×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Româna cu Camelia, Gât-golaș de Transilvania.

Gât-golaș de Transilvania.

Gât-golaș de Transilvania

Salut!

Bine v-am regăsit.

Mă bucur foarte mult că reușesc să fac un nou episod pe podcastul audio pentru voi, patroni. Și mă bucur că nu a trecut foarte multă vreme de când am făcut ultimul episod. Acolo v-am învățat despre plivitul straturilor, o activitate foarte obișnuită la țară, în România.

Și v-am promis că o să vorbesc despre găini sau puișori.

Un puișor de prezintă copilul - dacă vreți - al unei găini. Dar nu spui copil. Copil se folosește atunci când faci referire la o persoană, la o ființă umană. Găinile au puișori.

Și în aprilie, la sfârșitul lui aprilie a căzut o găină cloșcă.

O cloșcă, ce este o cloșcă? Este o găină care dă pui sau face pui. O cloșcă - nu pot să spun gravidă - dar cred că înțelegeți. E ca un fel de mamă pentru puii viitori, care or să vină.

Și găina în general cade cloșcă la un moment dat. Nu știi exact când. Pur și simplu îți dai seama că o găină cade cloșca. Cum îți dai seama? Se așează pe jos sau stă undeva, și nu se mai mișcă de acolo. Nu este bolnavă, pentru că o verifici, totul este în regulă, dar ea cade cloșcă. Și atuncea tu te pregătești și pui niște ouă sub ea și aștepți să iasă puișorii.

De obicei cloșca scoate puii în cuibar. Da. M-am gândit puțin, că sunt și obosită și mă gândeam cum îi spune.

Ce este un cuibar? Un cuibar este ca un fel de cutie, în care stă găina când face ouă sau când scoate pui.

Deja am învățat două expresii: a face ouă - asta face găina, găina face ouă - și găina face pui când sub găină sunt niște ouă și din ouăle alea or să iasă niște pui în viitor. Cât era? Trei săptămâni parcă. Găinile scot pui după trei săptămâni sau 21 de zile.

Da. Regulile sunt diferite dacă vorbim de rațe, de exemplu, sau alte animale. Dar, găinile de obicei după 21 de zile, ies puișorii și atuncea se spune că eclozează.

A ecloza este procesul prin care puiul iese din ou, adică avem oul și puișorul lovește cu ciocul în coaja de la ou.

Puișorii sau găinile au un cioc. Oamenii au o gură. Oamenii mănâncă cu gura. Găinile, puișorii mănâncă cu ciocul. Este lung, ascuțit și se numește cioc.

Da. În limba română poți să mai spui: cioc-cioc când bați la ușă. Stați să vedem dacă găsesc ceva pe aicea, pe lângă mine. Da, uite, de exemplu dacă faci așa, se zice cioc-cioc în limba română. Înțelegeți? Se zice cioc-cioc, și bați la ușă.

Dar cioc înseamă și gura găinii. Okay.

Și asta fac puișorii, eclozează. A ecloza, v-am spus, e atuncea când puișorii ies din coajă.

O coajă este partea exterioară a unui ou.

Haideți să repetăm care sunt cele trei componente ale unui ou.

Din exterior, avem o coajă. Coaja este tare.

Apoi avem albuș.

Un albuș este partea incoloră, deci partea care nu are culoare dintr-un ou. Și din albuș se poate să faci, poți să faci bezele.

Bezelele se fac cu zahăr și albuș. Se amestecă bine și repede la mixer, zahăr și albuș, și ies bezele. Bezelele sunt albe, pufoase și foarte dulci. Se pot pune la cuptor, nu durează mult și ai scos și ai mâncat bezele. Este un desert.

Și a treia componentă a oului este un gălbenuș. Gălbenușul reprezintă partea galbenă, nucleul - dacă vrei.

Deci: coajă, albuș, gălbenuș. Așa.

Și a fost foarte tare. Anul acesta avem destul, părinții mei au destul de mulți puișori pentru că a fost o combinație între găini de-ale noastre și ouă de-ale noastre, plus ouă sau puișori, găini cumpărate, puișori cumpărați. Ce vreau să spun?

Există două posibilități de a face, de a avea puișori. Puișorii poți să îi crești - deci perioada de creștere este foarte importantă - poți să-i crești într-un, cum îi spune?, uite, îmi scapă cuvântul, la lampă, la lampă infraroșu sau poți să le faci cu o cloșcă.

Cu cloșca e un pic mai complex, pentru că cloșca nu acceptă multe ouă, deci nu poți face, nu poți avea mulți puișori dacă ai o cloșcă, nu? Pentru că nu poți să ai 100 de ouă sub cloșcă. Cloșca are un spațiu relativ mic, nu? Ea stă în cuibar.

Iar, dacă le scoți la lampă, la infraroșu, poți să pui mult mai multe ouă și să scoți foarte mulți, scuze, poți să ai mai mulți puișori. Poți să ai sute de puișori și au condițiile de creștere foarte okay, pentru că au căldură de obicei, au mâncare și se dezvoltă bine fără probleme. Cu cloșca poate fi un pic mai complex. Și mama a încercat ambele variante.

Anul ăsta am avut o găină neagră, care a căzut cloșcă. Și. Da. Găina se numește Vultur. Asta-i foarte amuzant, nu? E o femelă, care se numește Vultur. Așa a fost să fie. Și am avut, câți? 22 poate de puișori.

Dar, ce este interesant este că anul ăsta, mama a cumpărat niște puișori mici, mici, mici de o zi. Rasa se numește gât-golaș, gât-golaș de Transilvania.

Din câte am înțeles, este singura rasă de găini care este pur românească. Alte rase de găini sunt un mix, și sunt cunoscute la nivel internațional. Sunt o rasă, nu știu, din Anglia sau America, de exemplu. Nu-mi vine acum în minte numele, că sunt puțin obosită. Dar, asta este singura rasă de găini care este autentică românească și se numește gât-golaș de Transilvania.

Ce înseamnă gât-golaș?

Probabil că știți cuvântul gât. Gât este o parte din corpul nostru, nu?

Golaș înseamnă că e gâtul gol. Și ce este specific acestei rase, este că arată special, adică gâtul este subțire, lung și gol. Nu are pene.

Pene reprezintă ceea ce găinile au pe corp, ca să se protejeze, de exemplu, de umiditate sau să ne țină cald. Se numesc pene. Noi oamenii avem păr pe corp, dar găinile au pene. Și această rasă, gât-golaș de Transilvania, nu are pene pe gât.

Și e foarte fain. Mi se pare foarte interesant. Mama mai are câteodată așa și câte un gât-golaș. De exemplu, avem o găină bătrână, cred că are vreo trei ani sau nu știu cât, care e gât-golaș. Are o culoare ... cărămiziu așa ... ca și cărămida.

Știți că la casă se folosește și cărămidă. Se poate construi o casă din cărămidă. Și cărămiziu este așa o culoare, nu portocaliu, da e cărămiziu sau, ce să zic?, poate un maro, așa, nu știu.

Și găina gât-golaș, pe care o avem, e bătrână. Dar anul ăsta au ieșit, cred că acum avem 13 puișori gât-golași, mai, iunie, deci au două două luni puișorii, au două luni. Și au crescut destul de mari. Puii ăștia gât-golaș de Transilvania, au crescut repede și sunt mari. Puii noștri, negri, gri și ... mai avem și încă o rasă, cum îi spune?, o rasă din America Latină, nu mai știu exact cum îi spune, sunt foarte mici. Sunt mult mai mici ăștia, pe care i-am avut, găinele de curte, pe care le are mama față de gât-golaș. Gât-golașul de Transilvania e destul de mare.

Se face episodul lung, dar vreau pe scurt să vă spun încă odată ce este important să țineți minte din episodul de astăzi.

Cel mai important lucru probabil este faptul că există o rasă de găini din România cunoscută internațional, și se numește gât-golaș de Transilvania.

Numărul doi: ați învățat cuvântul cuibar. Un cuibar este locul în care stă, face ouă găina, doarme eventual, se numește cuibar. Un cuibar poate fi din plastic de obicei, metal, lemn, nu?

Trei. Acum știți ce înseamnă o cloșcă. O cloșcă este găina care o să scoată pui.

Ați mai învățat tot astăzi ce înseamnă a ecloza. Este ceea ce face un puișor, când iese din ou, eclozează.

Și poate pe final, ați învățat și cuvântul cioc. Ce este ciocul sau ce sunt penele? Ciocul este gura găinii, iar penele este haina - dacă vreți - părul sau ce au pe corp găinile, da? Și cocoșul la fel, are pene.

Okay, dragilor. Poate că e amuzant, poate că nu e interesant sau poate că este interesant pentru voi subiectul ăsta. Pentru mine este interesant. Pentru mine este ceva nou, pentru că nu am mai făcut asta niciodată și am învățat, așa, din mers, learning by doing. Adică n-am mai făcut asta niciodată și învăț în timp ce văd cum face, de exemplu, mama mea, cum face, ce face, lucruri pe care nu le știam înainte.

Și e bine să știi cât mai multe lucruri în viață, nu? OK.

Atât despre găini, despre puișori, despre gât-golaș de Transilvania.

Vă urez o zi excelentă!

Și ne auzim cu siguranță aici pe podcastul audio din nou.

Mulțumesc înc-o dată pentru susținere.

Numai bine! Pa, pa

1


Gât-golaș de Transilvania. Transsilvanische Kehle. Transylvanian Throat. Garganta de Transilvania. Gorge transylvanienne. Gola transilvana. Transilvanijos gerklė. Transsylvaanse keel. Transylwańskie gardło. Garganta da Transilvânia. Трансильванское горло. Transsylvansk strupe. Transilvanya Boğazı. Трансильванське горло. 来自特兰西瓦尼亚的 Gât-golash。

Gât-golaș de Transilvania Transylvanian gooseneck

Salut!

Bine v-am regăsit. Welcome back.

Mă bucur foarte mult că reușesc să fac un nou episod pe podcastul audio pentru voi, patroni. I'm really glad I get to do a new episode on the audio podcast for you patrons. Și mă bucur că nu a trecut foarte multă vreme de când am făcut ultimul episod. Und ich bin froh, dass es noch nicht lange her ist, dass ich die letzte Folge gemacht habe. And I'm glad it hasn't been very long since I did the last episode. Acolo v-am învățat despre plivitul straturilor, o activitate foarte obișnuită la țară, în România. There I taught you about weeding, a very common activity in the Romanian countryside. Lì ti ho insegnato a diserbare, un'attività molto comune nelle campagne rumene.

Și v-am promis că o să vorbesc despre găini sau puișori. And I promised you I'd talk about chickens or chicks.

Un puișor de prezintă copilul - dacă vreți - al unei găini. A baby chicken presents the baby - if you will - of a hen. Dar nu spui copil. But you don't say baby. Copil se folosește atunci când faci referire la o persoană, la o ființă umană. Child is used when referring to a person, a human being. Bambino si usa quando ci si riferisce a una persona, a un essere umano. Găinile au puișori. Chickens have chicks.

Și în aprilie, la sfârșitul lui aprilie a căzut o găină cloșcă. And at the end of April a hen hen fell.

O cloșcă, ce este o cloșcă? A hen, what's a hen? Este o găină care dă pui sau face pui. It's a chicken that gives chickens or makes chickens. O cloșcă - nu pot să spun gravidă - dar cred că înțelegeți. A hen - I can't say pregnant - but I think you understand. E ca un fel de mamă pentru puii viitori, care or să vină. It's like a kind of mother for the future offspring to come.

Și găina în general cade cloșcă la un moment dat. And the hen in general falls hen at some point. Nu știi exact când. You don't know exactly when. Pur și simplu îți dai seama că o găină cade cloșca. You simply realize that a hen is dropping the hen. Cum îți dai seama? How can you tell? Se așează pe jos sau stă undeva, și nu se mai mișcă de acolo. He sits on the floor or sits somewhere and doesn't move from there. Nu este bolnavă, pentru că o verifici, totul este în regulă, dar ea cade cloșcă. She's not sick, because you check her, everything's fine, but she's falling sick. Și atuncea tu te pregătești și pui niște ouă sub ea și aștepți să iasă puișorii. And then you get ready and lay some eggs under it and wait for the chicks to hatch.

De obicei cloșca scoate puii în cuibar. The hen usually hatches her young in the nest. Da. Yes. M-am gândit puțin, că sunt și obosită și mă gândeam cum îi spune. I thought about it for a minute, because I'm also tired and I was thinking about what to call it.

Ce este un cuibar? What is a nest? Un cuibar este ca un fel de cutie, în care stă găina când face ouă sau când scoate pui. A nest box is like a box that a hen sits in when she lays eggs or hatches chicks.

Deja am învățat două expresii: a face ouă - asta face găina, găina face ouă - și găina face pui când sub găină sunt niște ouă și din ouăle alea or să iasă niște pui în viitor. I've already learned two expressions: to lay eggs - that's what the hen does, the hen lays eggs - and the hen lays chickens when there are eggs under the hen and those eggs will hatch into chickens in the future. Cât era? How much was it? Trei săptămâni parcă. Three weeks, I think. Găinile scot pui după trei săptămâni sau 21 de zile. Le galline partoriscono dopo tre settimane o 21 giorni.

Da. Regulile sunt diferite dacă vorbim de rațe, de exemplu, sau alte animale. The rules are different if we are talking about ducks, for example, or other animals. Le regole sono diverse se si parla di anatre, ad esempio, o di altri animali. Dar, găinile de obicei după 21 de zile, ies puișorii și atuncea se spune că eclozează. But hens usually hatch after 21 days, and then they are said to hatch.

A ecloza este procesul prin care puiul iese din ou, adică avem oul și puișorul lovește cu ciocul în coaja de la ou. Hatching is the process by which the chick hatches, i.e. we have the egg and the chick hits the egg shell with its beak. La schiusa è il processo con cui il pulcino si schiude, cioè abbiamo l'uovo e il pulcino colpisce il guscio dell'uovo con il becco.

Puișorii sau găinile au un cioc. Chicks or hens have a beak. Oamenii au o gură. People have a mouth. Oamenii mănâncă cu gura. Găinile, puișorii mănâncă cu ciocul. Este lung, ascuțit și se numește cioc. It is long, sharp and is called a beak.

Da. În limba română poți să mai spui: cioc-cioc când bați la ușă. In Romanian you can still say: knock-knock when you knock on the door. Stați să vedem dacă găsesc ceva pe aicea, pe lângă mine. Let's see if I can find anything around here. Da, uite, de exemplu dacă faci așa, se zice cioc-cioc în limba română. Yes, look, for example if you do this, it's called cioc-cioc in Romanian. Înțelegeți? Se zice cioc-cioc, și bați la ușă. It's called knock-knock, and you knock on the door.

Dar cioc înseamă și gura găinii. But goatee means goose mouth. Okay.

Și asta fac puișorii, eclozează. And that's what chicks do, they hatch. A ecloza, v-am spus, e atuncea când puișorii ies din coajă. Hatching, I told you, is when the young hatch out of the shell.

O coajă este partea exterioară a unui ou. A shell is the outer part of an egg.

Haideți să repetăm care sunt cele trei componente ale unui ou.

Din exterior, avem o coajă. From the outside, we have a shell. Coaja este tare.

Apoi avem albuș. Then we have egg white.

Un albuș este partea incoloră, deci partea care nu are culoare dintr-un ou. A white is the colourless, i.e. the part of an egg that has no colour. Și din albuș se poate să faci, poți să faci bezele. You can also make marshmallows out of egg whites.

Bezelele se fac cu zahăr și albuș. Marshmallows are made with sugar and egg white. Se amestecă bine și repede la mixer, zahăr și albuș, și ies bezele. Mix well and quickly in the mixer, sugar and egg white, and out come marshmallows. Bezelele sunt albe, pufoase și foarte dulci. The marshmallows are white, fluffy and very sweet. Se pot pune la cuptor, nu durează mult și ai scos și ai mâncat bezele. You can put them in the oven, they don't take long and you're out and eating marshmallows. Este un desert.

Și a treia componentă a oului este un gălbenuș. And the third component of the egg is a yolk. Gălbenușul reprezintă partea galbenă, nucleul - dacă vrei. The yolk is the yellow part, the core - if you like.

Deci: coajă, albuș, gălbenuș. Așa.

Și a fost foarte tare. And it was really cool. Anul acesta avem destul, părinții mei au destul de mulți puișori pentru că a fost o combinație între găini de-ale noastre și ouă de-ale noastre, plus ouă sau puișori, găini cumpărate, puișori cumpărați. This year we have enough, my parents have enough chicks because it was a combination of our own chickens and our own eggs, plus eggs or chicks, bought chickens, bought chicks. Quest'anno abbiamo abbastanza, i miei genitori hanno abbastanza pulcini perché è stata una combinazione di polli e uova di nostra produzione, più uova o pulcini, polli comprati, pulcini comprati. Ce vreau să spun? What do I mean?

Există două posibilități de a face, de a avea puișori. There are two ways to do it, to have babies. Puișorii poți să îi crești - deci perioada de creștere este foarte importantă - poți să-i crești într-un, cum îi spune?, uite, îmi scapă cuvântul, la lampă, la lampă infraroșu sau poți să le faci cu o cloșcă. The chicks can be reared - so the rearing period is very important - you can rear them in a, what do you call it, look, the word escapes me, a lamp, an infrared lamp or you can do it with a hen.

Cu cloșca e un pic mai complex, pentru că cloșca nu acceptă multe ouă, deci nu poți face, nu poți avea mulți puișori dacă ai o cloșcă, nu? With the hen it's a bit more complex, because the hen doesn't accept many eggs, so you can't do, you can't have many chicks if you have a hen, right? Con la gallina è un po' più complesso, perché la gallina non accetta molte uova, quindi non si possono fare, non si possono avere molti pulcini se si ha una gallina, giusto? Pentru că nu poți să ai 100 de ouă sub cloșcă. Because you can't have 100 eggs under the hen. Cloșca are un spațiu relativ mic, nu? Cloșca has a relatively small space, right? Ea stă în cuibar. She stays in the nest.

Iar, dacă le scoți la lampă, la infraroșu, poți să pui mult mai multe ouă și să scoți foarte mulți, scuze, poți să ai mai mulți puișori. And if you take them out under the lamp, under infrared, you can lay a lot more eggs and you can have a lot more, sorry, you can have a lot more chicks. E se li mettete sotto la lampada, a infrarossi, potete deporre molte più uova e avere molti più pulcini, scusate, molti più pulcini. Poți să ai sute de puișori și au condițiile de creștere foarte okay, pentru că au căldură de obicei, au mâncare și se dezvoltă bine fără probleme. You can have hundreds of chicks and they have very okay growing conditions, because they usually have heat, they have food and they grow well without problems. Si possono avere centinaia di pulcini e le loro condizioni di crescita sono molto buone, perché di solito hanno calore, cibo e crescono bene senza problemi. Cu cloșca poate fi un pic mai complex. With cloșca it can be a bit more complex. Și mama a încercat ambele variante. And my mother tried both.

Anul ăsta am avut o găină neagră, care a căzut cloșcă. This year we had a black hen, which fell over. Și. Da. Găina se numește Vultur. Asta-i foarte amuzant, nu? E o femelă, care se numește Vultur. It's a female, and her name is Eagle. Așa a fost să fie. It was meant to be. Și am avut, câți? And we had how many? 22 poate de puișori. 22 maybe chicks.

Dar, ce este interesant este că anul ăsta, mama a cumpărat niște puișori mici, mici, mici de o zi. But, what's interesting is that this year, Mom bought some tiny, tiny, tiny day-old chicks. Rasa se numește gât-golaș, gât-golaș de Transilvania. The breed is called Transylvanian gooseneck. La razza è chiamata collo d'oca della Transilvania.

Din câte am înțeles, este singura rasă de găini care este pur românească. A quanto mi risulta, è l'unica razza di pollo puramente rumena. Alte rase de găini sunt un mix, și sunt cunoscute la nivel internațional. Altre razze di galline sono un mix e sono conosciute a livello internazionale. Sunt o rasă, nu știu, din Anglia sau America, de exemplu. They're a breed, I don't know, from England or America, for example. Nu-mi vine acum în minte numele, că sunt puțin obosită. I can't think of the name right now because I'm a little tired. Non riesco a pensare al nome in questo momento perché sono un po' stanco. Dar, asta este singura rasă de găini care este autentică românească și se numește gât-golaș de Transilvania.

Ce înseamnă gât-golaș?

Probabil că știți cuvântul gât. You probably know the word neck. Gât este o parte din corpul nostru, nu?

Golaș înseamnă că e gâtul gol. Naked means it's empty-necked. Nudo significa che è a collo vuoto. Și ce este specific acestei rase, este că arată special, adică gâtul este subțire, lung și gol. And what is specific to this breed is that it looks special, i.e. the neck is thin, long and hollow. Nu are pene. No feathers.

Pene reprezintă ceea ce găinile au pe corp, ca să se protejeze, de exemplu, de umiditate sau să ne țină cald. Feathers are what chickens have on their bodies, for example to protect themselves from moisture or to keep us warm. Le piume sono quelle che i polli hanno sul corpo, ad esempio per proteggersi dall'umidità o per tenerci al caldo. Se numesc pene. Noi oamenii avem păr pe corp, dar găinile au pene. We humans have body hair, but chickens have feathers. Și această rasă, gât-golaș de Transilvania, nu are pene pe gât.

Și e foarte fain. And it's very cool. Mi se pare foarte interesant. I find it very interesting. Mama mai are câteodată așa și câte un gât-golaș. My mother sometimes has a little gooseneck. De exemplu, avem o găină bătrână, cred că are vreo trei ani sau nu știu cât, care e gât-golaș. For example, we have an old hen, I think she's about three years old or I don't know how old, who is neck-necked. Are o culoare ... cărămiziu așa ... ca și cărămida. It has a color ... scarlet like this... like brick. Ha un colore ... scarlatto come questo... come il mattone.

Știți că la casă se folosește și cărămidă. You know that brick is also used in the house. Si sa che il mattone viene utilizzato anche in casa. Se poate construi o casă din cărămidă. You can build a brick house. Și cărămiziu este așa o culoare, nu portocaliu, da e cărămiziu sau, ce să zic?, poate un maro, așa, nu știu. And scarlet is such a color, not orange, but it's scarlet or, what shall I say, maybe a brown, so, I don't know. E lo scarlatto è un colore, non arancione, ma è scarlatto o, come dire, forse un marrone, quindi, non so.

Și găina gât-golaș, pe care o avem, e bătrână. And the gooseneck hen we have is old. E la gallina a collo d'oca che abbiamo è vecchia. Dar anul ăsta au ieșit, cred că acum avem 13 puișori gât-golași, mai, iunie, deci au două două luni puișorii, au două luni. But this year they came out, I think now we have 13 little turtleneck chicks, May, June, so they're two months old, they're two months old. Ma quest'anno sono usciti, credo che ora abbiamo 13 piccoli pulcini a collo alto, maggio, giugno, quindi hanno due mesi, hanno due mesi. Și au crescut destul de mari. And they've grown quite large. Puii ăștia gât-golaș de Transilvania, au crescut repede și sunt mari. These Transylvanian neck-necked chicks, they're fast-growing and big. Questi pulcini dal collo transilvano crescono rapidamente e sono grandi. Puii noștri, negri, gri și ... mai avem și încă o rasă, cum îi spune?, o rasă din America Latină, nu mai știu exact cum îi spune, sunt foarte mici. Our chicks, black, grey and ... we also have another breed, what do you call it, a Latin American breed, I don't remember exactly what you call it, they are very small. Sunt mult mai mici ăștia, pe care i-am avut, găinele de curte, pe care le are mama față de gât-golaș. They're much smaller than those, which I've had, the backyard chickens, which my mother has the neck-neck-face. Sono molto più piccoli di quelli che ho avuto io, i polli da cortile, che mia madre ha il collo-viso. Gât-golașul de Transilvania e destul de mare. The Transylvanian gooseneck is quite large.

Se face episodul lung, dar vreau pe scurt să vă spun încă odată ce este important să țineți minte din episodul de astăzi. It's getting long, but I want to briefly tell you once again what's important to remember from today's episode. La cosa si sta facendo lunga, ma voglio dirvi ancora una volta brevemente cosa è importante ricordare dell'episodio di oggi.

Cel mai important lucru probabil este faptul că există o rasă de găini din România cunoscută internațional, și se numește gât-golaș de Transilvania. The most important thing is probably that there is an internationally known breed of chicken in Romania, and it is called Transylvanian gooseneck.

Numărul doi: ați învățat cuvântul cuibar. Un cuibar este locul în care stă, face ouă găina, doarme eventual, se numește cuibar. A nest is the place where a hen sits, lays eggs, eventually sleeps, it is called a nest. Il nido è il luogo in cui la gallina siede, depone le uova e infine dorme. Un cuibar poate fi din plastic de obicei, metal, lemn, nu? A nest can be made of plastic usually, metal, wood, right? Un nido può essere fatto di solito di plastica, metallo, legno, giusto?

Trei. Acum știți ce înseamnă o cloșcă. Now you know what a cloche is. O cloșcă este găina care o să scoată pui. A hen is the hen that will give birth to chicks.

Ați mai învățat tot astăzi ce înseamnă a ecloza. You've also learned today what it means to hatch. Este ceea ce face un puișor, când iese din ou, eclozează. It's what a chick does when it hatches.

Și poate pe final, ați învățat și cuvântul cioc. E forse alla fine avrete imparato la parola pizzetto. Ce este ciocul sau ce sunt penele? What is beak or what are feathers? Ciocul este gura găinii, iar penele este haina - dacă vreți - părul sau ce au pe corp găinile, da? The beak is the hen's mouth, and the feather is the coat - if you like - the hair or what hens have on their bodies, right? Și cocoșul la fel, are pene. The rooster has feathers too.

Okay, dragilor. Poate că e amuzant, poate că nu e interesant sau poate că este interesant pentru voi subiectul ăsta. Maybe it's funny, maybe it's not interesting, or maybe it's interesting for you. Pentru mine este interesant. Pentru mine este ceva nou, pentru că nu am mai făcut asta niciodată și am învățat, așa, din mers, learning by doing. For me it's something new, because I've never done this before and I'm learning by doing. Adică n-am mai făcut asta niciodată și învăț în timp ce văd cum face, de exemplu, mama mea, cum face, ce face, lucruri pe care nu le știam înainte. I mean, I've never done this before and I'm learning as I watch my mother do, for example, how she does, what she does, things I didn't know before.

Și e bine să știi cât mai multe lucruri în viață, nu? And it's good to know as much as possible in life, right? OK.

Atât despre găini, despre puișori, despre gât-golaș de Transilvania.

Vă urez o zi excelentă!

Și ne auzim cu siguranță aici pe podcastul audio din nou. And we'll definitely hear from you here on the audio podcast again.

Mulțumesc înc-o dată pentru susținere. Thanks again for your support.

Numai bine! Good riddance! Pa, pa

1