×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - toukokuu 2022-05, Sunnuntai 22.5.2022 (radio)

Sunnuntai 22.5.2022 (radio)

Suomen ja Turkin neuvottelut

Suomi haluaa selvittää ongelmat Turkin kanssa. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että Suomen ja Turkin välillä tarvitaan lisää neuvotteluja.

Suomi ja Turkki neuvottelevat Suomen Nato-jäsenyydestä. Suomi on hakenut jäsenyyttä puolustusliitto Natossa, mutta Turkki ei hyväksy Suomen hakemusta.

Suomi pääsee Natoon vasta sitten, kun Suomen hakemus on hyväksytty kaikissa Nato-maissa, myös Turkissa.

Turkin mielestä Suomi suojelee terroristeja. Turkki haluaa Suomelta tiukempia toimia esimerkiksi kurdien PKK-järjestöä vastaan.

Ulkoministeri Haavisto muistuttaa, että PKK on jo Suomen mielestä terroristijärjestö. Lisäksi Suomi voi esimerkiksi luvata valvoa entistä paremmin, että Suomessa ei valmistella terroritoimia, Haavisto sanoo.

Myös Ruotsilla on samanlaisia ongelmia Turkin kanssa. Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet Naton jäsenyyttä yhdessä.

Ruoka Ukrainan satamissa

Ukrainan satamissa on paljon ruokaa, jota ei voida viedä ulkomaille sodan takia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Ukrainan satamissa on 22 miljoonaa tonnia ruokaa. Venäjä estää ruuan viennin laivoilla. Lisäksi Venäjä varastaa ruokaa itselleen, Zelenskyi sanoo.

Ukraina on tärkeä viljan ja ruokaöljyn tuottaja. Monissa maissa ruokaa on pian liian vähän, koska ruokakuljetukset Ukrainasta eivät toimi.

Ukrainassa on ollut sota jo melkein 3 kuukautta. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa.

Digipalvelut ja vanhukset

Monet vanhukset jäävät digipalvelujen ulkopuolelle.

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo on huolissaan vanhuksista, jotka eivät käytä tietokonetta tai älylaitteita. He eivät pääse palveluihin, jotka on siirretty verkkoon.

Topo sanoo, että ihmisten pitää saada tärkeät palvelut myös konttorissa tai puhelimessa.

Topon mielestä asiasta tarvitaan laki. Lain pitää turvata, että kaikki voivat käyttää esimerkiksi pankkien, Kelan, verotoimiston ja poliisin palveluja, vanhusasiavaltuutettu Topo sanoo.

Sää

Alkuviikko on poutainen, vettä ei sada.

Sää on myös lämmin. Maanantaina lämpötila on etelässä noin 20 astetta.

Tiistai on kesäinen päivä, ja aurinko paistaa suuressa osassa maata. Lämpötila on paikoin yli 20 astetta.

Lämmin ja aurinkoinen sää jatkuu vielä keskiviikkona, mutta torstaina Suomeen tulee sateita ja sää viilenee.


Sunnuntai 22.5.2022 (radio)

Suomen ja Turkin neuvottelut

Suomi haluaa selvittää ongelmat Turkin kanssa. Finland wants to solve the problems with Turkey. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että Suomen ja Turkin välillä tarvitaan lisää neuvotteluja. Foreign Minister Pekka Haavisto says that more negotiations are needed between Finland and Turkey.

Suomi ja Turkki neuvottelevat Suomen Nato-jäsenyydestä. Suomi on hakenut jäsenyyttä puolustusliitto Natossa, mutta Turkki ei hyväksy Suomen hakemusta. Finland has applied for membership in the defense alliance NATO, but Turkey does not accept Finland's application.

Suomi pääsee Natoon vasta sitten, kun Suomen hakemus on hyväksytty kaikissa Nato-maissa, myös Turkissa. Finland can join NATO only after Finland's application has been accepted in all NATO countries, including Turkey.

Turkin mielestä Suomi suojelee terroristeja. Turkey thinks that Finland protects terrorists. Turkki haluaa Suomelta tiukempia toimia esimerkiksi kurdien PKK-järjestöä vastaan. Turkey wants Finland to take stricter measures against, for example, the Kurdish PKK organization.

Ulkoministeri Haavisto muistuttaa, että PKK on jo Suomen mielestä terroristijärjestö. Foreign Minister Haavisto reminds that the PKK is already a terrorist organization in Finland's opinion. Lisäksi Suomi voi esimerkiksi luvata valvoa entistä paremmin, että Suomessa ei valmistella terroritoimia, Haavisto sanoo. In addition, Finland can, for example, promise to monitor even better that terrorist acts are not being prepared in Finland, says Haavisto.

Myös Ruotsilla on samanlaisia ongelmia Turkin kanssa. Sweden also has similar problems with Turkey. Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet Naton jäsenyyttä yhdessä. Finland and Sweden have applied for NATO membership together.

Ruoka Ukrainan satamissa Food in Ukrainian ports

Ukrainan satamissa on paljon ruokaa, jota ei voida viedä ulkomaille sodan takia. There is a lot of food in Ukrainian ports that cannot be exported because of the war.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Ukrainan satamissa on 22 miljoonaa tonnia ruokaa. Venäjä estää ruuan viennin laivoilla. Russia blocks the export of food by ship. Lisäksi Venäjä varastaa ruokaa itselleen, Zelenskyi sanoo. In addition, Russia steals food for itself, Zelenskyi says.

Ukraina on tärkeä viljan ja ruokaöljyn tuottaja. Ukraine is an important producer of grain and cooking oil. Monissa maissa ruokaa on pian liian vähän, koska ruokakuljetukset Ukrainasta eivät toimi. There will soon be too little food in many countries because food deliveries from Ukraine are not working.

Ukrainassa on ollut sota jo melkein 3 kuukautta. There has been a war in Ukraine for almost 3 months. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa. Russia invaded Ukraine at the end of February.

Digipalvelut ja vanhukset Digital services and the elderly

Monet vanhukset jäävät digipalvelujen ulkopuolelle. Many elderly people are excluded from digital services.

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo on huolissaan vanhuksista, jotka eivät käytä tietokonetta tai älylaitteita. Elderly representative Päivi Topo is concerned about the elderly who do not use computers or smart devices. He eivät pääse palveluihin, jotka on siirretty verkkoon. They cannot access services that have been moved online.

Topo sanoo, että ihmisten pitää saada tärkeät palvelut myös konttorissa tai puhelimessa. Topo says that people must also receive important services in the office or on the phone.

Topon mielestä asiasta tarvitaan laki. In Topo's opinion, a law is needed. Lain pitää turvata, että kaikki voivat käyttää esimerkiksi pankkien, Kelan, verotoimiston ja poliisin palveluja, vanhusasiavaltuutettu Topo sanoo. The law must ensure that everyone can use, for example, the services of banks, Kela, the tax office and the police, says Topo, the commissioner for the elderly.

Sää

Alkuviikko on poutainen, vettä ei sada. The beginning of the week is dusty, it doesn't rain.

Sää on myös lämmin. Maanantaina lämpötila on etelässä noin 20 astetta. On Monday, the temperature will be around 20 degrees in the south.

Tiistai on kesäinen päivä, ja aurinko paistaa suuressa osassa maata. Tuesday is a summer day, and the sun is shining in much of the country. Lämpötila on paikoin yli 20 astetta.

Lämmin ja aurinkoinen sää jatkuu vielä keskiviikkona, mutta torstaina Suomeen tulee sateita ja sää viilenee. The warm and sunny weather will continue on Wednesday, but on Thursday it will rain in Finland and the weather will cool down.