×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - kesäkuu 2022-06, Torstai 2.6.2022 (radio)

Torstai 2.6.2022 (radio)

Suomen koronatilanne

Suomen koronatilanne helpottaa. Sairaalassa ja tehohoidossa on vähemmän koronapotilaita kuin ennen. Myös koronakuolemat ovat kääntyneet laskuun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että Suomen sairaaloissa on nyt alle 500 koronapotilasta. Heistä 15 on tehohoidossa.

Koronakuolemia rekisteröitiin huhtikuussa yli 600, mutta toukokuussa alle 100.

Koronatartuntoja on silti edelleen paljon.

THL laajentaa suositustaan koronarokotuksista. THL suosittelee nyt neljättä koronarokotetta 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille, joilla on riski sairastua koronataudin vakavaan muotoon.

Puolueiden kannatus

Kokoomus on yhä suosituin puolue.

Ylen kannatusmittauksessa kysyttiin ihmisiltä, mitä puoluetta he kannattavat. Kokoomusta kannatti noin 26 prosenttia vastaajista.

SDP oli toiseksi suosituin. Sen kannatus oli melkein 19 prosenttia.

Perussuomalaisten kannatus oli noin 15 prosenttia ja keskustan noin 12 prosenttia. Vihreitä kannattaa 9 prosenttia ja vasemmistoliittoa 8 prosenttia vastanneista.

Venäjä kielsi Ylen verkkosivut

Venäjällä ei enää pääse Ylen verkkosivuille.

Venäjä on estänyt pääsyn Ylen sivuille, sillä Venäjän viestinnän valvontavirasto on lisännyt Yle.fi -sivut kiellettyjen sivujen rekisteriin.

Kiellettyjen sivujen rekisterissä ovat myös esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat, tanskalaislehti Politiken, Britannian yleisradioyhtiö BBC ja saksalainen Deutsche Welle.

Pääsy sivuille on estetty, koska niillä uutisoidaan Venäjän sodasta Ukrainassa.

Britannia juhlii kuningatarta

Britanniassa juhlitaan kuningatar Elisabetia. Elisabet on nyt ollut vallassa 70 vuotta. Valtakautta juhlitaan 4 päivän ajan.

Juhla alkoi tänään Lontoossa sotilas- ja musiikkiparaatilla. Huomenna pidetään kiitosjumalanpalvelus St.Paulin katedraalissa ja lauantaina konsertti Buckinghamin palatsin luona. Sunnuntaina miljoonat britit menevät puistoihin kuningattaren juhlapiknikille.

Kuningatar Elisabet II on nyt 96-vuotias. Hän nousi valtaistuimelle 26-vuotiaana vuonna 1952.

Perjantain sää

Perjantaina melkein koko maassa tulee sadekuuroja. Paikoin voi myös ukkostaa.

Päivälämpötila on 13 ja 20 asteen välillä.


Torstai 2.6.2022 (radio) Thursday 2 June 2022 (radio)

Suomen koronatilanne

Suomen koronatilanne helpottaa. Finland's corona situation is getting easier. Sairaalassa ja tehohoidossa on vähemmän koronapotilaita kuin ennen. There are fewer corona patients in the hospital and intensive care than before. Myös koronakuolemat ovat kääntyneet laskuun. Corona deaths have also declined.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että Suomen sairaaloissa on nyt alle 500 koronapotilasta. The Institute of Health and Welfare says that there are now less than 500 corona patients in Finnish hospitals. Heistä 15 on tehohoidossa. 15 of them are in intensive care.

Koronakuolemia rekisteröitiin huhtikuussa yli 600, mutta toukokuussa alle 100. More than 600 corona deaths were registered in April, but less than 100 in May.

Koronatartuntoja on silti edelleen paljon. There are still a lot of corona infections.

THL laajentaa suositustaan koronarokotuksista. THL expands its recommendation on corona vaccinations. THL suosittelee nyt neljättä koronarokotetta 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille, joilla on riski sairastua koronataudin vakavaan muotoon. THL now recommends the fourth corona vaccine for people aged 70 and older, who are at risk of contracting a severe form of corona disease.

Puolueiden kannatus Party support

Kokoomus on yhä suosituin puolue. The coalition is still the most popular party.

Ylen kannatusmittauksessa kysyttiin ihmisiltä, mitä puoluetta he kannattavat. Yle's support survey asked people which party they support. Kokoomusta kannatti noin 26 prosenttia vastaajista. About 26 percent of the respondents supported the coalition.

SDP oli toiseksi suosituin. Sen kannatus oli melkein 19 prosenttia.

Perussuomalaisten kannatus oli noin 15 prosenttia ja keskustan noin 12 prosenttia. The support of basic Finns was about 15 percent and the center about 12 percent. Vihreitä kannattaa 9 prosenttia ja vasemmistoliittoa 8 prosenttia vastanneista. 9 percent of respondents support the Greens and 8 percent support the Left Alliance.

Venäjä kielsi Ylen verkkosivut Russia banned Yle's website

Venäjällä ei enää pääse Ylen verkkosivuille. Yle's website is no longer accessible in Russia.

Venäjä on estänyt pääsyn Ylen sivuille, sillä Venäjän viestinnän valvontavirasto on lisännyt Yle.fi -sivut kiellettyjen sivujen rekisteriin. Russia has blocked access to Yle's website, because the Russian Communications Control Agency has added Yle.fi to the list of banned websites.

Kiellettyjen sivujen rekisterissä ovat myös esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat, tanskalaislehti Politiken, Britannian yleisradioyhtiö BBC ja saksalainen Deutsche Welle. The register of banned pages also includes, for example, Helsingin Sanomat and Ilta-Sanomat, the Danish newspaper Politiken, the British broadcasting company BBC and the German Deutsche Welle.

Pääsy sivuille on estetty, koska niillä uutisoidaan Venäjän sodasta Ukrainassa. Access to the pages has been blocked because they contain news about Russia's war in Ukraine.

Britannia juhlii kuningatarta Britain celebrates the Queen

Britanniassa juhlitaan kuningatar Elisabetia. Queen Elizabeth is celebrated in Britain. Elisabet on nyt ollut vallassa 70 vuotta. Elizabeth has now been in power for 70 years. Valtakautta juhlitaan 4 päivän ajan. The reign is celebrated for 4 days.

Juhla alkoi tänään Lontoossa sotilas- ja musiikkiparaatilla. The celebration started today in London with a military and musical parade. Huomenna pidetään kiitosjumalanpalvelus St.Paulin katedraalissa ja lauantaina konsertti Buckinghamin palatsin luona. Tomorrow there will be a thanksgiving service at St. Paul's Cathedral and on Saturday a concert at Buckingham Palace. Sunnuntaina miljoonat britit menevät puistoihin kuningattaren juhlapiknikille. On Sunday, millions of Britons will go to the parks for the Queen's birthday picnic.

Kuningatar Elisabet II on nyt 96-vuotias. Hän nousi valtaistuimelle 26-vuotiaana vuonna 1952. He ascended the throne at the age of 26 in 1952.

Perjantain sää

Perjantaina melkein koko maassa tulee sadekuuroja. On Friday, there will be showers almost all over the country. Paikoin voi myös ukkostaa. There can also be thunder in some places.

Päivälämpötila on 13 ja 20 asteen välillä. The daytime temperature is between 13 and 20 degrees.