×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - toukokuu 2022-05, Tiistai 24.5.2022 (radio)

Tiistai 24.5.2022 (radio)

Neuvottelut Turkin kanssa

Suomi ja Ruotsi lähettävät neuvottelijoita Turkkiin. Neuvottelijat matkustavat Turkkiin keskiviikkona.

Neuvottelujen teema on puolustusliitto Nato. Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet jäsenyyttä Natossa, mutta Turkki ei hyväksy asiaa.

Turkin mielestä Suomi ja Ruotsi suojelevat kurditerroristeja. Suomen ja Ruotsin pitää sopia riidat Turkin kanssa, jotta niiden Nato-hakemusten käsittely pääsee käyntiin.

Ukrainan sota

Ukrainan sota on jatkunut 3 kuukautta. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivä.

Ukrainalaiset ovat kärsineet sodasta paljon. Venäjä on pommittanut kaupunkeja ja tappanut tavallisia ukrainalaisia.

Yli 6,5 miljoonaa ukrainalaista on paennut ulkomaille sodan takia. Ukrainalaisia pakolaisia on tullut myös Suomeen.

Jo 20 000 ukrainalaista saa Suomessa tilapäistä suojelua. Tilapäinen suojelu tarkoittaa, että ukrainalaiset saavat esimerkiksi tehdä työtä ja opiskella Suomessa.

Fazerin makeistehdas

Fazer aikoo rakentaa makeistehtaan Lahteen. Jos suunnitelma toteutuu, makeisten valmistus Fazerin tehtailla Vantaalla ja Lappeenrannassa loppuu.

Lahden kaupunki on tyytyväinen Fazerin suunnitelmaan. Fazerin makeistehdas voi tuoda Lahteen paljon uusia työpaikkoja.

Ruuan hinta

Ruoka kallistuu tänä vuonna. Luonnonvarakeskus ennustaa, että ruuan hinta nousee tänä vuonna 10 prosenttia viime vuodesta.

Esimerkiksi kahvin ja kalan hinnat ovat jo nousseet paljon. Luonnonvarakeskus arvioi, että vilja, liha ja maitotuotteet kallistuvat seuraavaksi.

Yksi syy hintojen nousuun on Venäjän sota Ukrainassa. Venäjä ja Ukraina ovat tärkeitä viljan ja kasviöljyjen tuottajia, mutta sodan takia ruokakuljetukset eivät toimi.

Ilkka Suominen

Ilkka Suominen on kuollut. Suominen oli 83-vuotias.

Ilkka Suominen oli kokoomuksen puoluejohtaja 1980-luvulla. Hän teki työtä myös ministerinä.

Suominen valittiin myös Suomen eduskuntaan ja myöhemmin Euroopan parlamenttiin.

Eduskunta piti tiistaina hiljaisen hetken Ilkka Suomisen muistolle.

Sää

Keskiviikkona länsirannikolla sataa vähän vettä ja muualla maassa paistaa aurinko. Lämpötila on 17 ja 23 asteen välillä.

Torstaina Suomeen tulee sateita. Etelässä vettä voi sataa paljon.

Sateet jatkuvat myös torstain jälkeen. Sää myös viilenee.


Tiistai 24.5.2022 (radio) Tuesday 24.5.2022 (radio)

Neuvottelut Turkin kanssa Negotiations with Turkey

Suomi ja Ruotsi lähettävät neuvottelijoita Turkkiin. Finland and Sweden are sending negotiators to Turkey. Neuvottelijat matkustavat Turkkiin keskiviikkona. Negotiators will travel to Turkey on Wednesday.

Neuvottelujen teema on puolustusliitto Nato. The theme of the negotiations is the Defense League, NATO. Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet jäsenyyttä Natossa, mutta Turkki ei hyväksy asiaa. Finland and Sweden have applied for NATO membership, but Turkey does not accept it.

Turkin mielestä Suomi ja Ruotsi suojelevat kurditerroristeja. Turkey believes that Finland and Sweden are protecting Kurdish terrorists. Suomen ja Ruotsin pitää sopia riidat Turkin kanssa, jotta niiden Nato-hakemusten käsittely pääsee käyntiin. Finland and Sweden must settle their disputes with Turkey in order for their NATO applications to be passed into use.

Ukrainan sota The war in Ukraine

Ukrainan sota on jatkunut 3 kuukautta. The war in Ukraine has lasted for 3 months. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivä. Russia invaded Ukraine on 24 February.

Ukrainalaiset ovat kärsineet sodasta paljon. Ukrainians have suffered a lot from the war. Venäjä on pommittanut kaupunkeja ja tappanut tavallisia ukrainalaisia. Russia has bombed cities and killed ordinary Ukrainians.

Yli 6,5 miljoonaa ukrainalaista on paennut ulkomaille sodan takia. More than 6.5 million Ukrainians have fled abroad because of the war. Ukrainalaisia pakolaisia on tullut myös Suomeen. Ukrainian refugees have also come to Finland.

Jo 20 000 ukrainalaista saa Suomessa tilapäistä suojelua. Already 20,000 Ukrainians receive temporary protection in Finland. Tilapäinen suojelu tarkoittaa, että ukrainalaiset saavat esimerkiksi tehdä työtä ja opiskella Suomessa. Temporary protection means that Ukrainians are allowed to work and study in Finland, for example.

Fazerin makeistehdas Fazer's candy factory

Fazer aikoo rakentaa makeistehtaan Lahteen. Fazer plans to build a candy factory in Lahti. Jos suunnitelma toteutuu, makeisten valmistus Fazerin tehtailla Vantaalla ja Lappeenrannassa loppuu. If the plan materializes, the production of confectionery at Fazer's factories in Vantaa and Lappeenranta will cease.

Lahden kaupunki on tyytyväinen Fazerin suunnitelmaan. The city of Lahti is satisfied with Fazer's plan. Fazerin makeistehdas voi tuoda Lahteen paljon uusia työpaikkoja. Fazer's confectionery can bring a lot of new jobs to Lahti.

Ruuan hinta The price of food

Ruoka kallistuu tänä vuonna. Food is getting higher this year. Luonnonvarakeskus ennustaa, että ruuan hinta nousee tänä vuonna 10 prosenttia viime vuodesta. The Natural Resources Center predicts that food prices will rise 10 percent this year from last year.

Esimerkiksi kahvin ja kalan hinnat ovat jo nousseet paljon. For example, coffee and fish prices have already risen a lot. Luonnonvarakeskus arvioi, että vilja, liha ja maitotuotteet kallistuvat seuraavaksi. The Natural Resources Center estimates that cereals, meat and dairy products will become more expensive next.

Yksi syy hintojen nousuun on Venäjän sota Ukrainassa. One reason for the rise in prices is the Russian war in Ukraine. Venäjä ja Ukraina ovat tärkeitä viljan ja kasviöljyjen tuottajia, mutta sodan takia ruokakuljetukset eivät toimi. Russia and Ukraine are important producers of grain and vegetable oils, but because of the war, food transportation is not working.

Ilkka Suominen Ilkka Suominen

Ilkka Suominen on kuollut. Ilkka Suominen is dead. Suominen oli 83-vuotias. Suominen was 83 years old.

Ilkka Suominen oli kokoomuksen puoluejohtaja 1980-luvulla. Ilkka Suominen was the party leader of the Coalition Party in the 1980s. Hän teki työtä myös ministerinä. He also worked as a minister.

Suominen valittiin myös Suomen eduskuntaan ja myöhemmin Euroopan parlamenttiin. Suominen was also elected to the Finnish Parliament and later to the European Parliament.

Eduskunta piti tiistaina hiljaisen hetken Ilkka Suomisen muistolle. On Tuesday, Parliament held a quiet moment in memory of Ilkka Suominen.

Sää Weather

Keskiviikkona länsirannikolla sataa vähän vettä ja muualla maassa paistaa aurinko. On Wednesday, it will rain a little on the west coast and the rest of the country will be sunny. Lämpötila on 17 ja 23 asteen välillä. The temperature is between 17 and 23 degrees.

Torstaina Suomeen tulee sateita. It will rain in Finland on Thursday. Etelässä vettä voi sataa paljon. In the south, it can rain a lot.

Sateet jatkuvat myös torstain jälkeen. The rains will continue after Thursday. Sää myös viilenee. The weather is also getting cooler.