A se crede/socoti buricul pământului
Bună, dragii mei!
Astăzi este miercuri și - cum am specificat deja în episodul de duminică - vor apărea mini-episoade cu Cuvinte și Expresii (C&E) miercuri și duminică, atât în octombrie, cât și în noiembrie și la începutul lui decembrie.
Astăzi o să vorbesc despre expresia a se crede buricul pământului sau a se socoti buricul pământului.
Să le luăm pe rând: pământ știm ce înseamnă.
Buric. Ce este buricul? Cum să vă explic eu? Este ca o gaură sau orificiu pe abdomen, pe zona abdominală, de unde vine cordonul ombilical. Atunci când copiii se nasc, există un cordon ombilical la bebeluș sau la fetus, și se taie acel cordon și rămâne - pe corpul copilului - rămâne un buric. Nu știu cum să vă explic. Se numește un buric.
Și cei mai mulți oameni au buric, dar buricul pământului înseamnă centrul Pământului. Pentru că acest buric, pe care îl avem, este plasat în zona centrală, zona … da … zona centrală sau în centrul corpului nostru, cum ar veni. De aceea, se spune că atunci când folosești cuvântul buric, faci referire la ceva care este plasat/situat în centru. De aceea, buricul pământului este centrul Pământului.
Și când om se consideră/se crede/se socotește că este el singur buricul pământului, înseamnă că acel om crede că este el cel mai important dintre toți. Deci, această expresie se folosește când vorbim de oameni, când vorbim despre oameni, nu animale.
a. Se folosește când vorbim despre oameni - a fost prima observație.
b. A doua observație: poate că alți oameni îl văd pe acest om - pe un om oarecare - că el se crede buricul pământului.
Deci, această expresie o folosesc oamenii, care fac referire la o altă persoană, care se crede buricul pământului.
Primul exemplu.
1. Cine se crede el, buricul pământului, să ne spună nouă ce să facem?
Aici niște oameni spun despre o altă persoană: Cine crede el că este de fapt, ca el să ne spună nouă ce să facem? Se crede el în centrul universului, în centrul pământului?
Exemplul al doilea.
2. Nu îmi place să merg la spectacolele lui, pentru că mi se pare (mie) că se crede buricul pământului. Este prea infatuat.
În acest exemplu, cineva spune că nu vrea să participe la niște spectacole - nu știm exact dacă e vorba de teatru, de exemplu, sau comedie - pentru că respectivul comedian sau actor de teatru este prea îngâmfat, prea infatuat și dă senzația/dă impresia că el, acest actor, se crede buricul pământului. Ca și cum el ar fi cel mai important de pe pământ.
Este o expresie care este negativă, dacă vrem să folosim cuvinte precum pozitiv și negativ. Are o conotație negativă. Și cine se crede buricul pământului este un om care se crede foarte mare și foarte important printre ceilalți. Tu nu poți să ajungi la nivelul lui. Poate că acel om, care se crede buricul pământului, este o … face parte din elită, este un mare politician, este un mare actor etc.
Se poate folosi în foarte multe contexte, dar nu are o conotație frumoasă, plăcută, această expresie.
Și se folosește, cum am spus, de alți oameni care ștampilează, care poate judecă, poate că vin cu niște impresii personale legate de un om, care se crede buricul pământului.
Am ales această expresie pentru că am vrut să vorbesc puțin și despre acest cuvânt: un buric. Vreau să învățați și acest cuvânt pe podcast-urile mele.
Acum, avem forma de genitiv: buricul cui? al Pământului. De aceea, se spune pământului și nu pământ. Buricul – deci, este un substantiv care e la forma buricul – formă hotărâtă – și pământului, forma de genitiv. Nu vorbesc mult despre gramatică de obicei, dar am vrut astăzi să specific lucrul ăsta. Am simțit nevoia să fac lucrul ăsta.
Da. Se folosește această expresie. Eu nu folosesc, sau mai rar, foarte rar, dar există această expresie și m-am gândit să vă ajut să înțelegeți ce înseamnă când un om se crede buricul pământului.
O zi excelentă de miercuri!
Ne auzim duminică!
Numai bine!