×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - Maaliskuu 2022-03, Lauantai 5.3.2022 (radio)

Lauantai 5.3.2022 (radio)

Niinistö ja Biden

Presidentti Sauli Niinistö on vieraillut USA:ssa. Niinistö tapasi myöhään perjantaina Washingtonissa USA:n presidentin Joe Bidenin. Presidentit puhuivat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Niinistö kertoi tapaamisen jälkeen, että Suomi ja USA tekevät enemmän yhteistyötä kuin aikaisemmin. Maat lisäävät puolustusyhteistyötä.

Myös Ruotsi lisää yhteistyötä USA:n kanssa.

Suomi ja Ruotsi

Suomi tekee lisää yhteistyötä myös Ruotsin kanssa. Pääministeri Sanna Marin sanoo, että Suomi ja Ruotsi myös tekevät sotilasliitto Naton kanssa enemmän yhteistyötä kuin aiemmin.

Ruotsin pääministeri ja puolustusministeri kävivät Suomessa. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja puolustusministeri Peter Hultqvist tapasivat pääministeri Sanna Marinin ja presidentti Sauli Niinistön.

Tapaamisissa puhuttiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Suomi ja Ruotsi tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen.

Mielenosoitukset

Helsingissä oli lauantaina 3 mielenosoitusta. Ihmiset tukivat Ukrainaa ja vastustivat Venäjän hyökkäystä.

Poliisi arvioi, että mielenosoituksiin osallistui noin 2500 ihmistä.

Paralympialaiset

Pekingin paralympialaisten avajaiset olivat perjantaina illalla.

Kiina sensuroi kisojen avajaispuheen televisiossa. Kiinassa ihmiset eivät kuulleet, kun kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtaja Andrew Parsons tuomitsi Ukrainan sodan.

Television suorassa lähetyksessä Parsonsin sanoja ei käännetty ihmisille kiinan kielelle. Puheen ääni myös tuli televisiossa hiljempaa kuin muu lähetys.

Kiinan televisiossa suora lähetys ei ole ihan suora, jotta sensuuri ehtii toimia. Viranomainen ottaa ohjelmista pois kohtia, joita se ei halua ihmisten näkevän.

Paralympialaisissa kilpailevat vammaisurheilijat. Suomen joukkueessa Pekingin paralympialaisissa on 6 urheilijaa ja 1 opashiihtäjä. Urheilijat osallistuvat lumilautailuun, pujotteluun ja hiihtoon.

Sää

Sää on sunnuntaina poutainen, eli vettä tai lunta ei sada. Selkeintä on etelässä ja lännessä.

Lämpötila on päivällä -5 ja +5 asteen välillä.

Lauantai 5.3.2022 (radio) Saturday 5.3.2022 (radio)

Niinistö ja Biden Niinistö and Biden

Presidentti Sauli Niinistö on vieraillut USA:ssa. President Sauli Niinistö has visited the United States. Niinistö tapasi myöhään perjantaina Washingtonissa USA:n presidentin Joe Bidenin. Niinistö met with US President Joe Biden in Washington late Friday. Presidentit puhuivat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. The presidents spoke of Russia's invasion of Ukraine.

Niinistö kertoi tapaamisen jälkeen, että Suomi ja USA tekevät enemmän yhteistyötä kuin aikaisemmin. After the meeting, Niinistö said that Finland and the USA are cooperating more than before. Maat lisäävät puolustusyhteistyötä. Countries are stepping up defense cooperation.

Myös Ruotsi lisää yhteistyötä USA:n kanssa. Sweden is also stepping up cooperation with the United States.

Suomi ja Ruotsi Finnish and Swedish

Suomi tekee lisää yhteistyötä myös Ruotsin kanssa. Finland is also cooperating more with Sweden. Pääministeri Sanna Marin sanoo, että Suomi ja Ruotsi myös tekevät sotilasliitto Naton kanssa enemmän yhteistyötä kuin aiemmin. Prime Minister Sanna Marin says that Finland and Sweden are also cooperating more with the military alliance NATO than before.

Ruotsin pääministeri ja puolustusministeri kävivät Suomessa. The Swedish Prime Minister and Minister of Defense visited Finland. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja puolustusministeri Peter Hultqvist tapasivat pääministeri Sanna Marinin ja presidentti Sauli Niinistön. Swedish Prime Minister Magdalena Andersson and Defense Minister Peter Hultqvist met with Prime Minister Sanna Marin and President Sauli Niinistö.

Tapaamisissa puhuttiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. The meetings focused on Russia's invasion of Ukraine. Suomi ja Ruotsi tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen. Finland and Sweden condemn Russia's attack.

Mielenosoitukset Demonstrations

Helsingissä oli lauantaina 3 mielenosoitusta. There were 3 demonstrations in Helsinki on Saturday. Ihmiset tukivat Ukrainaa ja vastustivat Venäjän hyökkäystä. The people supported Ukraine and opposed the Russian invasion.

Poliisi arvioi, että mielenosoituksiin osallistui noin 2500 ihmistä. Police estimate that about 2,500 people took part in the protests.

Paralympialaiset The Paralympics

Pekingin paralympialaisten avajaiset olivat perjantaina illalla. The opening ceremony of the Beijing Paralympics was on Friday night.

Kiina sensuroi kisojen avajaispuheen televisiossa. China censors the opening speech of the Games on television. Kiinassa ihmiset eivät kuulleet, kun kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtaja Andrew Parsons tuomitsi Ukrainan sodan. In China, people did not hear when Andrew Parsons, chairman of the International Paralympic Committee, condemned the war in Ukraine.

Television suorassa lähetyksessä Parsonsin sanoja ei käännetty ihmisille kiinan kielelle. In a live television broadcast, Parsons ’words were not translated into Chinese for people. Puheen ääni myös tuli televisiossa hiljempaa kuin muu lähetys. The sound of the speech also became quieter on television than the rest of the broadcast.

Kiinan televisiossa suora lähetys ei ole ihan suora, jotta sensuuri ehtii toimia. On Chinese television, live coverage is not quite live, so censorship will have time to act. Viranomainen ottaa ohjelmista pois kohtia, joita se ei halua ihmisten näkevän. The authority removes parts from the programs that it does not want people to see.

Paralympialaisissa kilpailevat vammaisurheilijat. Athletes with disabilities compete in the Paralympics. Suomen joukkueessa Pekingin paralympialaisissa on 6 urheilijaa ja 1 opashiihtäjä. The Finnish team in the Beijing Paralympics has 6 athletes and 1 guide skier. Urheilijat osallistuvat lumilautailuun, pujotteluun ja hiihtoon. Athletes participate in snowboarding, sledding and skiing.

Sää Weather

Sää on sunnuntaina poutainen, eli vettä tai lunta ei sada. The weather is dry on Sunday, meaning there is no rain or snow. Selkeintä on etelässä ja lännessä. The clearest is in the south and west.

Lämpötila on päivällä -5 ja +5 asteen välillä. The temperature during the day is between -5 and +5 degrees.