×

We gebruiken cookies om LingQ beter te maken. Als u de website bezoekt, gaat u akkoord met onze cookiebeleid.


image

Româna cu Camelia, 103 - Viața la țară (1)

103 - Viața la țară (1)

Salut, dragii mei!

Astăzi va apărea antepenultimul episod din podcastul Learn Romanian Podcast. Da. Timpul zboară.

Antepenultim înseamnă care este de dinainte de penultimul.

Hai să le luăm pe rând. Probabil că știți ce înseamnă ultimul. Cel de dinainte, se spune în limba română, penultimul și cel de dinaintea penultimului, i se spune antepenultim. Prin urmare, avem: antepenultim, penultim și ultim. Bineînțeles, o să jonglați cu acest cuvânt în funcție de persoană, dacă-i singular, dacă-i plural, dacă-i feminin sau dacă este masculin. În limba română sunt foarte multe forme.

În antepenultimul episod m-am gândit să vorbesc despre viața la țară. Va fi clar (=desigur) un episod, în care mă voi inspira din propria experiență. Dar va fi un episod util pentru voi, pentru că veți învăța multe cuvinte noi. Da. Nu vă impacientați, dacă nu înțelegeți niște cuvinte.

O să vă atașez un site, cu care eu am lucrat la norvegiană cu elevii mei. Este un site norvegian, care are și informații în limba română. Este oficial. Este deschis tuturor. Este creat de Universitatea din Oslo – Oslo Metropolitan sau OsloMet, cum îi spunem în norvegină - și pe acest site bildetema.oslomet.no, o să găsiți imagini și cuvinte, care sunt scrise în limba română. Și vă explică ce înseamnă, de exemplu, diferite unelte în limba română. Tot acest site vine și cu audio, ceea ce înseamnă că apăsați pe imagine și veți auzi în limba română un robot, care vă spune cum se pronunță un anumit cuvânt. Dați click în descriere și puteți să mă urmăriți mai ușor, ca să înțelegeți cuvintele greu de înțeles din episodul de astăzi.

Despre ce o să vorbesc astăzi? O să vorbesc despre activități specifice, atunci când locuiești la țară, în funcție de sezon. Dar mă voi focaliza pe anotimpul toamna, pentru că acest episod apare în ultima duminică din octombrie 2022, când este încă toamnă. Deci, în mijlocul sezonului, o să învățăm lucruri în limba română, care sunt tipice acestui anotimp, respectiv toamna.

Toamna este un sezon cu multe lucruri de făcut afară în grădină, în curte, atunci când locuiești la țară. Activitățile sunt multiple: de la pregătiri pentru iarnă, la culesul fructelor, de exemplu și curățarea grădinii.

Hai să le luăm pe rând.

Culesul fructelor. Da. Toamna se culeg roadele.

Un rod - mai multe roade înseamnă fructe, rezultate. Cuvântul rod, substantivul rod: un rod-două roade se poate folosi atât concret și fizic, cât și abstract. Concret: atunci când vorbim de fructe. De exemplu: mere, pere etc., sunt niște roade. Dar și abstract, de exemplu: dacă un student muncește foarte mult pentru examenul de fizică, el va culege roadele la examen. Adică: rezultatele vor fi foarte bune. De ce? Pentru că el a investit mult, a muncit mult și atunci se vor vedea rezultatele.

Deci, putem să spunem că acest substantiv un rod - mai multe roade reprezintă o consecință, un produs sau un rezultat al unei acțiuni întreprinse de-a lungul unui timp. Și atunci când culegem roadele, culegem rezultatul a ceea ce noi am plantat, a ceea ce noi am făcut.

A întreprinde înseamnă a face.

Cred că înțelegeți ce înseamnă a culege roadele.

Și toamna se culeg roadele.

Dacă în grădina ai mere, de exemplu, sau pere, sau gutui, acum este momentul să le culegi, pentru că toamna se culeg fructele din livadă.

Ce este o livadă? O livadă este o grădină cu pomi fructiferi. Pomi fructiferi- adică sunt niște copaci care dau fructe. De exemplu: un măr este un pom fructifer, adică un copac care dă mere, de la care tu culegi mere.

Gutui. Am spus cuvântul gutui. Ce sunt gutuile? Gutuile sunt niște fructe, care vin de la copacul sau de la pomul fructifer, care se numește gutui. Nu sunt mere. Este galben. Se poate face, de exemplu gem sau dulceață de gutui. Este foarte bun. O să vă pun și o explicație și o imagine cu acest cuvânt gutui.

Și ce-am făcut eu anul acesta? Pentru prima dată în viața mea am cules ... nu, de fapt nu am cules mere, ci am așezat lădițele cu mere în beci.

O lădiță este o ladă mai mică, de obicei din plastic, poate să fie și din lemn, și în ea, în această ladă, se depozitează, de exemplu, fructe, sau ceapă, sau cartofi. Și se așează aceste lădițe una peste cealaltă, sunt mai multe lădițe și ele se depozitează, se așează în beci.

Ce este beciul? Beciul este camera dedesubtul casei, care este sub casă, unde este mai întuneric, mai rece. Și acolo se depozitează de obicei mâncarea pentru iarnă, pentru sezonul rece.

Un alt lucru important, cel puțin în cultura românească, este pregătirea pentru iarnă.

În România se practică pusul murăturilor.

A pune murături înseamnă a pregăti niște borcane cu mâncare pentru iarnă, care se depozitează, bineînțeles, la beci. Nu în bucătărie, nu în sufragerie, nu pe hol, ci în beci. Toate se pun în beci.

Exemplu de murături ar fi: castraveți murați, varză murată, roșii murate, pepene murat, care mie-mi place foarte mult. Și murăturile sunt foarte sănătoase pentru organismul omului. Tradițional, în România, de exemplu o varză murată sau castraveți murați, se fac simplu cu apă și sare, eventual slatină. Mai țineți minte că am vorbit despre slatină? Slatina este apă sărată, deci un lichid care arată exact ca apa, dar este foarte sărat.

Și murătura aceasta este foarte sănătoasă. Bineînțeles, mai există și varianta de murături în oțet. Deci, se folosește oțet: oțet de mere, oțet de vin, oțet foarte concentrat, sunt mai multe feluri de oțet, dacă se alege această variantă.

Și anul acesta, ca niciodată, am ajutat-o pe mama la pregătirea pentru iarnă și pusul murăturilor. Am ajutat-o să pregătească, de exemplu zacusca clasică românească și anul acesta avem zacuscă de vinete, de hribi și de ghebe. Țineți minte că hribi și ghebe sunt niște feluri de ciuperci. Am vorbit despre asta în episodul în 102, cred.

Și principala mea responsabilitate cu pregătirea acestor murături, a fost să le etichetez.

A eticheta înseamnă că pui/lipești o etichetă pe aceste borcane, ca să știi ce conținut este și din ce an. De exemplu, dacă ai o zacuscă de vinete, o să scrii: zacuscă de vinete 2022. OK.

Un alt lucru, care se mai face toamna, se curăță grădina. În grădină, dacă mai este de exemplu ceapă, ceapa se culege, fasolea se culege, usturoiul, cartofii, eventual. Cartofii de obicei în România se culeg undeva în luna septembrie. Deja suntem la sfârșitul lui octombrie și cartofii au fost deja culeși, depozitați în niște lădițe și la beci cu ei (adică: cartofii) sau lădițele se duc la beci, se transportă în beci.

Sunt diferite grădini și unele grădini pot fi mai mici, altele mai mari. Procesul de a curăța grădina și de a culege ce mai este de cules din grădină, diferă de la om la om. Acest proces poate lua o zi, o săptămână sau chiar mai mult timp. E în funcție de cât de mare e grădina, câte legume și volumul producției. Dar și numărul de mâini care contribuie la acest proces. Adică câți oameni ajută la culesul legumelor, de exemplu. Grădina părinților mei nu este foarte mare și curățarea grădinii durează doar câteva zile. Perioadă în care se scot din pământ legumele: ceapa de exemplu, cartofii, usturoiul și se ară pământul.

A ara este un proces prin care pământul ... se sapă în pământ. Adică e ca un fel de groapă, dacă vreți. Și se poate ara cu un plug sau cu un tractor și o mașină mai specială. Părinții mei au o mașină, dar există o mașină ... adică un tractor sau o mașină specială: un tractor cu care ei ară. Dar se practică și aratul cu plugul.

Un plug este o chestie specială, care se folosește în arat. O sa găsiți acest cuvânt pe linkul, pe care vi-l atașez în acest episod, în descrierea episodului, bineînțeles.

Iarba. De exemplu, iarba care se coase, se pregătește de mâncare pentru animale. Iarna, animale precum vaca, trebuie să mănânce ceva pe timp de iarnă. Și atunci iarba se coase cu o coasă.

Ce este o coasă? O coasă este un obiect, o unealtă pe care o ții mâna și se taie iarba. Iarba se poate, bineînțeles, tăia și cu o mașină de tuns iarba. Asta este o variantă, să zic, mai nouă, mai modernă. Dar, dacă iarba este foarte lungă, foarte înaltă e mai greu să folosești o mașină de tuns iarba. Atunci vei avea nevoie de o coasă. Nu știu să vă spun lucrurile astea foarte foarte exact și corect, pentru că e ceva nou pentru mine. Și această iarbă care se coase, devine fân.

Un fân. Fânul este iarba uscată. Asta este mâncarea, pe care animalele o mănâncă când este frig afară, când este rece, când e iarnă. Și această iarbă uscată, care se numește fân, este nu numai o sursă de hrană pentru animale, dar se folosește și în cuibare, de exemplu.

Ce este un cuibar? Un cuibar este ca o cutie de lemn mai mică, în care găinile se ouă.

A se oua. Trei vocale. Hai să încercăm împreună: a se oua. Repetați după mine: găinile se ouă. Adică, găinile fac ouă. Unde? În cuibar. Așa se numește în limba română: un cuibar.

Am vorbit despre cositul și strânsul fânului. Da. V-am spus că iarba se coase și apoi se strânge. În România am observat că încă mai există multe căpițe.

O căpiță practic este ca un fel de ... cum să-i spun eu? ca un fel de cort înalt, care-i construit doar din fân. Știți, iarba când se coase, trebuie adunată și lăsată să se usuce. Și unde se lasă să se usuce? Se ridică această iarbă sus pe niște căpițe și acolo se usucă foarte bine iarba. După ce s-a uscat această iarbă pe căpițe, se dă jos și se transportă în locul unde stau animalele. Părinții mei nu fac lucrul ăsta, dar mulți de la țară din România, au o astfel de activitate toamna, în fiecare toamnă.

În plus, cel puțin aici unde stau eu, anul acesta am contribuit la strânsul strugurilor. Se strâng și strugurii pentru a face de exemplu vin, în special vin roșu. Și am ajutat și eu la strânsul strugurilor. Am și mâncat și m-am și delectat în același timp. Am prins niște zile extraordinare, frumoase, călduroase, cu soare, în luna octombrie 2022, când am strâns strugurii. Cum spuneam, de struguri se face, în primul și-n primul rând, un vin, poți face vin roșu, vin alb, dar în cazul nostru, facem vin roșu. Tot de struguri, se poate face o strugurată.

O strugurată este o băutură alcoolică cu struguri, zahăr și țuică, cred că. Sper să nu spun greșit. Este foarte gustoasă. Există mai multe feluri de băuturi de genul ăsta: strugurată, gutuiată, vișinată etc. Sunt mai multe.

Dar, pe lângă aceste activități de toamnă la care și eu am contribuit, personal mai am alte lucruri pe care le fac la țară, și nu le făceam înainte. De exemplu, am cules și nuci, am spart nuci, am dat coaja la o parte și am mâncat nuci. Nucile sunt foarte sănătoase. Nucile sunt bune pentru creier, nu? Pentru că nucile au o astfel de formă, care spune foarte clar că astea sunt bune pentru sistemul nervos, de exemplu.

Am strâns și frunzele uscate de pe jos, pentru că este toamnă și cad multe frunze. A durat vreo două zile până am reușit singură să strâng și frunzele de pe jos. Este o activitate foarte sănătoasă și am fost mulțumită la sfârșitul muncii, în sensul că mi-a plăcut cum arăta pe jos după ce am strâns frunzele uscate, care erau peste tot. Știți cum e toamna: bate vântul, copacii se scutură și sunt covoare de frunze uscate peste tot. Este foarte frumos.

Cum, la țară aici există și un câine, respectiv Oscar, o altă activitate pe care eu personal o fac zilnic este: strânsul căcaților lui Oscar. Căcați înseamnă fecale, în sensul că trebuie să mă duc să strâng după Oscar, să am grijă de el și așa mai departe. Dar asta este o activitate care nu neapărat se face doar la țară, se practică atunci când ai un câine și o curte, de exemplu și trebuie să strângi după câine.


103 - Viața la țară (1) 103 - Country life (1) 103 - Vida en el campo (1) 103 - Vita di campagna (1) 103 - Vida no campo (1)

Salut, dragii mei! Hello, my dears!

Astăzi va apărea antepenultimul episod din podcastul Learn Romanian Podcast. Today will be the penultimate episode of the Learn Romanian Podcast. Da. Timpul zboară. Time flies.

Antepenultim înseamnă care este de dinainte de penultimul. Antepenultim means that which is before the penultimate. Antépénultième : ce qui précède l'antépénultième.

Hai să le luăm pe rând. Let's take them one at a time. Prenons-les un par un. Probabil că știți ce înseamnă ultimul. You probably know what the latter means. Vous savez probablement ce que cela signifie. Cel de dinainte, se spune în limba română, penultimul și cel de dinaintea penultimului, i se spune antepenultim. The one before is called the penultimate in Romanian and the one before the penultimate is called antepenultimate. Celle qui précède est appelée pénultième en roumain et celle qui précède la pénultième est appelée antépénultième. Prin urmare, avem: antepenultim, penultim și ultim. Nous avons donc : antépénultième, avant-dernière et dernière. Pertanto, abbiamo: antepenultima, penultima e ultima. Bineînțeles, o să jonglați cu acest cuvânt în funcție de persoană, dacă-i singular, dacă-i plural, dacă-i feminin sau dacă este masculin. Bien sûr, on jonglera avec ce mot en fonction de la personne, du singulier, du pluriel, du féminin ou du masculin. Naturalmente, questa parola viene usata a seconda della persona, se è singolare, se è plurale, se è femminile o maschile. În limba română sunt foarte multe forme. En roumain, il existe de nombreuses formes.

În antepenultimul episod m-am gândit să vorbesc despre viața la țară. Dans l'avant-dernier épisode, j'ai pensé parler de la vie à la campagne. Va fi clar (=desigur) un episod, în care mă voi inspira din propria experiență. Il y aura évidemment (=bien sûr) un épisode, dans lequel je m'appuierai sur ma propre expérience. Dar va fi un episod util pentru voi, pentru că veți învăța multe cuvinte noi. Da. Nu vă impacientați, dacă nu înțelegeți niște cuvinte. Ne vous impatientez pas si vous ne comprenez pas certains mots.

O să vă atașez un site, cu care eu am lucrat la norvegiană cu elevii mei. Je joins un site web avec lequel j'ai travaillé en norvégien avec mes élèves. Este un site norvegian, care are și informații în limba română. Il s'agit d'un site norvégien, qui contient également des informations en roumain. Este oficial. C'est officiel. Este deschis tuturor. Il est ouvert à tous. Este creat de Universitatea din Oslo – Oslo Metropolitan sau OsloMet, cum îi spunem în norvegină - și pe acest site bildetema.oslomet.no, o să găsiți imagini și cuvinte, care sunt scrise în limba română. Și vă explică ce înseamnă, de exemplu, diferite unelte în limba română. And it explains what, for example, different tools mean in Romanian. Il explique également la signification des différents outils en roumain, par exemple. E spiega il significato dei diversi strumenti in rumeno, ad esempio. Tot acest site vine și cu audio, ceea ce înseamnă că apăsați pe imagine și veți auzi în limba română un robot, care vă spune cum se pronunță un anumit cuvânt. This whole site also comes with audio, which means that you click on the image and you will hear a robot in Romanian, which tells you how to pronounce a certain word. Ce site est également audio, ce qui signifie que vous cliquez sur l'image et vous entendrez un robot vous expliquer comment prononcer un certain mot en roumain. Dați click în descriere și puteți să mă urmăriți mai ușor, ca să înțelegeți cuvintele greu de înțeles din episodul de astăzi. Click on the description and you can follow me more easily to understand the hard to understand words in today's episode. Cliquez sur la description et vous pourrez me suivre plus facilement pour comprendre les mots difficiles de l'épisode d'aujourd'hui.

Despre ce o să vorbesc astăzi? O să vorbesc despre activități specifice, atunci când locuiești la țară, în funcție de sezon. Parlerò di attività specifiche quando si vive in campagna, a seconda della stagione. Dar mă voi focaliza pe anotimpul toamna, pentru că acest episod apare în ultima duminică din octombrie 2022, când este încă toamnă. Ma mi concentrerò sulla stagione autunnale, perché questo episodio appare l'ultima domenica di ottobre del 2022, quando è ancora autunno. Deci, în mijlocul sezonului, o să învățăm lucruri în limba română, care sunt tipice acestui anotimp, respectiv toamna. Ainsi, au milieu de la saison, nous apprendrons des choses en roumain, qui sont typiques de cette saison, à savoir l'automne. Quindi, nel bel mezzo della stagione, impareremo cose in rumeno che sono tipiche di questa stagione, cioè l'autunno.

Toamna este un sezon cu multe lucruri de făcut afară în grădină, în curte, atunci când locuiești la țară. L'autunno è una stagione con molte cose da fare all'aperto, in giardino, in cortile, quando si vive in campagna. Activitățile sunt multiple: de la pregătiri pentru iarnă, la culesul fructelor, de exemplu și curățarea grădinii. Le attività sono molteplici: dalla preparazione per l'inverno alla raccolta della frutta, per esempio, e alla pulizia del giardino.

Hai să le luăm pe rând. Prenons-les un par un.

Culesul fructelor. Cueillette de fruits. Da. Toamna se culeg roadele. L'automne, c'est la récolte des fruits. L'autunno è la raccolta dei frutti.

Un rod - mai multe roade înseamnă fructe, rezultate. Un fruit - plus de fruits signifie des fruits, des résultats. Un frutto - più frutto significa frutto, risultati. Cuvântul rod, substantivul rod: un rod-două roade se poate folosi atât concret și fizic, cât și abstract. Le mot fruit, le substantif fruit : un fruit-deux fruits peuvent être utilisés aussi bien concrètement et physiquement qu'abstraitement. Concret: atunci când vorbim de fructe. In particolare: quando si tratta di frutta. De exemplu: mere, pere etc., sunt niște roade. Par exemple : les pommes, les poires, etc. sont des fruits. Dar și abstract, de exemplu: dacă un student muncește foarte mult pentru examenul de fizică, el va culege roadele la examen. Ma anche astratta, ad esempio: se uno studente si impegna molto per l'esame di fisica, ne raccoglierà i frutti all'esame. Adică: rezultatele vor fi foarte bune. De ce? Pourquoi ? Pentru că el a investit mult, a muncit mult și atunci se vor vedea rezultatele.

Deci, putem să spunem că acest substantiv un rod - mai multe roade reprezintă o consecință, un produs sau un rezultat al unei acțiuni întreprinse de-a lungul unui timp. Și atunci când culegem roadele, culegem rezultatul a ceea ce noi am plantat, a ceea ce noi am făcut. Et lorsque nous récoltons les fruits, nous récoltons le résultat de ce que nous avons planté, de ce que nous avons fait. E quando raccogliamo i frutti, raccogliamo il risultato di ciò che abbiamo piantato, di ciò che abbiamo fatto.

A întreprinde înseamnă a face. To undertake means to do.

Cred că înțelegeți ce înseamnă a culege roadele. Je pense que vous comprenez ce que signifie récolter les fruits. Credo che lei capisca cosa significa raccogliere i frutti.

Și toamna se culeg roadele. E l'autunno sta raccogliendo i frutti.

Dacă în grădina ai mere, de exemplu, sau pere, sau gutui, acum este momentul să le culegi, pentru că toamna se culeg fructele din livadă. Si vous avez des pommes dans votre jardin, par exemple, ou des poires, ou des coings, c'est le moment de les cueillir, car à l'automne, les fruits sont cueillis dans le verger. Se nel vostro giardino ci sono mele, per esempio, o pere, o mele cotogne, questo è il momento di raccoglierle, perché in autunno la frutta viene raccolta dal frutteto.

Ce este o livadă? Qu'est-ce qu'un verger ? Che cos'è un frutteto? O livadă este o grădină cu pomi fructiferi. Un verger est un jardin avec des arbres fruitiers. Pomi fructiferi- adică sunt niște copaci care dau fructe. Arbres fruitiers - arbres qui portent des fruits. De exemplu: un măr este un pom fructifer, adică un copac care dă mere, de la care tu culegi mere. Ad esempio, un melo è un albero da frutto, cioè un albero che produce mele e dal quale si raccolgono le mele.

Gutui. Gutui. Am spus cuvântul gutui. J'ai dit le mot coing. Ce sunt gutuile? Gutuile sunt niște fructe, care vin de la copacul sau de la pomul fructifer, care se numește gutui. Nu sunt mere. Este galben. Se poate face, de exemplu gem sau dulceață de gutui. It can be made, for example, jam or quince jam. On peut en faire, par exemple, de la confiture ou de la confiture de coings. Si può fare, ad esempio, la marmellata o la confettura di mele cotogne. Este foarte bun. O să vă pun și o explicație și o imagine cu acest cuvânt gutui. Je mettrai également une explication et une image de ce mot coing.

Și ce-am făcut eu anul acesta? Et qu'ai-je fait cette année ? Pentru prima dată în viața mea am cules ... nu, de fapt nu am cules mere, ci am așezat lădițele cu mere în beci. Pour la première fois de ma vie, j'ai cueilli... non, en fait je n'ai pas cueilli de pommes, j'ai mis les caisses de pommes à la cave. Per la prima volta in vita mia ho raccolto... no, in realtà non ho raccolto mele, ho messo le casse di mele in cantina.

O lădiță este o ladă mai mică, de obicei din plastic, poate să fie și din lemn, și în ea, în această ladă, se depozitează, de exemplu, fructe, sau ceapă, sau cartofi. A box is a smaller box, usually made of plastic, it can also be made of wood, and in it, in this box, for example, fruits, or onions, or potatoes are stored. Une caisse est une caisse plus petite, généralement en plastique, mais aussi en bois, dans laquelle sont stockés, par exemple, des fruits, des oignons ou des pommes de terre. Una cassa è una cassa più piccola, di solito in plastica, ma può anche essere in legno, in cui vengono conservati, ad esempio, frutta, cipolle o patate. Și se așează aceste lădițe una peste cealaltă, sunt mai multe lădițe și ele se depozitează, se așează în beci. And these boxes are placed on top of each other, there are several boxes and they are stored, they are placed in cellars. E queste casse vengono messe una sopra l'altra, ci sono diverse casse e vengono immagazzinate, vengono messe in cantina.

Ce este beciul? Beciul este camera dedesubtul casei, care este sub casă, unde este mai întuneric, mai rece. The cellar is the room below the house, which is under the house, where it is darker, colder. La cantina è il locale sottostante la casa, che si trova sotto la casa, dove è più buio, più freddo. Și acolo se depozitează de obicei mâncarea pentru iarnă, pentru sezonul rece.

Un alt lucru important, cel puțin în cultura românească, este pregătirea pentru iarnă. Un'altra cosa importante, almeno nella cultura rumena, è la preparazione all'inverno.

În România se practică pusul murăturilor. Pickling is practiced in Romania. In Romania si pratica il decapaggio.

A pune murături înseamnă a pregăti niște borcane cu mâncare pentru iarnă, care se depozitează, bineînțeles, la beci. Sottaceto significa preparare barattoli di cibo per l'inverno, che vengono ovviamente conservati in cantina. Nu în bucătărie, nu în sufragerie, nu pe hol, ci în beci. Toate se pun în beci. Vanno tutti in cantina.

Exemplu de murături ar fi: castraveți murați, varză murată, roșii murate, pepene murat, care mie-mi place foarte mult. Esempi di sottaceti sono: cetrioli sott'aceto, cavolo sott'aceto, pomodori sott'aceto, melone sott'aceto, che mi piace molto. Și murăturile sunt foarte sănătoase pentru organismul omului. I sottaceti sono anche molto salutari per il corpo umano. Tradițional, în România, de exemplu o varză murată sau castraveți murați, se fac simplu cu apă și sare, eventual slatină. Mai țineți minte că am vorbit despre slatină? Ricordate che abbiamo parlato di slatine? Slatina este apă sărată, deci un lichid care arată exact ca apa, dar este foarte sărat.

Și murătura aceasta este foarte sănătoasă. And this pickle is very healthy. Bineînțeles, mai există și varianta de murături în oțet. Deci, se folosește oțet: oțet de mere, oțet de vin, oțet foarte concentrat, sunt mai multe feluri de oțet, dacă se alege această variantă.

Și anul acesta, ca niciodată, am ajutat-o pe mama la pregătirea pentru iarnă și pusul murăturilor. E quest'anno, come mai prima d'ora, ho aiutato mia madre a prepararsi per l'inverno e a fare il sottaceto. Am ajutat-o să pregătească, de exemplu zacusca clasică românească și anul acesta avem zacuscă de vinete, de hribi și de ghebe. L'abbiamo aiutata a preparare, ad esempio, la classica zacusca rumena e quest'anno abbiamo la zacusca di melanzane, rafano e ghebe. Țineți minte că hribi și ghebe sunt niște feluri de ciuperci. Tenete presente che hribi e ghebe sono tipi di funghi. Am vorbit despre asta în episodul în 102, cred.

Și principala mea responsabilitate cu pregătirea acestor murături, a fost să le etichetez. La mia principale responsabilità nella preparazione di questi sottaceti è stata quella di etichettarli.

A eticheta înseamnă că pui/lipești o etichetă pe aceste borcane, ca să știi ce conținut este și din ce an. Etichettare significa apporre un'etichetta su questi barattoli in modo da conoscere il contenuto e l'anno di provenienza. De exemplu, dacă ai o zacuscă de vinete, o să scrii: zacuscă de vinete 2022. OK.

Un alt lucru, care se mai face toamna, se curăță grădina. Un'altra cosa che si fa ancora in autunno è la pulizia del giardino. În grădină, dacă mai este de exemplu ceapă, ceapa se culege, fasolea se culege, usturoiul, cartofii, eventual. In the garden, if there are, for example, onions, onions are picked, beans are picked, garlic, potatoes, possibly. Cartofii de obicei în România se culeg undeva în luna septembrie. Deja suntem la sfârșitul lui octombrie și cartofii au fost deja culeși, depozitați în niște lădițe și la beci cu ei (adică: cartofii) sau lădițele se duc la beci, se transportă în beci. We are already at the end of October and the potatoes have already been picked, stored in some crates and in the cellars with them (ie: the potatoes) or the crates go to the cellars, they are transported to the cellars.

Sunt diferite grădini și unele grădini pot fi mai mici, altele mai mari. Esistono diversi giardini e alcuni possono essere più piccoli, altri più grandi. Procesul de a curăța grădina și de a culege ce mai este de cules din grădină, diferă de la om la om. Acest proces poate lua o zi, o săptămână sau chiar mai mult timp. Questo processo può durare un giorno, una settimana o anche di più. E în funcție de cât de mare e grădina, câte legume și volumul producției. Dipende dalle dimensioni dell'orto, dalla quantità di ortaggi e dal volume di produzione. Dar și numărul de mâini care contribuie la acest proces. Adică câți oameni ajută la culesul legumelor, de exemplu. Ad esempio, quante persone aiutano a raccogliere le verdure. Grădina părinților mei nu este foarte mare și curățarea grădinii durează doar câteva zile. Perioadă în care se scot din pământ legumele: ceapa de exemplu, cartofii, usturoiul și se ară pământul. Period in which vegetables are removed from the ground: onions for example, potatoes, garlic and the ground is plowed.

A ara este un proces prin care pământul ... se sapă în pământ. Adică e ca un fel de groapă, dacă vreți. Și se poate ara cu un plug sau cu un tractor și o mașină mai specială. Părinții mei au o mașină, dar există o mașină ... adică un tractor sau o mașină specială: un tractor cu care ei ară. Dar se practică și aratul cu plugul. Ma si pratica anche l'aratura.

Un plug este o chestie specială, care se folosește în arat. O sa găsiți acest cuvânt pe linkul, pe care vi-l atașez în acest episod, în descrierea episodului, bineînțeles.

Iarba. De exemplu, iarba care se coase, se pregătește de mâncare pentru animale. For example, the grass that is cut, is prepared as food for the animals. Ad esempio, l'erba tagliata viene preparata per l'alimentazione degli animali. Iarna, animale precum vaca, trebuie să mănânce ceva pe timp de iarnă. Și atunci iarba se coase cu o coasă. E poi l'erba viene cucita con la falce.

Ce este o coasă? O coasă este un obiect, o unealtă pe care o ții mâna și se taie iarba. Iarba se poate, bineînțeles, tăia și cu o mașină de tuns iarba. Asta este o variantă, să zic, mai nouă, mai modernă. Dar, dacă iarba este foarte lungă, foarte înaltă e mai greu să folosești o mașină de tuns iarba. Atunci vei avea nevoie de o coasă. Nu știu să vă spun lucrurile astea foarte foarte exact și corect, pentru că e ceva nou pentru mine. Și această iarbă care se coase, devine fân.

Un fân. Fânul este iarba uscată. Il fieno è erba secca. Asta este mâncarea, pe care animalele o mănâncă când este frig afară, când este rece, când e iarnă. Și această iarbă uscată, care se numește fân, este nu numai o sursă de hrană pentru animale, dar se folosește și în cuibare, de exemplu.

Ce este un cuibar? Un cuibar este ca o cutie de lemn mai mică, în care găinile se ouă. A nest is like a smaller wooden box in which the hens lay their eggs. Una cassetta nido è una piccola scatola di legno in cui le galline depongono le uova.

A se oua. Trei vocale. Three vowels. Hai să încercăm împreună: a se oua. Repetați după mine: găinile se ouă. Adică, găinile fac ouă. Unde? În cuibar. Așa se numește în limba română: un cuibar.

Am vorbit despre cositul și strânsul fânului. We talked about mowing and baling hay. Abbiamo parlato di falciatura e raccolta del fieno. Da. V-am spus că iarba se coase și apoi se strânge. În România am observat că încă mai există multe căpițe.

O căpiță practic este ca un fel de ... cum să-i spun eu? ca un fel de cort înalt, care-i construit doar din fân. come una specie di tenda alta, costruita solo con il fieno. Știți, iarba când se coase, trebuie adunată și lăsată să se usuce. Quando si cuce l'erba, bisogna raccoglierla e lasciarla asciugare. Și unde se lasă să se usuce? Se ridică această iarbă sus pe niște căpițe și acolo se usucă foarte bine iarba. După ce s-a uscat această iarbă pe căpițe, se dă jos și se transportă în locul unde stau animalele. After this grass has dried on the heads, it is taken down and transported to the place where the animals stay. Părinții mei nu fac lucrul ăsta, dar mulți de la țară din România, au o astfel de activitate toamna, în fiecare toamnă.

În plus, cel puțin aici unde stau eu, anul acesta am contribuit la strânsul strugurilor. Se strâng și strugurii pentru a face de exemplu vin, în special vin roșu. Și am ajutat și eu la strânsul strugurilor. Am și mâncat și m-am și delectat în același timp. I ate and enjoyed myself at the same time. Ho anche mangiato e mi sono divertito allo stesso tempo. Am prins niște zile extraordinare, frumoase, călduroase, cu soare, în luna octombrie 2022, când am strâns strugurii. We caught some extraordinary, beautiful, warm, sunny days in October 2022 when we picked the grapes. Cum spuneam, de struguri se face, în primul și-n primul rând, un vin, poți face vin roșu, vin alb, dar în cazul nostru, facem vin roșu. As I said, grapes make, first and foremost, a wine, you can make red wine, white wine, but in our case, we make red wine. Tot de struguri, se poate face o strugurată. Also from grapes, you can make a grape juice. Anche dall'uva si può ricavare un'uvetta.

O strugurată este o băutură alcoolică cu struguri, zahăr și țuică, cred că. Sper să nu spun greșit. Este foarte gustoasă. Există mai multe feluri de băuturi de genul ăsta: strugurată, gutuiată, vișinată etc. Sunt mai multe.

Dar, pe lângă aceste activități de toamnă la care și eu am contribuit, personal mai am alte lucruri pe care le fac la țară, și nu le făceam înainte. Ma oltre a queste attività autunnali a cui ho contribuito, personalmente ho altre cose da fare in campagna che prima non facevo. De exemplu, am cules și nuci, am spart nuci, am dat coaja la o parte și am mâncat nuci. For example, I also picked nuts, cracked nuts, removed the shell and ate nuts. Per esempio, ho anche raccolto le noci, le ho spaccate, ho buttato via il guscio e ho mangiato le noci. Nucile sunt foarte sănătoase. Nuts are very healthy. Nucile sunt bune pentru creier, nu? Pentru că nucile au o astfel de formă, care spune foarte clar că astea sunt bune pentru sistemul nervos, de exemplu.

Am strâns și frunzele uscate de pe jos, pentru că este toamnă și cad multe frunze. A durat vreo două zile până am reușit singură să strâng și frunzele de pe jos. Este o activitate foarte sănătoasă și am fost mulțumită la sfârșitul muncii, în sensul că mi-a plăcut cum arăta pe jos după ce am strâns frunzele uscate, care erau peste tot. Știți cum e toamna: bate vântul, copacii se scutură și sunt covoare de frunze uscate peste tot. Este foarte frumos.

Cum, la țară aici există și un câine, respectiv Oscar, o altă activitate pe care eu personal o fac zilnic este: strânsul căcaților lui Oscar. How, in the countryside here there is also a dog, namely Oscar, another activity that I personally do daily is: picking up Oscar's poop. Căcați înseamnă fecale, în sensul că trebuie să mă duc să strâng după Oscar, să am grijă de el și așa mai departe. Dar asta este o activitate care nu neapărat se face doar la țară, se practică atunci când ai un câine și o curte, de exemplu și trebuie să strângi după câine. Ma questa è un'attività che non si svolge necessariamente solo in campagna, bensì quando si ha un cane e un giardino, ad esempio, e si deve pulire il cane.