×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset, Sunnuntai 08.03.2015

Sunnuntai 08.03.2015

Suomessa on peruttu lentoyhtiö Norwegianin lentoja.

Lennot piti perua, koska esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän työntekijöitä ei mennyt töihin. He halusivat tukea Norwegianin norjalaisten lentäjien lakkoa. Norwegianin lentäjälakko on kestänyt Norjassa jo yli viikon.

Lentäjät ovat huolissaan siitä, että työt voivat loppua. Työnantaja ja työntekijät ovat neuvotelleet asiasta, mutta sopua ei ole löytynyt. Sunnuntaina Suomessa peruttiin kymmeniä Norwegianin lentoja.

Moni Norwegianin asiakas oli pettynyt. Useat ihmiset saivat tiedon lakosta vasta lentokentällä. Suomen presidentti Sauli Niinistö on kutsuttu jäseneksi YK:n eli Yhdistyneiden kansakuntien tasa-arvojärjestöön.

Niinistö on mukana UN Women -järjestössä, johon kuuluu maailman tärkeitä johtajia. Ryhmässä on noin 30 jäsentä.

Mukana on esimerkiksi eri maiden presidenttejä sekä firmojen ja yliopistojen johtajia. He lupaavat edistää sukupuolten tasa-arvoa ja vahvistaa naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia. Niinistö liittyi ryhmään kansainvälisenä naistenpäivänä sunnuntaina.

Suomalaiset käyttävät vain harvoin murretta, kun he myyvät tai mainostavat.

Murre on suomen kielen muoto, jota puhutaan jollakin alueella. Monet ajattelevat, että mainos toimii paremmin kirjakielellä. Mainostajat eivät käytä murretta, jos he haluavat myydä tuotteitaan koko Suomessa.

Monet ajattelevat, että jopa englannin kieli toimii mainoksissa paremmin kuin murre. Muuten suomalaiset uskaltavat käyttää murteita vapaammin kuin ennen. Tapio Rautavaaran syntymästä on tasan sata (100) vuotta.

Rautavaara syntyi maaliskuun 8. päivä vuonna 1915. Tapio Rautavaara oli kuuluisa suomalainen viihdetaiteilija. Rautavaara näytteli yli 20 suomalaisessa elokuvassa.

Hän oli myös laulaja, jota suomalaiset rakastivat. Rautavaaraa sanottiin reissumieheksi, koska hän matkusti eli reissasi esiintymässä eri puolilla Suomea. Rautavaara oli taitava monella tavalla.

Hän menestyi myös urheilijana. Rautavaaran suurin urheilumenestys tuli vuonna 1948, kun hän voitti keihäänheiton kultamitalin Lontoon olympialaisissa. Tapio Rautavaara kuoli vuonna 1979.

Rautavaaran patsas on Helsingin Oulunkylässä, jossa hän asui melkein koko elämänsä.


Sunnuntai 08.03.2015 Sunday 08.03.2015

Suomessa on peruttu lentoyhtiö Norwegianin lentoja. Flights from Norwegian have been canceled in Finland. Норвежская авиакомпания была отменена в Финляндии.

Lennot piti perua, koska esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän työntekijöitä ei mennyt töihin. Flights had to be canceled because, for example, employees at Helsinki-Vantaa airport did not go to work. He halusivat tukea Norwegianin norjalaisten lentäjien lakkoa. They wanted to support the Norwegian pilots' strike. Они хотели поддержать норвежских норвежских пилотов. Norwegianin lentäjälakko on kestänyt Norjassa jo yli viikon. The Norwegian pilot strike has lasted more than a week in Norway.

Lentäjät ovat huolissaan siitä, että työt voivat loppua. Pilots are worried that the jobs could end. Työnantaja ja työntekijät ovat neuvotelleet asiasta, mutta sopua ei ole löytynyt. The employer and employees have negotiated the matter, but no agreement has been reached. Sunnuntaina Suomessa peruttiin kymmeniä Norwegianin lentoja. Dozens of Norwegian flights were canceled in Finland on Sunday.

Moni Norwegianin asiakas oli pettynyt. Many Norwegian customers were disappointed. Useat ihmiset saivat tiedon lakosta vasta lentokentällä. Several people only found out about the strike at the airport. Suomen presidentti Sauli Niinistö on kutsuttu jäseneksi YK:n eli Yhdistyneiden kansakuntien tasa-arvojärjestöön. The President of Finland, Sauli Niinistö, has been invited to become a member of the UN, i.e. the United Nations Organization for Equality.

Niinistö on mukana UN Women -järjestössä, johon kuuluu maailman tärkeitä johtajia. Niinistö is involved in the UN Women organization, which includes important world leaders. Ryhmässä on noin 30 jäsentä. There are about 30 members in the group.

Mukana on esimerkiksi eri maiden presidenttejä sekä firmojen ja yliopistojen johtajia. There are, for example, presidents of different countries and directors of companies and universities. He lupaavat edistää sukupuolten tasa-arvoa ja vahvistaa naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia. They promise to promote gender equality and strengthen women's rights and opportunities. Niinistö liittyi ryhmään kansainvälisenä naistenpäivänä sunnuntaina. Niinistö joined the group on International Women's Day on Sunday.

Suomalaiset käyttävät vain harvoin murretta, kun he myyvät tai mainostavat. Finns only rarely use dialect when they sell or advertise.

Murre on suomen kielen muoto, jota puhutaan jollakin alueella. A dialect is a form of the Finnish language that is spoken in a region. Monet ajattelevat, että mainos toimii paremmin kirjakielellä. Many people think that an ad works better in written language. Mainostajat eivät käytä murretta, jos he haluavat myydä tuotteitaan koko Suomessa. Advertisers do not use dialect if they want to sell their products throughout Finland.

Monet ajattelevat, että jopa englannin kieli toimii mainoksissa paremmin kuin murre. Many people think that even English works better than dialect in advertisements. Muuten suomalaiset uskaltavat käyttää murteita vapaammin kuin ennen. Otherwise, Finns dare to use dialects more freely than before. Tapio Rautavaaran syntymästä on tasan sata (100) vuotta. It is exactly one hundred (100) years since the birth of Tapio Rautavaara.

Rautavaara syntyi maaliskuun 8. päivä vuonna 1915. Rautavaara was born on March 8 in 1915. Tapio Rautavaara oli kuuluisa suomalainen viihdetaiteilija. Tapio Rautavaara was a famous Finnish entertainer. Rautavaara näytteli yli 20 suomalaisessa elokuvassa. Rautavaara acted in more than 20 Finnish films.

Hän oli myös laulaja, jota suomalaiset rakastivat. He was also a singer whom Finns loved. Rautavaaraa sanottiin reissumieheksi, koska hän matkusti eli reissasi esiintymässä eri puolilla Suomea. Rautavaara was called a traveling man because he traveled, i.e. traveled, performing in different parts of Finland. Rautavaara oli taitava monella tavalla. Rautavaara was clever in many ways.

Hän menestyi myös urheilijana. He was also successful as an athlete. Rautavaaran suurin urheilumenestys tuli vuonna 1948, kun hän voitti keihäänheiton kultamitalin Lontoon olympialaisissa. Rautavaara's greatest sporting success came in 1948, when he won the javelin gold medal at the London Olympics. Tapio Rautavaara kuoli vuonna 1979. Tapio Rautavaara died in 1979.

Rautavaaran patsas on Helsingin Oulunkylässä, jossa hän asui melkein koko elämänsä. Rautavaara's statue is in Helsinki's Oulunkylä, where he lived almost his entire life.