×

우리는 LingQ를 개선하기 위해서 쿠키를 사용합니다. 사이트를 방문함으로써 당신은 동의합니다 쿠키 정책.


image

Yle Uutiset Rec, Kulttuurinen kansanmurha ja olympialaiset – tää sun pitää tietää kisaboikoteista!

Kulttuurinen kansanmurha ja olympialaiset – tää sun pitää tietää kisaboikoteista!

[ Pekingissä järjestetään talviolympialaiset tänä vuonna, mutta moni maa on julistanut diplomaattisen boikotin kisoille Kiinan ihmisoikeusloukkausten takia. Miksi politiikka ja urheilu pitää sekoittaa keskenään? Kato Yle Uutiset Recin uusin video! ]

[ Videota varten on haastateltu liikuntasosiologian professori Hannu Itkosta Jyväskylän yliopistolta. Lähteenä on videolla mainittujen lisäksi käytetty myös Urheilumuseota ja Volker Klugen teosta Olympische Sommerspiele. Die Chronik, III (2000). ]

Kiinalainen tennistähti Peng Shuai - teki tämän postauksen marraskuun alussa.

Siinä Peng Shuai syytti - Kiinan entistä varapääministeriä Zhang Gaolia - raiskauksesta.

Teksti poistettiin 20 minuuttia julkaisun jälkeen, koska Kiina ei salli minkäänlaista valtion arvostelua.

Jos näin erehtyy tekemään, seuraukset ovat ankarat.

Mutta kuvakaappaukset ehtivät jo lähteä kiertämään ympäri maailmaa.

Ja tämän jälkeen tennistähti katosi.

Sitten pari viikkoa myöhemmin - Peng Shuai ilmestyi yllättäen tennisotteluun, - ja kansainvälinen olympiakomitea keskusteli hänen kanssaan videoyhteydellä.

Kiinan valtionmedian toimittajat ovat julkaisseet Twitterissä Peng Shuaista myös muita videoita, ikään kuin todisteena siitä, että hänellä on kaikki hyvin.

Mutta monet ovat edelleen huolissaan urheilijan hyvinvoinnista.

Kiinan johto nimittäin pitää valtionmediaa tiukasti otteessaan, ja tän takia monet uskovat, että nämä tilanteet ovat lavastettuja.

Tämä tapaus on yksi syy sille, miksi monen mielestä talviolympialaisten järjestäminen Pekingissä on iso ongelma.

Mut tämä ei todellakaan ole ainoa syy.

Tällä videolla mä selitän, miksi monen maan hallitus on päättänyt boikotoida kisoja, ja miksi politiikka on niin vaikea kysymys olympialaisille. [ Ilmoituksen valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki (englanniksi): Bidenin hallinto ei lähetä diplomaattista tai virallista edustusta Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin ja paralympialaisiin kun otetaan huomioon Kiinan kansanmurha ja rikokset ihmisyyttä vastaan Xinjiangissa sekä muut ihmisoikeusloukkaukset. ]

Tämän ilmoituksen valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki antoi joulukuun alussa.

Sen jälkeen myös Australia, Belgia, Britannia, Liettua ja Kanada ilmoitti kisojen diplomaattisesta boikotista.

Diplomaattinen boikotti tarkoittaa sitä, että maa ei lähetä sen hallinnon edustajia paikan päälle, mutta maan urheilijat kilpailevat kisoissa normaalisti.

Syy tälle boikotille ovat siis Kiinan ihmisoikeusrikokset, etenkin se, että Kiinan valtio sortaa maan vähemmistöryhmää uiguureja raa'alla tavalla.

Puhutaan jopa kulttuurisesta kansanmurhasta.

Kiina on kiistänyt nämä väitteet.

Joku saattaa muistaakin, että me ollaan käsitelty tätä aihetta aiemmin yhdellä Marjutin videolla.

Vuonna 2017 Kiina alkoi myös systemaattisesti koota uiguureja erilaisille leireille ja keskuksiin.

Erityisesti ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Pekingin kisojen boikotointia tämän takia.

Tätä tilannetta pahentaa se, että olympialaisten viralliset kisavaatteet valmistava kiinalainen yritys on kertonut, että se suosii puuvillaa Xinjiangin alueelta.

Ja tämä alue on siis toistuvasti yhdistetty uiguureilla teetettävään pakkotyöhön.

Mutta yrityksen mukaan tällaista ongelmaa ei ole.

Tämän lisäksi Kiinan ihmisoikeustilanne on kehittynyt muutenkin huolestuttavaan suuntaan viime vuosina.

Olympialaisten lähestyessä esiin on nostettu myös Hongkongin ankara turvallisuuslaki sekä tiibetiläisten lähettäminen uudelleenkoulutusleireille.

Mutta mitä tähän kaikkeen sanoo sitten Kansainvälinen olympiakomitea, joka on lopulta koko olympialaisten pomo?

Vastaus on, että ei kauheesti mitään.

Ja tästä se on saanut paljon kritiikkiä.

Peng Shuain tapauksen yhteydessä komiteaa on arvosteltu siitä, että se toistuvasti päättää sulkea silmänsä Kiinan ihmisoikeusrikkomuksilta.

Komitea ei esimerkiksi kysynyt videotapaamisessa Pengiltä väitteestä, jonka mukaan entinen kommunistisen puolueen johtohahmo raiskasi hänet.

Kuukausi tämän videotapaamisen jälkeen Peng Shuai veti kohun aiheuttaneen raiskaussyytöksen pois tai oikeastaan hän väitti, ettei ole sitä koskaan edes esittänyt.

Komitea ei myöskään ole halunnut puhua ihmisoikeusjärjestön kanssa siitä huolesta, että kisojen virallisiin vaatteisiin liittyisi mahdollisesti pakkotyö.

Ja syy tälle kaikelle on tämä: [ komitea ].

Näin on ollut käytännössä aina.

Esimerkiksi vuonna 1980 yli 40 maata boikotoi Moskovan olympialaisia poliittisista syistä.

Suurin osa siksi, koska Neuvostoliitto oli miehittänyt Afganistanin Kabulin.

Olympiakomitea ei halunnut siirtää Moskovan kisoja paineista huolimatta.

Olympialaisilla yksi iso tavoite on se, että mahdollisimman moni maa olisi mukana.

Jos ihmisoikeudet olisivat kriteeri kisoihin pääsyyn aika moni jäisi tosiaan pois.

Mut miksi politiikka pitää sekoittaa urheiluun?

Eikö tärkeintä ole, että urheilijat saavat vain kisata toisiaan vastaan?

No, urheilu on aina ollut myös politiikkaa.

Nyt jos jälkeenpäin katsoo niitä olympiafilmejä, niin ei kenellekään jää epäselväksi, että millä tavalla natsit käyttivät propagandansa välineenä näitä olympiakisoja.

Tää tyyppi on liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen, joka on perehtyny paljon urheilun eettisiin kysymyksiin.

Ne päätökset, mitä urheilun organisoimiseksi tai myös urheilun piirissä tehdään, on enemmän tai vähemmän poliittisia päätöksiä aina.

Kisoja ei itse asiassa edes haeta ilman poliittista agendaa, koska kisoilla saa valtavasti näkyvyyttä.

Esim. Pekingin kesäkisoihin 2008 osallistui noin 200 eri maata ja 11 000 urheilijaa, ja tv-kamerat välittivät tätä ympäri maailmaa.

Näin Kiina sai markkinoitua perinteitään itselleen mieluisalla tavalla.

Mutta miksi meidän pitäisi olla kiinnostuneita ongelmista olympiamaissa?

Me ollaan sitten tuota siinä tilanteessa, että me sitten voisimme urheiluihmisinä sanoa, että ei nyt kiinnosta tuo ilmastonmuutos, mutta ei kiinnosta nuo tuota ihmisoikeuskysymykset, eikä kiinnosta niinku oikeastaan mikään kuin urheilu.

Eikä kanssa urheilua kuitenkaan tehdä tyhjiössä.

Mitä ajatuksia Pekingin olympialaiset sussa herättää?

Voiko olympialaisia ja politiikkaa erottaa sun mielestä toisistaan?

Kommentoi tohon alle ja muista myös tilata tämä kanava.


Kulttuurinen kansanmurha ja olympialaiset – tää sun pitää tietää kisaboikoteista! Cultural genocide and the Olympics - you need to know about the boycotts!

[ Pekingissä järjestetään talviolympialaiset tänä vuonna, mutta moni maa on julistanut diplomaattisen boikotin kisoille Kiinan ihmisoikeusloukkausten takia. Miksi politiikka ja urheilu pitää sekoittaa keskenään? Kato Yle Uutiset Recin uusin video! ]

[ Videota varten on haastateltu liikuntasosiologian professori Hannu Itkosta Jyväskylän yliopistolta. Lähteenä on videolla mainittujen lisäksi käytetty myös Urheilumuseota ja Volker Klugen teosta Olympische Sommerspiele. Die Chronik, III (2000). ]

Kiinalainen tennistähti Peng Shuai - teki tämän postauksen marraskuun alussa. Chinese tennis star Peng Shuai - made this post in early November.

Siinä Peng Shuai syytti - Kiinan entistä varapääministeriä Zhang Gaolia - raiskauksesta. In it, Peng Shuai accused - former Chinese Deputy Prime Minister Zhang Gaolia - of raping.

Teksti poistettiin 20 minuuttia julkaisun jälkeen, koska Kiina ei salli minkäänlaista valtion arvostelua. The text was deleted 20 minutes after publication, because China does not allow any state criticism.

Jos näin erehtyy tekemään, seuraukset ovat ankarat. If you make a mistake like this, the consequences will be severe.

Mutta kuvakaappaukset ehtivät jo lähteä kiertämään ympäri maailmaa. But the screenshots already made it to circulate around the world.

Ja tämän jälkeen tennistähti katosi. And after that, the tennis star disappeared.

Sitten pari viikkoa myöhemmin - Peng Shuai ilmestyi yllättäen tennisotteluun, - ja kansainvälinen olympiakomitea keskusteli hänen kanssaan videoyhteydellä. Then a couple of weeks later - Peng Shuai suddenly showed up for a tennis match - and the International Olympic Committee spoke to her via video.

Kiinan valtionmedian toimittajat ovat julkaisseet Twitterissä Peng Shuaista myös muita videoita, ikään kuin todisteena siitä, että hänellä on kaikki hyvin. Chinese state media reporters have posted other videos of Peng Shua on Twitter, as if to prove that she is all right.

Mutta monet ovat edelleen huolissaan urheilijan hyvinvoinnista. But many are still concerned about the athlete’s well-being.

Kiinan johto nimittäin pitää valtionmediaa tiukasti otteessaan, ja tän takia monet uskovat, että nämä tilanteet ovat lavastettuja. Namely, the Chinese leadership is holding the state media firmly in place, which is why many believe that these situations are staged.

Tämä tapaus on yksi syy sille, miksi monen mielestä talviolympialaisten järjestäminen Pekingissä on iso ongelma. This case is one of the reasons why many people think that hosting the Winter Olympics in Beijing is a big problem.

Mut tämä ei todellakaan ole ainoa syy. But this is certainly not the only reason.

Tällä videolla mä selitän, miksi monen maan hallitus on päättänyt boikotoida kisoja, ja miksi politiikka on niin vaikea kysymys olympialaisille. In this video, I explain why the governments of many countries have decided to boycott the Games, and why politics is such a difficult issue for the Olympics. [ Ilmoituksen valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki (englanniksi): Bidenin hallinto ei lähetä diplomaattista tai virallista edustusta Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin ja paralympialaisiin kun otetaan huomioon Kiinan kansanmurha ja rikokset ihmisyyttä vastaan Xinjiangissa sekä muut ihmisoikeusloukkaukset. ] [Announcement by White House Press Secretary Jen Psaki: The Biden administration will not send diplomatic or official representation to the Beijing 2022 Winter Olympics and Paralympics given China's genocide and crimes against humanity in Xinjiang and other human rights violations. ]

Tämän ilmoituksen valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki antoi joulukuun alussa. This announcement was made by White House Press Secretary Jen Psaki in early December.

Sen jälkeen myös Australia, Belgia, Britannia, Liettua ja Kanada ilmoitti kisojen diplomaattisesta boikotista. Since then, Australia, Belgium, Britain, Lithuania and Canada have also announced a diplomatic boycott of the Games.

Diplomaattinen boikotti tarkoittaa sitä, että maa ei lähetä sen hallinnon edustajia paikan päälle, mutta maan urheilijat kilpailevat kisoissa normaalisti. A diplomatic boycott means that the country will not send representatives of its administration on the ground, but the country’s athletes will compete in the Games normally.

Syy tälle boikotille ovat siis Kiinan ihmisoikeusrikokset, etenkin se, että Kiinan valtio sortaa maan vähemmistöryhmää uiguureja raa'alla tavalla. The reason for this boycott is therefore China's human rights crimes, especially the fact that the Chinese state oppresses the country's minority group, the Uyghurs, in a brutal way.

Puhutaan jopa kulttuurisesta kansanmurhasta. There is even talk of cultural genocide.

Kiina on kiistänyt nämä väitteet. China has denied these claims.

Joku saattaa muistaakin, että me ollaan käsitelty tätä aihetta aiemmin yhdellä Marjutin videolla. Someone might remember that we have covered this topic before in one of Marjut's videos.

Vuonna 2017 Kiina alkoi myös systemaattisesti koota uiguureja erilaisille leireille ja keskuksiin. In 2017, China also began to systematically assemble Uighurs to various camps and centers.

Erityisesti ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Pekingin kisojen boikotointia tämän takia. Human rights organizations in particular have called for a boycott of the Beijing Games because of this.

Tätä tilannetta pahentaa se, että olympialaisten viralliset kisavaatteet valmistava kiinalainen yritys on kertonut, että se suosii puuvillaa Xinjiangin alueelta. This situation is exacerbated by the fact that a Chinese company that makes official Olympic clothing has said it prefers cotton from the Xinjiang region.

Ja tämä alue on siis toistuvasti yhdistetty uiguureilla teetettävään pakkotyöhön. And this area is thus repeatedly associated with forced labor by the Uighurs.

Mutta yrityksen mukaan tällaista ongelmaa ei ole. But according to the company, there is no such problem.

Tämän lisäksi Kiinan ihmisoikeustilanne on kehittynyt muutenkin huolestuttavaan suuntaan viime vuosina. In addition, the human rights situation in China has developed in an alarming direction in other ways as well in recent years.

Olympialaisten lähestyessä esiin on nostettu myös Hongkongin ankara turvallisuuslaki sekä tiibetiläisten lähettäminen uudelleenkoulutusleireille. As the Olympics approach, Hong Kong's strict security law and the sending of Tibetans to retraining camps have also been highlighted.

Mutta mitä tähän kaikkeen sanoo sitten Kansainvälinen olympiakomitea, joka on lopulta koko olympialaisten pomo? But what does the International Olympic Committee, which is ultimately the boss of the whole Olympics, say to all this?

Vastaus on, että ei kauheesti mitään. The answer is that there is terribly nothing.

Ja tästä se on saanut paljon kritiikkiä. And this has received a lot of criticism for this.

Peng Shuain tapauksen yhteydessä komiteaa on arvosteltu siitä, että se toistuvasti päättää sulkea silmänsä Kiinan ihmisoikeusrikkomuksilta. In the case of Peng Shua, the committee has been criticized for repeatedly deciding to turn a blind eye to human rights violations in China.

Komitea ei esimerkiksi kysynyt videotapaamisessa Pengiltä väitteestä, jonka mukaan entinen kommunistisen puolueen johtohahmo raiskasi hänet. For example, in a video meeting, the committee did not ask Peng about the allegation that she was raped by a former Communist Party leader.

Kuukausi tämän videotapaamisen jälkeen Peng Shuai veti kohun aiheuttaneen raiskaussyytöksen pois tai oikeastaan hän väitti, ettei ole sitä koskaan edes esittänyt. A month after this video meeting, Peng Shuai withdrew the charge of rape that caused the uproar, or in fact she claimed to have never even presented it.

Komitea ei myöskään ole halunnut puhua ihmisoikeusjärjestön kanssa siitä huolesta, että kisojen virallisiin vaatteisiin liittyisi mahdollisesti pakkotyö. The Committee has also been reluctant to talk to a human rights organization about the possible use of forced labor in official clothing for the Games.

Ja syy tälle kaikelle on tämä: [ komitea ]. And the reason for all this is this: [ committee ]

Näin on ollut käytännössä aina. This has practically always been the case.

Esimerkiksi vuonna 1980 yli 40 maata boikotoi Moskovan olympialaisia poliittisista syistä. For example, in 1980, more than 40 countries boycotted the Moscow Olympics for political reasons.

Suurin osa siksi, koska Neuvostoliitto oli miehittänyt Afganistanin Kabulin. Mostly because the Soviet Union had occupied Kabul, Afghanistan.

Olympiakomitea ei halunnut siirtää Moskovan kisoja paineista huolimatta. The Olympic Committee did not want to postpone the Moscow Games despite the pressure.

Olympialaisilla yksi iso tavoite on se, että mahdollisimman moni maa olisi mukana. For the Olympics, one big goal is to get as many countries involved as possible.

Jos ihmisoikeudet olisivat kriteeri kisoihin pääsyyn aika moni jäisi tosiaan pois. If human rights were a criterion for admission to the Games, quite a few would indeed be left out.

Mut miksi politiikka pitää sekoittaa urheiluun? But why should politics mess with sport?

Eikö tärkeintä ole, että urheilijat saavat vain kisata toisiaan vastaan? Isn’t the most important thing that athletes are only allowed to compete against each other?

No, urheilu on aina ollut myös politiikkaa. Well, sports have always been politics as well.

Nyt jos jälkeenpäin katsoo niitä olympiafilmejä, niin ei kenellekään jää epäselväksi, että millä tavalla natsit käyttivät propagandansa välineenä näitä olympiakisoja. Now, if you look at those Olympic films afterwards, it is not clear to anyone how the Nazis used these Olympic Games as a means of propaganda.

Tää tyyppi on liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen, joka on perehtyny paljon urheilun eettisiin kysymyksiin. This dude is Hannu Itkonen, Professor of Exercise Sociology, who is very familiar with the ethical issues of sport.

Ne päätökset, mitä urheilun organisoimiseksi tai myös urheilun piirissä tehdään, on enemmän tai vähemmän poliittisia päätöksiä aina. The decisions that are made to organize sports or also within sports are more or less political decisions always.

Kisoja ei itse asiassa edes haeta ilman poliittista agendaa, koska kisoilla saa valtavasti näkyvyyttä. In fact, the Games are not even being sought without a political agenda, because the Games are gaining enormous visibility.

Esim. Pekingin kesäkisoihin 2008 osallistui noin 200 eri maata ja 11 000 urheilijaa, ja tv-kamerat välittivät tätä ympäri maailmaa. For example, about 200 different countries and 11,000 athletes took part in the 2008 Beijing Summer Games, and this was broadcast around the world by TV cameras.

Näin Kiina sai markkinoitua perinteitään itselleen mieluisalla tavalla. In this way, China was able to market its traditions in a way that pleased itself.

Mutta miksi meidän pitäisi olla kiinnostuneita ongelmista olympiamaissa? But why should we be interested in problems in the Olympic countries?

Me ollaan sitten tuota siinä tilanteessa, että me sitten voisimme urheiluihmisinä sanoa, että ei nyt kiinnosta tuo ilmastonmuutos, mutta ei kiinnosta nuo tuota ihmisoikeuskysymykset, eikä kiinnosta niinku oikeastaan mikään kuin urheilu. We will then be in a situation where, as sports people, we could say that we are not interested in that climate change now, but we are not interested in those human rights issues, and we are not really interested in anything other than sports.

Eikä kanssa urheilua kuitenkaan tehdä tyhjiössä. And not with sports, however, done in a vacuum.

Mitä ajatuksia Pekingin olympialaiset sussa herättää? What are the thoughts on the Beijing Olympics?

Voiko olympialaisia ja politiikkaa erottaa sun mielestä toisistaan? Do you think that the Olympics and politics can be distinguished?

Kommentoi tohon alle ja muista myös tilata tämä kanava. Comment below and be sure to subscribe to this channel as well.