×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Radio Sweden på lätt svenska 2022 - 2023, Måndag 28 november 2022

Måndag 28 november 2022

En man dog efter att han greps av polisen för ett år sedan i Stockholm. Nu har en polis blivit dömd för vållande till annans död. Domstolen dömer alltså polisen för brottet att han gjorde så att mannen dog när han greps. Det är första gången en domstol i Sverige beslutat om ett sådant brott.

Det var för ett år sedan som en man greps av polisen på Lidingö i Stockholm. Mannen var påverkad av narkotika och var arg mot polisen. Polisen satte på honom handklovar. Enligt domen har polisen pressat sitt knä mot ryggen på den gripne mannen som låg ner mot en trappa. Det gjorde att mannen kvävdes till döds.

Åklagaren Per Nichols säger att polisen gjorde fel när han grep mannen.

– Det här greppet har varit felaktigt och helt enkelt livsfarligt och orsakat den här mannens död.

Men polisen säger att han inte gjort brottet. Och hans advokat Tobias Enochson tycker inte att bevisen räcker för att visa att polisen gjorde så att mannen dog.

– På den här bevisningen som har presenterats i det här målet så har jag så oerhört svårt att förstå hur man kan döma min klient till vållande till annans död.

Polisen döms till villkorlig dom och dagsböter. Det betyder att han inte behöver sitta i fängelse. Och han får behålla sitt jobb.

Afrosvenskar är den grupp som drabbas av flest hatbrott. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det handlar om många olika typer av hatbrott, säger Lisa Wallin som är utredare på Brå. Hot, kränkningar, elaka ord och våld är vanligt, säger hon.

– Någon liten knuff, eller att någon spottar bredvid eller så. Det är vanligt med uttryck som kopplar till hudfärgen eller att man använder n-ordet och liknande, men det förekommer också en relativt stor andel våldshändelser.

Brå har undersökt ungefär 430 polisanmälningar och gjort många intervjuer med afrosvenskar. Oftast handlar anmälningarna om kränkningar, hot och allvarligt störande kontakter, säger Lisa Wallin. Över 80 av anmälningarna handlade om våld. Brå:s rapport visar att afrosvenskar blir drabbade av hatbrott både på stan, på jobbet och i skolan.

Radio Sweden har pratat med en 11-åring som har utsatts för hatbrott i skolan. Andra elever har till exempel sagt n-ordet och att 11-åringens hår är fult. Det gjorde 11-åringen arg och ledsen, säger hen.

– De brukade säga att mitt hår var fult. Och de brukade säga n-ordet några gånger, de har sagt det flera gånger. Jag blir ofta... alltså jag blir arg och ledsen. Jag försöker inte visa så mycket att jag blir ledsen. Jag brukar bara bli ganska arg, och sedan gå in någonstans och bli ledsen.

Ugglan som rymde från djurparken Skansen i onsdags har fångats in. Ugglan hittades på Lidingö i Stockholm. Det känns skönt, säger Linda Törngren som jobbar med djuren på Skansen.

– Fantastiskt, det går inte att beskriva med ord, det är sån lättnad.

Det var två ugglor som rymde från djurparken förra veckan. Ugglorna är far och son. De heter Percy och Barr. Deras bur gick sönder för att det snöade så mycket. Snön var så tung att det blev ett hål i buren. Då flög ugglorna iväg.

Djurskötare fångade Barr ganska snabbt, men Percy har flugit fritt i flera dagar. På måndagen såg en person på Lidingö en uggla som satt på ett hus. När djurskötarna kom dit såg de att det var Percy. De lockade ner honom med möss, som är hans favoritmat. Efter det fångades han i en bur. Nu ska Percy tillbaka till Skansen.

Linda Törngren säger till P4 Stockholm att Percy verkar må bra.

– Han verkar vara i fint skick.

Personen som såg Percy på huset heter Mikael Uggla. Han säger att det var roligt att se just en uggla.

– Det här var kul att se, jättespännande.


Måndag 28 november 2022 Montag, 28. November 2022 Monday 28 November 2022 Lundi 28 novembre 2022 Maandag 28 november 2022 28 Kasım 2022 Pazartesi

**En man dog efter att han greps av polisen för ett år sedan i Stockholm. Nu har en polis blivit dömd för vållande till annans död. Domstolen dömer alltså polisen för brottet att han gjorde så att mannen dog när han greps. De rechtbank veroordeelt de politie daarmee voor het misdrijf dat hij de man bij zijn aanhouding heeft laten sterven. Det är första gången en domstol i Sverige beslutat om ett sådant brott. **

Det var för ett år sedan som en man greps av polisen på Lidingö i Stockholm. Mannen var påverkad av narkotika och var arg mot polisen. Polisen satte på honom handklovar. Enligt domen har polisen pressat sitt knä mot ryggen på den gripne mannen som låg ner mot en trappa. Det gjorde att mannen kvävdes till döds. Hierdoor stikte de man.

**Åklagaren Per Nichols** säger att polisen gjorde fel när han grep mannen. Staatsanwalt Per Nichols sagt, dass die Polizei den Mann zu Unrecht verhaftet hat. Aanklager Per Nichols zegt dat de politie een fout heeft gemaakt bij het arresteren van de man.

– Det här greppet har varit felaktigt och helt enkelt livsfarligt och orsakat den här mannens död. - Dieser Griff war falsch und einfach tödlich und hat den Tod des Mannes verursacht.

**Men polisen säger** att han inte gjort brottet. Och hans advokat Tobias Enochson tycker inte att bevisen räcker för att visa att polisen gjorde så att mannen dog.

– På den här bevisningen som har presenterats i det här målet så har jag så oerhört svårt att förstå hur man kan döma min klient till vållande till annans död. - Op basis van het bewijs dat in deze zaak is gepresenteerd, is het voor mij buitengewoon moeilijk te begrijpen hoe mijn cliënt kan worden veroordeeld voor het veroorzaken van de dood van een andere persoon.

Polisen döms till villkorlig dom och dagsböter. De politie wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke straf en dagelijkse boetes. Det betyder att han inte behöver sitta i fängelse. Och han får behålla sitt jobb.

**Afrosvenskar är den grupp som drabbas av flest hatbrott. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det handlar om många olika typer av hatbrott, säger Lisa Wallin som är utredare på Brå. Hot, kränkningar, elaka ord och våld är vanligt, säger hon. **

– Någon liten knuff, eller att någon spottar bredvid eller så. - Een duwtje, of iemand die naast je spuugt of zoiets. Det är vanligt med uttryck som kopplar till hudfärgen eller att man använder n-ordet och liknande, men det förekommer också en relativt stor andel våldshändelser.

**Brå har undersökt ungefär 430** polisanmälningar och gjort många intervjuer med afrosvenskar. Oftast handlar anmälningarna om kränkningar, hot och allvarligt störande kontakter, säger Lisa Wallin. Över 80 av anmälningarna handlade om våld. Brå:s rapport visar att afrosvenskar blir drabbade av hatbrott både på stan, på jobbet och i skolan.

**Radio Sweden har pratat med** **en 11-åring** som har utsatts för hatbrott i skolan. Andra elever har till exempel sagt n-ordet och att 11-åringens hår är fult. Det gjorde 11-åringen arg och ledsen, säger hen.

– De brukade säga att mitt hår var fult. Och de brukade säga n-ordet några gånger, de har sagt det flera gånger. Jag blir ofta... alltså jag blir arg och ledsen. Jag försöker inte visa så mycket att jag blir ledsen. Jag brukar bara bli ganska arg, och sedan gå in någonstans och bli ledsen.

**Ugglan som rymde från djurparken Skansen i onsdags har fångats in. Ugglan hittades på Lidingö i Stockholm. Det känns skönt, säger Linda Törngren som jobbar med djuren på Skansen. **

**– Fantastiskt, det går inte att beskriva med ord, det är sån lättnad. **

Det var två ugglor som rymde från djurparken förra veckan. Ugglorna är far och son. De heter Percy och Barr. Deras bur gick sönder för att det snöade så mycket. Snön var så tung att det blev ett hål i buren. Då flög ugglorna iväg.

**Djurskötare fångade Barr** ganska snabbt, men Percy har flugit fritt i flera dagar. På måndagen såg en person på Lidingö en uggla som satt på ett hus. När djurskötarna kom dit såg de att det var Percy. De lockade ner honom med möss, som är hans favoritmat. Efter det fångades han i en bur. Nu ska Percy tillbaka till Skansen.

Linda Törngren säger till P4 Stockholm att Percy verkar må bra.

– Han verkar vara i fint skick.

**Personen som såg Percy** på huset heter Mikael Uggla. Han säger att det var roligt att se just en uggla.

– Det här var kul att se, jättespännande.