image

8sidor lättlästa nyheter, Nyheter för 2012-03-12

Nyheter för 2012-03-12

Anja Pärson slutar

Den här veckans världscup-tävling i Schladming i Österrike blir den sista någonsin för Anja Pärson. Hon ska vara med i super-G på torsdag och kanske i lagtävlingen på fredag. Anja Pärson är en av de bästa skidåkarna i Sveriges idrottshistoria. Hon har vunnit 19 medaljer i OS och VM och har 42 segrar i världscupen. Den här säsongen har det inte gått så bra för 30-åriga Anja Pärson. Hon har som bäst kommit nia i världscup-tävlingar. Anja Pärson säger att hon slutar med skidåkningen för att en skada i knät hindrar henne från att åka så bra som hon vill åka.

Hanna Johansson vann EM-guld i brottning

I torsdags vann brottaren Hanna Johansson EM-guld i 67-kilos klassen. Hon besegrade Ukrainas Alla Tjerkasova i finalen. Det är Johanssons första guld i EM. För tre år sedan vann hon ett brons. I 55-kilos klassen blev det också en finalmatch mellan Sverige och Ukraina. Sofia Mattsson mötte Natalja Synysjyn. Men Mattsson förlorade och fick nöja sig med silver.

Jungmark tog överraskande silver

Höjdhopparen Ebba Jungmark firade sin 25-årsdag med att överraskande komma tvåa i höjdhopp i inomhus-VM i Istanbul. Hon klarade höjden 1,95. Det har hon bara gjort tre gånger tidigare. Jungmark delade silvret med två andra hoppare som också klarade 1,95. Chaunte Lowe från USA vann guld. Hon klarade av höjden 1,98.

Loreen vann Melodifestivalen

Artisten Loreen vann i helgen Melodifestivalen med låten Euphoria. Fler än 670 tusen svenskar röstade fram henne till segern. Så många röster har aldrig en tävlande i Melodifestivalen fått förut. Loreen var också de utländska jury-gruppernas favorit. Hon fick flest röster av dem också. Danny Saucedo kom tvåa för andra året i rad. Förra året kom han på andra plats efter Eric Saade. Ulrik Munther, som vann Lilla Melodifestivalen år 2009, kom på tredje plats med sin låt Soldiers.

Många svenska medaljer i VM

VM i skidskytte slutade i en svensk medaljfest. I mass-starten tog Björn Ferry silver och Fredrik Lindström brons. Dessutom kom Carl-Johan Bergman på sjätte plats. Så bra har det aldrig tidigare gått för Sveriges herrar i ett VM-lopp i skidskytte. Sveriges mål var att ta två medaljer i VM. Det målet klarade klarade Carl-Johan Bergman redan de första VM-dagarna. Han tog ett silver och ett brons. Helena Ekholm tog brons på distans-loppet. Efter en vinter med få bra resultat var medaljen efterlängtad. Det blev också Helena Ekholms sista VM-medalj. I lördags berättade hon att hon tänker sluta att tävla i skidskytte. Hon orkar inte fortsätta att träna så mycket som krävs. Helena Ekholm är en av Sveriges bästa skidskyttar. Hon har vunnit flera VM-guld och vann hela världscupen 2009.