×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - toukokuu 2022-05, Torstai 12.5.2022 (radio)

Torstai 12.5.2022 (radio)

Presidentin ja pääministerin Nato-kanta

Suomen turvallisuuspolitiikka muuttuu. Suomi hakee todennäköisesti puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertoivat oman mielipiteen Nato-jäsenyydestä torstaina. He haluavat, että Suomi liittyy puolustusliitto Natoon.

Presidentti ja pääministeri sanovat, että Suomen on hyvä hakea Naton jäsenyyttä nopeasti. Niinistö ja Marin sanovat, että Nato-jäsenyys parantaa Suomen turvallisuutta.

Suomi voi hakea Naton jäsenyyttä ehkä jo ensi viikolla. Sitä ennen eduskunta käsittelee asiaa.

Suomi alkoi harkita Nato-jäsenyyttä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Natossa on 30 jäsenmaata, jotka puolustavat toisiaan.

Ruotsin Nato-harkinta

Myös Suomen naapurimaa Ruotsi harkitsee jäsenyyttä puolustusliitto Natossa.

On mahdollista, että Suomi ja Ruotsi hakevat Nato-jäsenyyttä samaan aikaan.

Asia on esillä ehkä ensi viikolla, kun Suomen presidenttipari vierailee Ruotsissa.

Kuva Linnunradan mustasta aukosta

Tutkijat ovat saaneet harvinaisen kuvan. Kuva on mustasta aukosta, joka on Linnunradan keskellä.

Mustien aukkojen painovoima on niin iso, että edes valo ei pääse niistä pois. Siksi ne näyttävät mustilta.

Mustia aukkoja on usein galaksien eli tähtijärjestelmien keskustoissa. Linnunrata on se galaksi, jossa myös meidän oma Aurinko ja Maa sijaitsevat.

Linnunradan mustasta aukosta oli vaikea saada kuvaa. Siihen tarvittiin 8 maailman parasta radioteleskooppia, jotka sijaitsevat eri puolilla maapalloa.

Työssä oli mukana tutkijoita monista maista, myös Suomesta. Kuva Linnunradan mustasta aukosta esiteltiin torstaina Washingtonissa, USA:ssa.

Euroviisujen toinen semifinaali

Euroviisujen laulukilpailut jatkuvat myöhään torstaina.

Torstaina on vuorossa toinen semifinaali, jossa kilpailee 18 maata. Niistä 10 pääsee finaaliin eli loppukilpailuun, joka on lauantaina.

Toisen semifinaalin ensimmäinen esiintyjä on Suomen The Rasmus. Bändi esittää laulun Jezebel.

Euroviisujen laulukilpailut järjestetään tänä vuonna Italiassa, koska Italia voitti Euroviisut viime vuonna.

Sää

Perjantaina sää on enimmäkseen poutaista ja lämmintä.

Pilvisyys on vaihtelevaa ja paikoin voi tulla sadekuuroja.

Lämpötila on perjantaina 13-17 astetta, Pohjois-Lapissa on viileämpää.

Lauantaina sää viilenee etelässä ja lännestä tulee uusia sateita.


Torstai 12.5.2022 (radio) Thursday 12.5.2022 (radio)

Presidentin ja pääministerin Nato-kanta NATO position of the President and Prime Minister

Suomen turvallisuuspolitiikka muuttuu. Finland's security policy is changing. Suomi hakee todennäköisesti puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Finland is likely to apply for NATO membership.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertoivat oman mielipiteen Nato-jäsenyydestä torstaina. President Sauli Niinistö and Prime Minister Sanna Marin shared their opinion on NATO membership on Thursday. He haluavat, että Suomi liittyy puolustusliitto Natoon. They want Finland to join the defense alliance NATO.

Presidentti ja pääministeri sanovat, että Suomen on hyvä hakea Naton jäsenyyttä nopeasti. The President and the Prime Minister say that it is good for Finland to apply for NATO membership quickly. Niinistö ja Marin sanovat, että Nato-jäsenyys parantaa Suomen turvallisuutta. Niinistö and Marin say that NATO membership improves Finland's security.

Suomi voi hakea Naton jäsenyyttä ehkä jo ensi viikolla. Finland can apply for NATO membership perhaps as early as next week. Sitä ennen eduskunta käsittelee asiaa. Before that, the parliament deals with the matter.

Suomi alkoi harkita Nato-jäsenyyttä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Finland started considering NATO membership when Russia attacked Ukraine in February. Natossa on 30 jäsenmaata, jotka puolustavat toisiaan. NATO has 30 member countries that defend each other.

Ruotsin Nato-harkinta Sweden's NATO consideration

Myös Suomen naapurimaa Ruotsi harkitsee jäsenyyttä puolustusliitto Natossa. Finland's neighbor Sweden is also considering membership in the defense alliance NATO.

On mahdollista, että Suomi ja Ruotsi hakevat Nato-jäsenyyttä samaan aikaan. It is possible that Finland and Sweden will apply for NATO membership at the same time.

Asia on esillä ehkä ensi viikolla, kun Suomen presidenttipari vierailee Ruotsissa. The matter will be brought up perhaps next week, when the Finnish presidential couple visit Sweden.

Kuva Linnunradan mustasta aukosta Image of a black hole in the Milky Way

Tutkijat ovat saaneet harvinaisen kuvan. Researchers have obtained a rare picture. Kuva on mustasta aukosta, joka on Linnunradan keskellä. The picture is of the black hole in the center of the Milky Way.

Mustien aukkojen painovoima on niin iso, että edes valo ei pääse niistä pois. The gravity of black holes is so great that even light cannot escape from them. Siksi ne näyttävät mustilta. That's why they look black.

Mustia aukkoja on usein galaksien eli tähtijärjestelmien keskustoissa. Black holes are often found in the centers of galaxies or star systems. Linnunrata on se galaksi, jossa myös meidän oma Aurinko ja Maa sijaitsevat. The Milky Way is the galaxy where our own Sun and Earth are also located.

Linnunradan mustasta aukosta oli vaikea saada kuvaa. It was difficult to get a picture of the black hole in the Milky Way. Siihen tarvittiin 8 maailman parasta radioteleskooppia, jotka sijaitsevat eri puolilla maapalloa. It required 8 of the world's best radio telescopes, located in different parts of the globe.

Työssä oli mukana tutkijoita monista maista, myös Suomesta. Kuva Linnunradan mustasta aukosta esiteltiin torstaina Washingtonissa, USA:ssa. An image of the Milky Way's black hole was presented on Thursday in Washington, USA.

Euroviisujen toinen semifinaali The second semi-final of Eurovision

Euroviisujen laulukilpailut jatkuvat myöhään torstaina. The Eurovision Song Contest continues late Thursday.

Torstaina on vuorossa toinen semifinaali, jossa kilpailee 18 maata. On Thursday, it's time for the second semi-final, where 18 countries will compete. Niistä 10 pääsee finaaliin eli loppukilpailuun, joka on lauantaina. 10 of them will make it to the final, i.e. the final competition, which is on Saturday.

Toisen semifinaalin ensimmäinen esiintyjä on Suomen The Rasmus. Bändi esittää laulun Jezebel. The band performs the song Jezebel.

Euroviisujen laulukilpailut järjestetään tänä vuonna Italiassa, koska Italia voitti Euroviisut viime vuonna. The Eurovision Song Contest will be held in Italy this year because Italy won Eurovision last year.

Sää

Perjantaina sää on enimmäkseen poutaista ja lämmintä. On Friday, the weather will be mostly cloudy and warm.

Pilvisyys on vaihtelevaa ja paikoin voi tulla sadekuuroja. Cloudiness is variable and there may be rain showers in places.

Lämpötila on perjantaina 13-17 astetta, Pohjois-Lapissa on viileämpää. The temperature will be 13-17 degrees on Friday, it will be cooler in Northern Lapland.

Lauantaina sää viilenee etelässä ja lännestä tulee uusia sateita. On Saturday, the weather will cool down in the south and new rains will come from the west.