×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Een Beetje Nederlands, #22 Wubbo Ockels

#22 Wubbo Ockels

Hallo allemaal, en welkom bij de 22ste aflevering van Een Beetje Nederlands, de podcast voor mensen die Nederlands leren. Mijn naam is Robin en de aflevering van vandaag gaat over Wubbo Ockels. De tekst van deze aflevering kan je meelezen op de website, www.eenbeetjenederlands.nl.

Je kan deze podcast steunen door Vriend van de Podcast te worden. Heb jij vorig jaar iets geleerd in de podcast en wil je mij helpen zodat ik ook dit jaar door kan gaan? In de shownotes staat de link naar de pagina op mijn website waar je Vriend kan worden.

Nu, door met de podcast!

---Openingstune---

In de podcast van vandaag gaan we het niet hebben over ons platte landje, maar gaan we naar de ruimte! Vandaag ga ik vertellen over Wubbo Ockels, de man die in 1986 de eerste Nederlandse astronaut werd. Dat feit is op zich al interessant genoeg, maar het was ook naast zijn carrière als astronaut een interessante man.

Wubbo Ockels is geboren in 1946, vlak na de oorlog dus. Hij is geboren in Almelo, een stad in het oosten van Nederland, in de regio Twente. Maar daar heeft hij niet lang gewoond, hij is opgegroeid in Zuid-Holland. Na de middelbare school ging hij natuurkunde en wiskunde studeren in Groningen. Hij was een goede student en doorliep het hele Nederlandse universitaire systeem. Uiteindelijk werd hij hoogleraar aan de universiteit van Groningen, waar hij onderzoek deed.

In 1977, toen Ockels 31 jaar was, gebeurde er iets dat zijn leven zou veranderen. Op het prikbord van de universiteit zag hij op een dag een advertentie. De kop van de advertentie was simpel: ‘astronaut gezocht'. De advertentie was geplaatst door de Europese ruimtevaartorganisatie. 2000 mensen uit heel Europa reageerden erop, en samen met een Duitser en een Zwitser werd Ockels gekozen om aan het programma mee te doen. Hij heeft zelf wel eens gezegd dat hij, als overtuigd optimist, direct er van overtuigd was dat het hem zou lukken: “Dit is het. Dit is precies wat ik zoek. Ze moeten mij hebben! Zo'n gevoel was het”.

Ockels is geselecteerd om mee te doen met het programma dat Spacelab heette. Dat was een programma van de NASA en de ESA, de European Space Agency, om onderzoek te doen in de ruimte. Het was de bedoeling dat de wetenschappers experimenten gingen uitvoeren in de ruimte. Dat leek Ockels wel wat, zei hij later in een interview: “Het meest aantrekkelijke vond ik het idee dat het in een nieuwe omgeving plaatsvond en dat je experimenten deed. Zeker in die tijd was ik iemand die gek was op experimenten”. Wubbo Ockels verhuisde met zijn vrouw naar Houston in Amerika, om een trainingsprogramma te doen. Bij de eerste lancering van Spacelab mag Ockels nog niet mee, tot zijn teleurstelling. Maar al snel werd bekend dat er een tweede missie ging komen. En hierop mag Ockels wél mee.

Voordat we de ruimte in gaan, is het eerst tijd voor…

De uitdrukking van de week

De uitdrukking van deze week is: Door het oog van de naald kruipen. Dit betekent: maar nét ontsnappen aan een moeilijke of gevaarlijke situatie. We zeggen ook wel: op het nippertje. Dus misschien lees je een keer in de krant over een situatie waarbij twee treinen bijna op elkaar waren geknald. Dan zou er bij kunnen staan: De machinist is door het oog van de naald gekropen. Het is op het nippertje goed gegaan.

Op 30 oktober 1985 is de grote dag daar: de spaceshuttle Challenger wordt gelanceerd van aarde, de ruimte in. Ockels is in totaal 7 dagen in de ruimte geweest, waarbij hij 110 keer een baan om de aarde gemaakt heeft. Hij was verantwoordelijkheid voor metingen die gedaan werden bij verschillende experimenten. Hij heeft later teruggekeken op de lancering en zei daarover: “Je bent gespannen. Het is wild in het begin, je schudt heen en weer en er is heel veel herrie. Maar het meest indrukwekkende is dat het zo erg snel gaat: eerst erg wild, dan worden na 2 minuten de raketten afgestoten en dan is het stil. Je ziet door het raampje dat het buiten zwart wordt. Het zijn 8 minuten, dat is alles​​.”. Bij zijn terugkomst kreeg Ockels en zijn echtgenote een heldenontvangst in hun woonplaats.

Een tweede vlucht is er voor Ockels nooit gekomen. Toen dat duidelijk werd, is hij zich gaan richten op een voorvechtersrol van duurzaamheid: oftewel duidelijk maken aan de mensheid dat we goed voor de aarde moeten zorgen. Door zijn tijd in de ruimte realiseerde hij zich hoe bijzonder, maar ook kwetsbaar de aarde is. Hij gebruikte zijn bekendheid om over dit onderwerp te vertellen, hij presenteerde bijvoorbeeld eind jaren ‘80 een populair-wetenschappelijk televisieprogramma. Maar hij deed ook zelf onderzoek naar onder andere alternatieve energiebronnen.

Opmerkelijk is dat Wubbo Ockels tijdens zijn leven meerdere keren aan de dood ontsnapte. De Challengervlucht die een jaar ná Ockels de ruimte inging, ontplofte na de lancering, waarbij alle bemanningsleden omkwamen. Later kwamen ze erachter dat de fout in de spaceshuttle ook al aanwezig was bij de vlucht van Ockels, maar toen had die nog geen fatale gevolgen.

Een paar jaar later was Ockels als piloot van een klein vliegtuigje op een kleine luchthaven in Noord-Frankrijk aan het wachten tot hij mocht opstijgen. Door dichte mist en een communicatiefout kwam Ockels vliegtuigje op een plek terecht waar net een enorme Airbus aan het landen was. De Airbus ging dwars door het vliegtuig van Ockels heen, maar wonder boven wonder bleef hij ongedeerd. Hier kroop hij dus door het oog van de naald!

In 2005 kreeg Ockels een zware hartaanval, die hij overleefde. Later werd ook nog een tumor ontdekt.

Op 18 mei 2014 is Wubbo Ockels op 68-jarige leeftijd overleden aan niercelkanker. Ockels was een bekendheid in Nederland, zijn overlijden heeft dus in alle kranten gestaan en is er een grote herdenkingsdienst gehouden.

Wubbo Ockels is niet de enige Nederlander die de ruimte in is geweest. In 2004 werd André Kuipers de tweede Nederlandse astronaut, hij verbleef een week aan boord van het ruimtestation ISS. In 2011 is Kuipers nog een keer een half jaar aan boord van het ISS geweest. André Kuipers was 19 toen Wubbo Ockels voor het eerst de ruimte inging, en hij heeft later in interviews ook wel gezegd dat Ockels een groot voorbeeld voor hem was.

Maar er is nog een derde Nederlander in de ruimte geweest… soort van. Het gaat om Lodewijk van den Berg. In 1985 werd hij gelanceerd, een half jaar vóór Ockels. Maar op dat moment had Van den Berg de Nederlandse nationaliteit niet meer. Van den Berg is geboren en opgegroeid in Nederland, maar was tot Amerikaan genaturaliseerd lang voor zijn vlucht. Daarmee verloor hij zijn Nederlandse nationaliteit. Dus Lodewijk van den Berg was wel de eerste astronaut die in Nederland geboren was, maar Ockels de eerste astronaut met de Nederlandse nationaliteit.

En daarmee komt het levensverhaal van Wubbo Ockels tot een einde, en deze aflevering van Een Beetje Nederlands ook! Ik hoop dat je genoten hebt van het verhaal.

Als je deze podcast leuk vindt, kan je mooie rating achterlaten in je podcast-app. Ook op Spotify kan je tegenwoordig sterren geven, dus luisteraars op Spotify, kijk even in de app en geef die sterren!

Vergeet ook zeker niet dat je Vriend van de Podcast kan worden, waardoor ik deze podcast ook volgend jaar kan blijven maken! Met een kleine bijdrage ben je al Vriend van de Show. Check de shownotes voor een linkje.

Ik hoop dat je een beetje Nederlands geleerd hebt en tot de volgende aflevering!

#22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 Wubbo Ockels #22 乌博·奥克斯

Hallo allemaal, en welkom bij de 22ste aflevering van Een Beetje Nederlands, de podcast voor mensen die Nederlands leren. Hello everyone, and welcome to the 22nd episode of Een Little Dutch, the podcast for people who learn Dutch. Mijn naam is Robin en de aflevering van vandaag gaat over Wubbo Ockels. De tekst van deze aflevering kan je meelezen op de website, www.eenbeetjenederlands.nl. You can read the text of this episode on the website, www.eenbeetjenederlands.nl.

Je kan deze podcast steunen door Vriend van de Podcast te worden. You can support this podcast by becoming a Friend of the Podcast. Heb jij vorig jaar iets geleerd in de podcast en wil je mij helpen zodat ik ook dit jaar door kan gaan? Did you learn something in the podcast last year and do you want to help me so that I can continue this year? In de shownotes staat de link naar de pagina op mijn website waar je Vriend kan worden.

Nu, door met de podcast!

---Openingstune---

In de podcast van vandaag gaan we het niet hebben over ons platte landje, maar gaan we naar de ruimte! In today's podcast we are not going to talk about our flat country, but we are going to space! En el podcast de hoy no vamos a hablar de nuestro país plano, ¡sino que vamos al espacio! Vandaag ga ik vertellen over Wubbo Ockels, de man die in 1986 de eerste Nederlandse astronaut werd. Dat feit is op zich al interessant genoeg, maar het was ook naast zijn carrière als astronaut een interessante man. That fact is interesting enough in itself, but it was also an interesting man in addition to his career as an astronaut. Ese hecho es bastante interesante en sí mismo, pero también era un hombre interesante además de su carrera como astronauta.

Wubbo Ockels is geboren in 1946, vlak na de oorlog dus. Wubbo Ockels was born in 1946, just after the war. Wubbo Ockels nació en 1946, justo después de la guerra. Hij is geboren in Almelo, een stad in het oosten van Nederland, in de regio Twente. Maar daar heeft hij niet lang gewoond, hij is opgegroeid in Zuid-Holland. But he didn't live there long; he grew up in South Holland. Na de middelbare school ging hij natuurkunde en wiskunde studeren in Groningen. Hij was een goede student en doorliep het hele Nederlandse universitaire systeem. He was a good student and went through the entire Dutch university system. Uiteindelijk werd hij hoogleraar aan de universiteit van Groningen, waar hij onderzoek deed. He eventually became a professor at the University of Groningen, where he did research.

In 1977, toen Ockels 31 jaar was, gebeurde er iets dat zijn leven zou veranderen. In 1977, when Ockels was 31 years old, something happened that would change his life. Op het prikbord van de universiteit zag hij op een dag een advertentie. One day he saw an advertisement on the university bulletin board. Um dia, no quadro de avisos da universidade, viu um anúncio. De kop van de advertentie was simpel: ‘astronaut gezocht'. The ad's headline was simple: "Astronaut Wanted." De advertentie was geplaatst door de Europese ruimtevaartorganisatie. The ad was placed by the European Space Agency. 2000 mensen uit heel Europa reageerden erop, en samen met een Duitser en een Zwitser werd Ockels gekozen om aan het programma mee te doen. Hij heeft zelf wel eens gezegd dat hij, als overtuigd optimist, direct er van overtuigd was dat het hem zou lukken: “Dit is het. He himself once said that, as a convinced optimist, he was immediately convinced that he would succeed: “This is it. Él mismo dijo una vez que, como un optimista convencido, se convenció de inmediato de que tendría éxito: “Esto es todo. Dit is precies wat ik zoek. Esto es exactamente lo que estoy buscando. Ze moeten mij hebben! They must have me! ¡Deben tenerme! Zo'n gevoel was het”. It was that kind of feeling.” Era ese tipo de sentimiento”.

Ockels is geselecteerd om mee te doen met het programma dat Spacelab heette. Ockels has been selected to participate in the program called Spacelab. Dat was een programma van de NASA en de ESA, de European Space Agency, om onderzoek te doen in de ruimte. That was a program of NASA and the ESA, the European Space Agency, to conduct research in space. Het was de bedoeling dat de wetenschappers experimenten gingen uitvoeren in de ruimte. The scientists were supposed to conduct experiments in space. Dat leek Ockels wel wat, zei hij later in een interview: “Het meest aantrekkelijke vond ik het idee dat het in een nieuwe omgeving plaatsvond en dat je experimenten deed. That seemed like a good idea to Ockels, he later said in an interview: “What I found most attractive was the idea that it took place in a new environment and that you were doing experiments. Eso le pareció una buena idea a Ockels, luego dijo en una entrevista: “Lo que encontré más atractivo fue la idea de que se desarrollaba en un entorno nuevo y que estabas haciendo experimentos. Zeker in die tijd was ik iemand die gek was op experimenten”. Certainly at that time I was someone who was fond of experiments”. Wubbo Ockels verhuisde met zijn vrouw naar Houston in Amerika, om een trainingsprogramma te doen. Bij de eerste lancering van Spacelab mag Ockels nog niet mee, tot zijn teleurstelling. Ockels is not allowed to join the first launch of Spacelab, much to his disappointment. A Ockels no se le permite unirse al primer lanzamiento de Spacelab, para su gran decepción. Podczas pierwszego startu Spacelab, Ockels nie może jeszcze dołączyć do zespołu, ku swojemu rozczarowaniu. Під час першого запуску Spacelab Оккельсу ще не дозволили приєднатися до команди, на його велике розчарування. Maar al snel werd bekend dat er een tweede missie ging komen. But it soon became known that a second mission was coming. En hierop mag Ockels wél mee. And on this, Ockels does get to go.

Voordat we de ruimte in gaan, is het eerst tijd voor… Before heading into space, it's time for...

De uitdrukking van de week

De uitdrukking van deze week is: Door het oog van de naald kruipen. This week's expression is: Crawling through the eye of the needle. La expresión de esta semana es: Arrastrándose por el ojo de la aguja. Dit betekent: maar nét ontsnappen aan een moeilijke of gevaarlijke situatie. This means: just escaping a difficult or dangerous situation. Esto significa: simplemente escapar de una situación difícil o peligrosa. Oznacza to: ucieczkę z trudnej lub niebezpiecznej sytuacji. We zeggen ook wel: op het nippertje. We also say: in the nick of time. También decimos: en el último momento. Dus misschien lees je een keer in de krant over een situatie waarbij twee treinen bijna op elkaar waren geknald. So maybe one time you read in the paper about a situation where two trains had almost crashed into each other. Być może kiedyś przeczytałeś w gazecie o sytuacji, w której dwa pociągi prawie zderzyły się ze sobą. Можливо, одного разу ви читали в газеті про ситуацію, коли два потяги ледь не зіткнулися один з одним. Dan zou er bij kunnen staan: De machinist is door het oog van de naald gekropen. Then it could say: The driver has crawled through the eye of the needle. Entonces podría decir: El conductor se ha arrastrado por el ojo de la aguja. Тоді можна було читати: Водій проліз у вушко голки. Het is op het nippertje goed gegaan. It went well in the nick of time. Udało się to w samą porę.

Op 30 oktober 1985 is de grote dag daar: de spaceshuttle Challenger wordt gelanceerd van aarde, de ruimte in. El 30 de octubre de 1985 llega el gran día: el transbordador espacial Challenger es lanzado desde la Tierra al espacio. Ockels is in totaal 7 dagen in de ruimte geweest, waarbij hij 110 keer een baan om de aarde gemaakt heeft. Ockels spent a total of 7 days in space, orbiting the Earth 110 times. Ockels pasó un total de 7 días en el espacio, orbitando la Tierra 110 veces. Hij was verantwoordelijkheid voor metingen die gedaan werden bij verschillende experimenten. He was responsible for measurements made in several experiments. Fue responsable de las mediciones realizadas en varios experimentos. Він відповідав за вимірювання в різних експериментах. Hij heeft later teruggekeken op de lancering en zei daarover: “Je bent gespannen. He later looked back on the launch and said: “You are tense. Más tarde miró hacia atrás en el lanzamiento y dijo: “Estás tenso. Het is wild in het begin, je schudt heen en weer en er is heel veel herrie. Am Anfang ist es wild, man schüttelt sich hin und her und es gibt eine Menge Lärm. It's wild at first, you're rocking back and forth and there's a lot of noise. Es salvaje al principio, te balanceas de un lado a otro y hay mucho ruido. Maar het meest indrukwekkende is dat het zo erg snel gaat: eerst erg wild, dan worden na 2 minuten de raketten afgestoten en dan is het stil. But the most impressive thing is that it goes so very fast: first very wild, then after 2 minutes the rockets are repulsed and then it is quiet. Je ziet door het raampje dat het buiten zwart wordt. You can see through the window that it is getting black outside. Het zijn 8 minuten, dat is alles​​.”. It's 8 minutes, that's all.". Bij zijn terugkomst kreeg Ockels en zijn echtgenote een heldenontvangst in hun woonplaats. On his return, Ockels and his wife received a hero's welcome in their hometown. Після повернення Оккельс і його дружина отримали героїчний прийом у рідному місті.

Een tweede vlucht is er voor Ockels nooit gekomen. There was never a second flight for Ockels. Toen dat duidelijk werd, is hij zich gaan richten op een voorvechtersrol van duurzaamheid: oftewel duidelijk maken aan de mensheid dat we goed voor de aarde moeten zorgen. When that became clear, he started to focus on a championing role for sustainability: in other words, making it clear to humanity that we must take good care of the earth. Коли це стало зрозуміло, він почав зосереджуватися на відстоюванні принципів сталого розвитку, тобто на тому, щоб донести до людства, що ми повинні дбайливо ставитися до землі. Door zijn tijd in de ruimte realiseerde hij zich hoe bijzonder, maar ook kwetsbaar de aarde is. His time in space made him realize how special, but also fragile, the Earth is. Hij gebruikte zijn bekendheid om over dit onderwerp te vertellen, hij presenteerde bijvoorbeeld eind jaren ‘80 een populair-wetenschappelijk televisieprogramma. He used his fame to talk about this subject, for example he presented a popular science television program in the late 1980s. Maar hij deed ook zelf onderzoek naar onder andere alternatieve energiebronnen. But he also did his own research into alternative energy sources, among other things.

Opmerkelijk is dat Wubbo Ockels tijdens zijn leven meerdere keren aan de dood ontsnapte. Remarkably, Wubbo Ockels escaped death several times during his lifetime. Co ciekawe, Wubbo Ockels kilkakrotnie uniknął śmierci za życia. Примітно, що Вуббо Оккельс кілька разів уникав смерті протягом свого життя. 值得注意的是,乌博·奥克尔斯一生中多次逃脱死亡。 De Challengervlucht die een jaar ná Ockels de ruimte inging, ontplofte na de lancering, waarbij alle bemanningsleden omkwamen. The Challenger flight that went into space a year after Ockels exploded after launch, killing all crew members. "Челленджер", який вирушив у космос через рік після Оккельса, вибухнув після старту, в результаті чого загинули всі члени екіпажу. Later kwamen ze erachter dat de fout in de spaceshuttle ook al aanwezig was bij de vlucht van Ockels, maar toen had die nog geen fatale gevolgen. They later found out that the error in the space shuttle was also present during Ockels' flight, but then it had no fatal consequences.

Een paar jaar later was Ockels als piloot van een klein vliegtuigje op een kleine luchthaven in Noord-Frankrijk aan het wachten tot hij mocht opstijgen. A few years later, Ockels was piloting a small plane at a small airport in northern France, waiting for takeoff. Door dichte mist en een communicatiefout kwam Ockels vliegtuigje op een plek terecht waar net een enorme Airbus aan het landen was. Due to dense fog and a communication error, Ockel's plane ended up in a spot where a huge Airbus had just landed. Через густий туман і помилку зв'язку літак Оккеля приземлився в місці, де щойно приземлявся величезний Airbus. De Airbus ging dwars door het vliegtuig van Ockels heen, maar wonder boven wonder bleef hij ongedeerd. Der Airbus flog direkt durch Ockels' Flugzeug, aber wie durch ein Wunder blieb er unverletzt. The Airbus went right through Ockels' plane, but miraculously he was unharmed. Аеробус пройшов прямо через літак Оккельса, але він дивом залишився неушкодженим. Hier kroop hij dus door het oog van de naald! So here he crawled through the eye of the needle! І ось він проліз у вушко голки!

In 2005 kreeg Ockels een zware hartaanval, die hij overleefde. In 2005 Ockels had a massive heart attack, which he survived. Later werd ook nog een tumor ontdekt. Later, a tumor was also discovered.

Op 18 mei 2014 is Wubbo Ockels op 68-jarige leeftijd overleden aan niercelkanker. On May 18, 2014, Wubbo Ockels died of kidney cell cancer at the age of 68. Ockels was een bekendheid in Nederland, zijn overlijden heeft dus in alle kranten gestaan en is er een grote herdenkingsdienst gehouden. Ockels was a household name in the Netherlands, so his death was in all the newspapers and a big memorial service was held.

Wubbo Ockels is niet de enige Nederlander die de ruimte in is geweest. Wubbo Ockels is not the only Dutchman who has been to space. In 2004 werd André Kuipers de tweede Nederlandse astronaut, hij verbleef een week aan boord van het ruimtestation ISS. In 2011 is Kuipers nog een keer een half jaar aan boord van het ISS geweest. In 2011, Kuipers spent another six months aboard the ISS. André Kuipers was 19 toen Wubbo Ockels voor het eerst de ruimte inging, en hij heeft later in interviews ook wel gezegd dat Ockels een groot voorbeeld voor hem was. André Kuipers was 19 when Wubbo Ockels went into space for the first time, and he did later say in interviews that Ockels was a great role model for him.

Maar er is nog een derde Nederlander in de ruimte geweest… soort van. Aber es gab einen dritten Holländer im Weltraum... sozusagen. But there has been a third Dutchman in space ... sort of. Але в космосі був і третій голландець... начебто. Het gaat om Lodewijk van den Berg. It is about Louis van den Berg. In 1985 werd hij gelanceerd, een half jaar vóór Ockels. Maar op dat moment had Van den Berg de Nederlandse nationaliteit niet meer. But at that time, Van den Berg no longer had Dutch nationality. Van den Berg is geboren en opgegroeid in Nederland, maar was tot Amerikaan genaturaliseerd lang voor zijn vlucht. Van den Berg ist in den Niederlanden geboren und aufgewachsen, wurde aber lange vor seiner Flucht in die USA eingebürgert. Van den Berg was born and raised in the Netherlands, but was naturalized as an American long before his flight. Daarmee verloor hij zijn Nederlandse nationaliteit. As a result, he lost his Dutch nationality. Dus Lodewijk van den Berg was wel de eerste astronaut die in Nederland geboren was, maar Ockels de eerste astronaut met de Nederlandse nationaliteit.

En daarmee komt het levensverhaal van Wubbo Ockels tot een einde, en deze aflevering van Een Beetje Nederlands ook! And with that, the life story of Wubbo Ockels comes to an end, and so does this episode of Een Little Dutch! Ik hoop dat je genoten hebt van het verhaal. I hope you enjoyed the story.

Als je deze podcast leuk vindt, kan je mooie rating achterlaten in je podcast-app. Ook op Spotify kan je tegenwoordig sterren geven, dus luisteraars op Spotify, kijk even in de app en geef die sterren!

Vergeet ook zeker niet dat je Vriend van de Podcast kan worden, waardoor ik deze podcast ook volgend jaar kan blijven maken! Met een kleine bijdrage ben je al Vriend van de Show. Check de shownotes voor een linkje.

Ik hoop dat je een beetje Nederlands geleerd hebt en tot de volgende aflevering!