×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - toukokuu 2022-05, Maanantai 16.5.2022 (radio)

Maanantai 16.5.2022 (radio)

Nato-keskustelu

Suomen parlamentissa eli eduskunnassa keskustellaan puolustusliitto Natosta. Keskustelun jälkeen Suomi on valmis hakemaan Naton jäsenyyttä.

Myös Suomen naapurimaa Ruotsi hakee jäsenyyttä Natossa. Suomi ja Ruotsi jättävät jäsenyyshakemukset yhtä aikaa. Se tapahtuu lähipäivinä.

Suomi ja Ruotsi haluavat puolustusliitto Natoon, koska Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Nato-jäsenyys on Suomen ja Ruotsin johtajien mielestä paras tapa huolehtia turvallisuudesta.

Puolustusliitto Natossa on nykyään 30 jäsenmaata. Ne auttavat toisiaan, jos johonkin jäsenmaahan hyökätään.

Koronaa Pohjois-Koreassa

Korona leviää Pohjois-Koreassa, Aasiassa. Yli miljoona pohjoiskorealaista on jo sairastunut koronaan ja noin 50 ihmistä on kuollut koronan takia.

Pohjois-Korean asukkaat eivät ole saaneet koronarokotuksia. Maailman terveysjärjestö, Kiina ja Venäjä ovat tarjonneet Pohjois-Korealle koronarokotteita, mutta Pohjois-Korea ei halua ottaa niitä vastaan.

Pohjois-Korea on yrittänyt estää koronaa niin, että se on sulkenut maan rajat kokonaan.

Ukrainan viisuvoitto

Euroviisujen laulukilpailut kiinnostivat suomalaisia myös tänä vuonna. Lauantain finaali eli loppukilpailu sai yli 2 miljoonaa tv-katsojaa.

Euroviisujen voitto meni Ukrainalle. Ukraina sai ennätysmäärän ääniä tv-katsojilta ympäri Eurooppaa.

Ukrainan edustaja Kalush Orchestra kiitti katsojia ja sanoi, että voitto on tärkeä ukrainalaisille keskellä sotaa.

Bändi on varma, että Euroviisut voidaan järjestää ensi vuonna uudessa ja onnellisessa Ukrainassa.

Hanami-juhla

Kirsikkapuut kukkivat jälleen Helsingin Roihuvuoressa.

Roihuvuoressa on Kirsikkapuisto ja japanilaistyylinen puutarha. Siellä on yhteensä noin 315 kirsikkapuuta.

Kirsikkapuistossa on vietetty hanami-juhlaa aina keväällä vuodesta 2008 alkaen. Hanami on japania, ja se tarkoittaa kukkien katselemista.

Sää

Tiistai on kolea päivä koko maassa. Lämpötila on alle 10 astetta koko maassa.

Pilvisyys on enimmäkseen runsasta, aurinkoisinta on Perämeren rannikolla.

Maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin sadekuuroja ja Lappiin saapuu luoteesta lumisateita.

Keskiviikko on aurinkoinen ja lämmin päivä. Lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa noin 15 astetta.

Maanantai 16.5.2022 (radio)

Nato-keskustelu NATO discussion

Suomen parlamentissa eli eduskunnassa keskustellaan puolustusliitto Natosta. The defense alliance NATO is being discussed in the Finnish parliament. Keskustelun jälkeen Suomi on valmis hakemaan Naton jäsenyyttä. After the discussion, Finland is ready to apply for NATO membership.

Myös Suomen naapurimaa Ruotsi hakee jäsenyyttä Natossa. Finland's neighbor Sweden is also applying for membership in NATO. Suomi ja Ruotsi jättävät jäsenyyshakemukset yhtä aikaa. Finland and Sweden submit membership applications at the same time. Se tapahtuu lähipäivinä. It will happen in the next few days.

Suomi ja Ruotsi haluavat puolustusliitto Natoon, koska Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Finland and Sweden want a defense alliance in NATO because Russia has attacked Ukraine. Nato-jäsenyys on Suomen ja Ruotsin johtajien mielestä paras tapa huolehtia turvallisuudesta. According to the leaders of Finland and Sweden, NATO membership is the best way to take care of security.

Puolustusliitto Natossa on nykyään 30 jäsenmaata. The defense alliance NATO currently has 30 member countries. Ne auttavat toisiaan, jos johonkin jäsenmaahan hyökätään. They help each other if a member country is attacked.

Koronaa Pohjois-Koreassa Corona in North Korea

Korona leviää Pohjois-Koreassa, Aasiassa. Corona is spreading in North Korea, Asia. Yli miljoona pohjoiskorealaista on jo sairastunut koronaan ja noin 50 ihmistä on kuollut koronan takia. More than one million North Koreans have already fallen ill with the corona virus and around 50 people have died because of the corona virus.

Pohjois-Korean asukkaat eivät ole saaneet koronarokotuksia. Residents of North Korea have not received corona vaccinations. Maailman terveysjärjestö, Kiina ja Venäjä ovat tarjonneet Pohjois-Korealle koronarokotteita, mutta Pohjois-Korea ei halua ottaa niitä vastaan. The World Health Organization, China and Russia have offered North Korea corona vaccines, but North Korea does not want to accept them.

Pohjois-Korea on yrittänyt estää koronaa niin, että se on sulkenut maan rajat kokonaan. North Korea has tried to prevent the corona so that it has closed the country's borders completely.

Ukrainan viisuvoitto Five win for Ukraine

Euroviisujen laulukilpailut kiinnostivat suomalaisia myös tänä vuonna. Finns were also interested in the Eurovision Song Contest this year. Lauantain finaali eli loppukilpailu sai yli 2 miljoonaa tv-katsojaa. Saturday's final, i.e. the final competition, received more than 2 million TV viewers.

Euroviisujen voitto meni Ukrainalle. Ukraine won the Eurovision Song Contest. Ukraina sai ennätysmäärän ääniä tv-katsojilta ympäri Eurooppaa. Ukraine received a record number of votes from TV viewers across Europe.

Ukrainan edustaja Kalush Orchestra kiitti katsojia ja sanoi, että voitto on tärkeä ukrainalaisille keskellä sotaa. Ukrainian representative Kalush Orchestra thanked the spectators and said that the victory is important for Ukrainians in the midst of war.

Bändi on varma, että Euroviisut voidaan järjestää ensi vuonna uudessa ja onnellisessa Ukrainassa. The band is sure that Eurovision can be organized next year in a new and happy Ukraine.

Hanami-juhla Hanami party

Kirsikkapuut kukkivat jälleen Helsingin Roihuvuoressa. The cherry trees bloom again in Helsinki's Roihuvuori.

Roihuvuoressa on Kirsikkapuisto ja japanilaistyylinen puutarha. Roihuvuori has a Cherry Park and a Japanese-style garden. Siellä on yhteensä noin 315 kirsikkapuuta. There are a total of about 315 cherry trees.

Kirsikkapuistossa on vietetty hanami-juhlaa aina keväällä vuodesta 2008 alkaen. A hanami party has been held in Kirsikkapuisto every spring since 2008. Hanami on japania, ja se tarkoittaa kukkien katselemista. Hanami is Japanese and means looking at flowers.

Sää

Tiistai on kolea päivä koko maassa. Tuesday is a chilly day across the country. Lämpötila on alle 10 astetta koko maassa.

Pilvisyys on enimmäkseen runsasta, aurinkoisinta on Perämeren rannikolla. Cloudiness is mostly abundant, the sunniest is on the coast of the Red Sea.

Maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin sadekuuroja ja Lappiin saapuu luoteesta lumisateita. In the southern and central parts of the country, there will be showers in some places, and snow showers will arrive in Lapland from the northwest.

Keskiviikko on aurinkoinen ja lämmin päivä. Wednesday is a sunny and warm day. Lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa noin 15 astetta.