×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

CHRISTIANIA (B1), Solvognen

Solvognen

I 1970'erne har Christiania sin egen teatergruppe, Solvognen. Flere hundrede mennesker deltager i Solvognens fantasifulde aktioner og happenings, som ofte er politiske protester mod aktuelle samfundsforhold.

I 1973 klæder Solvognens folk sig ud som soldater og marcherer i Københavns gader som en „NATO-hær", mens NATO holder ministermøde. Folk på gaden ved ikke, at der er tale om en teatergruppe, og flere mennesker bliver nervøse for, om der virkelig er noget galt i landet. Solvognens idé er at vise, hvordan Danmarks deltagelse i NATO-samarbejdet kan udvikle sig til soldater i gaderne. Julemandshæren 1974, en demonstration mod kommercialiseringen af julen. Året efter er NATO-hæren blevet til en hær af julemænd. De tager varer fra butikker og stormagasiner og deler dem ud til fattige borgere. Flere julemænd bliver anholdt af politiet. I 1975 skaber Solvognen musicalen Elverhøj. Det er en ren eksplosion af musik, film og teater, som 25.000 mennesker ser i Den Grå Hal. Den store succes er med til at gøre Christiania mere populært i befolkningen. Dyreblod på dronningen DEL Solvognen slår til igen den 4. juli 1976 i Rebild Bakker. Her er 30.000 danskere samlet for at fejre USA's 200 års fødselsdag. Dronningen, statsministeren og ambassadøren er til stede, da store grupper af christianitter forklædt som indianere dukker op på heste. I alt 300 aktivister fra Solvognen deltager, og 40 bliver arresteret, da nogle blandt andet kaster dyreblod på dronning Margrethe. Man vil vise, at USA har blod på hænderne fra de mange amerikanske indianere, de har dræbt gennem tiderne. Episoden får masser af omtale i medierne. Aktionens overordnede mål er at sætte fokus på undertrykte folk, og Christianias Grå Hal bliver de næste to aftener i træk fyldt med kultur og taler fra verdens undertrykte. Ikke mindst fra grønlænderne, Danmarks svar på USA's indianere. Rebild, Jylland, 1976. Aktivister fra Solvognen klædt ud som indianere i kamp med politiet. I 1982 bliver Solvognen opløst, men da Christiania fejrer 30 års jubilæum i 2001, genopstår teatergruppen for at opføre sangene fra musicalen Elverhøj i Den Grå Hal. Tusindvis af mennesker i alle aldre og fra hele verden deltager i festen, der varer over en uge.


Solvognen The solar cart

I 1970'erne har Christiania sin egen teatergruppe, Solvognen. Flere hundrede mennesker deltager i Solvognens fantasifulde aktioner og happenings, som ofte er politiske protester mod aktuelle samfundsforhold.

I 1973 klæder Solvognens folk sig ud som soldater og marcherer i Københavns gader som en „NATO-hær", mens NATO holder ministermøde. Folk på gaden ved ikke, at der er tale om en teatergruppe, og flere mennesker bliver nervøse for, om der virkelig er noget galt i landet. Solvognens idé er at vise, hvordan Danmarks deltagelse i NATO-samarbejdet kan udvikle sig til soldater i gaderne. Julemandshæren 1974, en demonstration mod kommercialiseringen af julen. Året efter er NATO-hæren blevet til en hær af julemænd. De tager varer fra butikker og stormagasiner og deler dem ud til fattige borgere. Flere julemænd bliver anholdt af politiet. I 1975 skaber Solvognen musicalen Elverhøj. Det er en ren eksplosion af musik, film og teater, som 25.000 mennesker ser i Den Grå Hal. Den store succes er med til at gøre Christiania mere populært i befolkningen. Dyreblod på dronningen DEL Solvognen slår til igen den 4. juli 1976 i Rebild Bakker. Her er 30.000 danskere samlet for at fejre USA's 200 års fødselsdag. Dronningen, statsministeren og ambassadøren er til stede, da store grupper af christianitter forklædt som indianere dukker op på heste. I alt 300 aktivister fra Solvognen deltager, og 40 bliver arresteret, da nogle blandt andet kaster dyreblod på dronning Margrethe. Man vil vise, at USA har blod på hænderne fra de mange amerikanske indianere, de har dræbt gennem tiderne. Episoden får masser af omtale i medierne. Aktionens overordnede mål er at sætte fokus på undertrykte folk, og Christianias Grå Hal bliver de næste to aftener i træk fyldt med kultur og taler fra verdens undertrykte. Ikke mindst fra grønlænderne, Danmarks svar på USA's indianere. Rebild, Jylland, 1976. Aktivister fra Solvognen klædt ud som indianere i kamp med politiet. I 1982 bliver Solvognen opløst, men da Christiania fejrer 30 års jubilæum i 2001, genopstår teatergruppen for at opføre sangene fra musicalen Elverhøj i Den Grå Hal. Tusindvis af mennesker i alle aldre og fra hele verden deltager i festen, der varer over en uge.