×

image

8sidor lättlästa nyheter 2014, Nyheter för 2014-05-23

Nyheter för 2014-05-23

Tre Kronor vann mot Vitryssland i VM Vilken rysare det blev. Sveriges match mot Vitryssland i ishockey-VM var riktig jämn och spännande. Det var Mattias Ekholm som avgjorde matchen några minuter före slutet. Han gjorde 3-2 och blev hjälte. Bara några minuter tidigare hade Vitryssland fått en straff. Den som orsakade straffen var Mattias Ekholm. Hade Vitryssland gjort mål på straffen hade Ekholm fått skulden. Men Sveriges målvakt Anders Nilsson räddade straffen. - Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag tackar Anders för att han klarade straffen, sade Mattias Ekholm efter matchen. Nu är Sverige klart för semifinal i ishockey-VM. Laget möter Ryssland på lördag.

Dåligt val för Wilders På torsdagen började valet till Europaparlamentet. Då röstade Nederländerna och Storbritannien. På fredagen får människor i Irland och Tjeckien gå och rösta. Många tror att högerextrema partier som inte gillar EU kommer ta många platser i Europaparlamentet. De partierna växer i flera länder i Europa. Men när den första undersökningen kom om hur folk röstat i Nederländerna var det inte riktigt så. Det högerextrema partiet PVV blev bara fjärde största parti. Allra störst blev ett liberalt parti som älskar EU. Geert Wilders är ledare för det högerextrema partiet PVV. Han har sagt rasistiska saker som att han ska se till att det blir färre marockaner i Nederländerna.

Tung förlust för Tyresö i finalen Det blev ingen seger för Tyresö i Champions League i fotboll för damer. Wolfsburg från Tyskland vann finalen i Lissabon på torsdagskvällen. Wolfsburg vann med 4-3. Men Tyresö gjorde en fantastisk match. Det såg länge ut som om laget skulle vinna och bli mästare. Tyresö tog ledningen med 1-0 i första halvlek. Marta da Silva gjorde målet. Bara ett par minuter senare gjorde Tyresö 2-0. Verónica Boquete gjorde det målet. I den andra halvleken spelade Wolfsburg bättre. Laget kom i kapp till 2-2 ganska snabbt. Då slog superstjärnan Marta till igen. Hon lurade bort två motståndare och sköt bollen i mål. Då trodde nog många att Tyresö hade avgjort matchen. Men Wolfsburg kom tillbaka. Laget gjorde två mål till och vann matchen. Martina Müller gjorde segermålet. Det blev mycket gråt bland Tyresös spelare efter matchen. Det här var en tung förlust. För många av spelarna var det också sista matchen med laget. Tyresö har slut på pengar och måste sälja sina största stjärnor. Det är också osäkert om Tyresö kan fortsätta att spela i allsvenskan. Problemen med pengar kan göra att laget måste spela i en lägre serie.

Grekiska ledare fick pengar från Ericsson Det svenska företaget Ericsson betalade olagliga pengar till grekiska militärer och politiker. Det sade Liss-Olof Nenzell tidigare i år. Han arbetade på Ericsson när det hände. Det är mer än tio år sedan. Pengarna betalades för att de grekiska militärerna skulle köpa ett radarsystem av Ericsson. Pengarna togs emot av en man i Grekland. Han betalade sedan militärer och politiker. Den mannen har nu sagt till poliserna att det var så det gick till. Han har sagt namnet på den chef på Ericsson som skickade pengarna till honom. Ericssons chefer säger i dag att de inte vet något om det som den grekiske mannen säger.

Fler handlar mat på internet Allt fler människor handlar mat på internet. Mer än 20 procent av svenskarna gör det. Men de flesta köper inte de färdiga kassarna med middagsmat. De gör i stället en egen lista och beställer den mat de vill ha. Det visar en undersökning som organisationen Svensk Digital Handel har gjort. De flesta av dem som handlar mat på nätet gör det för att spara tid.

Charlotte Rohlin är skadad igen Fotbollsspelaren Charlotte Rohlin är en av Sveriges bästa försvarare. Hon har varit skadad länge. Det var en muskel i låret som hade gått sönder. I förra veckan var hon tillbaka på planen med sitt klubblag Linköping. Men det gick inte alls bra. Charlotte Rohlin skadade sig igen. Det var muskeln i låret som krånglade. - Jag blev så arg och besviken, sade hon efter matchen. Skadan gör att Charlotte Rohlin inte kan vara med i Sveriges match mot Skottland den 14 juni. Läkarna säger att hon måste vila ända till augusti. Sverige får klara sig utan Charlotte Rohlin i den viktiga matchen i VM-kvalet.

Fler handlar mat på internet Allt fler människor handlar mat på internet. Mer än 20 procent av svenskarna gör det. Men de flesta köper inte de färdiga kassarna med middagsmat. De gör i stället en egen lista och beställer den mat de vill ha. Det visar en undersökning som  organisationen Svensk Digital Handel har gjort. De flesta av dem som handlar mat på nätet gör det för att spara tid.