×

우리는 LingQ를 개선하기 위해서 쿠키를 사용합니다. 사이트를 방문함으로써 당신은 동의합니다 쿠키 정책.


image

Podcastul de Limba Română, 28: Reflecții la început de an.

28: Reflecții la început de an.

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Transcrirea fiecărui episod este disponibilă pe pagina easy-readers.ro

Salutare stimați ascultători. Și La Mulți Ani! Bun venit într-un nou an, în anul 2023 și la un nou episod al Podcastului de limba română. Mă gândeam zilele trecute că acum câțiva ani, în ghilimele ”câțiva ani”, fiind copil, fii0nd tânăr adolescent. Mă gândeam că anii care încep cu 2, adică cu 2000, sunt undeva departe, în viitor. Iar acum, în anul 2023, uitându-mă înapoi, anul 2000 mi se pare undeva foarte departe, în trecut, nu-i așa?

Ei bine, astăzi m-am gândit puțin să vorbesc despre lucruri despre care, în general, vorbim când se schimbă anii. Despre ce am făcut anul trecut și ce vrem să facem în anul acesta. Ei bine, în general, eu nu sunt persoana care să-și facă acele promisiuni la schimbarea anilor. Promisiuni cum că, știu eu, voi slăbi 10 kg sau voi citi 20 de cărți sau voi face sport de 5 ori pe săptămână, și așa mai departe.

În limba română cred că pentru aceste tipuri de de dorințe nu putem utiliza cuvântul ”rezoluție”, deși există în limba română. Rezoluție înseamnă altceva, rezoluție înseamnă un act oficial care este adoptat de, știu eu, un consiliu, de Parlament, și așa mai departe. O hotărâre, un act oficial. Cuvântul rezoluție însă, am căutat în dicționare și nu l-am găsit cu aceeași semnificație pe care o are cuvântul ”resolution” în engleză, însă căutând puțin pe internet, am găsit multe articole în care vorbitorii de limba română, de fapt, îl utilizează cu acest sens. Bun.

Vroiam Voiam să spun că eu nu prea sunt genul de persoană care să își facă aceste propuneri. Pentru că în primul rând este puțin irațional, să zic așa, să ne gândim că dintr-o dată, la începutul anului, vom avea timp să facem exact lucrurile pe care ni le dorim în perioada care urmează. De obicei timpul nostru liber sau prioritățile noastre depind mult de perioada în care ne aflăm. Asta înseamnă că la începutul anului este cumva nepractic să ne gândim că dacă îmi propun ceva automat voi reuși să-mi fac timp pentru… pentru a realiza acel lucru.

De aceea, pentru mine, dacă doresc să realizez ceva, încep prin a planifica din timp, prin a mă gândi mai întâi în linii mari, în general, ce înseamnă, ce necesită realizarea acelui lucru. Pentru asta trebuie să știu eu, evident, trebuie să… să vedem cum putem să ne organizăm timpul pentru… pentru a începe un nou proiect, sau în principiu, pur și simplu să vedem dacă avem timp pentru… pentru a începe ceva nou.

Eu cred că cel mai bine este să avem tot timpul câte ceva pe o astfel de listă de dorințe pe care dorim să ni le împlinim. Și să să le organizăm în funcție de prioritate, și să începem să lucrăm la această listă, puțin câte puțin, în limita în care avem timp pentru ceea ce dorim să facem. Evident, putem să fim mai fermi și să ne propunem să realizăm un anumit lucru într-o anumită perioadă de timp, însă asta înseamnă voința și puterea de a fi în stare să ne reorganizăm timpul și chiar să reorganizăm prioritățile din viața noastră de zi cu zi.

Este interesant acest subiect și probabil este diferit pentru fiecare dintre noi, însă cred că această abordare de a începe forțat să ne propunem ceva într-un anumit timp nu este probabil cel mai practic mod de a realiza ceea ce dorim să realizăm.

Spuneam că la schimbarea anului, în general, oamenii vorbesc despre ce au făcut, ce au realizat anul trecut și ce vor să realizeze în anul care vine. Iar eu am să vorbesc doar în câteva cuvinte despre câteva momente să zic eu mai mai importante de anul trecut, în principal referitor la acest podcast și la proiectele mele legate de limba română. Sunt foarte mulțumit că în 2022 am reușit să public câte un episod măcar o dată la 4 săptămâni și în același timp, spre sfârșitul anului, mi-am propus să… să creez documente pdf cu transcrierile episoadelor, pentru că mulți dintre voi mi-au cerut acest lucru. Așadar, am reușit să transcriu primele 10 episoade. Le găsiți pe site-ul nostru.

Și în acest an mi-am propus să continui continuu cu publicarea acestor episoade o dată pe lună. Și, de asemenea, să continuu să creez acele pdf-uri cu transcrierile episoadelor. Faptul că îmi scrieți și că îmi trimiteți mesaje mă motivează mult să continuu. Văd că ceea ce fac eu din plăcere este de asemenea și util pentru voi, pentru cei care ascultați. Și asta mă bucură, mă face să să am puterea de a continua să produc noi episoade.

Cam asta am vrut să vă spun în acest prim episod al anului și înainte de a încheia vreau doar să menționez că de Crăciun am făcut disponibil acel pachet cu vreo 18 lecții de limba română pentru începători. L-am făcut disponibil gratuit pentru voi, cei care ascultați, și sper că v-a fost de folos, vă este de folos, unora dintre voi care probabil nu sunteți la un nivel chiar atât de avansat cu limba română. Dacă vă interesează, dacă unii dintre voi ascultați în continuare acest podcast și nu ați reușit să descărcați gratuit acel pachet, vă rog să-mi scrieți un email, să mă contactați și am să vă trimit un link pentru a descărca acel pachet gratuit.

Pachetul respectiv nu este disponibil gratuit. Este o mică sumă modică, aș zice eu, pentru cei care doresc să-l cumpere, însă pentru voi, vouă vreau să vă ofer această posibilitate de… de a obține acest pachet.

Acestea fiind spuse, închei aici episodul de azi și peste 4 săptămâni. Puteți să vă așteptați la un nou episod în care am să discut despre cu totul altceva. Încă o dată un an nou fericit tuturor. La mulți ani și… să auzim numai de bine în cursul acestui an 2023. Pa! Pa!


28: Reflecții la început de an. 28: Reflections at the beginning of the year.

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Transcrirea fiecărui episod este disponibilă pe pagina easy-readers.ro

Salutare stimați ascultători. Și La Mulți Ani! Bun venit într-un nou an, în anul 2023 și la un nou episod al __**Podcastului de limba română**__. Mă gândeam zilele trecute că acum câțiva ani, în ghilimele ”câțiva ani”, fiind copil, fii0nd tânăr adolescent. I was thinking the other day that a few years ago, in quotes "a few years", being a child, being a young teenager. Stavo pensando l'altro giorno che qualche anno fa, tra virgolette "qualche anno", da bambino, fii0nd giovane adolescente. Mă gândeam că anii care încep cu 2, adică cu 2000, sunt undeva departe, în viitor. I was thinking that the years starting with 2, meaning 2000, are somewhere far in the future. Stavo pensando che gli anni che iniziano con 2, cioè il 2000, si trovano in un futuro lontano. Iar acum, în anul 2023, uitându-mă înapoi, anul 2000 mi se pare undeva foarte departe, în trecut, nu-i așa? And now, in the year 2023, looking back, the year 2000 seems so far away in the past, doesn't it? E ora, nel 2023, guardando indietro, l'anno 2000 sembra lontano nel tempo, non è vero?

Ei bine, astăzi m-am gândit puțin să vorbesc despre lucruri despre care, în general, vorbim când se schimbă anii. Well, today I thought a little about talking about things that we generally talk about when the years change. Despre ce am făcut anul trecut și ce vrem să facem în anul acesta. About what we did last year and what we want to do this year. Ei bine, în general, eu nu sunt persoana care să-și facă acele promisiuni la schimbarea anilor. Well, in general, I'm not the person to make those promises at the turn of the year. Promisiuni cum că, știu eu, voi slăbi 10 kg sau voi citi 20 de cărți sau voi face sport de 5 ori pe săptămână, și așa mai departe. Promises like, I know, I will lose 10 kg or read 20 books or exercise 5 times a week, and so on.

În limba română cred că pentru aceste tipuri de de dorințe nu putem utiliza cuvântul ”rezoluție”, deși există în limba română. In the Romanian language, I think that for these types of wishes we cannot use the word "resolution", although it exists in the Romanian language. Rezoluție înseamnă altceva, rezoluție înseamnă un act oficial care este adoptat de, știu eu, un consiliu, de Parlament, și așa mai departe. Resolution means something else, resolution means an official act that is passed by, I know, a council, Parliament, and so on. O hotărâre, un act oficial. Cuvântul rezoluție însă, am căutat în dicționare și nu l-am găsit cu aceeași semnificație pe care o are cuvântul ”resolution” în engleză, însă căutând puțin pe internet, am găsit multe articole în care vorbitorii de limba română, de fapt, îl utilizează cu acest sens. However, I looked for the word resolution in dictionaries and did not find it with the same meaning as the word "resolution" in English, but searching a little on the Internet, I found many articles in which Romanian speakers actually use it with this meaning. La parola risoluzione, invece, l'ho cercata nei dizionari e non l'ho trovata con lo stesso significato che ha la parola "resolution" in inglese, ma cercando un po' su internet, ho trovato molti articoli in cui i parlanti rumeni, in effetti, la usano con questo significato. Bun.

~~Vroiam~~ Voiam să spun că eu nu prea sunt genul de persoană care să își facă aceste propuneri. I wanted to say that I'm not really the type of person to make these proposals. Pentru că în primul rând este puțin irațional, să zic așa, să ne gândim că dintr-o dată, la începutul anului, vom avea timp să facem exact lucrurile pe care ni le dorim în perioada care urmează. Because first of all it is a bit irrational, so to speak, to think that suddenly, at the beginning of the year, we will have time to do exactly the things we want in the coming period. De obicei timpul nostru liber sau prioritățile noastre depind mult de perioada în care ne aflăm. Di solito il nostro tempo libero o le nostre priorità dipendono molto dal periodo in cui ci troviamo. Asta înseamnă că la începutul anului este cumva nepractic să ne gândim că dacă îmi propun ceva automat voi reuși să-mi fac timp pentru… pentru a realiza acel lucru.

De aceea, pentru mine, dacă doresc să realizez ceva, încep prin a planifica din timp, prin a mă gândi mai întâi în linii mari, în general, ce înseamnă, ce necesită realizarea acelui lucru. That's why, for me, if I want to achieve something, I start by planning in advance, by thinking first in broad terms, in general, what it means, what it takes to achieve that thing. Ecco perché, per me, se voglio ottenere qualcosa, comincio col pianificare in anticipo, pensando prima in generale a cosa significa, a cosa serve per ottenere quella cosa. Pentru asta trebuie să știu eu, evident, trebuie să… să vedem cum putem să ne organizăm timpul pentru… pentru a începe un nou proiect, sau în principiu, pur și simplu să vedem dacă avem timp pentru… pentru a începe ceva nou. For that I need to know, obviously, we need to… see how we can organize our time to… to start a new project, or basically just see if we have time to… to start something new. Per questo devo sapere, ovviamente, che dobbiamo... vedere come organizzare il nostro tempo per... per iniziare un nuovo progetto, o fondamentalmente vedere se abbiamo tempo per... per iniziare qualcosa di nuovo.

Eu cred că cel mai bine este să avem tot timpul câte ceva pe o astfel de listă de dorințe pe care dorim să ni le împlinim. I think it's best to always have something on such a wish list that we want to fulfill. Penso che sia meglio avere sempre qualcosa nella lista dei desideri che vogliamo realizzare. Și să să le organizăm în funcție de prioritate, și să începem să lucrăm la această listă, puțin câte puțin, în limita în care avem timp pentru ceea ce dorim să facem. And let's organize them by priority, and start working on this list, little by little, as we have time for what we want to do. Organizziamoli in base alla priorità e iniziamo a lavorare su questo elenco, un po' alla volta, nella misura in cui abbiamo tempo per quello che vogliamo fare. Evident, putem să fim mai fermi și să ne propunem să realizăm un anumit lucru într-o anumită perioadă de timp, însă asta înseamnă voința și puterea de a fi în stare să ne reorganizăm timpul și chiar să reorganizăm prioritățile din viața noastră de zi cu zi. Ovviamente, possiamo essere più decisi e puntare a raggiungere un determinato obiettivo in un certo periodo di tempo, ma questo significa avere la volontà e la forza di riorganizzare il nostro tempo e persino di riorganizzare le priorità nella nostra vita quotidiana.

Este interesant acest subiect și probabil este diferit pentru fiecare dintre noi, însă cred că această abordare de a începe forțat să ne propunem ceva într-un anumit timp nu este probabil cel mai practic mod de a realiza ceea ce dorim să realizăm. L'argomento è interessante e probabilmente è diverso per ognuno di noi, ma credo che l'approccio di iniziare forzatamente a raggiungere qualcosa entro un certo periodo di tempo non sia probabilmente il modo più pratico per ottenere ciò che vogliamo.

Spuneam că la schimbarea anului, în general, oamenii vorbesc despre ce au făcut, ce au realizat anul trecut și ce vor să realizeze în anul care vine. Iar eu am să vorbesc doar în câteva cuvinte despre câteva momente să zic eu mai mai importante de anul trecut, în principal referitor la acest podcast și la proiectele mele legate de limba română. E parlerò in poche parole di alcuni dei punti salienti dell'anno passato, soprattutto di questo podcast e dei miei progetti in lingua rumena. Sunt foarte mulțumit că în 2022 am reușit să public câte un episod măcar o dată la 4 săptămâni și în același timp, spre sfârșitul anului, mi-am propus să… să creez documente pdf cu transcrierile episoadelor, pentru că mulți dintre voi mi-au cerut acest lucru. Sono molto contento che nel 2022 sono riuscito a pubblicare un episodio almeno una volta ogni 4 settimane e allo stesso tempo, verso la fine dell'anno, mi sono posto l'obiettivo di... creare dei documenti pdf con le trascrizioni degli episodi, perché molti di voi mi hanno chiesto di farlo. Așadar, am reușit să transcriu primele 10 episoade. Le găsiți pe site-ul nostru.

Și în acest an mi-am propus să ~~continui~~ continuu cu publicarea acestor episoade o dată pe lună. Quest'anno ho deciso di continuare a pubblicare questi episodi una volta al mese. Și, de asemenea, să continuu să creez acele pdf-uri cu transcrierile episoadelor. Faptul că îmi scrieți și că îmi trimiteți mesaje mă motivează mult să continuu. Il fatto che mi scriviate e mi mandiate messaggi mi motiva molto a continuare. Văd că ceea ce fac eu din plăcere este de asemenea și util pentru voi, pentru cei care ascultați. Și asta mă bucură, mă face să să am puterea de a continua să produc noi episoade. E questo mi rende felice, mi dà la forza di continuare a produrre nuovi episodi.

Cam asta am vrut să vă spun în acest prim episod al anului și înainte de a încheia vreau doar să menționez că de Crăciun am făcut disponibil acel pachet cu vreo 18 lecții de limba română pentru începători. È quello che volevo dirvi in questo primo episodio dell'anno e prima di concludere voglio solo ricordare che per Natale ho reso disponibile un pacchetto con circa 18 lezioni di lingua rumena per principianti. L-am făcut disponibil gratuit pentru voi, cei care ascultați, și sper că v-a fost de folos, vă este de folos, unora dintre voi care probabil nu sunteți la un nivel chiar atât de avansat cu limba română. Dacă vă interesează, dacă unii dintre voi ascultați în continuare acest podcast și nu ați reușit să descărcați gratuit acel pachet, vă rog să-mi scrieți un email, să mă contactați și am să vă trimit un link pentru a descărca acel pachet gratuit. Se siete interessati, se qualcuno di voi sta ancora ascoltando questo podcast e non è riuscito a scaricare gratuitamente quel pacchetto, vi prego di inviarmi un'e-mail, di contattarmi e vi invierò un link per scaricare gratuitamente quel pacchetto.

Pachetul respectiv nu este disponibil gratuit. Este o mică sumă modică, aș zice eu, pentru cei care doresc să-l cumpere, însă pentru voi, vouă vreau să vă ofer această posibilitate de… de a obține acest pachet. È una cifra modesta, direi, per chi vuole acquistarlo, ma per voi voglio offrirvi questa possibilità di... di ottenere questo pacchetto.

Acestea fiind spuse, închei aici episodul de azi și peste 4 săptămâni. Puteți să vă așteptați la un nou episod în care am să discut despre cu totul altceva. Încă o dată un an nou fericit tuturor. Ancora una volta un felice anno nuovo a tutti. La mulți ani și… să auzim numai de bine în cursul acestui an 2023. Happy birthday and... let's hear nothing but good things during this year 2023. Pa! Pa!