×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Lær Norsk Nå Podcast, 82 – Oljefondet

82 – Oljefondet

I dag skal vi snakke om Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet. Før vi gjør det: Dere kan støtte podkasten på Patreon.1. Det setter jeg veldig pris på. Jeg legger også ved ei lenke til Paypal om noen foretrekker å donere ett beløp. Ellers finner dere transkripsjonen på nettsida. All informasjonen er i deskripsjonen. Nå, til episoden!

Oljefondet er det største og mest verdifulle fondet i verden. Akkurat nå, den fjerde september 2021, er fondet verdt over 12,000 milliarder kroner, eller 12 billioner om du vil. Det er altså 12*1012. På godt norsk: Utrolig mye penger! Fondet er eid av den norske staten som oppretta det i 1990 under navnet Statens petroleumsfond. Grunnen til dette var at det blei oppretta for å hindre at oljepengene skulle skape ubalanse i norsk økonomi. Olje kan ofte skape ubalanse i land med mindre økonomier ettersom det da blir en for stor del av BNPen over en for kort tidsperiode. Dette blir ofte kalt for hollandsk syke og betyr at en naturressurs tar fullstendig over økonomien i et land. For å unngå dette oppretta den norske stat en fond for å investere oljepenger i utlandet. Slik skulle man unngå hollandsk syke.

Statens petroleumsfond blei oppretta i 1990, men det blei ikke opparbeida kapital i fondet før i 1996. Grunnen til dette var at statsbudsjettet blei gjort opp med underskudd. Det vil si at den norske staten brukte mer penger enn de fikk inn. For å dekke dette måtte de bruke oljepenger, og derfor blei det ikke satt inn penger i fondet før i 1996. Fondet vokste likevel kjapt etter 1996. I løpet av de første 20 årene, altså fra 1996 til 2016, blei det overført 3,500 milliarder kroner til fondet. Fondet er altså mye større enn det man bare har satt inn fra oljeinntekt. Det blei overført 3,500 milliarder kroner over 20år, men på denne perioden var fondet verdt 7,500 milliarder kroner. I dag er det verdt hele 12,000 milliarder kroner. Det er så høye summer at det nesten ikke går an å se for seg hvor mye penger det er!

For å sette det litt i perspektiv så er 12,000 milliarder kroner nok til å gi hver eneste nordmann 2,2 millioner kroner hver. Man kan kjøpe opp hele den norske boligmassen, altså alle boliger i Norge, for ca. 9000 milliarder kroner. Da har man fortsatt 3000 milliarder kroner igjen å bruke. Det er mye penger!

I dag er ikke oljepengene hovedinntekten for fondet. Etter 2009 var avkastningen av fondet, altså det man tjente på investeringene, høyere enn nettotilførselen av nye oljepenger. Navnet fondet fikk i 1990, Norges petroleumsfond, var derfor ikke særlig passende lenger. Fondet bytta derfor navn til Statens pensjonsfond utland. Grunnen til at det heter pensjonsfond er at det skal være en forsikring for Norge etter at olja tar slutt. Når Norge ikke lenger tjener penger fra olje, skal vi likevel ha en god buffer i oljefondet som gjør at vi kan omstille oss til en ny hverdag. Slik kan oljefondet sammenlignes litt med et pensjonsfond. Navnet viser også til hvordan man ser for seg at Norge kommer til å utvikle seg i framtida. Fødselstallene i Norge er lave, noe som vil gjøre at man vil få flere og flere eldre som ikke jobber i framtida. Dette koster penger, og Oljefondet kan dermed være en måte å dekke disse utgiftene på. Selv om fondet offisielt heter Statens pensjonsfond utland, så er det bedre kjent i Norge som Oljefondet.

Fondet er investert i 9123 forskjellige selskaper, blant annet Apple, Nestlé, Microsoft og Samsung. I gjennomsnitt eier fondet 1,4% av alle børsnoterte selskaper i verden. Investeringene er fordelt på 70 ulike land. Mesteparten av fondet er investert i aksjer, men noe er også investert i rentepapirer og eiendom og infrastruktur.

Det er den norske staten som eier fondet. Fondet er underlagt Finansdepartementet, et av de totalt 15 departementene i Norge. Departementene utgjør til sammen forvaltninga av regjeringa i Norge. Finansdepartementet har altså ansvaret for Oljefondet i Norge. Selve forvaltninga av fondet er gjort av Norges Bank Investment Management (NBIM) som er en del av Norges Bank. Det er disse som har ansvaret for å forvalte fondet på en hensiktsmessig og sikker måte. Investeringsstrategien er i hovedsak passiv. Aksjer blir altså kjøpt basert på en bredt sammensatt markedsindeks. En markedsindeks vil si prisutviklinga av markedet over tid. Denne investeringsstrategien vil gjøre at avkastningen til fondet vil være svært lik avkastningen i aksjemarkedet. Går det generelle aksjemarkedet oppover, så vil også fondet sannsynligvis gå oppover.

Mesteparten av investeringa skjer passivt, men det er også en del av forvaltninga som skjer aktivt. Andelen av aktiv forvaltning er begrensa gjennom flere retningslinjer som skal gjøre at man ikke tar for stor risiko i investeringa.

Likevel er det ikke bare avkastninga som er viktig for investeringsstrategien til Oljefondet; det er også viktig at investeringene er etisk forsvarlige. Altså at man ikke investerer i uetiske bransjer eller selskaper. Helt siden 2004 har det vært egne etiske retningslinjer for investering. Disse retningslinjene er fastsatte av Finansdepartementet. Dette gjør at fondet ikke har lov til å investere i tobakk og våpenproduksjon. I tillegg prøver man å unngå selskaper som bryter menneskerettigheter, tar i bruk barnearbeid eller som skaper store ødeleggelser av miljøet.

Det er veldig vanlig for styresmakter i et land å bruke mer penger enn man får inn. Kanskje er dette en av baksidene ved et demokrati; nemlig at det er sterke insentiver for å bruke mer penger enn man får inn ettersom man da får utretta en større del av løftene fra valget. Dette gjør det mer sannsynlig å bli valgt igjen. Likevel er ikke dette en strategi som fungerer på sikt. For å unngå at flere regjeringer over tid bruker for mye av fondet, noe som ville ha ført til at fondet til slutt forsvant, så finnes det en handlingsregel for fondet. Handlingsregelen kom i 2001 og er noen retningslinjer for bruken av inntektene fra fondet. Handlingsregelen sier at staten ikke skal bruke mer enn fondets avkastning for å dekke underskudd i statsbudsjettet. Ettersom man ikke vet hva avkastningen av fondet vil bli, så har man satt den forventa avkastningen til 3%. Dette er altså så mye regjeringa har lov til å bruke.

I statsbudsjettet i begynnelsen av 2020 var det planlagt å bruke 240 milliarder kroner fra fondet. Dette var under 3%, altså i henhold til handlingsregelen. Dette økte til 430 milliarder på grunn av koronapandemien. For å dekke utgiftene fra koronapandemien så brukte man mer penger fra fondet. Dette var over 3% og dermed et brudd på handlingsregelen. Likevel er det lett å forstå at man tok ut mer penger akkurat under koronapandemien for å minske underskuddet i statsbudsjettet. Oljefondet kan slik være en forsikring mot kriser. Det er derimot viktig at dette ikke blir en ny normal ettersom fondet da vil forsvinne over tid.

Det var alt for denne episoden. Ha en vidunderlig dag videre! Ha det bra!

82 – Oljefondet 82 – Der Ölfonds 82 – The oil fund 82 – Le fonds pétrolier 82 – Fundusz naftowy 82 – Нафтовий фонд

I dag skal vi snakke om Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet. Today we are going to talk about the Government Pension Fund abroad, better known as the Oil Fund. Før vi gjør det: Dere kan støtte podkasten på Patreon.1. Det setter jeg veldig pris på. I really appreciate that. Jeg legger også ved ei lenke til Paypal om noen foretrekker å donere ett beløp. I am also attaching a link to Paypal if anyone would prefer to donate an amount. Ellers finner dere transkripsjonen på nettsida. All informasjonen er i deskripsjonen. Nå, til episoden!

Oljefondet er det største og mest verdifulle fondet i verden. The oil fund is the largest and most valuable fund in the world. Akkurat nå, den fjerde september 2021, er fondet verdt over 12,000 milliarder kroner, eller 12 billioner om du vil. Right now, on the fourth of September 2021, the fund is worth over NOK 12,000 billion, or 12 trillion if you like. Det er altså 12*1012. It is therefore 12*1012. På godt norsk: Utrolig mye penger! In good Norwegian: An incredible amount of money! Fondet er eid av den norske staten som oppretta det i 1990 under navnet Statens petroleumsfond. The fund is owned by the Norwegian state, which established it in 1990 under the name Statens petroleumfond. Grunnen til dette var at det blei oppretta for å hindre at oljepengene skulle skape ubalanse i norsk økonomi. The reason for this was that it was created to prevent the oil money from creating an imbalance in the Norwegian economy. Olje kan ofte skape ubalanse i land med mindre økonomier ettersom det da blir en for stor del av BNPen over en for kort tidsperiode. Oil can often create an imbalance in countries with smaller economies as it then becomes too large a part of GDP over too short a period of time. Dette blir ofte kalt for hollandsk syke og betyr at en naturressurs tar fullstendig over økonomien i et land. This is often called the Dutch disease and means that a natural resource completely takes over the economy of a country. For å unngå dette oppretta den norske stat en fond for å investere oljepenger i utlandet. To avoid this, the Norwegian state created a fund to invest oil money abroad. Slik skulle man unngå hollandsk syke. This is how to avoid Dutch disease.

Statens petroleumsfond blei oppretta i 1990, men det blei ikke opparbeida kapital i fondet før i 1996. The Norwegian Petroleum Fund was established in 1990, but capital was not raised in the fund until 1996. Grunnen til dette var at statsbudsjettet blei gjort opp med underskudd. The reason for this was that the state budget was settled with a deficit. Det vil si at den norske staten brukte mer penger enn de fikk inn. For å dekke dette måtte de bruke oljepenger, og derfor blei det ikke satt inn penger i fondet før i 1996. To cover this, they had to use oil money, and therefore no money was put into the fund until 1996. Fondet vokste likevel kjapt etter 1996. The fund nevertheless grew rapidly after 1996. I løpet av de første 20 årene, altså fra 1996 til 2016, blei det overført 3,500 milliarder kroner til fondet. During the first 20 years, i.e. from 1996 to 2016, NOK 3,500 billion was transferred to the fund. Fondet er altså mye større enn det man bare har satt inn fra oljeinntekt. The fund is therefore much larger than what has only been deposited from oil income. Det blei overført 3,500 milliarder kroner over 20år, men på denne perioden var fondet verdt 7,500 milliarder kroner. NOK 3,500 billion was transferred over 20 years, but during this period the fund was worth NOK 7,500 billion. I dag er det verdt hele 12,000 milliarder kroner. Det er så høye summer at det nesten ikke går an å se for seg hvor mye penger det er! The sums are so high that it is almost impossible to imagine how much money there is!

For å sette det litt i perspektiv så er 12,000 milliarder kroner nok til å gi hver eneste nordmann 2,2 millioner kroner hver. To put it into perspective, NOK 12,000 billion is enough to give every single Norwegian NOK 2.2 million each. Man kan kjøpe opp hele den norske boligmassen, altså alle boliger i Norge, for ca. You can buy up the entire Norwegian housing stock, i.e. all homes in Norway, for approx. 9000 milliarder kroner. Da har man fortsatt 3000 milliarder kroner igjen å bruke. Then you still have NOK 3,000 billion left to spend. Det er mye penger!

I dag er ikke oljepengene hovedinntekten for fondet. Etter 2009 var avkastningen av fondet, altså det man tjente på investeringene, høyere enn nettotilførselen av nye oljepenger. After 2009, the return on the fund, i.e. what was earned on the investments, was higher than the net inflow of new oil money. Navnet fondet fikk i 1990, Norges petroleumsfond, var derfor ikke særlig passende lenger. The name the fund was given in 1990, Norges petroleumfond, was therefore no longer very appropriate. Fondet bytta derfor navn til Statens pensjonsfond utland. The fund therefore changed its name to the Government Pension Fund abroad. Grunnen til at det heter pensjonsfond er at det skal være en forsikring for Norge etter at olja tar slutt. The reason it is called a pension fund is that it will be insurance for Norway after the oil runs out. Når Norge ikke lenger tjener penger fra olje, skal vi likevel ha en god buffer i oljefondet som gjør at vi kan omstille oss til en ny hverdag. When Norway no longer earns money from oil, we will still have a good buffer in the oil fund that will enable us to adjust to a new everyday life. Slik kan oljefondet sammenlignes litt med et pensjonsfond. In this way, the oil fund can be somewhat compared to a pension fund. Navnet viser også til hvordan man ser for seg at Norge kommer til å utvikle seg i framtida. The name also refers to how Norway is envisioned to develop in the future. Fødselstallene i Norge er lave, noe som vil gjøre at man vil få flere og flere eldre som ikke jobber i framtida. The birth rates in Norway are low, which means that there will be more and more elderly people who do not work in the future. Dette koster penger, og Oljefondet kan dermed være en måte å dekke disse utgiftene på. This costs money, and the Oil Fund can thus be a way of covering these expenses. Selv om fondet offisielt heter Statens pensjonsfond utland, så er det bedre kjent i Norge som Oljefondet. Although the fund is officially called the Statens pensjonsfond utland, it is better known in Norway as the Oil Fund.

Fondet er investert i 9123 forskjellige selskaper, blant annet Apple, Nestlé, Microsoft og Samsung. The fund is invested in 9,123 different companies, including Apple, Nestlé, Microsoft and Samsung. I gjennomsnitt eier fondet 1,4% av alle børsnoterte selskaper i verden. On average, the fund owns 1.4% of all listed companies in the world. Investeringene er fordelt på 70 ulike land. The investments are spread over 70 different countries. Mesteparten av fondet er investert i aksjer, men noe er også investert i rentepapirer og eiendom og infrastruktur. Most of the fund is invested in shares, but some is also invested in interest-bearing securities and property and infrastructure.

Det er den norske staten som eier fondet. The Norwegian state owns the fund. Fondet er underlagt Finansdepartementet, et av de totalt 15 departementene i Norge. The fund is subordinate to the Ministry of Finance, one of a total of 15 ministries in Norway. Departementene utgjør til sammen forvaltninga av regjeringa i Norge. Together, the ministries make up the administration of the government in Norway. Finansdepartementet har altså ansvaret for Oljefondet i Norge. Selve forvaltninga av fondet er gjort av Norges Bank Investment Management (NBIM) som er en del av Norges Bank. The fund itself is managed by Norges Bank Investment Management (NBIM), which is part of Norges Bank. Det er disse som har ansvaret for å forvalte fondet på en hensiktsmessig og sikker måte. It is these who are responsible for managing the fund in an appropriate and safe manner. Investeringsstrategien er i hovedsak passiv. The investment strategy is mainly passive. Aksjer blir altså kjøpt basert på en bredt sammensatt markedsindeks. Shares are thus bought based on a broadly composed market index. En markedsindeks vil si prisutviklinga av markedet over tid. A market index means the price development of the market over time. Denne investeringsstrategien vil gjøre at avkastningen til fondet vil være svært lik avkastningen i aksjemarkedet. This investment strategy will mean that the return on the fund will be very similar to the return on the stock market. Går det generelle aksjemarkedet oppover, så vil også fondet sannsynligvis gå oppover. If the general stock market goes up, the fund will probably go up too.

Mesteparten av investeringa skjer passivt, men det er også en del av forvaltninga som skjer aktivt. Most of the investment takes place passively, but there is also part of the management that takes place actively. Andelen av aktiv forvaltning er begrensa gjennom flere retningslinjer som skal gjøre at man ikke tar for stor risiko i investeringa. The proportion of active management is limited through several guidelines which will ensure that one does not take too great a risk in the investment.

Likevel er det ikke bare avkastninga som er viktig for investeringsstrategien til Oljefondet; det er også viktig at investeringene er etisk forsvarlige. Nevertheless, it is not only the yield that is important for the investment strategy of the Oil Fund; it is also important that the investments are ethically sound. Altså at man ikke investerer i uetiske bransjer eller selskaper. This means that one does not invest in unethical industries or companies. Helt siden 2004 har det vært egne etiske retningslinjer for investering. Ever since 2004, there have been separate ethical guidelines for investment. Disse retningslinjene er fastsatte av Finansdepartementet. These guidelines have been laid down by the Ministry of Finance. Dette gjør at fondet ikke har lov til å investere i tobakk og våpenproduksjon. This means that the fund is not allowed to invest in tobacco and weapons production. I tillegg prøver man å unngå selskaper som bryter menneskerettigheter, tar i bruk barnearbeid eller som skaper store ødeleggelser av miljøet. In addition, they try to avoid companies that violate human rights, use child labor or cause major damage to the environment.

Det er veldig vanlig for styresmakter i et land å bruke mer penger enn man får inn. It is very common for governments in a country to spend more money than they receive. Kanskje er dette en av baksidene ved et demokrati; nemlig at det er sterke insentiver for å bruke mer penger enn man får inn ettersom man da får utretta en større del av løftene fra valget. Perhaps this is one of the downsides of a democracy; namely that there are strong incentives to spend more money than you receive, as you then get to fulfill a larger part of the promises from the election. Dette gjør det mer sannsynlig å bli valgt igjen. This makes it more likely to be re-elected. Likevel er ikke dette en strategi som fungerer på sikt. Nevertheless, this is not a strategy that works in the long term. For å unngå at flere regjeringer over tid bruker for mye av fondet, noe som ville ha ført til at fondet til slutt forsvant, så finnes det en handlingsregel for fondet. In order to avoid that several governments spend too much of the fund over time, which would have led to the fund eventually disappearing, there is a rule of action for the fund. Handlingsregelen kom i 2001 og er noen retningslinjer for bruken av inntektene fra fondet. The rules of action came in 2001 and are some guidelines for the use of the income from the fund. Handlingsregelen sier at staten ikke skal bruke mer enn fondets avkastning for å dekke underskudd i statsbudsjettet. The operating rule states that the state must not use more than the fund's return to cover deficits in the state budget. Ettersom man ikke vet hva avkastningen av fondet vil bli, så har man satt den forventa avkastningen til 3%. As it is not known what the return on the fund will be, the expected return has been set at 3%. Dette er altså så mye regjeringa har lov til å bruke. This is how much the government is allowed to spend.

I statsbudsjettet i begynnelsen av 2020 var det planlagt å bruke 240 milliarder kroner fra fondet. In the state budget at the beginning of 2020, it was planned to spend NOK 240 billion from the fund. Dette var under 3%, altså i henhold til handlingsregelen. This was below 3%, i.e. in accordance with the action rule. Dette økte til 430 milliarder på grunn av koronapandemien. This increased to 430 billion due to the corona pandemic. For å dekke utgiftene fra koronapandemien så brukte man mer penger fra fondet. To cover the expenses from the corona pandemic, more money was used from the fund. Dette var over 3% og dermed et brudd på handlingsregelen. This was over 3% and thus a breach of the action rule. Likevel er det lett å forstå at man tok ut mer penger akkurat under koronapandemien for å minske underskuddet i statsbudsjettet. Nevertheless, it is easy to understand that more money was withdrawn during the corona pandemic in order to reduce the deficit in the state budget. Oljefondet kan slik være en forsikring mot kriser. The oil fund can thus be an insurance policy against crises. Det er derimot viktig at dette ikke blir en ny normal ettersom fondet da vil forsvinne over tid. However, it is important that this does not become a new normal, as the fund will then disappear over time.

Det var alt for denne episoden. Ha en vidunderlig dag videre! Ha det bra!