×

우리는 LingQ를 개선하기 위해서 쿠키를 사용합니다. 사이트를 방문함으로써 당신은 동의합니다 쿠키 정책.


image

Podcastul de Limba Română, 24. Sauna - un ritual finlandez.

24. Sauna - un ritual finlandez.

Această încăpere o întâlnim aproape în fiecare casă din Finlanda. Este destul de mică, cu o fereastră minusculă, luminată slab pentru a crea atmosferă. Stă goală, neutilizată pentru o mare parte din timp, dar atunci când e folosită, de obicei de câteva ori pe săptămână, în această încăpere e foarte cald. Atât de cald încât nu poți sta în ea mai mult de zece, maximum douăzeci de minute.

Ai ghicit despre ce e vorba?

Bun venit la un nou episod al podcastului de limba română. Eu sunt Florin, autorul acestui podcast, iar astăzi vă voi vorbi despre sauna finlandeză.

Nu o întâlnim doar aproape în toate casele finlandeze, ci și în apartamentele din oraș, și mai ales în vile, în cabane, în casele de vacanță din pădure, de pe malul lacurilor.

Sauna… un cuvânt auzit foarte des în Finlanda. Cinci litere înșirate pentru a forma un cuvânt care descrie un concept finlandez autentic, cunoscut în întreaga lume. Dar ce este sauna de fapt și cum fac finlandezii saună?

Sauna a fost întotdeauna un loc sacru pentru finlandezi. În trecut, pe lângă ceea ce cunoaștem noi azi despre ea, sauna era și locul în care femeile nășteau, dar și locul în care erau pregătite pentru înmormântare trupurile celor decedați. În zilele noastre sauna nu se mai folosește pentru așa ceva. În schimb sauna reprezintă momentul intim în care familia se reunește în timpul unei săptămâni aglomerate, dar face parte și din activitățile sociale obișnuite cu prietenii sau colegii de serviciu.

Înainte de a merge la saună aceasta trebuie, evident, pregătită. Încăperea se încălzește până la cel puțin 60-80 de grade. Pentru aceasta, încăperea are în mod tradițional o sobă pe lemne, în timp ce în apartamente se folosesc sobele electrice. Jumătatea superioară a sobei este umplută cu pietre de 10-15 cm în diametru. Pietrele acumulează și rețin o parte din căldură pe măsură ce încăperea se încălzește.

Când temperatura ajunge la nivelul dorit, adică la cel puțin 60 de grade sau chiar mai mult, intrăm în saună și ne așezăm pe banchetele dispuse pe două sau trei nivele. Căldura emanată de sobă este prea seacă, aerul este prea uscat, așa că pentru a face atmosfera puțin mai plăcută, se toarnă puțină apă pe pietrele fierbinți. Apa începe apoi să se evapore, transformându-se în aburi. Aceste particule fine și foarte fierbinți de apă se ridică apoi și se răspândesc în toată încăperea, mai întâi urcând de-a lungul pereților până la tavan și coborând apoi pe piele, învăluindu-ne puțin câte puțin.

Acesta este momentul în care vaporii ating treptat pielea, transferând căldura. Cu cât se stă mai sus pe banchete, cu atât vaporii sunt mai fierbinți și mai abundenți, arzând ușor pielea. Treptat, corpul nostru începe să se încălzească, inima începe să ne bată mai repede, transpirația începe să ne curgă pe frunte, pe spate, pe brațe, pe picioare. Din când în când trebuie să mai adăugăm lemne în sobă pentru a menține focul aprins, pentru a reîncălzi pietrele și pentru a menține temperatura din încăpere la nivelul dorit.

Nu există o perioadă de timp fixă, exactă, recomandată pentru a sta în saună. Depinde de fiecare dintre noi, este o chestiune personală. Unii dintre noi pot sta confortabil în saună timp de cincisprezece sau chiar douăzeci de minute, în timp ce alții trebuie să iasă să se răcorească după cinci sau zece minute. Important este să fim atenți la reacția corpului nostru la căldură și să nu ne forțăm să stăm prea mult în saună.

Urmează apoi cea mai intrigantă și, aș spune eu, cea mai plăcută parte a saunei: scufundarea în apă, mai ales în apă rece. Pentru că a merge la saună fără a ne scufunda în apă este ca mâncarea fără condimente. Contrastul dintre pielea caldă și apa rece va crea o senzație minunată, care nu se poate descrie în cuvinte. Dacă sauna nu se află în apropierea unui lac sa a unui râu, atunci puteți face un duș rece – dar nu este același lucru – iar iarna vă puteți rostogoli în zăpadă.

Odată ieșiți din apa rece se poate sta apoi ceva timp afară, așezați pe o bancă și admirând natura sau peisajul, copacii, păsările… Se poate sta afară indiferent de temperatura aerului, adică chiar dacă sunt sub zero grade, nu se simte frigul. Trăind această senzație de reînvigorare, este timpul apoi să ne întoarcem în saună. Înfruntând din nou căldura, răcoriți și cu pielea rece, aburii fierbinți ne vor mângâia ușor pielea, fără ca noi, de fapt, să-i simțim. Apoi, încetul cu încetul, vom începe să simțim niște furnicături pe piele, reci dar plăcute, în timp ce pielea și întregul corp ni se vor încălzi, treptat, din nou.

De obicei se fac două sau trei ture: saună – scufundare în apă – saună, și așa mai departe, după care ne vom simți foarte înfometați, flămânzi ca un lup, la fel ca după orice activitate fizică intensă.

Pentru finlandezi, a merge la saună este un obicei care a devenit un ritual. Un ritual aproape sfânt, indiferent de loc sau timp, un ritual pentru care nu vor fi niciodată dispuși să facă compromisuri.

Acesta a fost episodul de azi, dragi ascultători și, până data viitoare, vă doresc ca de obicei toate cele bune și sper să ne auzim din nou cât de curând. Pa! Pa!


24. Sauna - un ritual finlandez. 24\. Sauna - a Finnish ritual.

Această încăpere o întâlnim aproape în fiecare casă din Finlanda. We find this room in almost every house in Finland. On retrouve cette pièce dans presque toutes les maisons en Finlande. Мы находим эту комнату почти в каждом доме в Финляндии. Este destul de mică, cu o fereastră minusculă, luminată slab pentru a crea atmosferă. It is quite small with a tiny window, dimly lit to create atmosphere. Il est assez petit avec une minuscule fenêtre, faiblement éclairée pour créer une atmosphère. Он довольно маленький, с крошечным окном, тускло освещенным для создания атмосферы. Stă goală, neutilizată pentru o mare parte din timp, dar atunci când e folosită, de obicei de câteva ori pe săptămână, în această încăpere e foarte cald. It sits empty, unused most of the time, but when it is used, usually a few times a week, this room is very hot. Elle reste vide, inutilisée la plupart du temps, mais lorsqu'elle est utilisée, généralement quelques fois par semaine, cette pièce est très chaude. Он стоит пустой, большую часть времени не используется, но когда его используют, обычно несколько раз в неделю, в этой комнате очень жарко. Atât de cald încât nu poți sta în ea mai mult de zece, maximum douăzeci de minute. So hot that you can't stay in it for more than ten, twenty minutes at most. Tellement chaud qu'on ne peut pas y rester plus de dix, vingt minutes tout au plus. Настолько жарко, что в ней нельзя оставаться больше десяти, максимум двадцати минут.

Ai ghicit despre ce e vorba? Did you guess what it's about? Vous avez deviné de quoi il s'agit ? Вы догадались, о чем речь?

Bun venit la un nou episod al podcastului de limba română. Welcome to a new episode of the Romanian podcast. Bienvenue dans un nouvel épisode du podcast roumain. Eu sunt Florin, autorul acestui podcast, iar astăzi vă voi vorbi despre sauna finlandeză. I'm Florin, the author of this podcast, and today I'm going to talk to you about the Finnish sauna. Je suis Florin, l'auteur de ce podcast, et aujourd'hui je vais vous parler du sauna finlandais.

Nu o întâlnim doar aproape în toate casele finlandeze, ci și în apartamentele din oraș, și mai ales în vile, în cabane, în casele de vacanță din pădure, de pe malul lacurilor. We meet it not only in almost all Finnish houses, but also in apartments in the city, and especially in villas, in cabins, in holiday homes in the forest, on the shores of lakes. On le rencontre non seulement dans presque toutes les maisons finlandaises, mais aussi dans les appartements de la ville, et surtout dans les villas, dans les cabanes, dans les maisons de vacances en forêt, au bord des lacs. Мы встречаем его не только почти во всех финских домах, но и в квартирах в городе, а особенно на виллах, в хижинах, на дачных участках в лесу, на берегу озер.

Sauna… un cuvânt auzit foarte des în Finlanda. Sauna... a word heard very often in Finland. Sauna... un mot entendu très souvent en Finlande. Cinci litere înșirate pentru a forma un cuvânt care descrie un concept finlandez autentic, cunoscut în întreaga lume. Five letters strung together to form a word that describes an authentic Finnish concept known throughout the world. Cinq lettres enchaînées pour former un mot qui décrit un concept finlandais authentique connu dans le monde entier. Dar ce este sauna de fapt și cum fac finlandezii saună? But what is a sauna actually and how do Finns sauna? Mais qu'est-ce qu'un sauna exactement et comment font les saunas finlandais ?

Sauna a fost întotdeauna un loc sacru pentru finlandezi. The sauna has always been a sacred place for Finns. Le sauna a toujours été un lieu sacré pour les Finlandais. Сауна всегда была священным местом для финнов. În trecut, pe lângă ceea ce cunoaștem noi azi despre ea, sauna era și locul în care femeile nășteau, dar și locul în care erau pregătite pentru înmormântare trupurile celor decedați. In the past, in addition to what we know about it today, the sauna was also the place where women gave birth, but also the place where the bodies of the deceased were prepared for burial. Autrefois, en plus de ce que nous en savons aujourd'hui, le sauna était aussi le lieu où les femmes accouchaient, mais aussi le lieu où les corps des défunts étaient préparés pour l'inhumation. В прошлом, в дополнение к тому, что мы знаем о ней сегодня, сауна была также местом, где женщины рожали, а также местом, где тела умерших готовились к погребению. În zilele noastre sauna nu se mai folosește pentru așa ceva. Nowadays the sauna is no longer used for such a thing. De nos jours, le sauna n'est plus utilisé pour une telle chose. В настоящее время сауна больше не используется для таких целей. În schimb sauna reprezintă momentul intim în care familia se reunește în timpul unei săptămâni aglomerate, dar face parte și din activitățile sociale obișnuite cu prietenii sau colegii de serviciu. Instead, the sauna represents the intimate moment when the family gets together during a busy week, but it is also part of the usual social activities with friends or work colleagues. Au lieu de cela, le sauna représente le moment intime où la famille se réunit au cours d'une semaine bien remplie, mais il fait également partie des activités sociales habituelles avec des amis ou des collègues de travail.

Înainte de a merge la saună aceasta trebuie, evident, pregătită. Before going to the sauna, it must obviously be prepared. Avant d'aller au sauna, il faut évidemment se préparer. Încăperea se încălzește până la cel puțin 60-80 de grade. The room heats up to at least 60-80 degrees. La pièce chauffe jusqu'à au moins 60-80 degrés. Pentru aceasta, încăperea are în mod tradițional o sobă pe lemne, în timp ce în apartamente se folosesc sobele electrice. For this, the room traditionally has a wood-burning stove, while in the apartments electric stoves are used. Pour cela, la chambre dispose traditionnellement d'un poêle à bois, tandis que dans les appartements des poêles électriques sont utilisés. Jumătatea superioară a sobei este umplută cu pietre de 10-15 cm în diametru. The upper half of the stove is filled with stones 10-15 cm in diameter. La moitié supérieure du poêle est remplie de pierres de 10 à 15 cm de diamètre. Верхняя половина печи заполняется камнями диаметром 10-15 см. Pietrele acumulează și rețin o parte din căldură pe măsură ce încăperea se încălzește. Stones accumulate and retain some of the heat as the room warms up. Les pierres accumulent et retiennent une partie de la chaleur au fur et à mesure que la pièce se réchauffe. Камни накапливают и сохраняют часть тепла по мере прогрева помещения.

Când temperatura ajunge la nivelul dorit, adică la cel puțin 60 de grade sau chiar mai mult, intrăm în saună și ne așezăm pe banchetele dispuse pe două sau trei nivele. When the temperature reaches the desired level, i.e. at least 60 degrees or even more, we enter the sauna and sit on the benches arranged on two or three levels. Lorsque la température atteint le niveau souhaité, c'est-à-dire au moins 60 degrés voire plus, on entre dans le sauna et on s'assoit sur les bancs disposés sur deux ou trois niveaux. Когда температура достигает нужного уровня, т.е. не менее 60 градусов и даже больше, мы входим в сауну и садимся на скамейки, расставленные на двух-трех уровнях. Căldura emanată de sobă este prea seacă, aerul este prea uscat, așa că pentru a face atmosfera puțin mai plăcută, se toarnă puțină apă pe pietrele fierbinți. The heat from the stove is too dry, the air is too dry, so to make the atmosphere a little more pleasant, a little water is poured on the hot stones. La chaleur du poêle est trop sèche, l'air est trop sec, alors pour rendre l'atmosphère un peu plus agréable, un peu d'eau est versée sur les pierres chaudes. Apa începe apoi să se evapore, transformându-se în aburi. The water then begins to evaporate, turning into steam. Aceste particule fine și foarte fierbinți de apă se ridică apoi și se răspândesc în toată încăperea, mai întâi urcând de-a lungul pereților până la tavan și coborând apoi pe piele, învăluindu-ne puțin câte puțin. These fine and very hot water particles then rise and spread throughout the room, first climbing along the walls to the ceiling and then descending on the skin, enveloping us bit by bit. Ces particules d'eau fines et très chaudes montent alors et se répandent dans toute la pièce, grimpant d'abord le long des murs jusqu'au plafond puis descendant sur la peau, nous enveloppant petit à petit.

Acesta este momentul în care vaporii ating treptat pielea, transferând căldura. This is when the steam gradually touches the skin, transferring the heat. C'est à ce moment que la vapeur touche progressivement la peau, transférant la chaleur. Cu cât se stă mai sus pe banchete, cu atât vaporii sunt mai fierbinți și mai abundenți, arzând ușor pielea. The higher one sits on the seats, the hotter and more abundant the vapors, burning the skin slightly. Plus on est assis haut sur les sièges, plus les vapeurs sont chaudes et abondantes, brûlant légèrement la peau. Treptat, corpul nostru începe să se încălzească, inima începe să ne bată mai repede, transpirația începe să ne curgă pe frunte, pe spate, pe brațe, pe picioare. Gradually, our body begins to heat up, our heart begins to beat faster, sweat begins to flow on our forehead, back, arms, legs. Petit à petit, notre corps commence à se réchauffer, notre cœur commence à battre plus vite, la sueur commence à couler sur notre front, notre dos, nos bras, nos jambes. Din când în când trebuie să mai adăugăm lemne în sobă pentru a menține focul aprins, pentru a reîncălzi pietrele și pentru a menține temperatura din încăpere la nivelul dorit. From time to time we need to add more wood to the stove to keep the fire burning, to reheat the stones and to keep the temperature in the room at the desired level. De temps en temps, nous devons ajouter plus de bois au poêle pour entretenir le feu, réchauffer les pierres et maintenir la température de la pièce au niveau souhaité.

Nu există o perioadă de timp fixă, exactă, recomandată pentru a sta în saună. There is no fixed, exact, recommended length of time to stay in the sauna. Il n'y a pas de durée fixe, exacte et recommandée pour rester dans le sauna. Depinde de fiecare dintre noi, este o chestiune personală. It depends on each of us, it is a personal matter. Unii dintre noi pot sta confortabil în saună timp de cincisprezece sau chiar douăzeci de minute, în timp ce alții trebuie să iasă să se răcorească după cinci sau zece minute. Some of us can sit comfortably in the sauna for fifteen or even twenty minutes, while others have to come out to cool off after five or ten minutes. Certains d'entre nous peuvent s'asseoir confortablement dans le sauna pendant quinze ou même vingt minutes, tandis que d'autres doivent sortir pour se rafraîchir après cinq ou dix minutes. Important este să fim atenți la reacția corpului nostru la căldură și să nu ne forțăm să stăm prea mult în saună. The important thing is to pay attention to our body's reaction to the heat and not force ourselves to stay too long in the sauna. L'important est de faire attention à la réaction de notre corps à la chaleur et de ne pas nous forcer à rester trop longtemps dans le sauna.

Urmează apoi cea mai intrigantă și, aș spune eu, cea mai plăcută parte a saunei: scufundarea în apă, mai ales în apă rece. Then comes the most intriguing and, I would say, the most enjoyable part of the sauna: immersion in water, especially cold water. Vient ensuite la partie la plus intrigante et, je dirais, la plus agréable du sauna : l'immersion dans l'eau, surtout l'eau froide. Pentru că a merge la saună fără a ne scufunda în apă este ca mâncarea fără condimente. Because going to the sauna without immersing ourselves in the water is like eating without spices. Parce qu'aller au sauna sans s'immerger dans l'eau, c'est comme manger sans épices. Contrastul dintre pielea caldă și apa rece va crea o senzație minunată, care nu se poate descrie în cuvinte. The contrast between warm skin and cold water will create a wonderful sensation that cannot be described in words. Dacă sauna nu se află în apropierea unui lac sa a unui râu, atunci puteți face un duș rece – dar nu este același lucru – iar iarna vă puteți rostogoli în zăpadă. If the sauna is not near a lake or a river, then you can take a cold shower - but it's not the same - and in winter you can roll in the snow. Si le sauna n'est pas près d'un lac ou d'une rivière, alors vous pouvez prendre une douche froide - mais ce n'est pas pareil - et en hiver vous pouvez vous rouler dans la neige.

Odată ieșiți din apa rece se poate sta apoi ceva timp afară, așezați pe o bancă și admirând natura sau peisajul, copacii, păsările… Se poate sta afară indiferent de temperatura aerului, adică chiar dacă sunt sub zero grade, nu se simte frigul. Once you get out of the cold water, you can sit outside for a while, sitting on a bench and admiring nature or the landscape, the trees, the birds... You can sit outside regardless of the air temperature, that is, even if they are below zero degrees, you don't feel the cold. Une fois sorti de l'eau froide, vous pouvez vous asseoir dehors un moment, assis sur un banc et admirer la nature ou le paysage, les arbres, les oiseaux... Vous pouvez vous asseoir dehors quelle que soit la température de l'air, c'est-à-dire même s'ils sont en dessous de zéro degré, vous ne sentez pas le froid. Trăind această senzație de reînvigorare, este timpul apoi să ne întoarcem în saună. Experiencing this feeling of invigoration, it is then time to return to the sauna. Vivre cette sensation de revigoration, il est alors temps de retourner au sauna. Înfruntând din nou căldura, răcoriți și cu pielea rece, aburii fierbinți ne vor mângâia ușor pielea, fără ca noi, de fapt, să-i simțim. Facing the heat again, refreshed and with cool skin, the hot steams will gently caress our skin without us actually feeling them. De nouveau face à la chaleur, rafraîchie et avec une peau fraîche, les vapeurs chaudes caressent doucement notre peau sans que nous les sentions. Apoi, încetul cu încetul, vom începe să simțim niște furnicături pe piele, reci dar plăcute, în timp ce pielea și întregul corp ni se vor încălzi, treptat, din nou. Then, little by little, we will start to feel some cold but pleasant tingling on our skin, while our skin and whole body will gradually warm up again. Puis, petit à petit, nous commencerons à ressentir des picotements froids mais agréables sur notre peau, tandis que notre peau et tout notre corps se réchaufferont progressivement.

De obicei se fac două sau trei ture: saună – scufundare în apă – saună, și așa mai departe, după care ne vom simți foarte înfometați, flămânzi ca un lup, la fel ca după orice activitate fizică intensă. Usually there are two or three rounds: sauna - immersion in water - sauna, and so on, after which we will feel very hungry, hungry like a wolf, just like after any intense physical activity. Habituellement, il y a deux ou trois tours : sauna - immersion dans l'eau - sauna, etc., après quoi nous aurons une grande faim, une faim de loup, comme après toute activité physique intense.

Pentru finlandezi, a merge la saună este un obicei care a devenit un ritual. For Finns, going to the sauna is a habit that has become a ritual. Pour les Finlandais, aller au sauna est une habitude devenue un rituel. Un ritual aproape sfânt, indiferent de loc sau timp, un ritual pentru care nu vor fi niciodată dispuși să facă compromisuri. An almost sacred ritual regardless of place or time, one they will never be willing to compromise on. Un rituel presque sacré quel que soit le lieu ou le moment, un rituel sur lequel ils ne seront jamais prêts à faire des compromis.

Acesta a fost episodul de azi, dragi ascultători și, până data viitoare, vă doresc ca de obicei toate cele bune și sper să ne auzim din nou cât de curând. That was today's episode, dear listeners, and until next time, I wish you all the best as usual and hope to hear from you again soon. C'était l'épisode d'aujourd'hui, chers auditeurs, et jusqu'à la prochaine fois, je vous souhaite tout le meilleur comme d'habitude et j'espère avoir de vos nouvelles bientôt. Pa! Bye! Pa!