×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - toukokuu 2022-05, Keskiviikko 4.5.2022 (radio)

Keskiviikko 4.5.2022 (radio)

Venäjä-pakotteet

EU-komissio esittää uusia pakotteita Venäjälle.

Komissio esittää, että venäläisen raakaöljyn tuonti lopetetaan puolen vuoden kuluessa ja öljyjalosteiden tuonti vuoden loppuun mennessä. Komissio haluaa myös lisäpakotteita venäläispankeille.

Myös henkilöpakotteita laajennetaan. Pakotelistalle lisätään esimerkiksi Venäjän armeijan upseereita ja ihmisiä, joita epäillään sotarikoksista Ukrainassa. Uutistoimisto AFP kertoo, että pakotelistalle lisätään myös Venäjän ortodoksikirkon johtaja, patriarkka Kirill.

Pakotteet tulevat voimaan, jos EU-maat hyväksyvät ne yksimielisesti.

Britannian tuki

Britannian puolustusministeri lupaa Britannian tukea Suomelle ja Ruotsille, jos ne päättävät hakea sotilasliitto Naton jäseneksi.

Puolustusministeri Ben Wallace sanoo, että Britannia auttaa Suomea ja Ruotsia, jos ne joutuvat Venäjän toimien kohteeksi Nato-prosessin aikana.

Wallace on vieraillut tänään Suomessa. Hän ja puolustusministeri Antti Kaikkonen kävivät yhdessä Satakunnassa katsomassa maavoimien isoa kansainvälistä sotaharjoitusta. Harjoitukseen osallistuu joukkoja myös Isosta-Britanniasta, Latviasta, Yhdysvalloista ja Virosta.

Maanpuolustustahto

Suomalaisten maanpuolustustahto on nyt korkealla.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tutkimuksessa 85 prosenttia suomalaisista sanoo, että on valmis auttamaan Suomen puolustusta miten parhaiten pystyy.

36 prosenttia naisista ja 76 prosenttia miehistä on myös valmis puolustamaan Suomea ase kädessä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt suomalaisten maanpuolustustahtoa.

Vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen on nyt paljon tulijoita, ja Reserviläisliittoon on alkuvuoden aikana liittynyt tuhansia uusia jäseniä.

Kunniamerkkejä äideille

30 äitiä saa tänä vuonna kunniamerkin äitienpäivänä.

Äidit saavat Suomen Valkoisen Ruusun ensimmäisen luokan mitalin kultaristein. He saavat mitalit, koska ovat ansioituneet kasvattajina.

Presidentti Sauli Niinistö luovuttaa kunniamerkit sunnuntaina äitienpäiväjuhlassa Helsingissä.

Torstain sää

Sää on huomenna pilvistä. Pohjoisessa voi sataa lunta tai räntää, muualla vettä.

Lännessä lämpötila kohoaa yli 10 asteen, muualla on viileämpää.

Keskiviikko 4.5.2022 (radio) Mittwoch 4.5.2022 (Radio)

Venäjä-pakotteet Russia sanctions

EU-komissio esittää uusia pakotteita Venäjälle. EU Commission proposes new sanctions on Russia.

Komissio esittää, että venäläisen raakaöljyn tuonti lopetetaan puolen vuoden kuluessa ja öljyjalosteiden tuonti vuoden loppuun mennessä. The Commission proposes that imports of Russian crude oil be stopped within six months and imports of refined petroleum products by the end of the year. Komissio haluaa myös lisäpakotteita venäläispankeille. The Commission also wants additional sanctions on Russian banks.

Myös henkilöpakotteita laajennetaan. Personal sanctions are also being extended. Pakotelistalle lisätään esimerkiksi Venäjän armeijan upseereita ja ihmisiä, joita epäillään sotarikoksista Ukrainassa. For example, Russian military officers and people suspected of war crimes in Ukraine will be added to the sanctions list. Uutistoimisto AFP kertoo, että pakotelistalle lisätään myös Venäjän ortodoksikirkon johtaja, patriarkka Kirill. The news agency AFP says that the leader of the Russian Orthodox Church, Patriarch Kyrill, will also be added to the sanctions list.

Pakotteet tulevat voimaan, jos EU-maat hyväksyvät ne yksimielisesti. Sanctions will come into force if they are adopted unanimously by EU countries.

Britannian tuki British support

Britannian puolustusministeri lupaa Britannian tukea Suomelle ja Ruotsille, jos ne päättävät hakea sotilasliitto Naton jäseneksi. The British defense minister promises British support for Finland and Sweden if they decide to apply for membership in NATO.

Puolustusministeri Ben Wallace sanoo, että Britannia auttaa Suomea ja Ruotsia, jos ne joutuvat Venäjän toimien kohteeksi Nato-prosessin aikana. Defense Secretary Ben Wallace says Britain will help Finland and Sweden if they become the target of Russia's actions during the NATO process.

Wallace on vieraillut tänään Suomessa. Wallace has visited Finland today. Hän ja puolustusministeri Antti Kaikkonen kävivät yhdessä Satakunnassa katsomassa maavoimien isoa kansainvälistä sotaharjoitusta. He and Minister of Defense Antti Kaikkonen visited Satakunta together to watch the ground forces' large international military exercise. Harjoitukseen osallistuu joukkoja myös Isosta-Britanniasta, Latviasta, Yhdysvalloista ja Virosta. Troops from Great Britain, Latvia, the United States and Estonia also take part in the exercise.

Maanpuolustustahto Will to defend the country

Suomalaisten maanpuolustustahto on nyt korkealla. The will of the Finns to defend their country is now high.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tutkimuksessa 85 prosenttia suomalaisista sanoo, että on valmis auttamaan Suomen puolustusta miten parhaiten pystyy. In a survey by the business delegation of Eva, 85 per cent of Finns say they are ready to help Finland's defense in the best way possible.

36 prosenttia naisista ja 76 prosenttia miehistä on myös valmis puolustamaan Suomea ase kädessä. 36 per cent of women and 76 per cent of men are also ready to defend Finland gun in hand.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt suomalaisten maanpuolustustahtoa. Russia's invasion of Ukraine has increased the country defense will of the Finns.

Vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen on nyt paljon tulijoita, ja Reserviläisliittoon on alkuvuoden aikana liittynyt tuhansia uusia jäseniä. There are now many newcomers to voluntary national defense training, and thousands of new members have joined the Reserve Alliance in the early part of the year.

Kunniamerkkejä äideille Decorations for mothers

30 äitiä saa tänä vuonna kunniamerkin äitienpäivänä. 30 mothers will receive the medal on Mother’s Day this year.

Äidit saavat Suomen Valkoisen Ruusun ensimmäisen luokan mitalin kultaristein. Mothers will receive the Finnish White Rose first class medal with gold crosses. He saavat mitalit, koska ovat ansioituneet kasvattajina. They get medals because they are deserving as educators.

Presidentti Sauli Niinistö luovuttaa kunniamerkit sunnuntaina äitienpäiväjuhlassa Helsingissä. President Sauli Niinistö will present the medals at the Mother's Day celebration in Helsinki on Sunday.

Torstain sää Thursday weather

Sää on huomenna pilvistä. The weather will be cloudy tomorrow. Pohjoisessa voi sataa lunta tai räntää, muualla vettä. It may snow or sleet in the north, water elsewhere.

Lännessä lämpötila kohoaa yli 10 asteen, muualla on viileämpää. In the west the temperature rises above 10 degrees, elsewhere it is cooler.