×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - toukokuu 2022-05, Lauantai 21.5.2022 (radio)

Lauantai 21.5.2022 (radio)

Keskustelut Turkin kanssa

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ovat puhuneet puhelimessa. Presidentit puhuivat Suomen Nato-hakemuksesta.

Erdoğan on soittanut myös Ruotsin pääministerille Magdalena Anderssonille. Suomi ja Ruotsi hakivat puolustusliitto Naton jäsenyyttä yhdessä tällä viikolla.

Turkki on sanonut, että se ei halua Suomea ja Ruotsia Natoon. Turkin mielestä Suomi ja Ruotsi suojelevat kurditerroristeja.

Turkki on Nato-maa, ja siksi se voi estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Nato voi ottaa uusia jäseniä vain, jos kaikki jäsenmaat sen hyväksyvät.

Presidentti Niinistö sanoi presidentti Erdoğanille, että Suomi ei hyväksy terrorismia. Keskustelut Turkin kanssa jatkuvat.

Eduskunnan puhemiehen arvio

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sanoo, että Suomen Nato-jäsenyys on varma. Vanhanen ei usko, että Turkki estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Vanhanen muistuttaa, että uusien jäsenmaiden hyväksyminen on kestänyt Natossa aina kauan.

Puhemies Vanhanen oli tv-haastattelussa lauantaiaamuna.

Venäjän maakaasu

Maakaasua ei enää tule Venäjältä Suomeen.

Venäjä lopetti kaasun tuonnin Suomeen lauantaiaamuna. Syy on se, että Suomi ei suostu maksamaan Venäjälle kaasusta ruplilla.

Suomi saa kaasua kuitenkin tarpeeksi. Kaasua tulee nyt Baltiasta.

Suomi myös vuokraa laivan, joka varastoi nestemäistä kaasua. Laiva on käytössä todennäköisesti jo ensi talvena.

Avioliitot

Suomalaiset solmivat avioliittoja vähemmän kuin ennen. Viime vuonna Suomessa solmittiin avioliittoja vähiten yli 100 vuoteen.

Avioliiton merkitys on Suomessa muuttunut. Nykyään monien nuorten mielestä parisuhdetta ei tarvitse vahvistaa avioliitolla.

Viime vuosina hääjuhlia on ollut tavallista vähemmän myös koronan takia.

Saksan myrsky

Saksassa on ollut kova myrsky. Myrskyn takia ainakin 1 ihminen on kuollut ja 40 ihmistä on loukkaantunut.

Myrsky on irrottanut kattoja ja repinyt puita irti maasta. Lippstadtin kaupungissa romahti jopa kirkon torni.

Myrsky on aiheuttanut miljoonien eurojen vahingot.

Sää

Suomessa sää on poutainen, eli sateita ei tule. Lapissa voi kuitenkin tulla sadekuuroja.

Lämpötila on noin 15 astetta suuressa osassa maata.

Maanantaina sää vähän lämpenee, ja lämpötila voi nousta etelässä lähelle 20 astetta.

Lauantai 21.5.2022 (radio)

Keskustelut Turkin kanssa Talks with Turkey

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ovat puhuneet puhelimessa. Presidentit puhuivat Suomen Nato-hakemuksesta. The presidents talked about Finland's NATO application.

Erdoğan on soittanut myös Ruotsin pääministerille Magdalena Anderssonille. Erdoğan has also called Swedish Prime Minister Magdalena Andersson. Suomi ja Ruotsi hakivat puolustusliitto Naton jäsenyyttä yhdessä tällä viikolla. Finland and Sweden jointly applied for NATO membership this week.

Turkki on sanonut, että se ei halua Suomea ja Ruotsia Natoon. Turkey has said that it does not want Finland and Sweden to join NATO. Turkin mielestä Suomi ja Ruotsi suojelevat kurditerroristeja. Turkey thinks that Finland and Sweden are protecting Kurdish terrorists.

Turkki on Nato-maa, ja siksi se voi estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Turkey is a NATO country, and therefore it can prevent Finland and Sweden from joining NATO. Nato voi ottaa uusia jäseniä vain, jos kaikki jäsenmaat sen hyväksyvät. NATO can accept new members only if all member countries accept it.

Presidentti Niinistö sanoi presidentti Erdoğanille, että Suomi ei hyväksy terrorismia. President Niinistö told President Erdoğan that Finland does not accept terrorism. Keskustelut Turkin kanssa jatkuvat. Discussions with Turkey continue.

Eduskunnan puhemiehen arvio Assessment of the Speaker of the Parliament

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sanoo, että Suomen Nato-jäsenyys on varma. Parliament Speaker Matti Vanhanen says that Finland's NATO membership is certain. Vanhanen ei usko, että Turkki estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Vanhanen does not believe that Turkey will prevent Finland and Sweden from joining NATO.

Vanhanen muistuttaa, että uusien jäsenmaiden hyväksyminen on kestänyt Natossa aina kauan. Vanhanen reminds that the acceptance of new member countries has always taken a long time in NATO.

Puhemies Vanhanen oli tv-haastattelussa lauantaiaamuna. Speaker Vanhanen was in a TV interview on Saturday morning.

Venäjän maakaasu

Maakaasua ei enää tule Venäjältä Suomeen. Natural gas no longer comes from Russia to Finland.

Venäjä lopetti kaasun tuonnin Suomeen lauantaiaamuna. Syy on se, että Suomi ei suostu maksamaan Venäjälle kaasusta ruplilla.

Suomi saa kaasua kuitenkin tarpeeksi. However, Finland gets enough gas. Kaasua tulee nyt Baltiasta. Gas now comes from the Baltics.

Suomi myös vuokraa laivan, joka varastoi nestemäistä kaasua. Finland also leases a ship that stores liquefied gas. Laiva on käytössä todennäköisesti jo ensi talvena. The ship will probably be in use already next winter.

Avioliitot Marriages

Suomalaiset solmivat avioliittoja vähemmän kuin ennen. Finns marry less than before. Viime vuonna Suomessa solmittiin avioliittoja vähiten yli 100 vuoteen. Last year, the number of marriages in Finland was the lowest in more than 100 years.

Avioliiton merkitys on Suomessa muuttunut. The meaning of marriage has changed in Finland. Nykyään monien nuorten mielestä parisuhdetta ei tarvitse vahvistaa avioliitolla. Today, many young people think that a relationship does not need to be strengthened by marriage.

Viime vuosina hääjuhlia on ollut tavallista vähemmän myös koronan takia. In recent years, there have been fewer weddings than usual, also because of the corona virus.

Saksan myrsky German storm

Saksassa on ollut kova myrsky. There has been a big storm in Germany. Myrskyn takia ainakin 1 ihminen on kuollut ja 40 ihmistä on loukkaantunut. Due to the storm, at least 1 person has died and 40 people have been injured.

Myrsky on irrottanut kattoja ja repinyt puita irti maasta. The storm has detached roofs and torn trees from the ground. Lippstadtin kaupungissa romahti jopa kirkon torni. In the city of Lippstadt, even the church tower collapsed.

Myrsky on aiheuttanut miljoonien eurojen vahingot. The storm has caused damages of millions of euros.

Sää

Suomessa sää on poutainen, eli sateita ei tule. The weather in Finland is dusty, that is, there is no rain. Lapissa voi kuitenkin tulla sadekuuroja. However, there may be showers in Lapland.

Lämpötila on noin 15 astetta suuressa osassa maata.

Maanantaina sää vähän lämpenee, ja lämpötila voi nousta etelässä lähelle 20 astetta. On Monday, the weather will warm up a bit, and the temperature can rise to close to 20 degrees in the south.