×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Culture Talk Turkey, Traditional Wrestling in Edirne

Traditional Wrestling in Edirne

Aynı zamanda bir de Edirne'de kırkpınar dediğimiz güreş turnuvaları düzenlenir. Güreş bizim ata sporumuzdur, geleneksel bir spordur yani. Kırkpınar'da yapılan güreşlerin özelliği yağlı güreş olmasıdır, yani insanlar vucütlarına yağ sürerek güreş yaparlar.

Kırkpınar'ın da bir hikayesi vardır. Yine sanırım Osmanlı Imparatorluğu'nun ilk kurulduğu dönemlerde, askerler savaşa giderken mola vermişler, ya da bir yeri fethettikten sonra, Edirne yakınlarında bir yerde bir mola vermişler ve askerler kendi aralarında güreş tutmaya başlamış. Ama Ali ve Selim diye bilinen iki kardeş, sanırım bunlar kardeşti, yanılmıyorsam, birbirlerini bir türlü yenememişler güreşte. Sonra bir süre sonra tekrar başka bir yerde mola verdiklerinde tekrar bu iki kardeş güreş tutmaya başlamış ama sabahtan akşama kadar güreştikleri halde yine birbirlerini yenememişler. Ve orda güreşerek can vermişler, ölmüşler, yani birbirlerini yenemedikleri için, ikisi de yorgunluktan ölmüş. Sonra arkadaşları da onları oraya gömmüşler, olduklara yere.

Daha sonra uzun yıllar sonra buraya geldiklerinde, bu insanların mezarlerının bulundukları yere geldiklerinde, orda gürül gürül akan bir pınar görmüşler, ve bu yüzden kırkpınar diye anılıyor bu şenlikler. Ve Türkiye'de çok ünlü, televizyonlarda yayınlanıyor müsabakalar, ve Türkiye'nin bir çok yerinden insanlar bu müsabakaları seyretmeye geliyor. Aynı zamanda da Kırkpınar'ın kendine ait bir kültürü var, kendine ait özellikleri var. Mesala Kırkpınar ağası olur her yıl başka biri, bu eskiden nasıldı bilmiyorum ama şu anda Kırkpınar ağası demek, yani genelde müsabakaları sponsor eden kişi demek, ve altın kemer verilir birinci gelen pehlivana. Güreşen insanlara biz pehlivan deriz, ve onların giydiği özel kiyafetler vardır, kispet deriz ona, yani güreşçi mayosu gibi ama daha farklı. Yani bu da Edirne'nin özelliklerinden bir tanesi.


Traditional Wrestling in Edirne Traditional Wrestling in Edirne

Aynı zamanda bir de Edirne’de kırkpınar dediğimiz güreş turnuvaları düzenlenir. At the same time wrestling tournaments that we call Kırkpınar in Edirne are organized. Güreş bizim ata sporumuzdur, geleneksel bir spordur yani. Wrestling is our horse sport, a traditional sport. Kırkpınar’da yapılan güreşlerin özelliği yağlı güreş olmasıdır, yani insanlar vucütlarına yağ sürerek güreş yaparlar. The feature of wrestling in Kırkpınar is oil wrestling, that is, people wrestle by rubbing oil on their bodies.

Kırkpınar’ın da bir hikayesi vardır. Kırkpınar also has a story. Yine sanırım Osmanlı Imparatorluğu’nun ilk kurulduğu dönemlerde, askerler savaşa giderken mola vermişler, ya da bir yeri fethettikten sonra, Edirne yakınlarında bir yerde bir mola vermişler ve askerler kendi aralarında güreş tutmaya başlamış. Again, I think in the early days of the Ottoman Empire, soldiers took a break on their way to war, or after conquering a place, they took a break somewhere near Edirne and the soldiers started to wrestle among themselves. Ama Ali ve Selim diye bilinen iki kardeş, sanırım bunlar kardeşti, yanılmıyorsam, birbirlerini bir türlü yenememişler güreşte. But the two brothers known as Ali and Selim, I think they were brothers, if I am not mistaken, they could not beat each other in wrestling. Sonra bir süre sonra tekrar başka bir yerde mola verdiklerinde tekrar bu iki kardeş güreş tutmaya başlamış ama  sabahtan akşama kadar güreştikleri halde yine birbirlerini yenememişler. Then, after a while, when they took a break somewhere else, these two brothers started wrestling again, but even though they wrestled from morning till night, they could not defeat each other. Ve orda güreşerek can vermişler, ölmüşler, yani birbirlerini yenemedikleri için, ikisi de yorgunluktan ölmüş. And there they died wrestling, they died, that is, because they could not beat each other, they both died of exhaustion. Sonra arkadaşları da onları oraya gömmüşler, olduklara yere. Then their friends buried them there, where they were.

Daha sonra uzun yıllar sonra buraya geldiklerinde, bu insanların mezarlerının bulundukları yere geldiklerinde, orda gürül gürül akan bir pınar görmüşler, ve bu yüzden kırkpınar diye anılıyor bu şenlikler. Later, when they came here many years later, when they came to the place where the graves of these people were located, they saw a spring flowing, and that is why these festivities are called Kırkpınar. Ve Türkiye’de çok ünlü, televizyonlarda yayınlanıyor müsabakalar, ve Türkiye’nin bir çok yerinden insanlar bu müsabakaları seyretmeye geliyor. And Turkey is very famous, publishing competitions on television, and a lot of people coming to watch these competitions throughout Turkey. Aynı zamanda da Kırkpınar’ın kendine ait bir kültürü var, kendine ait özellikleri var. At the same time, Kırkpınar has its own culture, it has its own characteristics. Mesala Kırkpınar ağası olur her yıl başka biri, bu eskiden nasıldı bilmiyorum ama şu anda Kırkpınar ağası demek, yani genelde müsabakaları sponsor eden kişi demek, ve altın kemer verilir birinci gelen pehlivana. For example, Kırkpınar becomes another person every year, I don't know how it used to be, but now it means Kırkpınar Ağası, which means the sponsor of the competitions, and the golden belt is given to the first pehlivan. Güreşen insanlara biz pehlivan deriz, ve onların giydiği özel kiyafetler vardır, kispet deriz ona, yani güreşçi mayosu gibi ama daha farklı. We call wrestling people wrestlers, and there are special clothes they wear, we call it kispet, like wrestler swimwear but different. Yani bu da Edirne’nin özelliklerinden bir tanesi. So this is one of the characteristics of Edirne.