Vänsterpartiet Syriza och ledaren Alexis Tsipras har styrt Grekland sedan år 2015. Men nu blir det en ny regering. Partiet förlorade valet i söndags. Flest röster fick partiet Ny demokrati och ledaren Kyriakos Mitsotakis. Ny demokrati är ett högerparti. Troligen kan partiet styra landet utan att samarbeta med andra partier. Ny demokrati har lovat att sänka skatterna. Därför fick partiet flest röster, tror experter.

En man har blivit skjuten till döds i staden Borlänge. Det hände utomhus nära ett köpcentrum. Det var tidigt på morgonen på måndagen som det hördes skott i Borlänge. Poliserna blev larmade. Vid köpcentrumet hittades en skjuten man i 20-årsåldern. Han dog på sjukhuset. Poliserna har tagit en person som är misstänkt för mordet.

I lördags talade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor i Almedalen. Hon pratade mycket om vården av sjuka människor. Kristdemokraterna tycker att många får vänta för länge på att få vård. Partiet vill att sjuka människor ska få hjälp snabbare. Enligt Ebba Busch Thor har mer än 88 tusen personer väntat på vård längre än 90 dagar. – Vi vill ändra på det, sade hon. Kristdemokraterna vill att det ska bli lättare för människor att söka vård i hela landet. Inte bara i regionen där de bor. Ebba Busch Thor klagade också på regeringens politik. Hon tycker att regeringen har sänkt skatterna för de rikaste och gjort det dyrare för folk som bor på landet. – Vi vill sänka skatterna för dem som behöver det mest. Pensionärerna, barnfamiljerna och fattiga människor, sade Ebba Busch Thor.

SD vill sluta ge pengar

Sverige ger pengar till många länder som behöver hjälp. Det kallas för bistånd. Nu vill Sverigedemokraterna, SD, att Sverige ska sluta ge bistånd till länder där homosexuella blir dåligt behandlade. Till exempel länder där homosexuella måste sitta i fängelse. Det pratade partiets ledare Jimmie Åkesson om i Almedalen på Gotland. Han pratade också om invandrare och flyktingar. Det är partiets stora fråga. Jimmie Åkesson vill att färre människor som flyr ska få komma till Sverige. – Vi vill minska den sortens invandring, sade Jimmie Åkesson.

SPORT

Sverige har chans att spela OS

Det har varit EM i basket för damer. Spanien blev mästare. De vann finalen mot Frankrike med 86-66. Serbien tog bronset. De vann matchen om tredje plats mot Storbritannien. Sverige förlorade redan i kvartsfinalen. Men i matchen om femte plats vann Sverige mot Ryssland. Det betyder att Sverige har chans att få spela i OS i Tokyo nästa år. De ska spela i kvalet. Det är första gången på många år som Sverige har den chansen i basket. – Det är helt otroligt, sade spelaren Kalis Loyd efter matchen. Kvalet till OS spelas i februari nästa år.

SPORT

Medalj till Sverige

Sverige tog medalj i VM i fotboll. Sverige vann matchen om bronset mot England. Matchen slutade 2-1. Sveriges seger berodde på att laget fick en fantastisk start. Efter 20 minuter ledde Sverige med 2-0. Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson gjorde de svenska målen. Men England kom tillbaka. De gjorde 2-1 efter 30 minuter. Och ett par minuter senare kom ett mål till. Men domarna dömde bort det. Sverige ledde med 2-1 i halvtid. Andra halvleken blev tuff. England tog hand om spelet och pressade Sverige. Svenskorna var mycket trötta. De orkade knappt göra egna anfall. De kämpade bara för att hålla britterna borta från målet. Det lyckades fram till det sista anfallet. Då sköt britterna ett hårt skott mot Sveriges mål. Nilla Fischer stod på mållinjen och räddade skottet med en nick. Hon blev Sveriges stora hjälte. Ett par minuter senare var matchen slut och Sverige fick bronsmedaljerna.

SPORT

USA är mästare igen

USA är världsmästare i fotboll. USAs damer vann finalen mot Nederländerna med 2-0. Det var ingen överraskning att USA vann finalen på söndagen. USA har ett mycket bra lag och har vunnit alla matcher i VM. Men matchen blev oväntat jämn. Hittills i VM har USA alltid tagit ledningen direkt i matcherna. Men det gick inte i finalen. Nederländerna spelade bra och matchen blev spännande. Det dröjde en bit in i andra halvlek då USA tog ledningen. USA fick straff när en nederländsk spelare sparkat en anfallare. Megan Rapinoe sköt 1-0 på straffen. Några minuter senare gjorde Rose Lavelle 2-0 till USA. Matchen var avgjord. Nederländerna försökte komma tillbaka i matchen. Men det gick inte. USA vann sitt fjärde guld i VM. VM har spelats åtta gånger. USA har tagit medalj varje gång.