×

We gebruiken cookies om LingQ beter te maken. Als u de website bezoekt, gaat u akkoord met onze cookiebeleid.


image

Podcastul de limba română, Episodul 17: Cum să citim pentru a învăța o limbă străină?

Episodul 17: Cum să citim pentru a învăța o limbă străină?

Salutare stimați ascultători și bun venit la un nou episod al Podcastului de limba română. Eu sunt Florin, autorul acestui podcast. Și încerc să public un episod la fiecare două săptămâni.

Acesta este episodul al șaptesprezecelea, și în acest episod am să vorbesc puțin despre lectură, despre citit, despre importanța lecturii în procesul de învățare a unei limbi străine. După cum ați auzit din episoadele anterioare ale acestui podcast și eu învăț limbi străine, în ultima perioadă spaniolă și italiană. Iar în episodul de azi am să vă prezint puțin câteva dintre observațiile mele în ceea ce privește modul în care putem utiliza lectura, cititul, pentru a ne ajuta atunci când învățăm o limbă străină.

Ascunde textul ↥

Există multe metode de a citi, depinde de scopul pentru care citim un anumit articol, o anumită carte și așa mai departe. La ce mă refer? De exemplu, dacă doriți să citiți o carte de instrucțiuni, nu? Trebuie să citiți foarte atent, pas cu pas pentru a înțelege cum se montează o mobilă, sau știu eu, cum se montează o bicicletă. Pe urmă sunt texte pe care le citim, însă nu ne interesează detaliile, ne interesează ideea generală, ne interesează mesajul în general și putem ignora o mare parte din ceea ce se comunică în acel text.

Astăzi vreau să vorbesc despre două metode de a citi: cititul intensiv și cititul extensiv sau cititul de plăcere. Haideți să vedem despre ce este vorba. Cititul intensiv se referă la modul de a citi un text atunci când dorim să înțelegem în detaliu fiecare cuvânt, fiecare expresie, fiecare construcție gramaticală, pentru a analiza modul de utilizare al limbii. Această metodă este foarte utilă și se utilizează foarte mult atunci când parcurgem textele dintr-un manual de limbă străină. De exemplu, când citim textul unei lecții și dorim să înțelegem fiecare cuvânt. Da? Fiecare expresie, fiecare construcție gramaticală pentru a achiziționa cunoștințe noi de vocabular sau de gramatică în limba respectivă.

Lectura intensivă

Acest mod de a citi, lectura intensivă, ne obligă să fim foarte concentrați. Și de aceea e destul de greu să citim texte lungi în această manieră. De obicei, textele trebuie să conțină doar câteva propoziții, și nu foarte multe cuvinte noi, nici foarte multe structuri gramaticale noi. Astfel citim, de exemplu, și atunci când ne pregătim pentru un examen, când trebuie să fim foarte atenți la detalii, la informații foarte specifice.

Lectura extensivă

Apoi, dacă vorbim despre cititul extensiv sau lectura extensivă, este de plăcere. Citim fără a ne interesa foarte mult fiecare cuvânt în detaliu, fiecare construcție gramaticală. Ne interesează mesajul în general, ne interesează să înțelegem despre ce este vorba în text, care este mesajul comunicat?

În general, conținutul acestor texte pe care le citim în acest mod este un conținut natural și este cam aceeași metodă pe care o folosesc cei care citesc texte în limba lor nativă. Atunci când învățăm o limbă străină este foarte important să citim în această manieră multe texte pentru că ne ajută foarte mult în mod treptat să ne obișnuim cu… cu această limbă pe care o învățăm.

Este de indicat ca în timpul unei astfel de lecturi, să notăm totuși cuvintele necunoscute, însă doar acele cuvinte care credem că ne vor fi de folos, pentru a ne ajuta să ne îmbogățim vocabularul, să progresăm puțin câte puțin. Însă, notând aceste cuvinte într-un caiet, de exemplu, nu este indicat să le căutăm imediat în dicționar, pentru că ne va întrerupe acest proces de citire din plăcere. Le vom căuta ulterior în dicționar le vom analiza ulterior, însă, citind, este bine să păstrăm acest flux, acest flow, în acest mod, citind de plăcere.

Cum le aplicăm

Pentru mine, când încep să învăț o nouă limbă străină, cel mai simplu este să încep prin a citi. Aleg texte foarte simple, texte pentru începători. Încerc mai întâi să le citesc într-un mod relaxat. Însă depinde foarte mult de acea limbă, de cât de apropiată este de limbile pe care deja le cunosc. Și, cum spuneam, depinde foarte mult dacă acest mod de a citi din plăcere poate fi aplicat deja de la început.

De exemplu, s-a întâmplat astfel cu spaniola și cu italiană. Puteam să citesc decât deja texte, chiar dacă nu cunoșteam aproape nimic despre aceste limbi. Ziceam că puteam să citesc texte în italiană și în spaniolă, pentru că vocabularul se aseamănă destul de mult cu cel românesc. Și m-a ajutat să înțeleg cât de cât despre ce este vorba în text.

Pe urmă, evident, am combinat cititul cu ascultatul, tot așa, ascultând podcasturi de nivel începător, iar ulterior, treptat, am început să citesc într-un mod intensiv, luând paragrafe scurte, câteva propoziții sau câteva fraze, pe care încercam să le disec, să analizezi structurile gramaticale folosite, și așa mai departe. Nu foarte multe deodată, ci puțin câte puțin, pentru a nu mă simți copleșit de informațiile noi.

Iar dacă ar fi să-mi spun părerea despre cum ați putea voi să folosiți aceste moduri de citire pentru a învăța limba română utilizând și acest podcast, de exemplu, v-aș recomanda să ascultați fiecare episod al podcastului într-un mod relaxat, fără să rămâneți blocați la anumite cuvinte, pe care nu le cunoașteți sau la anumite structuri gramaticale care nu vă sunt cunoscute. Pe urmă, puteți să citiți transcrierea episodului. Prima dată tot așa în mod general, unde veți observa că anumite cuvinte pe care nu le ați auzit corect sau vi s-au părut că nu le înțelegeți ascultându-le, s-ar putea să le înțelegeți citindu-le.

Apoi, dacă doriți, și dacă apar multe cuvinte pe care le considerați utile și doriți într-un anumit mod să le învățați, să vi le reamintiți ulterior pentru a le putea utiliza atunci când vorbiți, v-aș indica, v-aș recomanda să parcurgeți din nou transcrierea episodului, și să analizați acele cuvinte, acele construcții gramaticale pe care nu le cunoașteți, asta ajutându-vă să înțelegeți din ce în ce mai profund limba română, și ajutându-vă să progresați în învățarea ei.

A! Și încă ceva! înainte de a încheia acest episod este foarte important atunci când citiți sau ascultați materiale pentru a învăța o anumită limbă, ziceam, este foarte important să selectați materiale interesante. Pentru că nimic nu poate fi mai plictisitor decât să citești un text al cărui conținut nu te interesează deloc. Sau să asculți podcasturi pe teme care sunt total necunoscute și fără interes pentru voi.

A! Și apropo, vorbind despre materiale interesante pentru a învăța limba română, aș dori să-mi scrieți, să-mi sugerați câteva subiecte pentru episoadele următoare. Ascult cu plăcere feedback-ul vostru și interesul meu este să produc episoade care să vă intereseze, cu un conținut util pentru voi, care să nu vă plictisească și, în același timp, care să vă ajute să înțelegeți cât mai bine limba română și, astfel, ulterior, să puteți să o vorbiți cât mai bine.

Cam asta este ceea ce am avut de spus în acest episod, astăzi. Și până data viitoare vă doresc toate cele bune, ca de obicei. Vă recomand să citiți cât mai mult în limba română și să încercați ambele metode de a citi: lectura intensivă și lectura extensivă, de plăcere. Așadar, ne revedem peste două săptămâni. A! De fapt nu, nu ne revedem, ne auzim din nou peste două săptămâni. Pa, pa!


Episodul 17: Cum să citim pentru a învăța o limbă străină?

Salutare stimați ascultători și bun venit la un nou episod al Podcastului de limba română. Eu sunt Florin, autorul acestui podcast. Și încerc să public un episod la fiecare două săptămâni. And I try to post an episode every two weeks.

Acesta este episodul al șaptesprezecelea, și în acest episod am să vorbesc puțin despre lectură, despre citit, despre importanța lecturii în procesul de învățare a unei limbi străine. După cum ați auzit din episoadele anterioare ale acestui podcast și eu învăț limbi străine, în ultima perioadă spaniolă și italiană. Iar în episodul de azi am să vă prezint puțin câteva dintre observațiile mele în ceea ce privește modul în care putem utiliza lectura, cititul, pentru a ne ajuta atunci când învățăm o limbă străină.

Ascunde textul ↥

Există multe metode de a citi, depinde de scopul pentru care citim un anumit articol, o anumită carte și așa mai departe. La ce mă refer? De exemplu, dacă doriți să citiți o carte de instrucțiuni, nu? Trebuie să citiți foarte atent, pas cu pas pentru a înțelege cum se montează o mobilă, sau știu eu, cum se montează o bicicletă. Pe urmă sunt texte pe care le citim, însă nu ne interesează detaliile, ne interesează ideea generală, ne interesează mesajul în general și putem ignora o mare parte din ceea ce se comunică în acel text. Then there are texts that we read, but we are not interested in the details, we are interested in the general idea, we are interested in the message in general, and we can ignore a large part of what is communicated in that text.

Astăzi vreau să vorbesc despre două metode de a citi: cititul intensiv și cititul extensiv sau cititul de plăcere. Today I want to talk about two methods of reading: intensive reading and extensive reading or pleasure reading. Haideți să vedem despre ce este vorba. Cititul intensiv se referă la modul de a citi un text atunci când dorim să înțelegem în detaliu fiecare cuvânt, fiecare expresie, fiecare construcție gramaticală, pentru a analiza modul de utilizare al limbii. Această metodă este foarte utilă și se utilizează foarte mult atunci când parcurgem textele dintr-un manual de limbă străină. De exemplu, când citim textul unei lecții și dorim să înțelegem fiecare cuvânt. Da? Fiecare expresie, fiecare construcție gramaticală pentru a achiziționa cunoștințe noi de vocabular sau de gramatică în limba respectivă.

Lectura intensivă

Acest mod de a citi, lectura intensivă, ne obligă să fim foarte concentrați. Și de aceea e destul de greu să citim texte lungi în această manieră. De obicei, textele trebuie să conțină doar câteva propoziții, și nu foarte multe cuvinte noi, nici foarte multe structuri gramaticale noi. Astfel citim, de exemplu, și atunci când ne pregătim pentru un examen, când trebuie să fim foarte atenți la detalii, la informații foarte specifice.

Lectura extensivă

Apoi, dacă vorbim despre cititul extensiv sau lectura extensivă, este de plăcere. Citim fără a ne interesa foarte mult fiecare cuvânt în detaliu, fiecare construcție gramaticală. Ne interesează mesajul în general, ne interesează să înțelegem despre ce este vorba în text, care este mesajul comunicat?

În general, conținutul acestor texte pe care le citim în acest mod este un conținut natural și este cam aceeași metodă pe care o folosesc cei care citesc texte în limba lor nativă. In general, the content of these texts that we read in this way is a natural content, and it is about the same method used by those who read texts in their native language. Atunci când învățăm o limbă străină este foarte important să citim în această manieră multe texte pentru că ne ajută foarte mult în mod treptat să ne obișnuim cu… cu această limbă pe care o învățăm. When we learn a foreign language it is very important to read many texts in this way because it helps us gradually to get used to... this language we are learning.

Este de indicat ca în timpul unei astfel de lecturi, să notăm totuși cuvintele necunoscute, însă doar acele cuvinte care credem că ne vor fi de folos, pentru a ne ajuta să ne îmbogățim vocabularul, să progresăm puțin câte puțin. It is advisable that during such a reading, we still write down the unknown words, but only those words that we think will be useful to us, to help us enrich our vocabulary, to progress little by little. Însă, notând aceste cuvinte într-un caiet, de exemplu, nu este indicat să le căutăm imediat în dicționar, pentru că ne va întrerupe acest proces de citire din plăcere. Le vom căuta ulterior în dicționar le vom analiza ulterior, însă, citind, este bine să păstrăm acest flux, acest flow, în acest mod, citind de plăcere. We will look them up later in the dictionary, we will analyze them later, but when reading, it is good to keep this flow, this flow, in this way, reading for pleasure.

Cum le aplicăm

Pentru mine, când încep să învăț o nouă limbă străină, cel mai simplu este să încep prin a citi. For me, when I start learning a new foreign language, the easiest way is to start by reading. Aleg texte foarte simple, texte pentru începători. Încerc mai întâi să le citesc într-un mod relaxat. Însă depinde foarte mult de acea limbă, de cât de apropiată este de limbile pe care deja le cunosc. Și, cum spuneam, depinde foarte mult dacă acest mod de a citi din plăcere poate fi aplicat deja de la început.

De exemplu, s-a întâmplat astfel cu spaniola și cu italiană. Puteam să citesc decât deja texte, chiar dacă nu cunoșteam aproape nimic despre aceste limbi. Ziceam că puteam să citesc texte în italiană și în spaniolă, pentru că vocabularul se aseamănă destul de mult cu cel românesc. I used to say that I could read texts in Italian and Spanish, because the vocabulary is quite similar to the Romanian one. Și m-a ajutat să înțeleg cât de cât despre ce este vorba în text.

Pe urmă, evident, am combinat cititul cu ascultatul, tot așa, ascultând podcasturi de nivel începător, iar ulterior, treptat, am început să citesc într-un mod intensiv, luând paragrafe scurte, câteva propoziții sau câteva fraze, pe care încercam să le disec, să analizezi structurile gramaticale folosite, și așa mai departe. Then, of course, I combined reading with listening, just like that, listening to beginner-level podcasts, and then, gradually, I started reading in an intensive way, taking short paragraphs, a few sentences or a few sentences, which I tried to dissect, to analyze the grammatical structures used, and so on. Nu foarte multe deodată, ci puțin câte puțin, pentru a nu mă simți copleșit de informațiile noi.

Iar dacă ar fi să-mi spun părerea despre cum ați putea voi să folosiți aceste moduri de citire pentru a învăța limba română utilizând și acest podcast, de exemplu, v-aș recomanda să ascultați fiecare episod al podcastului într-un mod relaxat, fără să rămâneți blocați la anumite cuvinte, pe care nu le cunoașteți sau la anumite structuri gramaticale care nu vă sunt cunoscute. Pe urmă, puteți să citiți transcrierea episodului. Prima dată tot așa în mod general, unde veți observa că anumite cuvinte pe care nu le ați auzit corect sau vi s-au părut că nu le înțelegeți ascultându-le, s-ar putea să le înțelegeți citindu-le. The first time also generally, where you will notice that certain words that you didn't hear correctly or thought you didn't understand by listening, you may understand by reading them.

Apoi, dacă doriți, și dacă apar multe cuvinte pe care le considerați utile și doriți într-un anumit mod să le învățați, să vi le reamintiți ulterior pentru a le putea utiliza atunci când vorbiți, v-aș indica, v-aș recomanda să parcurgeți din nou transcrierea episodului, și să analizați acele cuvinte, acele construcții gramaticale pe care nu le cunoașteți, asta ajutându-vă să înțelegeți din ce în ce mai profund limba română, și ajutându-vă să progresați în învățarea ei.

A! Și încă ceva! înainte de a încheia acest episod este foarte important atunci când citiți sau ascultați materiale pentru a învăța o anumită limbă, ziceam, este foarte important să selectați materiale interesante. Pentru că nimic nu poate fi mai plictisitor decât să citești un text al cărui conținut nu te interesează deloc. Sau să asculți podcasturi pe teme care sunt total necunoscute și fără interes pentru voi.

A! Și apropo, vorbind despre materiale interesante pentru a învăța limba română, aș dori să-mi scrieți, să-mi sugerați câteva subiecte pentru episoadele următoare. Ascult cu plăcere feedback-ul vostru și interesul meu este să produc episoade care să vă intereseze, cu un conținut util pentru voi, care să nu vă plictisească și, în același timp, care să vă ajute să înțelegeți cât mai bine limba română și, astfel, ulterior, să puteți să o vorbiți cât mai bine. I gladly listen to your feedback and my interest is to produce episodes that interest you, with useful content for you, that do not bore you and, at the same time, that help you understand the Romanian language as well as possible and, so that later you can speak it as well as possible.

Cam asta este ceea ce am avut de spus în acest episod, astăzi. Și până data viitoare vă doresc toate cele bune, ca de obicei. Vă recomand să citiți cât mai mult în limba română și să încercați ambele metode de a citi: lectura intensivă și lectura extensivă, de plăcere. Așadar, ne revedem peste două săptămâni. A! De fapt nu, nu ne revedem, ne auzim din nou peste două săptămâni. Pa, pa!