×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset Selkosuomeksi Radio - Maaliskuu 2022-03, Keskiviikko 9.3.2022 (radio)

Keskiviikko 9.3.2022 (radio)

Ukrainan tulitauko

Ukrainaan on yritetty saada tulitauko. Tulitauosta sopivat Ukraina ja Venäjä.

Tarkoitus on, että tulitauko on voimassa tänään keskiviikkona. Tulitauon aikana ei käytetä aseita. Ukraina on kuitenkin kertonut, että Venäjä on jatkanut pommituksia.

Tulitauko on sovittu reiteille, joita pitkin tavalliset ihmiset pakenevat sotaa. Ukrainan kaupungeissa on vielä paljon asukkaita, jotka ovat suuressa vaarassa sodan takia.

Suomalainen sotilasasiantuntija, eversti Petteri Kajamaa arvioi, että sota voimistuu tulitauon jälkeen. Nyt Venäjä ehkä valmistelee hyökkäystä esimerkiksi Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Ukrainassa alkoi sota 2 viikkoa sitten, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Poliisiasemien jonot

Monilla poliisiasemilla on ruuhkaa. Poliisiasemilla on pitkiä jonoja passien ja henkilökorttien hakemiseen.

Jonot ovat pitkiä esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Turussa.

Syy tilanteeseen on korona-aika. Korona-aikana suomalaiset eivät tarvinneet passia, koska he eivät matkustaneet ulkomaille. Siksi moni ei edes huomannut, jos passi meni vanhaksi.

Nyt suomalaiset matkustavat taas enemmän ja tarvitsevat passia. Siksi moni haluaa uuden passin juuri nyt.

Poliisiasemilla yritetään helpottaa ruuhkia. Työntekijöitä siirretään muista tehtävistä hoitamaan passiasioita.

Siivousalan työntekijäpula

Siivousalalla tarvitaan lisää työntekijöitä. Esimerkiksi Lapissa siivousalalla on noin 250 avointa työpaikkaa.

Siivoojapula haittaa eniten pieniä hotelleja ja ravintoloita. Siivoojat menevät usein isoihin hotelliketjuihin henkilöstövuokrausfirmojen kautta.

Lapissa siivoojapula estää jo matkailufirmojen kasvua. Firmat kilpailevat siivoojista esimerkiksi palkan avulla.

Heikot jäät

Jää on jo heikkoa. Näin varoittaa Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto.

Liitto sanoo, että ihmisten ei kannata enää mennä jäälle ainakaan Etelä-Suomessa. Järvien ja meren jää voi olla keväällä heikkoa.

Helmikuussa Suomessa hukkui 3 ihmistä, jotka putosivat heikkoihin jäihin. Nyt jäät ovat vielä heikompia.

Sää

Torstaina koko maassa on poutaa.

Lämpötila on torstaina idässä ja Pohjois-Lapissa 0 ja -5 asteen välillä, muualla maassa +1 ja +4 asteen välillä.

Perjantaina lämpötila nousee noin 5 asteeseen.

Viikonloppuna sää on lämmin ja suuressa osassa maata on aurinkoista.

Keskiviikko 9.3.2022 (radio) Wednesday 9.3.2022 (radio) Mercredi 9.3.2022 (radio)

Ukrainan tulitauko

Ukrainaan on yritetty saada tulitauko. Attempts have been made to get a ceasefire in Ukraine. Tulitauosta sopivat Ukraina ja Venäjä. Ukraine and Russia agree on a ceasefire.

Tarkoitus on, että tulitauko on voimassa tänään keskiviikkona. The intention is that the ceasefire is valid today, Wednesday. Tulitauon aikana ei käytetä aseita. No weapons are used during the ceasefire. Ukraina on kuitenkin kertonut, että Venäjä on jatkanut pommituksia. However, Ukraine has said that Russia has continued the bombing.

Tulitauko on sovittu reiteille, joita pitkin tavalliset ihmiset pakenevat sotaa. A ceasefire has been agreed on the routes along which ordinary people flee the war. Ukrainan kaupungeissa on vielä paljon asukkaita, jotka ovat suuressa vaarassa sodan takia. There are still many residents in Ukrainian cities who are in great danger because of the war.

Suomalainen sotilasasiantuntija, eversti Petteri Kajamaa arvioi, että sota voimistuu tulitauon jälkeen. Finnish military expert, colonel Petteri Kajamaa, estimates that the war will intensify after the ceasefire. Nyt Venäjä ehkä valmistelee hyökkäystä esimerkiksi Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Now Russia may be preparing an attack on, for example, the capital of Ukraine, Kiev.

Ukrainassa alkoi sota 2 viikkoa sitten, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. The war in Ukraine started 2 weeks ago when Russia attacked Ukraine.

Poliisiasemien jonot Queues at police stations

Monilla poliisiasemilla on ruuhkaa. Many police stations are overcrowded. Poliisiasemilla on pitkiä jonoja passien ja henkilökorttien hakemiseen. There are long queues at police stations to pick up passports and identity cards.

Jonot ovat pitkiä esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Turussa. Queues are long in, for example, Helsinki, Vantaa and Turku.

Syy tilanteeseen on korona-aika. The reason for the situation is the corona period. Korona-aikana suomalaiset eivät tarvinneet passia, koska he eivät matkustaneet ulkomaille. During the Corona period, Finns did not need a passport because they did not travel abroad. Siksi moni ei edes huomannut, jos passi meni vanhaksi. That's why many people didn't even notice if their passport got old.

Nyt suomalaiset matkustavat taas enemmän ja tarvitsevat passia. Now Finns are traveling more again and need a passport. Siksi moni haluaa uuden passin juuri nyt. That's why many people want a new passport right now.

Poliisiasemilla yritetään helpottaa ruuhkia. Työntekijöitä siirretään muista tehtävistä hoitamaan passiasioita. Employees are transferred from other positions to handle passport matters.

Siivousalan työntekijäpula Employee shortage in the cleaning industry

Siivousalalla tarvitaan lisää työntekijöitä. More workers are needed in the cleaning industry. Esimerkiksi Lapissa siivousalalla on noin 250 avointa työpaikkaa. For example, there are about 250 open jobs in the cleaning industry in Lapland.

Siivoojapula haittaa eniten pieniä hotelleja ja ravintoloita. The shortage of cleaners affects small hotels and restaurants the most. Siivoojat menevät usein isoihin hotelliketjuihin henkilöstövuokrausfirmojen kautta. Cleaners often go to large hotel chains through staffing companies.

Lapissa siivoojapula estää jo matkailufirmojen kasvua. In Lapland, the shortage of cleaners is already hindering the growth of tourism companies. Firmat kilpailevat siivoojista esimerkiksi palkan avulla. Companies compete for cleaners by means of salary, for example.

Heikot jäät Weak ice

Jää on jo heikkoa. The ice is already weak. Näin varoittaa Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto. This is what the Finnish Swimming Teaching and Lifesaving Association warns.

Liitto sanoo, että ihmisten ei kannata enää mennä jäälle ainakaan Etelä-Suomessa. The association says that people should no longer go on the ice, at least in southern Finland. Järvien ja meren jää voi olla keväällä heikkoa. The ice on lakes and the sea can be weak in spring.

Helmikuussa Suomessa hukkui 3 ihmistä, jotka putosivat heikkoihin jäihin. In February, 3 people drowned in Finland after falling on weak ice. Nyt jäät ovat vielä heikompia. Now the ice is even weaker.

Sää Weather

Torstaina koko maassa on poutaa.

Lämpötila on torstaina idässä ja Pohjois-Lapissa 0 ja -5 asteen välillä, muualla maassa +1 ja +4 asteen välillä. The temperature on Thursday will be between 0 and -5 degrees in the east and northern Lapland, between +1 and +4 degrees in the rest of the country.

Perjantaina lämpötila nousee noin 5 asteeseen. On Friday, temperatures will rise to around 5 degrees.

Viikonloppuna sää on lämmin ja suuressa osassa maata on aurinkoista.