan.

Velan kannalla on nyt myös keskusta, joka vielä marraskuussa vaati hallituskumppaneilta talouskuria.

Euroopan energia

USA:n presidentti Joe Biden on päättänyt vierailun Brysselissä.

Biden piti tiedotustilaisuuden Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa. Molemmat painottivat yhteistyön merkitystä Venäjän-vastaisissa pakotteissa.

USA yrittää varmistaa, että Euroopan unioniin toimitetaan lisää nestemäistä maakaasua. Näin voidaan vähentää Euroopan riippuvuutta venäläisestä kaasusta.

Sota Ukrainassa on jatkunut yli kuukauden.

Saksa

Saksa aikoo puolittaa öljyn tuonnin Venäjältä kesään mennessä.

Saksan talousministeri Robert Habeck sanoo, että hiilen tuonti Venäjältä Saksaan loppuu kokonaan syksyyn mennessä.

Öljyn ja hiilen lisäksi Saksa on ollut erityisen riippuvainen venäläisestä maakaasusta.

Luomuviljely

Kriisitilanne voi edistää luomuviljelyä Suomessa. Luomutilojen kokemukset ovat siirtymässä muuhun maatalouteen.

Esimerkiksi lannoitteita on nyt vaikeampi saada ja ne ovat kalliita. Noin kolmasosa Suomen lannoitteista on tullut Venäjältä, joka käy nyt sotaa Ukrainassa.

Sanktiot eli pakotteet estävät lannoitteiden tuonnin.

Luomutuotannossa maa saa typpilannoitteen pääosin kasveista. Tällaisia typensitojakasveja ovat esimerkiksi apila ja palkokasvit.

Lannoitteena käytetään myös karjanlantaa sekä kierrätyslannoitteita. Kierrätyslannoitteita tuotetaan nyt aiempaa enemmän.

Allegro-juna

Junafirma VR keskeyttää toistaiseksi Allegro-junan liikennöinnin maanantaina. Syy ovat Venäjän-vastaiset pakotteet.

Allegro kulkee Helsingin ja Pietarin välillä.

Viimeinen Allegro-vuoro ajetaan sunnuntaina aamupäivällä.

Sää

Talvimyrsky iskee lauantaina maan etelä- ja keskiosiin. Tuulen nopeus voi nousta hieman yli myrskyrajan, joka on 21 metriä sekunnissa.

Ajokeli voi olla vaarallinen Pohjois-Pohjanmaalta ja Koillismaalta etelään asti.

Vain etelässä lämpötila on päivällä plussan puolella. Sunnuntaina on pakkasta etelässäkin.


Perjantai 25.3.2022 (radio) Friday 25.3.2022 (radio)

Suomen velka

Hallitus ottaa Ukrainan sodan takia lisää velkaa. The government takes on more debt because of the war in Ukraine. Sitä otetaan ainakin satoja miljoonia euroja. It takes at least hundreds of millions of euros. Näin arvioi valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko. This is the opinion of Annika Saarikko, Minister of Finance and President of the Centre Party.

Hallitus lisää menoja puolustukseen, maatalouteen ja energiaan. The government will increase spending on defence, agriculture and energy.

Velan kannalla on nyt myös keskusta, joka vielä marraskuussa vaati hallituskumppaneilta talouskuria. The Centre Party is now also in favour of debt, having called for fiscal discipline from its government partners as recently as November.

Euroopan energia

USA:n presidentti Joe Biden on päättänyt vierailun Brysselissä. US President Joe Biden has concluded his visit to Brussels.

Biden piti tiedotustilaisuuden Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa. Biden held a briefing with European Commission President Ursula von der Leyen. Molemmat painottivat yhteistyön merkitystä Venäjän-vastaisissa pakotteissa. Both stressed the importance of cooperation on sanctions against Russia.

USA yrittää varmistaa, että Euroopan unioniin toimitetaan lisää nestemäistä maakaasua. The US is trying to ensure that more liquid natural gas is supplied to the European Union. Näin voidaan vähentää Euroopan riippuvuutta venäläisestä kaasusta. This will reduce Europe's dependence on Russian gas.

Sota Ukrainassa on jatkunut yli kuukauden.

Saksa

Saksa aikoo puolittaa öljyn tuonnin Venäjältä kesään mennessä. Germany plans to halve oil imports from Russia by the summer.

Saksan talousministeri Robert Habeck sanoo, että hiilen tuonti Venäjältä Saksaan loppuu kokonaan syksyyn mennessä.

Öljyn ja hiilen lisäksi Saksa on ollut erityisen riippuvainen venäläisestä maakaasusta. In addition to oil and coal, Germany has been particularly dependent on Russian natural gas.

Luomuviljely Organic farming

Kriisitilanne voi edistää luomuviljelyä Suomessa. The crisis situation can boost organic farming in Finland. Luomutilojen kokemukset ovat siirtymässä muuhun maatalouteen. The experiences of organic farms are shifting to other agriculture.

Esimerkiksi lannoitteita on nyt vaikeampi saada ja ne ovat kalliita. For example, fertilisers are now more difficult to obtain and expensive. Noin kolmasosa Suomen lannoitteista on tullut Venäjältä, joka käy nyt sotaa Ukrainassa. About a third of Finland's fertilisers come from Russia, which is now at war in Ukraine.

Sanktiot eli pakotteet estävät lannoitteiden tuonnin. Sanctions, or sanctions, prevent the import of fertilisers.

Luomutuotannossa maa saa typpilannoitteen pääosin kasveista. In organic farming, the soil receives most of its nitrogen fertiliser from the plants. Tällaisia typensitojakasveja ovat esimerkiksi apila ja palkokasvit. Examples of such nitrogen-fixing crops include clover and legumes.

Lannoitteena käytetään myös karjanlantaa sekä kierrätyslannoitteita. Livestock manure and recycled fertilisers are also used as fertilisers. Kierrätyslannoitteita tuotetaan nyt aiempaa enemmän. More recycled fertilisers are now being produced.

Allegro-juna

Junafirma VR keskeyttää toistaiseksi Allegro-junan liikennöinnin maanantaina. The train company VR suspends the Allegro train for the time being on Monday. Syy ovat Venäjän-vastaiset pakotteet.

Allegro kulkee Helsingin ja Pietarin välillä.

Viimeinen Allegro-vuoro ajetaan sunnuntaina aamupäivällä. The last Allegro shift will be run on Sunday morning.

Sää

Talvimyrsky iskee lauantaina maan etelä- ja keskiosiin. A winter storm hits the southern and central parts of the country on Saturday. Tuulen nopeus voi nousta hieman yli myrskyrajan, joka on 21 metriä sekunnissa.

Ajokeli voi olla vaarallinen Pohjois-Pohjanmaalta ja Koillismaalta etelään asti. Driving conditions can be dangerous from northern Ostrobothnia and north-eastern Finland southwards.

Vain etelässä lämpötila on päivällä plussan puolella. Only in the south will temperatures be above freezing during the day. Sunnuntaina on pakkasta etelässäkin.