×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - toukokuu 2022-05, Torstai 26.5.2022 (radio)

Torstai 26.5.2022 (radio)

Marin Ukrainassa

Pääministeri Sanna Marin vierailee Ukrainassa. Marinin vierailusta ei tiedotettu etukäteen.

Marin on tavannut presidentti Volodimir Zelenskyin. Zelenskyi on julkaissut tapaamisesta kuvia Instagramissa. Hän kiittää Marinia ja Suomea tuesta, jota Ukraina on saanut.

Ukrainalaismedia kertoo, että Marin on vieraillut Butšassa ja Irpinissä.

Monet eurooppalaiset johtajat ovat vierailleet Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan helmikuussa.

Koronarokotteet

Useat lääkefirmat kehittelevät niin sanottua uuden sukupolven koronarokotetta. Sitä odotetaan markkinoille syksyllä.

Korona voi taas yleistyä kesän jälkeen.

Uuden rokotteen on tarkoitus antaa pitempi suoja - myös uusia muunnoksia kohtaan.

Uuden rokotteen pitää myös kestää hyvin kuljetusta.

Rokotustutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo, että säilyvyys on tärkeä asia. Rokotteen pitää säilyä jääkaappilämpötilassa, koska se helpottaa jakelua. Monissa maissa pakastelämpötiloja on vaikea järjestää.

Nykyrokotteet suojaavat hyvin vakavalta taudilta. Suoja tartuntaa vastaan kuitenkin heikkenee nopeasti.

Koronapotilaat

Koronapotilaiden määrä sairaalassa on laskenut paljon viikossa.

Suomessa sairaalassa on nyt koronaan liittyen vajaat 490 potilasta. Luku on laskenut yli 100:lla viikon aikana.

Potilaista alle 20 on tehohoidossa.

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneeleja myydään nyt paljon.

Lumme Energiasta kerrotaan, että aurinkopaneelien asennusjonot ovat nyt pitkiä. Firman jonot ovat yli 2 kuukautta.

Aurinkopaneelit ovat nyt myös kalliimpia kuin ennen. Kuljetus on kallistunut, ja valmistusmateriaaleja saa nyt vähemmän.

Myös kysynnän kasvu on nostanut hintoja.

Metsurin tarina Cannesissa

Suomalaiselokuva on palkittu Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa. Elokuva Metsurin tarina voitti Kriitikoiden viikon palkinnon.

Palkinnon tarkoitus on tukea elokuvan levitystä Ranskassa. Palkinto on 20 000 euroa.

Metsurin tarinan ohjasi ja käsikirjoitti Mikko Myllylahti.

Elokuva on ensi-illassa Suomessa lokakuussa.

Sää

Perjantaiksi etelän sateet heikkenevät. Pohjoisessa vettä voi sataa paljon.

Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 15 asteen vaiheilla, pohjoisessa noin 5 astetta.

Torstai 26.5.2022 (radio)

Marin Ukrainassa

Pääministeri Sanna Marin vierailee Ukrainassa. Marinin vierailusta ei tiedotettu etukäteen. Marin's visit was not announced in advance.

Marin on tavannut presidentti Volodimir Zelenskyin. Marin has met with President Volodymyr Zelensky. Zelenskyi on julkaissut tapaamisesta kuvia Instagramissa. Zelenskyi has published pictures of the meeting on Instagram. Hän kiittää Marinia ja Suomea tuesta, jota Ukraina on saanut. He thanks Marini and Finland for the support that Ukraine has received.

Ukrainalaismedia kertoo, että Marin on vieraillut Butšassa ja Irpinissä. Ukrainian media say that Marin has visited Butša and Irpin.

Monet eurooppalaiset johtajat ovat vierailleet Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan helmikuussa. Many European leaders have visited Ukraine since Russia launched its invasion of the country in February.

Koronarokotteet Corona vaccines

Useat lääkefirmat kehittelevät niin sanottua uuden sukupolven koronarokotetta. Several pharmaceutical companies are developing the so-called new generation corona vaccine. Sitä odotetaan markkinoille syksyllä. It is expected to be on the market in the fall.

Korona voi taas yleistyä kesän jälkeen. Corona can become common again after the summer.

Uuden rokotteen on tarkoitus antaa pitempi suoja - myös uusia muunnoksia kohtaan. The new vaccine is supposed to provide longer protection - also against new mutations.

Uuden rokotteen pitää myös kestää hyvin kuljetusta. The new vaccine must also withstand transportation well.

Rokotustutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo, että säilyvyys on tärkeä asia. Director of the Vaccination Research Center Mika Rämet says that shelf life is an important issue. Rokotteen pitää säilyä jääkaappilämpötilassa, koska se helpottaa jakelua. The vaccine must be kept at refrigerator temperature, because it facilitates distribution. Monissa maissa pakastelämpötiloja on vaikea järjestää. In many countries, freezing temperatures are difficult to arrange.

Nykyrokotteet suojaavat hyvin vakavalta taudilta. Modern vaccines protect against a very serious disease. Suoja tartuntaa vastaan kuitenkin heikkenee nopeasti. However, the protection against infection weakens quickly.

Koronapotilaat

Koronapotilaiden määrä sairaalassa on laskenut paljon viikossa. The number of corona patients in the hospital has decreased a lot in a week.

Suomessa sairaalassa on nyt koronaan liittyen vajaat 490 potilasta. In Finland, the hospital now has just under 490 patients related to the corona. Luku on laskenut yli 100:lla viikon aikana. The number has decreased by more than 100 during the week.

Potilaista alle 20 on tehohoidossa. Less than 20 patients are in intensive care.

Aurinkopaneelit Solar panels

Aurinkopaneeleja myydään nyt paljon. Solar panels are sold a lot now.

Lumme Energiasta kerrotaan, että aurinkopaneelien asennusjonot ovat nyt pitkiä. Lumme Energia reports that the queues for installing solar panels are now long. Firman jonot ovat yli 2 kuukautta. The company's queues are more than 2 months.

Aurinkopaneelit ovat nyt myös kalliimpia kuin ennen. Solar panels are now also more expensive than before. Kuljetus on kallistunut, ja valmistusmateriaaleja saa nyt vähemmän. Transportation has become more expensive, and manufacturing materials are now available less.

Myös kysynnän kasvu on nostanut hintoja. The increase in demand has also raised prices.

Metsurin tarina Cannesissa The lumberjack's story in Cannes

Suomalaiselokuva on palkittu Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa. A Finnish film has been awarded at the Cannes Film Festival in France. Elokuva Metsurin tarina voitti Kriitikoiden viikon palkinnon. The film Metsuri's story won the Critics' Week award.

Palkinnon tarkoitus on tukea elokuvan levitystä Ranskassa. The purpose of the award is to support the film's distribution in France. Palkinto on 20 000 euroa. The prize is 20,000 euros.

Metsurin tarinan ohjasi ja käsikirjoitti Mikko Myllylahti. The woodsman's story was directed and written by Mikko Myllylahti.

Elokuva on ensi-illassa Suomessa lokakuussa. The film premieres in Finland in October.

Sää

Perjantaiksi etelän sateet heikkenevät. By Friday, the rains in the south will weaken. Pohjoisessa vettä voi sataa paljon.

Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 15 asteen vaiheilla, pohjoisessa noin 5 astetta. The temperature is in the southern and central parts of the country at 15 degrees, in the north about 5 degrees.