×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - toukokuu 2022-05, Perjantai 13.5.2022 (radio)

Perjantai 13.5.2022 (radio)

Ulkomaiden Nato-kommentit

Ulkomailla on kommentoitu Suomen Nato-hakemusta.

Torstaina selvisi, että Suomi hakee puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Silloin presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertoivat, että he kannattavat hakemusta. Päätös hakemuksesta tehdään lähipäivinä.

Venäjä ei pidä Suomen päätöksestä. Venäjä aikoo vahvistaa Suomen-vastaista rajaa. Venäjä voi tuoda rajalle esimerkiksi tutkalaitteita.

Saksa ja muut isot Nato-maat lupaavat tukea Suomea hakuaikana. Britannia lupaa tukea Suomea jopa sotilaallisesti, jos Suomeen hyökätään.

Nato-maa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mielestä on virhe, jos Suomi ja Ruotsi otetaan Natoon.

Myös Ruotsi harkitsee Nato-hakemusta. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo, että Suomen päätös vaikuttaa myös Ruotsiin.

Suomi ja Ruotsi alkoivat harkita Nato-jäsenyyttä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Ukrainan pakolaiset

Ukrainan pakolaisten määrä kasvaa. Näin kertoo YK eli Yhdistyneet kansakunnat.

Jo yli 6 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta sodan takia. Venäjä aloitti sodan Ukrainassa helmikuussa.

Ukrainalaisia pakolaisia on monissa maissa. Eniten heitä on Puolassa.

Ruuan hinta

Ruoka kallistuu Suomessa.

Pellervon taloustutkimus arvioi, että ruuan hinta nousee tänä vuonna 11 prosenttia. Niin kovaa vauhtia hinnat ovat nousseet viimeksi noin 60 vuotta sitten.

Eniten ovat nousseet kahvin ja kalan hinnat. Myös ruokaöljyt ja margariinit ovat kallistuneet paljon.

Hintojen nousun syitä ovat koronakriisi ja Venäjän sota Ukrainassa. Ukraina on tärkeä viljan ja kasviöljyjen tuottaja, mutta sodan takia ruokakuljetukset Ukrainasta eivät toimi.

Rasmus Euroviisujen finaaliin

Suomi on mukana Euroviisujen finaalissa eli loppukilpailussa.

Suomen edustaja The Rasmus esiintyi semifinaalissa torstaina. Rasmuksen esitys meni hyvin, ja bändi pääsi jatkoon.

Euroviisujen finaali on lauantaina. Siinä on mukana 25 maata. Rasmus esiintyy finaalissa neljäntenä.

Sää

Lauantaina iltapäivällä lännessä sataa vettä, muualla sää on melko aurinkoista ja lämmintä.

Lämpötila on lauantaina laajalti yli 15 astetta, sateessa ja Pohjois-Lapissa on viileämpää.

Sunnuntaina sää viilenee koko maassa. Etelässä sää poutaantuu eli sateet loppuvat vähitellen.

Perjantai 13.5.2022 (radio) Friday 13.5.2022 (radio)

Ulkomaiden Nato-kommentit Foreign NATO comments

Ulkomailla on kommentoitu Suomen Nato-hakemusta. Foreign countries have commented on Finland's NATO application.

Torstaina selvisi, että Suomi hakee puolustusliitto Naton jäsenyyttä. On Thursday, it became clear that Finland was applying for NATO membership. Silloin presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertoivat, että he kannattavat hakemusta. That is when President Sauli Niinistö and Prime Minister Sanna Marin said they support the application. Päätös hakemuksesta tehdään lähipäivinä. A decision on the application will be made in the coming days.

Venäjä ei pidä Suomen päätöksestä. Russia does not like Finland's decision. Venäjä aikoo vahvistaa Suomen-vastaista rajaa. Russia intends to strengthen the border against Finland. Venäjä voi tuoda rajalle esimerkiksi tutkalaitteita. Russia can bring radar equipment to the border, for example.

Saksa ja muut isot Nato-maat lupaavat tukea Suomea hakuaikana. Germany and other large NATO countries promise to support Finland during the application period. Britannia lupaa tukea Suomea jopa sotilaallisesti, jos Suomeen hyökätään. Britain promises to support Finland even militarily if Finland is attacked.

Nato-maa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mielestä on virhe, jos Suomi ja Ruotsi otetaan Natoon. NATO President Recep Tayyip Erdoğan believes it is a mistake to admit Finland and Sweden to NATO.

Myös Ruotsi harkitsee Nato-hakemusta. Sweden is also considering a NATO application. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo, että Suomen päätös vaikuttaa myös Ruotsiin. Swedish Foreign Minister Ann Linde says that Finland's decision also affects Sweden.

Suomi ja Ruotsi alkoivat harkita Nato-jäsenyyttä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Finland and Sweden began considering NATO membership when Russia invaded Ukraine.

Ukrainan pakolaiset Ukrainian refugees

Ukrainan pakolaisten määrä kasvaa. The number of refugees in Ukraine is growing. Näin kertoo YK eli Yhdistyneet kansakunnat. This is what the United Nations, or the United Nations, is saying.

Jo yli 6 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta sodan takia. More than 6 million people have already fled Ukraine due to the war. Venäjä aloitti sodan Ukrainassa helmikuussa. Russia started a war in Ukraine in February.

Ukrainalaisia pakolaisia on monissa maissa. There are Ukrainian refugees in many countries. Eniten heitä on Puolassa. Most of them are in Poland.

Ruuan hinta The price of food

Ruoka kallistuu Suomessa. Food is becoming more expensive in Finland.

Pellervon taloustutkimus arvioi, että ruuan hinta nousee tänä vuonna 11 prosenttia. Pellervo Economic Research estimates that the price of food will rise by 11 percent this year. Niin kovaa vauhtia hinnat ovat nousseet viimeksi noin 60 vuotta sitten. Prices have risen so fast last about 60 years ago.

Eniten ovat nousseet kahvin ja kalan hinnat. Coffee and fish prices have risen the most. Myös ruokaöljyt ja margariinit ovat kallistuneet paljon. Edible oils and margarines have also become much more expensive.

Hintojen nousun syitä ovat koronakriisi ja Venäjän sota Ukrainassa. The reasons for the rise in prices are the corona crisis and the Russian war in Ukraine. Ukraina on tärkeä viljan ja kasviöljyjen tuottaja, mutta sodan takia ruokakuljetukset Ukrainasta eivät toimi. Ukraine is an important producer of grain and vegetable oils, but because of the war, food transportation from Ukraine is not working.

Rasmus Euroviisujen finaaliin Rasmus to the Eurovision final

Suomi on mukana Euroviisujen finaalissa eli loppukilpailussa. Finland is participating in the final of the Eurovision Song Contest, ie the final competition.

Suomen edustaja The Rasmus esiintyi semifinaalissa torstaina. Finland's representative The Rasmus performed in the semi-finals on Thursday. Rasmuksen esitys meni hyvin, ja bändi pääsi jatkoon. Rasmus' performance went well, and the band got to continue.

Euroviisujen finaali on lauantaina. The Eurovision final is on Saturday. Siinä on mukana 25 maata. It involves 25 countries. Rasmus esiintyy finaalissa neljäntenä. Rasmus appears as fourth in the final.

Sää Weather

Lauantaina iltapäivällä lännessä sataa vettä, muualla sää on melko aurinkoista ja lämmintä. On Saturday afternoon in the west it rains, elsewhere the weather is quite sunny and warm.

Lämpötila on lauantaina laajalti yli 15 astetta, sateessa ja Pohjois-Lapissa on viileämpää. The temperature is widely above 15 degrees on Saturday, cooler in the rain and in northern Lapland.

Sunnuntaina sää viilenee koko maassa. On Sunday, the weather cools across the country. Etelässä sää poutaantuu eli sateet loppuvat vähitellen. In the south, the weather is getting clearer, ie the rains are gradually coming to an end.