×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset, Keskiviikko 1.4.2015

Keskiviikko 1.4.2015

Jäänmurtajalakko päättyy.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kertonut twitter-viestissä, että neuvotteluissa on syntynyt sovinto. Lakon loppuminen tarkoittaa, että myös muu laivaliikenne toimii normaalisti pääsiäisenä. Vielä päivällä oli mahdollista, että esimerkiksi suuri osa matkustajalaivoista jää satamiin, koska lakon piti laajentua huomenna.

Suomen hallitus julkaisi neuvottelijoille päivällä vetoomuksen, että lakko saadaan loppumaan. Eduskuntavaalit lähestyvät ja poliitikkojen puheet koventuvat.

Keskusta on esimerkiksi suuttunut perussuomalaisille.

Se sanoo, että perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen on levittänyt keskustan puheenjohtajasta väärää tietoa. Oinonen on sanonut, että puheenjohtaja Sipilä on saanut kymmeniä miljoonia euroja jätevesisääntöjen takia.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo, että puheenjohtaja Sipilä ei ole saanut hyötyä jätevesisäännöistä. Laaninen sanoo, että perussuomalaiset levittävät vääriä tietoja muun muassa vaalikojuilla.

Oinonen sanoo, että hän nojaa perussuomalaisten laskelmiin. Pohjoisessa Chilessä on erittäin pahoja tulvia.

Tulvissa on kuollut ja kadonnut useita kymmeniä ihmisiä. Lähes 30 000 ihmistä on menettänyt kotinsa. Pohjoinen Chile on yleensä kuivaa aluetta.

Tänä vuonna siellä on kuitenkin satanut vettä niin paljon, että viimeksi yhtä rankkoja sateita on saatu 80 vuotta sitten. Valtava sademäärä muutti joet ja tiet suuriksi koskiksi.

Tänään on ollut huhtikuun ensimmäinen päivä, joka on myös aprillipäivä.

Aprillipäivänä ihmiset voivat puijata toisiaan. Myös jotkut tiedotusvälineet julkaisevat aprillipäivän juttuja. Ne näyttävät uutisilta mutta eivät ole kuitenkaan totta. Tänä vuonna esimerkiksi Suomen poliisi teki aprillipilan.

Se kertoi internetissä, että Suomen poliisi saa omat ilmavoimat. Poliisi kertoi, että se lähettää tänään 250 poliisilokkia valvomaan turvallisuutta. Poliisi vitsaili, että uusi poliisi on nimeltään polokki.

Polokit valvovat ensin esimerkiksi liikennettä, koska ne voivat istua kameratolppien päällä. Myöhemmin on tarkoitus, että lokit tekevät myös vaativia tehtäviä.

Silloin niille voidaan antaa aseeksi esimerkiksi kaasusumutin tai hapansilakka. Hapansilakka haisee voimakkaasti.

Keskiviikko 1.4.2015 Wednesday 1.4.2015 2015.4.1(水

Jäänmurtajalakko päättyy. The icebreaker strike ends.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kertonut twitter-viestissä, että neuvotteluissa on syntynyt sovinto. National mediator Minna Helle has said in a twitter message that a settlement has been reached in the negotiations. Lakon loppuminen tarkoittaa, että myös muu laivaliikenne toimii normaalisti pääsiäisenä. The end of the strike means that other shipping will also operate normally on Easter. Vielä päivällä oli mahdollista, että esimerkiksi suuri osa matkustajalaivoista jää satamiin, koska lakon piti laajentua huomenna. It was still possible during the day that, for example, a large part of the passenger ships would remain in the ports, because the strike had to expand tomorrow.

Suomen hallitus julkaisi neuvottelijoille päivällä vetoomuksen, että lakko saadaan loppumaan. During the day, the Finnish government issued a petition to the negotiators to end the strike. Eduskuntavaalit lähestyvät ja poliitikkojen puheet koventuvat. Parliamentary elections are approaching and politicians' speeches are getting louder.

Keskusta on esimerkiksi suuttunut perussuomalaisille. For example, the center has become angry with basic Finns.

Se sanoo, että perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen on levittänyt keskustan puheenjohtajasta väärää tietoa. It says that Pentti Oinonen, MP for Basic Finns, has spread false information about the chairman of the centre. Oinonen on sanonut, että puheenjohtaja Sipilä on saanut kymmeniä miljoonia euroja jätevesisääntöjen takia. Oinonen has said that chairman Sipilä has received tens of millions of euros because of wastewater regulations.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo, että puheenjohtaja Sipilä ei ole saanut hyötyä jätevesisäännöistä. Central party secretary Timo Laaninen says that chairman Sipilä has not benefited from the wastewater regulations. Laaninen sanoo, että perussuomalaiset levittävät vääriä tietoja muun muassa vaalikojuilla. Laaninen says that the Fundamental Finns spread false information, for example, at the election booths.

Oinonen sanoo, että hän nojaa perussuomalaisten laskelmiin. Oinonen says that he relies on the calculations of basic Finns. Pohjoisessa Chilessä on erittäin pahoja tulvia. There are very bad floods in northern Chile.

Tulvissa on kuollut ja kadonnut useita kymmeniä ihmisiä. Several dozen people have died and gone missing in the floods. Lähes 30 000 ihmistä on menettänyt kotinsa. Almost 30,000 people have lost their homes. Pohjoinen Chile on yleensä kuivaa aluetta. Northern Chile is generally a dry region.

Tänä vuonna siellä on kuitenkin satanut vettä niin paljon, että viimeksi yhtä rankkoja sateita on saatu 80 vuotta sitten. This year, however, it has rained so much that the last time it rained as hard was 80 years ago. Valtava sademäärä muutti joet ja tiet suuriksi koskiksi. The huge amount of rain turned the rivers and roads into big rapids.

Tänään on ollut huhtikuun ensimmäinen päivä, joka on myös aprillipäivä. Today was the first day of April, which is also April Fool's Day.

Aprillipäivänä ihmiset voivat puijata toisiaan. On April Fool's Day, people can beat each other up. Myös jotkut tiedotusvälineet julkaisevat aprillipäivän juttuja. Some media outlets also publish April Fool's Day stories. Ne näyttävät uutisilta mutta eivät ole kuitenkaan totta. They look like news, but they are not true. Tänä vuonna esimerkiksi Suomen poliisi teki aprillipilan. This year, for example, the Finnish police made an April Fool's joke.

Se kertoi internetissä, että Suomen poliisi saa omat ilmavoimat. It said on the internet that the Finnish police will get their own air force. Poliisi kertoi, että se lähettää tänään 250 poliisilokkia valvomaan turvallisuutta. The police said that they will send 250 police seagulls today to monitor security. Poliisi vitsaili, että uusi poliisi on nimeltään polokki. The policeman joked that the new policeman is called polokki.

Polokit valvovat ensin esimerkiksi liikennettä, koska ne voivat istua kameratolppien päällä. Myöhemmin on tarkoitus, että lokit tekevät myös vaativia tehtäviä.

Silloin niille voidaan antaa aseeksi esimerkiksi kaasusumutin tai hapansilakka. Hapansilakka haisee voimakkaasti.