×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - kesäkuu 2022-06, Perjantai 3.6.2022 (radio)

Perjantai 3.6.2022 (radio)

Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut jo 100 päivää.

Sodassa on kuollut ehkä jo kymmeniätuhansia sotilaita ja siviilejä. Sodan syttymisen jälkeen yli 6 miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta.

Venäjä hyökkää nyt rajusti etenkin Itä-Ukrainassa. Muualla Ukrainassa Venäjän eteneminen on sen sijaan pysähtynyt.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo, että taisteluita käydään yli 1000 kilometriä pitkällä rintamalinjalla. Zelenskyi myös kertoo, että venäläisjoukkojen hallinnassa on noin 20 prosenttia Ukrainan pinta-alasta.

Uusi omikron-muunnos

Uusi koronavirusmuunnos leviää meillä ja maailmalla. Näyttää siltä, että omikron-viruksen uusi alamuunnos BA.5 leviää jo ainakin Helsingin ja Turun seudulla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS uskoo, että uusi muunnos aiheuttaa tartunta-aallon jo tänä kesänä. Arviolta noin 12 prosenttia HUS-alueella todetuista tartunnoista on nyt uuden koronavariantin aiheuttamia.

Uusi virusmuunnos tarttuun helpommin kuin mikään aikaisempi omikron-muunnos. Se väistää rokotteet, mutta näyttää siltä, että se ei aiheuta entistä vakavampaa tautia.

Presidenttipari Kultarantaan

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat muuttaneet tänään Naantalin Kultarantaan. Kultaranta on tasavallan presidentin kesäasunto.

Kesän aikana Niinistö työskentelee pääosin Kultarannassa. Siellä pidetään viikon kuluttua myös Kultaranta-keskustelut, joita Niinistö isännöi.

Naantalin kaupunki järjestää presidenttiparille tervetulovastaanoton sunnuntai-iltana.

Poliisi tehovalvoo nuoria

Poliisi valvoo koulujen päättäjäisviikonloppua eri puolilla maata.

Esimerkiksi Helsingissä poliisi valvoo nuorten suosimia kokoontumispaikkoja kuten puistoja, uimarantoja ja päiväkotien ja koulujen pihoja. Valvonnan tavoitteena on estää järjestyshäiriöitä, onnettomuuksia ja rikoksia.

Jos alle 18-vuotiaalla on mukana alkoholia, siitä tulee sakkoa ja ilmoitus huoltajalle ja lastensuojeluviranomaiselle, poliisi sanoo. Poliisi myös ottaa alaikäisiltä alkoholijuomat pois ja hävittää ne.

Lauantain sää

Lauantaina idässä ja etelässä sataa välillä vettä. Lännessä ja pohjoisessa on poutaa ja aurinkokin paistaa.

Lämpötila on 15 ja 20 asteen välillä.


Perjantai 3.6.2022 (radio)

Venäjän hyökkäys Ukrainaan Russia's invasion of Ukraine

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut jo 100 päivää. Russia's war of aggression against Ukraine has already continued for 100 days.

Sodassa on kuollut ehkä jo kymmeniätuhansia sotilaita ja siviilejä. Perhaps tens of thousands of soldiers and civilians have already died in the war. Sodan syttymisen jälkeen yli 6 miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta. Since the outbreak of the war, more than 6 million Ukrainians have fled the country.

Venäjä hyökkää nyt rajusti etenkin Itä-Ukrainassa. Russia is now aggressively attacking, especially in eastern Ukraine. Muualla Ukrainassa Venäjän eteneminen on sen sijaan pysähtynyt. Elsewhere in Ukraine, however, Russia's progress has stalled.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo, että taisteluita käydään yli 1000 kilometriä pitkällä rintamalinjalla. Ukrainian President Volodymyr Zelenskyi says that the battles are taking place on a front line that is more than 1,000 kilometers long. Zelenskyi myös kertoo, että venäläisjoukkojen hallinnassa on noin 20 prosenttia Ukrainan pinta-alasta. Zelenskyi also says that Russian forces control about 20 percent of Ukraine's territory.

Uusi omikron-muunnos New omikron conversion

Uusi koronavirusmuunnos leviää meillä ja maailmalla. A new variant of the coronavirus is spreading here and around the world. Näyttää siltä, että omikron-viruksen uusi alamuunnos BA.5 leviää jo ainakin Helsingin ja Turun seudulla. It seems that the new subversion BA.5 of the omikron virus is already spreading at least in the Helsinki and Turku region.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS uskoo, että uusi muunnos aiheuttaa tartunta-aallon jo tänä kesänä. The Helsinki and Uusimaa hospital district HUS believes that the new transformation will cause a wave of infection already this summer. Arviolta noin 12 prosenttia HUS-alueella todetuista tartunnoista on nyt uuden koronavariantin aiheuttamia. It is estimated that around 12 percent of the infections found in the HUS area are now caused by the new corona variant.

Uusi virusmuunnos tarttuun helpommin kuin mikään aikaisempi omikron-muunnos. Se väistää rokotteet, mutta näyttää siltä, että se ei aiheuta entistä vakavampaa tautia. It evades vaccines but does not appear to cause more serious disease.

Presidenttipari Kultarantaan Presidential couple to Kultaranta

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat muuttaneet tänään Naantalin Kultarantaan. President Sauli Niinistö and Mrs. Jenni Haukio have moved to Kultaranta in Naantali today. Kultaranta on tasavallan presidentin kesäasunto. Kultaranta is the summer residence of the President of the Republic.

Kesän aikana Niinistö työskentelee pääosin Kultarannassa. During the summer, Niinistö mainly works in Kultaranta. Siellä pidetään viikon kuluttua myös Kultaranta-keskustelut, joita Niinistö isännöi. In a week, the Kultaranta discussions, hosted by Niinistö, will also be held there.

Naantalin kaupunki järjestää presidenttiparille tervetulovastaanoton sunnuntai-iltana. The city of Naantali will organize a welcome reception for the presidential couple on Sunday evening.

Poliisi tehovalvoo nuoria The police closely monitor young people

Poliisi valvoo koulujen päättäjäisviikonloppua eri puolilla maata. The police supervise the end-of-school weekend in different parts of the country.

Esimerkiksi Helsingissä poliisi valvoo nuorten suosimia kokoontumispaikkoja kuten puistoja, uimarantoja ja päiväkotien ja koulujen pihoja. For example, in Helsinki, the police supervise gathering places favored by young people, such as parks, beaches and kindergarten and school yards. Valvonnan tavoitteena on estää järjestyshäiriöitä, onnettomuuksia ja rikoksia. The aim of supervision is to prevent disorder, accidents and crimes.

Jos alle 18-vuotiaalla on mukana alkoholia, siitä tulee sakkoa ja ilmoitus huoltajalle ja lastensuojeluviranomaiselle, poliisi sanoo. If a person under the age of 18 carries alcohol, there will be a fine and a report to the guardian and the child protection authority, the police say. Poliisi myös ottaa alaikäisiltä alkoholijuomat pois ja hävittää ne. The police also take away alcoholic beverages from minors and dispose of them.

Lauantain sää Saturday's weather

Lauantaina idässä ja etelässä sataa välillä vettä. On Saturday, it will sometimes rain in the east and south. Lännessä ja pohjoisessa on poutaa ja aurinkokin paistaa. In the west and north, there is rain and the sun is shining.

Lämpötila on 15 ja 20 asteen välillä. The temperature is between 15 and 20 degrees.