×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Româna cu Camelia, Maidnanezii (2)

Maidnanezii (2)

N-o să intru în detalii legate de diferite talii. Foarte interesant. Nu o să intru în detalii despre diferite talii de câini. Oi oi oi. Azi am realizat că avem două cuvinte interesante în limba română: talii și detalii despre talii.

Ah, și cred că este și talia pitică. La a patra categorie: talie pitică avem Chihuahua de exemplu sau Bichon Maltez, iarăși intră în categoria asta.

Câinii au și diferite speranțe de viață.

Speranță de viață este o categorie pentru câini atunci când vorbim de câți ani trăiește un câine. De exemplu Golden Retriever trăia înainte 16-17 ani, acum un Golden Retriever nu mai trăiește atât de mult, dar câinele părinților mei e bătrân, are 14 ani, adică 100 și ceva de ani în ... - dacă ar fi fost o ființă umană - are probleme cu văzul, cu auzul, știți cum e, ca un om mai bătrân, așa, merge mai încet, dar este un drăgălaș, un scump.

Și ultimul lucru legat de câini. Am uitat să specific faptul că de exemplu un câine care are stăpân, are o zgardă, unde scrie de obicei numele lui și eventual numărul de telefon al proprietarului sau al stăpânului.

O zgardă - două zgărzi, OK - greu cuvânt, știu! - este ca un fel de curea, o curea care se pune în jurul gâtului unui câine și acolo scrie numele câinelui, nu? Iar dacă locuiești la bloc și vrei să ieși afară în plimbare cu câinele tău, atunci ai nevoie de o lesă.

Ce este o lesă – două lese? O lesă este tot un fel de curea, dar una lungă, pe care o folosești când ieși afară cu câinele. Sunt de exemplu lese retractabile, adică dacă vrea câinele tău să meargă mai departe, tu ții lesa în mână și acea lesă se face mai lungă, tot mai lungă, tot mai lungă, și apoi se retrage, nu? Pentru că este retractabilă.

Și nu în ultimul rând, sunt diferite feluri de câini. Uite de exemplu Golden Retriever este perfect pentru dresaj. Poate fi dresat.

A dresa un câine este un proces prin care tu înveți un câine cum să răspundă la o comandă. De exemplu Oscar - așa se numește câinele părinților mei - Oscar este în Golden Retriever și el răspunde la comenzi de genu:

Șezi! - adică a se așeza, a sta jos.

laba! Laba este mâna - să zic așa - dar se zice labă.

Zi o vorbă! Și începe să latre ham-ham ham-ham, așa face Oscar când răspunde la comenzi.

Numai că el a îmbătrânit și nu mai aude foarte bine din păcate.

Podcast-ul de astăzi este super lung.

Pe final, vreau să vă spun un lucru important despre care vroiam să vă vorbesc. Este legat de primul podcast video, care va apărea pe 31 august 2022. Deci pe 31 august va fi publicat primul podcast video cu mine, în care vă ajut cu limba română.

Dar cei care mă susțin pe Patreon o să aibă acces la acest video înainte de ceilalți. Este o formă de a mulțumi încă odată pentru susținerea, pe care o am din partea voastră.

Mulțumesc foarte mult încă o dată pentru patronilor de pe Patreon care mă susțin și susțin acest canal sau acest podcast.

O zi excelentă în continuare dragii mei! Și ne auzim curând!

Numai bine!

Maidnanezii (2) Maidnanezii (2) Maidnanezii (2) Maidnanezii (2) Maidnanezii (2) Maidnanezii (2) Maidnanezii (2) メイドナネジイ (2) Maidnanezii (2) Maidnanezii (2) Maidnanezii (2) Майданезии (2) Maidnanezii (2) Maidnanezii (2) 梅德南语 (2)

N-o să intru în detalii legate de diferite talii. I won't go into details about the different sizes. Я не буду подробно останавливаться на различных размерах. Foarte interesant. Very interesting. Molto interessante. Nu o să intru în detalii despre diferite talii de câini. I'm not going to go into detail about different dog sizes. Non entrerò nei dettagli delle diverse dimensioni dei cani. Oi oi oi. Hi hi hi. Azi am realizat că avem două cuvinte interesante în limba română: talii și detalii despre talii. Today I realized that we have two interesting words in Romanian: talii and details about talii.

Ah, și cred că este și talia pitică. Oh, and I think it's the midget waist too. Oh, e credo che sia anche la vita del nano. La a patra categorie: talie pitică avem Chihuahua de exemplu sau Bichon Maltez, iarăși intră în categoria asta. In the fourth category: dwarf size, we have the Chihuahua for example or the Bichon Maltese, again they fall into this category. Nella quarta categoria: vita nana abbiamo il Chihuahua, ad esempio, o il Bichon Maltese, che rientra in questa categoria.

Câinii au și diferite speranțe de viață. Dogs also have different life expectancies. Anche i cani hanno aspettative di vita diverse.

**Speranță de viață** este o categorie pentru câini atunci când vorbim de câți ani trăiește un câine. Life expectancy is a category for dogs when we talk about how many years a dog lives. De exemplu Golden Retriever trăia înainte 16-17 ani, acum un Golden Retriever nu mai trăiește atât de mult, dar câinele părinților mei e bătrân, are 14 ani, adică 100 și ceva de ani în ... - dacă ar fi fost o ființă umană - are probleme cu văzul, cu auzul, știți cum e, ca un om mai bătrân, așa, merge mai încet, dar este un drăgălaș, un scump. For example the Golden Retriever used to live 16-17 years, now a Golden Retriever doesn't live that long, but my parents' dog is old, it's 14 years old, that's 100 or so years in ... - if it was a being human - he has problems with his sight, with his hearing, you know how he is, like an older man, like that, he walks slower, but he is a cutie, a darling.

Și ultimul lucru legat de câini. And one last thing about dogs. Am uitat să specific faptul că de exemplu un câine care are stăpân, are o zgardă, unde scrie de obicei numele lui și eventual numărul de telefon al proprietarului sau al stăpânului. I forgot to specify that for example a dog that has an owner, has a collar, where it usually says its name and possibly the owner's or owner's phone number.

**O** **zgardă** - două **zgărzi**, OK - greu cuvânt, știu! One collar - two collars, OK - tough word, I know! - este ca un fel de curea, o curea care se pune în jurul gâtului unui câine și acolo scrie numele câinelui, nu? - it's like a kind of belt, a belt that goes around a dog's neck and it says the dog's name on it, right? Iar dacă locuiești la bloc și vrei să ieși afară în plimbare cu câinele tău, atunci ai nevoie de o lesă. And if you live in an apartment block and want to go outside for a walk with your dog, then you need a leash. E se vivete in un condominio e volete portare a spasso il vostro cane, avete bisogno di un guinzaglio.

Ce este **o** **lesă** – două lese? What is one leash - two leashes? O lesă este tot un fel de curea, dar una lungă, pe care o folosești când ieși afară cu câinele. A leash is also a kind of belt, but a long one, which you use when you go out with the dog. Anche il guinzaglio è un tipo di guinzaglio, ma lungo, che si usa quando si esce con il cane. Sunt de exemplu **lese retractabile**, adică dacă vrea câinele tău să meargă mai departe, tu ții lesa în mână și acea lesă se face mai lungă, tot mai lungă, tot mai lungă, și apoi se retrage, nu? For example, there are retractable leashes, meaning if your dog wants to go further, you hold the leash in your hand and that leash gets longer, longer, longer, longer, and then it retracts, right? Ad esempio, esistono guinzagli retrattili: se il cane vuole andare più lontano, si tiene il guinzaglio in mano e il guinzaglio diventa sempre più lungo e poi si ritrae, giusto? Pentru că este retractabilă.

Și nu în ultimul rând, sunt diferite feluri de câini. And last but not least, there are different kinds of dogs. Uite de exemplu Golden Retriever este perfect pentru **dresaj**. Look for example the Golden Retriever is perfect for training. Poate fi dresat. It can be trained.

A dresa un câine este un proces prin care tu înveți un câine cum să răspundă la o comandă. Training a dog is a process by which you teach a dog how to respond to a command. De exemplu Oscar - așa se numește câinele părinților mei - Oscar este în Golden Retriever și el răspunde la comenzi de genu: For example Oscar - that's the name of my parents' dog - Oscar is a Golden Retriever and he responds to gender commands: Ad esempio, Oscar - questo è il nome del cane dei miei genitori - è un Golden Retriever e risponde a comandi autentici:

**Șezi**! Sit down! Siediti! - adică a se așeza, a sta jos. - that is, to sit down, to sit down.

**Dă** **laba**! Give it a paw! Dammi la tua zampa! Laba este mâna - să zic așa - dar se zice labă. The paw is the hand - so to speak - but it's called a paw.

**Zi o vorbă**! Say a word! Și începe să latre ham-ham ham-ham, așa face Oscar când răspunde la comenzi. And he starts barking ham-ham ham-ham, that's what Oscar does when he responds to commands.

Numai că el a îmbătrânit și nu mai aude foarte bine din păcate. Only he has grown old and unfortunately can't hear very well anymore.

Podcast-ul de astăzi este super lung. Today's podcast is super long.

Pe final, vreau să vă spun un lucru important despre care vroiam să vă vorbesc. Finally, I want to tell you something important that I wanted to talk to you about. Este legat de primul podcast video, care va apărea pe 31 august 2022. It is linked to the first video podcast, which will appear on August 31, 2022. Deci pe 31 august va fi publicat primul podcast video cu mine, în care vă ajut cu limba română. So on August 31, the first video podcast with me will be published, in which I help you with the Romanian language.

Dar cei care mă susțin pe Patreon o să aibă acces la acest video înainte de ceilalți. But those who support me on Patreon will get access to this video before others. Ma chi mi sostiene su Patreon avrà accesso a questo video prima di chiunque altro. Este o formă de a mulțumi încă odată pentru susținerea, pe care o am din partea voastră. It is a form of thanking once again for the support I have from you. È un modo per ringraziarvi ancora una volta per il sostegno che mi date.

Mulțumesc foarte mult încă o dată pentru patronilor de pe Patreon care mă susțin și susțin acest canal sau acest podcast. Thank you so much again for the patrons on Patreon who support me and support this channel or this podcast. Grazie mille ancora una volta ai Patrons su Patreon che mi sostengono e sostengono questo canale o podcast.

O zi excelentă în continuare dragii mei! Continue to have a great day my dears! Și ne auzim curând! And see you soon! E ci sentiamo presto!

Numai bine! All the best!