×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Velkommen til NoW2, 2A: Søndagsmiddag hos bestemor

2A: Søndagsmiddag hos bestemor

Markus er 19 år og bor alene på hybel. I dag skal han spise søndagsmiddag hos bestemora si, Bjørg. Hun er 82 år. Hun har laget en tradisjonell norsk matrett: kjøttkaker med kokte poteter, brun saus og grønnsaker. Markus ligger i sofaen og ser på tv mens Bjørg står på kjøkkenet og lager mat.

Bjørg: Nå må du komme. Maten står på bordet!

Markus: Takk, bestemor. Det ser godt ut!

B: Hvilke grønnsaker vil du ha? Bare gulrøtter, eller blomkål også?

M: Jeg liker gulrøtter best, men jeg kan ta litt blomkål også.

B: Vær så god, det er viktig å spise mye frukt og grønt. Du trenger vitaminer for å holde deg frisk!

M: Ja, jeg vet det, bestemor. Likevel lager jeg ikke så ofte sunn mat på hybelen min. Det tar for mye tid, og jeg har så liten plass. Din mat er uansett bedre enn maten som jeg lager. Denne sausen var veldig god. Har du en hemmelig oppskrift?

- Bestemora til Markus ler litt, og sier at hun kan lære Markus å lage brun saus en annen dag. Etter at de har spist, henter Bjørg dessertskåler i skapet. Hun setter de gamle, fine skålene på bordet. De koser seg med jordbær med fløte til dessert. Markus drikker mye vann, og Bjørg tar en kopp kaffe. Kaffen er sterk og varm. Markus hjelper bestemora si med å rydde bordet og sette inn i oppvaskmaskinen. De snakker mer om mat.

B: Pleier du alltid å ha med deg matpakke til lunsj?

M: Ikke alltid. Jeg har det så travelt om morgenen. Jeg kjøper vanligvis noen boller eller litt salat i kantina på universitetet.

B: Det er billigere og sunnere å lage matpakke. Du kan smøre noen brødskiver til neste dag kvelden før. Matpakka kan du legge i kjøleskapet om kvelden, så holder den seg fersk og fristende.

M: Ja, jeg skal prøve å huske det denne uka.

Etter noen timer må Markus dra hjem til hybelen sin. Han gir bestemora en god klem før han går.

M: Takk for maten, bestemor! Jeg er kjempeglad i deg. Vi ses neste søndag!

B: Jeg er glad i deg også, gutten min. Takk for at du kom på besøk!


2A: Søndagsmiddag hos bestemor https://www.ntnu.edu/web/now2/2/2a

Markus er 19 år og bor alene på hybel. Markus is 19 years old and lives alone in a dormitory. I dag skal han spise søndagsmiddag hos bestemora si, Bjørg. Hun er 82 år. Hun har laget en tradisjonell norsk matrett: kjøttkaker med kokte poteter, brun saus og grønnsaker. Markus ligger i sofaen og ser på tv mens Bjørg står på kjøkkenet og lager mat.

**Bjørg**: Nå må du komme. Maten står på bordet!

**Markus**: Takk, bestemor. Det ser godt ut! It looks good!

**B**: Hvilke grønnsaker vil du ha? Bare gulrøtter, eller blomkål også?

**M**: Jeg liker gulrøtter best, men jeg kan ta litt blomkål også.

**B**: Vær så god, det er viktig å spise mye frukt og grønt. Du trenger vitaminer for å holde deg frisk! You need vitamins to stay healthy!

**M**: Ja, jeg vet det, bestemor. Likevel lager jeg ikke så ofte sunn mat på hybelen min. Det tar for mye tid, og jeg har så liten plass. Din mat er uansett bedre enn maten som jeg lager. Denne sausen var veldig god. Har du en hemmelig oppskrift?

- Bestemora til Markus ler litt, og sier at hun kan lære Markus å lage brun saus en annen dag. Etter at de har spist, henter Bjørg dessertskåler i skapet. Hun setter de gamle, fine skålene på bordet. De koser seg med jordbær med fløte til dessert. They enjoy strawberries with cream for dessert. Markus drikker mye vann, og Bjørg tar en kopp kaffe. Kaffen er sterk og varm. Markus hjelper bestemora si med å rydde bordet og sette inn i oppvaskmaskinen. De snakker mer om mat.

**B**: Pleier du alltid å ha med deg matpakke til lunsj?

**M**: Ikke alltid. Jeg har det så travelt om morgenen. Jeg kjøper vanligvis noen boller eller litt salat i kantina på universitetet. I usually buy some buns or some salad in the university canteen.

**B**: Det er billigere og sunnere å lage matpakke. Du kan smøre noen brødskiver til neste dag kvelden før. Matpakka kan du legge i kjøleskapet om kvelden, så holder den seg fersk og fristende.

**M**: Ja, jeg skal prøve å huske det denne uka.

Etter noen timer må Markus dra hjem til hybelen sin. Han gir bestemora en god klem før han går.

**M**: Takk for maten, bestemor! Jeg er kjempeglad i deg. Vi ses neste søndag!

**B**: Jeg er glad i deg også, gutten min. Takk for at du kom på besøk!