×

Nós usamos os cookies para ajudar a melhorar o LingQ. Ao visitar o site, você concorda com a nossa política de cookies.


image

Yle Uutiset selkosuomeksi - Joulukuu 2022, Yle Uutiset selkosuomeksi. Tiistai 13.12.2022 (radio)

Yle Uutiset selkosuomeksi. Tiistai 13.12.2022 (radio)

EU-parlamentin lahjustutkinta

EU-parlamentti on erottanut varapuhemies Eva Kailin. 625 EU-parlamentin jäsentä kannatti, että Kaili erotetaan varapuhemiehen tehtävästä. Vain 1 henkilö vastusti Kailin erottamista.

Belgian poliisi on pidättänyt 6 ihmistä. Poliisi epäilee, että joku maa on yrittänyt vaikuttaa EU-parlamentin päätöksiin rahalla eli antanut lahjuksia.

Pidätetyistä 1 henkilö on Eva Kaili, jonka EU-parlamentti erotti nyt varapuhemiehen tehtävästä.

Talvimyrsky

Talvimyrsky on jatkunut tiistaina. Talvimyrsky on haitannut autoliikennettä, junaliikennettä ja lentoliikennettä.

Ajokeli on ollut huono, koska lunta on satanut paljon ja tuuli on kinostanut lunta. Autoteillä on tapahtunyt kolareita, koska näkyvyys on ollut huono ja tiet liukkaita. Rekkoja on jäänyt jumiin. Junaliikenne ja lentoliikenne ovat myöhästelleet.

Maanantaina talvimyrsky oli Etelä-Suomessa. Tiistaina myrsky levisi myös maan keskiosiin.

Ruuhka HUSin päivystyksissä

Sairaaloiden päivystykset ovat ruuhkautuneet pahasti Helsingin ja Uudenmaan eli HUSin sairaaloissa.

Pahin ruuhka on Jorvin sairaalassa. Ruuhkan takia potilaita ei voida ottaa nopeasti hoitoon.

Ruuhkan takia joidenkin potilaiden on pitänyt odottaa ambulanssissa jopa puolitoista (1,5) tuntia, eli tunti ja puoli tuntia, että heidät on otettu sisään päivystykseen Jorvissa.

Äitiyspakkaus

Äitiyspakkaus uudistuu. Ensi vuoden äitiyspakkauksessa on aiempaa vähemmän tuotteita. Uudessa äitiyspakkauksessa on 38 tuotetta, eli 12 tuotetta aiempaa vähemmän. Syy on tilanne maailmalla ja hintojen kallistuminen. Pois ovat jääneet esimerkiksi pehmolelu, kuolalappu ja kondomit.

Äitiyspakkauksen antaa Kela. Kela sanoo, että äitiystapakkaukseen on valittu tuotteita, jotka kestävät pitkään.

Suomessa äidit ovat saaneet äitiyspakkauksen jo 85 vuotta.

Lucian päivä

Tiistaina on vietetty Lucian päivää. Suomen Lucia kruunattiin Helsingin tuomiokirkossa. Lucian päähän pantiin kynttiläkruunu.

Tämän vuoden Suomen Lucia on raaseporilainen Wilma Grönqvist. Lucia on tärkeä ruotsinkielisille suomalaisille eli suomenruotsalaisille. Esimerkiksi monissa ruotsinkielisissä kouluissa vietetään Lucia-juhlaa.

Sanotaan, että Lucia tuo valoa pimeään talveen.

Sää

Keskiviikkona tulee vielä heikkoja lumisateita. Enimmäkseen on poutaista ja pilvistä. Lämpötila on -15 ja -5 asteen välillä. Pohjois-Lapissa on kylmempää.


Yle Uutiset selkosuomeksi. Tiistai 13.12.2022 (radio) Yle Uutiset in plain Finnish. Tuesday 13 December 2022 (radio) Yle Uutiset selkosuomeksi. Tiistai 13.12.2022 (radio)

**EU-parlamentin lahjustutkinta** EU Parliament corruption investigation

EU-parlamentti on erottanut varapuhemies Eva Kailin. Eva Kail, Vice-President of the European Parliament, has been sacked by the European Parliament. 625 EU-parlamentin jäsentä kannatti, että Kaili erotetaan varapuhemiehen tehtävästä. 625 MEPs voted in favour of Kaili's dismissal as vice-president. Vain 1 henkilö vastusti Kailin erottamista. Only 1 person opposed her dismissal.

Belgian poliisi on pidättänyt 6 ihmistä. Belgian police have arrested 6 people. Poliisi epäilee, että joku maa on yrittänyt vaikuttaa EU-parlamentin päätöksiin rahalla eli antanut lahjuksia. The police suspect that a country has tried to influence the decisions of the EU Parliament with money, i.e. bribes.

Pidätetyistä 1 henkilö on Eva Kaili, jonka EU-parlamentti erotti nyt varapuhemiehen tehtävästä. Of those arrested, 1 is Eva Kaili, who has now been dismissed by the EU Parliament as Vice-President.

**Talvimyrsky** Winter storm

Talvimyrsky on jatkunut tiistaina. The winter storm has continued on Tuesday. Talvimyrsky on haitannut autoliikennettä, junaliikennettä ja lentoliikennettä. The winter storm has affected road, rail and air traffic.

Ajokeli on ollut huono, koska lunta on satanut paljon ja tuuli on kinostanut lunta. Driving conditions have been poor due to heavy snowfall and wind-driven snow. Autoteillä on tapahtunyt kolareita, koska näkyvyys on ollut huono ja tiet liukkaita. There have been collisions on the roads due to poor visibility and slippery roads. Rekkoja on jäänyt jumiin. Trucks have become stuck. Junaliikenne ja lentoliikenne ovat myöhästelleet. Train and air traffic have been delayed.

Maanantaina talvimyrsky oli Etelä-Suomessa. On Monday, a winter storm hit southern Finland. Tiistaina myrsky levisi myös maan keskiosiin. On Tuesday, the storm spread to the central parts of the country.

**Ruuhka HUSin päivystyksissä** Congestion in HUS emergency rooms

Sairaaloiden päivystykset ovat ruuhkautuneet pahasti Helsingin ja Uudenmaan eli HUSin sairaaloissa. Hospital emergency services are severely congested in the hospitals of Helsinki and Uusimaa, or HUS.

Pahin ruuhka on Jorvin sairaalassa. The worst congestion is at Jorvi Hospital. Ruuhkan takia potilaita ei voida ottaa nopeasti hoitoon. Due to the congestion, patients cannot be admitted quickly.

Ruuhkan takia joidenkin potilaiden on pitänyt odottaa ambulanssissa jopa puolitoista (1,5) tuntia, eli tunti ja puoli tuntia, että heidät on otettu sisään päivystykseen Jorvissa. Because of the congestion, some patients have had to wait up to one and a half (1.5) hours in an ambulance, i.e. an hour and a half, to be admitted to the emergency department in Jorvi.

**Äitiyspakkaus** Maternity kit

Äitiyspakkaus uudistuu. Äitiyspakkaus uudistuu. Ensi vuoden äitiyspakkauksessa on aiempaa vähemmän tuotteita. Next year's maternity pack will have fewer products than before. Uudessa äitiyspakkauksessa on 38 tuotetta, eli 12 tuotetta aiempaa vähemmän. The new maternity kit will contain 38 products, 12 fewer than before. Syy on tilanne maailmalla ja hintojen kallistuminen. This is due to the global situation and rising prices. Pois ovat jääneet esimerkiksi pehmolelu, kuolalappu ja kondomit. Some of the products that have been dropped include a soft toy, a bib and condoms.

Äitiyspakkauksen antaa Kela. The maternity kit is provided by Kela. Kela sanoo, että äitiystapakkaukseen on valittu tuotteita, jotka kestävät pitkään. Kela says that the maternity kit is made up of products that will last for a long time.

Suomessa äidit ovat saaneet äitiyspakkauksen jo 85 vuotta. In Finland, mothers have been receiving a maternity kit for 85 years.

**Lucian päivä** Lucia's Day

Tiistaina on vietetty Lucian päivää. Tuesday is Lucia Day. Suomen Lucia kruunattiin Helsingin tuomiokirkossa. Lucia of Finland was crowned in Helsinki Cathedral. Lucian päähän pantiin kynttiläkruunu. A candle crown was placed on Lucia's head.

Tämän vuoden Suomen Lucia on raaseporilainen Wilma Grönqvist. This year's Lucia of Finland is Wilma Grönqvist from Raasepor. Lucia on tärkeä ruotsinkielisille suomalaisille eli suomenruotsalaisille. Lucia is important for Swedish-speaking Finns, or Finno-Swedes. Esimerkiksi monissa ruotsinkielisissä kouluissa vietetään Lucia-juhlaa. For example, many Swedish-language schools celebrate Lucia in their schools.

Sanotaan, että Lucia tuo valoa pimeään talveen. It is said that Lucia brings light into the dark winter.

**Sää** Weather

Keskiviikkona tulee vielä heikkoja lumisateita. There will still be light snowfall on Wednesday. Enimmäkseen on poutaista ja pilvistä. It is mostly cloudy. Lämpötila on -15 ja -5 asteen välillä. Temperatures will be between -15 and -5 degrees Celsius. Pohjois-Lapissa on kylmempää. It will be colder in northern Lapland.