×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Româna cu Camelia, 103 - Viața la țară (1)

103 - Viața la țară (1)

Salut, dragii mei!

Astăzi va apărea antepenultimul episod din podcastul Learn Romanian Podcast. Da. Timpul zboară.

Antepenultim înseamnă care este de dinainte de penultimul.

Hai să le luăm pe rând. Probabil că știți ce înseamnă ultimul. Cel de dinainte, se spune în limba română, penultimul și cel de dinaintea penultimului, i se spune antepenultim. Prin urmare, avem: antepenultim, penultim și ultim. Bineînțeles, o să jonglați cu acest cuvânt în funcție de persoană, dacă-i singular, dacă-i plural, dacă-i feminin sau dacă este masculin. În limba română sunt foarte multe forme.

În antepenultimul episod m-am gândit să vorbesc despre viața la țară. Va fi clar (=desigur) un episod, în care mă voi inspira din propria experiență. Dar va fi un episod util pentru voi, pentru că veți învăța multe cuvinte noi. Da. Nu vă impacientați, dacă nu înțelegeți niște cuvinte.

O să vă atașez un site, cu care eu am lucrat la norvegiană cu elevii mei. Este un site norvegian, care are și informații în limba română. Este oficial. Este deschis tuturor. Este creat de Universitatea din Oslo – Oslo Metropolitan sau OsloMet, cum îi spunem în norvegină - și pe acest site bildetema.oslomet.no, o să găsiți imagini și cuvinte, care sunt scrise în limba română. Și vă explică ce înseamnă, de exemplu, diferite unelte în limba română. Tot acest site vine și cu audio, ceea ce înseamnă că apăsați pe imagine și veți auzi în limba română un robot, care vă spune cum se pronunță un anumit cuvânt. Dați click în descriere și puteți să mă urmăriți mai ușor, ca să înțelegeți cuvintele greu de înțeles din episodul de astăzi.

Despre ce o să vorbesc astăzi? O să vorbesc despre activități specifice, atunci când locuiești la țară, în funcție de sezon. Dar mă voi focaliza pe anotimpul toamna, pentru că acest episod apare în ultima duminică din octombrie 2022, când este încă toamnă. Deci, în mijlocul sezonului, o să învățăm lucruri în limba română, care sunt tipice acestui anotimp, respectiv toamna.

Toamna este un sezon cu multe lucruri de făcut afară în grădină, în curte, atunci când locuiești la țară. Activitățile sunt multiple: de la pregătiri pentru iarnă, la culesul fructelor, de exemplu și curățarea grădinii.

Hai să le luăm pe rând.

Culesul fructelor. Da. Toamna se culeg roadele.

Un rod - mai multe roade înseamnă fructe, rezultate. Cuvântul rod, substantivul rod: un rod-două roade se poate folosi atât concret și fizic, cât și abstract. Concret: atunci când vorbim de fructe. De exemplu: mere, pere etc., sunt niște roade. Dar și abstract, de exemplu: dacă un student muncește foarte mult pentru examenul de fizică, el va culege roadele la examen. Adică: rezultatele vor fi foarte bune. De ce? Pentru că el a investit mult, a muncit mult și atunci se vor vedea rezultatele.

Deci, putem să spunem că acest substantiv un rod - mai multe roade reprezintă o consecință, un produs sau un rezultat al unei acțiuni întreprinse de-a lungul unui timp. Și atunci când culegem roadele, culegem rezultatul a ceea ce noi am plantat, a ceea ce noi am făcut.

A întreprinde înseamnă a face.

Cred că înțelegeți ce înseamnă a culege roadele.

Și toamna se culeg roadele.

Dacă în grădina ai mere, de exemplu, sau pere, sau gutui, acum este momentul să le culegi, pentru că toamna se culeg fructele din livadă.

Ce este o livadă? O livadă este o grădină cu pomi fructiferi. Pomi fructiferi- adică sunt niște copaci care dau fructe. De exemplu: un măr este un pom fructifer, adică un copac care dă mere, de la care tu culegi mere.

Gutui. Am spus cuvântul gutui. Ce sunt gutuile? Gutuile sunt niște fructe, care vin de la copacul sau de la pomul fructifer, care se numește gutui. Nu sunt mere. Este galben. Se poate face, de exemplu gem sau dulceață de gutui. Este foarte bun. O să vă pun și o explicație și o imagine cu acest cuvânt gutui.

Și ce-am făcut eu anul acesta? Pentru prima dată în viața mea am cules ... nu, de fapt nu am cules mere, ci am așezat lădițele cu mere în beci.

O lădiță este o ladă mai mică, de obicei din plastic, poate să fie și din lemn, și în ea, în această ladă, se depozitează, de exemplu, fructe, sau ceapă, sau cartofi. Și se așează aceste lădițe una peste cealaltă, sunt mai multe lădițe și ele se depozitează, se așează în beci.

Ce este beciul? Beciul este camera dedesubtul casei, care este sub casă, unde este mai întuneric, mai rece. Și acolo se depozitează de obicei mâncarea pentru iarnă, pentru sezonul rece.

Un alt lucru important, cel puțin în cultura românească, este pregătirea pentru iarnă.

În România se practică pusul murăturilor.

A pune murături înseamnă a pregăti niște borcane cu mâncare pentru iarnă, care se depozitează, bineînțeles, la beci. Nu în bucătărie, nu în sufragerie, nu pe hol, ci în beci. Toate se pun în beci.

Exemplu de murături ar fi: castraveți murați, varză murată, roșii murate, pepene murat, care mie-mi place foarte mult. Și murăturile sunt foarte sănătoase pentru organismul omului. Tradițional, în România, de exemplu o varză murată sau castraveți murați, se fac simplu cu apă și sare, eventual slatină. Mai țineți minte că am vorbit despre slatină? Slatina este apă sărată, deci un lichid care arată exact ca apa, dar este foarte sărat.

Și murătura aceasta este foarte sănătoasă. Bineînțeles, mai există și varianta de murături în oțet. Deci, se folosește oțet: oțet de mere, oțet de vin, oțet foarte concentrat, sunt mai multe feluri de oțet, dacă se alege această variantă.

Și anul acesta, ca niciodată, am ajutat-o pe mama la pregătirea pentru iarnă și pusul murăturilor. Am ajutat-o să pregătească, de exemplu zacusca clasică românească și anul acesta avem zacuscă de vinete, de hribi și de ghebe. Țineți minte că hribi și ghebe sunt niște feluri de ciuperci. Am vorbit despre asta în episodul în 102, cred.

Și principala mea responsabilitate cu pregătirea acestor murături, a fost să le etichetez.

A eticheta înseamnă că pui/lipești o etichetă pe aceste borcane, ca să știi ce conținut este și din ce an. De exemplu, dacă ai o zacuscă de vinete, o să scrii: zacuscă de vinete 2022. OK.

Un alt lucru, care se mai face toamna, se curăță grădina. În grădină, dacă mai este de exemplu ceapă, ceapa se culege, fasolea se culege, usturoiul, cartofii, eventual. Cartofii de obicei în România se culeg undeva în luna septembrie. Deja suntem la sfârșitul lui octombrie și cartofii au fost deja culeși, depozitați în niște lădițe și la beci cu ei (adică: cartofii) sau lădițele se duc la beci, se transportă în beci.

Sunt diferite grădini și unele grădini pot fi mai mici, altele mai mari. Procesul de a curăța grădina și de a culege ce mai este de cules din grădină, diferă de la om la om. Acest proces poate lua o zi, o săptămână sau chiar mai mult timp. E în funcție de cât de mare e grădina, câte legume și volumul producției. Dar și numărul de mâini care contribuie la acest proces. Adică câți oameni ajută la culesul legumelor, de exemplu. Grădina părinților mei nu este foarte mare și curățarea grădinii durează doar câteva zile. Perioadă în care se scot din pământ legumele: ceapa de exemplu, cartofii, usturoiul și se ară pământul.

A ara este un proces prin care pământul ... se sapă în pământ. Adică e ca un fel de groapă, dacă vreți. Și se poate ara cu un plug sau cu un tractor și o mașină mai specială. Părinții mei au o mașină, dar există o mașină ... adică un tractor sau o mașină specială: un tractor cu care ei ară. Dar se practică și aratul cu plugul.

Un plug este o chestie specială, care se folosește în arat. O sa găsiți acest cuvânt pe linkul, pe care vi-l atașez în acest episod, în descrierea episodului, bineînțeles.

Iarba. De exemplu, iarba care se coase, se pregătește de mâncare pentru animale. Iarna, animale precum vaca, trebuie să mănânce ceva pe timp de iarnă. Și atunci iarba se coase cu o coasă.

Ce este o coasă? O coasă este un obiect, o unealtă pe care o ții mâna și se taie iarba. Iarba se poate, bineînțeles, tăia și cu o mașină de tuns iarba. Asta este o variantă, să zic, mai nouă, mai modernă. Dar, dacă iarba este foarte lungă, foarte înaltă e mai greu să folosești o mașină de tuns iarba. Atunci vei avea nevoie de o coasă. Nu știu să vă spun lucrurile astea foarte foarte exact și corect, pentru că e ceva nou pentru mine. Și această iarbă care se coase, devine fân.

Un fân. Fânul este iarba uscată. Asta este mâncarea, pe care animalele o mănâncă când este frig afară, când este rece, când e iarnă. Și această iarbă uscată, care se numește fân, este nu numai o sursă de hrană pentru animale, dar se folosește și în cuibare, de exemplu.

Ce este un cuibar? Un cuibar este ca o cutie de lemn mai mică, în care găinile se ouă.

A se oua. Trei vocale. Hai să încercăm împreună: a se oua. Repetați după mine: găinile se ouă. Adică, găinile fac ouă. Unde? În cuibar. Așa se numește în limba română: un cuibar.

Am vorbit despre cositul și strânsul fânului. Da. V-am spus că iarba se coase și apoi se strânge. În România am observat că încă mai există multe căpițe.

O căpiță practic este ca un fel de ... cum să-i spun eu? ca un fel de cort înalt, care-i construit doar din fân. Știți, iarba când se coase, trebuie adunată și lăsată să se usuce. Și unde se lasă să se usuce? Se ridică această iarbă sus pe niște căpițe și acolo se usucă foarte bine iarba. După ce s-a uscat această iarbă pe căpițe, se dă jos și se transportă în locul unde stau animalele. Părinții mei nu fac lucrul ăsta, dar mulți de la țară din România, au o astfel de activitate toamna, în fiecare toamnă.

În plus, cel puțin aici unde stau eu, anul acesta am contribuit la strânsul strugurilor. Se strâng și strugurii pentru a face de exemplu vin, în special vin roșu. Și am ajutat și eu la strânsul strugurilor. Am și mâncat și m-am și delectat în același timp. Am prins niște zile extraordinare, frumoase, călduroase, cu soare, în luna octombrie 2022, când am strâns strugurii. Cum spuneam, de struguri se face, în primul și-n primul rând, un vin, poți face vin roșu, vin alb, dar în cazul nostru, facem vin roșu. Tot de struguri, se poate face o strugurată.

O strugurată este o băutură alcoolică cu struguri, zahăr și țuică, cred că. Sper să nu spun greșit. Este foarte gustoasă. Există mai multe feluri de băuturi de genul ăsta: strugurată, gutuiată, vișinată etc. Sunt mai multe.

Dar, pe lângă aceste activități de toamnă la care și eu am contribuit, personal mai am alte lucruri pe care le fac la țară, și nu le făceam înainte. De exemplu, am cules și nuci, am spart nuci, am dat coaja la o parte și am mâncat nuci. Nucile sunt foarte sănătoase. Nucile sunt bune pentru creier, nu? Pentru că nucile au o astfel de formă, care spune foarte clar că astea sunt bune pentru sistemul nervos, de exemplu.

Am strâns și frunzele uscate de pe jos, pentru că este toamnă și cad multe frunze. A durat vreo două zile până am reușit singură să strâng și frunzele de pe jos. Este o activitate foarte sănătoasă și am fost mulțumită la sfârșitul muncii, în sensul că mi-a plăcut cum arăta pe jos după ce am strâns frunzele uscate, care erau peste tot. Știți cum e toamna: bate vântul, copacii se scutură și sunt covoare de frunze uscate peste tot. Este foarte frumos.

Cum, la țară aici există și un câine, respectiv Oscar, o altă activitate pe care eu personal o fac zilnic este: strânsul căcaților lui Oscar. Căcați înseamnă fecale, în sensul că trebuie să mă duc să strâng după Oscar, să am grijă de el și așa mai departe. Dar asta este o activitate care nu neapărat se face doar la țară, se practică atunci când ai un câine și o curte, de exemplu și trebuie să strângi după câine.

103 - Viața la țară (1) 103 - Landleben (1) 103 - Ζωή στην εξοχή (1) 103 - Country life (1) 103 - Vida en el campo (1) 103 - Vita di campagna (1) 103 - Landleven (1) 103 - Życie na wsi (1) 103 - Vida no campo (1) 103 - Деревенская жизнь (1)

Salut, dragii mei! Hello, my dears!

Astăzi va apărea antepenultimul episod din podcastul Learn Romanian Podcast. Today will be the penultimate episode of the Learn Romanian Podcast. Da. Timpul zboară. Time flies.

Antepenultim înseamnă care este de dinainte de penultimul. Antepenultim means that which is before the penultimate. Antépénultième : ce qui précède l'antépénultième.

Hai să le luăm pe rând. Let's take them one at a time. Prenons-les un par un. Probabil că știți ce înseamnă ultimul. You probably know what the latter means. Vous savez probablement ce que cela signifie. Cel de dinainte, se spune în limba română, penultimul și cel de dinaintea penultimului, i se spune antepenultim. The one before is called the penultimate in Romanian and the one before the penultimate is called antepenultimate. Celle qui précède est appelée pénultième en roumain et celle qui précède la pénultième est appelée antépénultième. Prin urmare, avem: antepenultim, penultim și ultim. Therefore, we have: antepenultimate, penultimate and last. Nous avons donc : antépénultième, avant-dernière et dernière. Pertanto, abbiamo: antepenultima, penultima e ultima. Bineînțeles, o să jonglați cu acest cuvânt în funcție de persoană, dacă-i singular, dacă-i plural, dacă-i feminin sau dacă este masculin. Of course, you'll juggle this word depending on the person, whether it's singular, whether it's plural, whether it's feminine or whether it's masculine. Bien sûr, on jonglera avec ce mot en fonction de la personne, du singulier, du pluriel, du féminin ou du masculin. Naturalmente, questa parola viene usata a seconda della persona, se è singolare, se è plurale, se è femminile o maschile. În limba română sunt foarte multe forme. En roumain, il existe de nombreuses formes.

În antepenultimul episod m-am gândit să vorbesc despre viața la țară. In the penultimate episode I thought I'd talk about life in the country. Dans l'avant-dernier épisode, j'ai pensé parler de la vie à la campagne. Va fi clar (=desigur) un episod, în care mă voi inspira din propria experiență. There will clearly (=of course) be an episode, in which I will draw from my own experience. Il y aura évidemment (=bien sûr) un épisode, dans lequel je m'appuierai sur ma propre expérience. Dar va fi un episod util pentru voi, pentru că veți învăța multe cuvinte noi. But it will be a useful episode for you because you will learn many new words. Da. Nu vă impacientați, dacă nu înțelegeți niște cuvinte. Don't get impatient if you don't understand some words. Ne vous impatientez pas si vous ne comprenez pas certains mots.

O să vă atașez un site, cu care eu am lucrat la norvegiană cu elevii mei. I will attach a website, which I have been working with in Norwegian with my students. Je joins un site web avec lequel j'ai travaillé en norvégien avec mes élèves. Este un site norvegian, care are și informații în limba română. It is a Norwegian site, which also has information in Romanian. Il s'agit d'un site norvégien, qui contient également des informations en roumain. Este oficial. It's official. C'est officiel. Este deschis tuturor. It is open to all. Il est ouvert à tous. Este creat de Universitatea din Oslo – Oslo Metropolitan sau OsloMet, cum îi spunem în norvegină - și pe acest site bildetema.oslomet.no, o să găsiți imagini și cuvinte, care sunt scrise în limba română. It is created by the University of Oslo - Oslo Metropolitan or OsloMet, as we call it in Norwegian - and on this website bildetema.oslomet.no, you will find pictures and words, which are written in Romanian. Și vă explică ce înseamnă, de exemplu, diferite unelte în limba română. And it explains what, for example, different tools mean in Romanian. Il explique également la signification des différents outils en roumain, par exemple. E spiega il significato dei diversi strumenti in rumeno, ad esempio. Tot acest site vine și cu audio, ceea ce înseamnă că apăsați pe imagine și veți auzi în limba română un robot, care vă spune cum se pronunță un anumit cuvânt. This whole site also comes with audio, which means that you click on the image and you will hear a robot in Romanian, which tells you how to pronounce a certain word. Ce site est également audio, ce qui signifie que vous cliquez sur l'image et vous entendrez un robot vous expliquer comment prononcer un certain mot en roumain. Dați click în descriere și puteți să mă urmăriți mai ușor, ca să înțelegeți cuvintele greu de înțeles din episodul de astăzi. Click on the description and you can follow me more easily to understand the hard to understand words in today's episode. Cliquez sur la description et vous pourrez me suivre plus facilement pour comprendre les mots difficiles de l'épisode d'aujourd'hui.

Despre ce o să vorbesc astăzi? What am I going to talk about today? O să vorbesc despre activități specifice, atunci când locuiești la țară, în funcție de sezon. I'll talk about specific activities when you live in the country, depending on the season. Parlerò di attività specifiche quando si vive in campagna, a seconda della stagione. Dar mă voi focaliza pe anotimpul toamna, pentru că acest episod apare în ultima duminică din octombrie 2022, când este încă toamnă. But I'll focus on the autumn season, because this episode appears on the last Sunday of October 2022, when it's still autumn. Ma mi concentrerò sulla stagione autunnale, perché questo episodio appare l'ultima domenica di ottobre del 2022, quando è ancora autunno. Deci, în mijlocul sezonului, o să învățăm lucruri în limba română, care sunt tipice acestui anotimp, respectiv toamna. So, in the middle of the season, we will learn things in Romanian, which are typical of this season, namely autumn. Ainsi, au milieu de la saison, nous apprendrons des choses en roumain, qui sont typiques de cette saison, à savoir l'automne. Quindi, nel bel mezzo della stagione, impareremo cose in rumeno che sono tipiche di questa stagione, cioè l'autunno. In het midden van het seizoen zullen we dus dingen in het Roemeens leren die typisch zijn voor dit seizoen, namelijk de herfst.

Toamna este un sezon cu multe lucruri de făcut afară în grădină, în curte, atunci când locuiești la țară. Autumn is a season with lots of things to do outside in the garden, in the yard, when you live in the country. L'autunno è una stagione con molte cose da fare all'aperto, in giardino, in cortile, quando si vive in campagna. Activitățile sunt multiple: de la pregătiri pentru iarnă, la culesul fructelor, de exemplu și curățarea grădinii. The activities are manifold: from preparing for winter to picking fruit, for example, and cleaning the garden. Le attività sono molteplici: dalla preparazione per l'inverno alla raccolta della frutta, per esempio, e alla pulizia del giardino.

Hai să le luăm pe rând. Let's take them one at a time. Prenons-les un par un.

Culesul fructelor. Cueillette de fruits. Da. Toamna se culeg roadele. Autumn is harvesting the fruits. L'automne, c'est la récolte des fruits. L'autunno è la raccolta dei frutti.

Un rod - mai multe roade înseamnă fructe, rezultate. One fruit - more fruit means fruit, results. Un fruit - plus de fruits signifie des fruits, des résultats. Un frutto - più frutto significa frutto, risultati. Cuvântul rod, substantivul rod: un rod-două roade se poate folosi atât concret și fizic, cât și abstract. The word fruit, the noun fruit: one fruit-two fruits can be used both concretely and physically, and abstractly. Le mot fruit, le substantif fruit : un fruit-deux fruits peuvent être utilisés aussi bien concrètement et physiquement qu'abstraitement. Concret: atunci când vorbim de fructe. Specifically: when it comes to fruit. In particolare: quando si tratta di frutta. De exemplu: mere, pere etc., sunt niște roade. For example: apples, pears, etc., are fruits. Par exemple : les pommes, les poires, etc. sont des fruits. Dar și abstract, de exemplu: dacă un student muncește foarte mult pentru examenul de fizică, el va culege roadele la examen. But also abstract, for example: if a student works very hard for the physics exam, he will reap the rewards in the exam. Ma anche astratta, ad esempio: se uno studente si impegna molto per l'esame di fisica, ne raccoglierà i frutti all'esame. Maar ook abstract, bijvoorbeeld: als een leerling heel hard werkt voor het natuurkunde-examen, zal hij daar de vruchten van plukken. Adică: rezultatele vor fi foarte bune. Meaning: the results will be very good. De ce? Pourquoi ? Pentru că el a investit mult, a muncit mult și atunci se vor vedea rezultatele. Because he has invested a lot, he has worked a lot and then the results will show. Omdat hij veel heeft geïnvesteerd en veel heeft gewerkt, zullen de resultaten zichtbaar worden.

Deci, putem să spunem că acest substantiv un rod - mai multe roade reprezintă o consecință, un produs sau un rezultat al unei acțiuni întreprinse de-a lungul unui timp. So, we can say that this noun a fruit - several fruits represents a consequence, a product or a result of an action taken over a period of time. We kunnen dus zeggen dat dit zelfstandig naamwoord een vrucht is - verschillende vruchten staan voor een gevolg, een product of een resultaat van een actie die gedurende een bepaalde tijd is ondernomen. Și atunci când culegem roadele, culegem rezultatul a ceea ce noi am plantat, a ceea ce noi am făcut. And when we reap the fruits, we reap the result of what we have planted, of what we have done. Et lorsque nous récoltons les fruits, nous récoltons le résultat de ce que nous avons planté, de ce que nous avons fait. E quando raccogliamo i frutti, raccogliamo il risultato di ciò che abbiamo piantato, di ciò che abbiamo fatto. En wanneer we de vruchten oogsten, oogsten we het resultaat van wat we geplant hebben, van wat we gedaan hebben.

A întreprinde înseamnă a face. To undertake means to do.

Cred că înțelegeți ce înseamnă a culege roadele. I think you understand what it means to reap the rewards. Je pense que vous comprenez ce que signifie récolter les fruits. Credo che lei capisca cosa significa raccogliere i frutti.

Și toamna se culeg roadele. And autumn is reaping the rewards. E l'autunno sta raccogliendo i frutti. En de herfst plukt daar de vruchten van.

Dacă în grădina ai mere, de exemplu, sau pere, sau gutui, acum este momentul să le culegi, pentru că toamna se culeg fructele din livadă. If you have apples in your garden, for example, or pears, or quinces, now is the time to pick them, because in autumn the fruit is picked from the orchard. Si vous avez des pommes dans votre jardin, par exemple, ou des poires, ou des coings, c'est le moment de les cueillir, car à l'automne, les fruits sont cueillis dans le verger. Se nel vostro giardino ci sono mele, per esempio, o pere, o mele cotogne, questo è il momento di raccoglierle, perché in autunno la frutta viene raccolta dal frutteto. Als je bijvoorbeeld appels in je tuin hebt, of peren, of kweeperen, dan is dit het moment om ze te plukken, want in de herfst wordt het fruit uit de boomgaard geplukt.

Ce este o livadă? Qu'est-ce qu'un verger ? Che cos'è un frutteto? O livadă este o grădină cu pomi fructiferi. Un verger est un jardin avec des arbres fruitiers. Pomi fructiferi- adică sunt niște copaci care dau fructe. Fruit trees - meaning trees that bear fruit. Arbres fruitiers - arbres qui portent des fruits. De exemplu: un măr este un pom fructifer, adică un copac care dă mere, de la care tu culegi mere. For example: an apple tree is a fruit tree, i.e. a tree that bears apples, from which you pick apples. Ad esempio, un melo è un albero da frutto, cioè un albero che produce mele e dal quale si raccolgono le mele.

Gutui. Gutui. Am spus cuvântul gutui. J'ai dit le mot coing. Ce sunt gutuile? Gutuile sunt niște fructe, care vin de la copacul sau de la pomul fructifer, care se numește gutui. Kweeperen zijn vruchten die afkomstig zijn van de fruitboom die kweepeer wordt genoemd. Nu sunt mere. Este galben. Se poate face, de exemplu gem sau dulceață de gutui. It can be made, for example, jam or quince jam. On peut en faire, par exemple, de la confiture ou de la confiture de coings. Si può fare, ad esempio, la marmellata o la confettura di mele cotogne. Este foarte bun. O să vă pun și o explicație și o imagine cu acest cuvânt gutui. I'll also put an explanation and a picture of this word quince. Je mettrai également une explication et une image de ce mot coing.

Și ce-am făcut eu anul acesta? And what have I done this year? Et qu'ai-je fait cette année ? Pentru prima dată în viața mea am cules ... nu, de fapt nu am cules mere, ci am așezat lădițele cu mere în beci. For the first time in my life I picked ... no, actually I didn't pick apples, I put the crates of apples in the cellar. Pour la première fois de ma vie, j'ai cueilli... non, en fait je n'ai pas cueilli de pommes, j'ai mis les caisses de pommes à la cave. Per la prima volta in vita mia ho raccolto... no, in realtà non ho raccolto mele, ho messo le casse di mele in cantina. Voor het eerst in mijn leven plukte ik ... nee, eigenlijk plukte ik geen appels, ik zette de kratten met appels in de kelder.

O lădiță este o ladă mai mică, de obicei din plastic, poate să fie și din lemn, și în ea, în această ladă, se depozitează, de exemplu, fructe, sau ceapă, sau cartofi. A box is a smaller box, usually made of plastic, it can also be made of wood, and in it, in this box, for example, fruits, or onions, or potatoes are stored. Une caisse est une caisse plus petite, généralement en plastique, mais aussi en bois, dans laquelle sont stockés, par exemple, des fruits, des oignons ou des pommes de terre. Una cassa è una cassa più piccola, di solito in plastica, ma può anche essere in legno, in cui vengono conservati, ad esempio, frutta, cipolle o patate. Și se așează aceste lădițe una peste cealaltă, sunt mai multe lădițe și ele se depozitează, se așează în beci. And these boxes are placed on top of each other, there are several boxes and they are stored, they are placed in cellars. E queste casse vengono messe una sopra l'altra, ci sono diverse casse e vengono immagazzinate, vengono messe in cantina. En deze kratten worden op elkaar geplaatst, er zijn verschillende kratten en ze worden opgeslagen, ze worden in de kelder geplaatst.

Ce este beciul? Beciul este camera dedesubtul casei, care este sub casă, unde este mai întuneric, mai rece. The cellar is the room below the house, which is under the house, where it is darker, colder. La cantina è il locale sottostante la casa, che si trova sotto la casa, dove è più buio, più freddo. Și acolo se depozitează de obicei mâncarea pentru iarnă, pentru sezonul rece. And that's where food is usually stored for the winter, for the cold season.

Un alt lucru important, cel puțin în cultura românească, este pregătirea pentru iarnă. Another important thing, at least in Romanian culture, is preparing for winter. Un'altra cosa importante, almeno nella cultura rumena, è la preparazione all'inverno.

În România se practică pusul murăturilor. Pickling is practiced in Romania. In Romania si pratica il decapaggio.

A pune murături înseamnă a pregăti niște borcane cu mâncare pentru iarnă, care se depozitează, bineînțeles, la beci. Pickling means preparing jars of food for the winter, which are, of course, stored in the cellar. Sottaceto significa preparare barattoli di cibo per l'inverno, che vengono ovviamente conservati in cantina. Nu în bucătărie, nu în sufragerie, nu pe hol, ci în beci. Niet in de keuken, niet in de woonkamer, niet in de gang, maar in de kelder. Toate se pun în beci. They all go in the cellar. Vanno tutti in cantina.

Exemplu de murături ar fi: castraveți murați, varză murată, roșii murate, pepene murat, care mie-mi place foarte mult. Examples of pickles would be: pickled cucumbers, pickled cabbage, pickled tomatoes, pickled melon, which I really like. Esempi di sottaceti sono: cetrioli sott'aceto, cavolo sott'aceto, pomodori sott'aceto, melone sott'aceto, che mi piace molto. Și murăturile sunt foarte sănătoase pentru organismul omului. Pickles are also very healthy for the human body. I sottaceti sono anche molto salutari per il corpo umano. Tradițional, în România, de exemplu o varză murată sau castraveți murați, se fac simplu cu apă și sare, eventual slatină. Traditionally, in Romania, for example a pickled cabbage or pickled cucumber, is made simply with water and salt, possibly slatine. Traditioneel wordt in Roemenië bijvoorbeeld een ingemaakte kool of ingemaakte komkommer gewoon gemaakt met water en zout, eventueel slatine. Mai țineți minte că am vorbit despre slatină? Remember we talked about slatine? Ricordate che abbiamo parlato di slatine? Weet je nog dat we het over slatine hadden? Slatina este apă sărată, deci un lichid care arată exact ca apa, dar este foarte sărat.

Și murătura aceasta este foarte sănătoasă. And this pickle is very healthy. Bineînțeles, mai există și varianta de murături în oțet. Deci, se folosește oțet: oțet de mere, oțet de vin, oțet foarte concentrat, sunt mai multe feluri de oțet, dacă se alege această variantă. So vinegar is used: apple cider vinegar, wine vinegar, very concentrated vinegar, there are several kinds of vinegar if you choose this variant.

Și anul acesta, ca niciodată, am ajutat-o pe mama la pregătirea pentru iarnă și pusul murăturilor. And this year, as never before, I helped my mother prepare for winter and pickling. E quest'anno, come mai prima d'ora, ho aiutato mia madre a prepararsi per l'inverno e a fare il sottaceto. En dit jaar hielp ik mijn moeder als nooit tevoren met de voorbereidingen voor de winter en het inmaken. Am ajutat-o să pregătească, de exemplu zacusca clasică românească și anul acesta avem zacuscă de vinete, de hribi și de ghebe. L'abbiamo aiutata a preparare, ad esempio, la classica zacusca rumena e quest'anno abbiamo la zacusca di melanzane, rafano e ghebe. We hebben haar bijvoorbeeld geholpen met het bereiden van de klassieke Roemeense zacusca en dit jaar hebben we aubergine, mierikswortel en ghebe zacusca. Țineți minte că hribi și ghebe sunt niște feluri de ciuperci. Tenete presente che hribi e ghebe sono tipi di funghi. Am vorbit despre asta în episodul în 102, cred.

Și principala mea responsabilitate cu pregătirea acestor murături, a fost să le etichetez. And my main responsibility with preparing these pickles was to label them. La mia principale responsabilità nella preparazione di questi sottaceti è stata quella di etichettarli.

A eticheta înseamnă că pui/lipești o etichetă pe aceste borcane, ca să știi ce conținut este și din ce an. Labelling means that you put/put a label on these jars so you know what the contents are and what year they are from. Etichettare significa apporre un'etichetta su questi barattoli in modo da conoscere il contenuto e l'anno di provenienza. Etiketteren betekent dat je een etiket op deze potten plakt/plakt, zodat je weet wat de inhoud is en uit welk jaar ze komen. De exemplu, dacă ai o zacuscă de vinete, o să scrii: zacuscă de vinete 2022. For example, if you have an aubergine sauce, you would write: aubergine sauce 2022. OK.

Un alt lucru, care se mai face toamna, se curăță grădina. Another thing, which is still done in autumn, is to clean the garden. Un'altra cosa che si fa ancora in autunno è la pulizia del giardino. În grădină, dacă mai este de exemplu ceapă, ceapa se culege, fasolea se culege, usturoiul, cartofii, eventual. In the garden, if there are, for example, onions, onions are picked, beans are picked, garlic, potatoes, possibly. Cartofii de obicei în România se culeg undeva în luna septembrie. Deja suntem la sfârșitul lui octombrie și cartofii au fost deja culeși, depozitați în niște lădițe și la beci cu ei (adică: cartofii) sau lădițele se duc la beci, se transportă în beci. We are already at the end of October and the potatoes have already been picked, stored in some crates and in the cellars with them (ie: the potatoes) or the crates go to the cellars, they are transported to the cellars.

Sunt diferite grădini și unele grădini pot fi mai mici, altele mai mari. There are different gardens and some gardens may be smaller, others larger. Esistono diversi giardini e alcuni possono essere più piccoli, altri più grandi. Procesul de a curăța grădina și de a culege ce mai este de cules din grădină, diferă de la om la om. The process of clearing the garden and harvesting what is left of the garden differs from person to person. Acest proces poate lua o zi, o săptămână sau chiar mai mult timp. This process can take a day, a week or even longer. Questo processo può durare un giorno, una settimana o anche di più. E în funcție de cât de mare e grădina, câte legume și volumul producției. It depends on how big the garden is, how many vegetables and the volume of production. Dipende dalle dimensioni dell'orto, dalla quantità di ortaggi e dal volume di produzione. Dar și numărul de mâini care contribuie la acest proces. But also the number of hands contributing to the process. Adică câți oameni ajută la culesul legumelor, de exemplu. That is, how many people help pick vegetables, for example. Ad esempio, quante persone aiutano a raccogliere le verdure. Grădina părinților mei nu este foarte mare și curățarea grădinii durează doar câteva zile. Perioadă în care se scot din pământ legumele: ceapa de exemplu, cartofii, usturoiul și se ară pământul. Period in which vegetables are removed from the ground: onions for example, potatoes, garlic and the ground is plowed.

A ara este un proces prin care pământul ... se sapă în pământ. Ploughing is a process by which the soil ... is dug into the ground. Adică e ca un fel de groapă, dacă vreți. I mean, it's kind of like a pit, if you will. Și se poate ara cu un plug sau cu un tractor și o mașină mai specială. Părinții mei au o mașină, dar există o mașină ... adică un tractor sau o mașină specială: un tractor cu care ei ară. My parents have a car, but there is a car ... that is a tractor or a special car: a tractor that they plow with. Dar se practică și aratul cu plugul. But ploughing is also practised. Ma si pratica anche l'aratura. Maar er wordt ook geploegd.

Un plug este o chestie specială, care se folosește în arat. A plough is a special thing that is used in ploughing. Een ploeg is een speciaal ding dat wordt gebruikt bij het ploegen. O sa găsiți acest cuvânt pe linkul, pe care vi-l atașez în acest episod, în descrierea episodului, bineînțeles. You'll find this word on the link, which I'm attaching to this episode, in the episode description, of course. Je vindt dit woord op de link die ik bij deze aflevering voeg, in de beschrijving van de aflevering natuurlijk.

Iarba. De exemplu, iarba care se coase, se pregătește de mâncare pentru animale. For example, the grass that is cut, is prepared as food for the animals. Ad esempio, l'erba tagliata viene preparata per l'alimentazione degli animali. Gras dat wordt gemaaid, wordt bijvoorbeeld klaargemaakt voor diervoeder. Iarna, animale precum vaca, trebuie să mănânce ceva pe timp de iarnă. Și atunci iarba se coase cu o coasă. And then the grass is sewn with a scythe. E poi l'erba viene cucita con la falce.

Ce este o coasă? What is a scythe? O coasă este un obiect, o unealtă pe care o ții mâna și se taie iarba. A scythe is an object, a tool that you hold in your hand and cut the grass. Iarba se poate, bineînțeles, tăia și cu o mașină de tuns iarba. Grass can, of course, also be cut with a lawnmower. Gras kan natuurlijk ook worden gemaaid met een grasmaaier. Asta este o variantă, să zic, mai nouă, mai modernă. This is a newer, more modern version. Dar, dacă iarba este foarte lungă, foarte înaltă e mai greu să folosești o mașină de tuns iarba. But if the grass is very long, very tall it's harder to use a mower. Atunci vei avea nevoie de o coasă. Then you'll need a scythe. Nu știu să vă spun lucrurile astea foarte foarte exact și corect, pentru că e ceva nou pentru mine. I don't know how to tell you these things very very precisely and correctly, because it's new to me. Și această iarbă care se coase, devine fân. And this grass that is sewn becomes hay. En dit genaaide gras wordt hooi.

Un fân. Hay. Fânul este iarba uscată. Hay is dry grass. Il fieno è erba secca. Asta este mâncarea, pe care animalele o mănâncă când este frig afară, când este rece, când e iarnă. Și această iarbă uscată, care se numește fân, este nu numai o sursă de hrană pentru animale, dar se folosește și în cuibare, de exemplu. En dit gedroogde gras, dat hooi wordt genoemd, is niet alleen een bron van voedsel voor dieren, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt als nestmateriaal.

Ce este un cuibar? Wat is een nest? Un cuibar este ca o cutie de lemn mai mică, în care găinile se ouă. A nest is like a smaller wooden box in which the hens lay their eggs. Una cassetta nido è una piccola scatola di legno in cui le galline depongono le uova. Een nestkast is een kleiner houten kastje waarin kippen eieren leggen.

A se oua. To be heard. Trei vocale. Three vowels. Hai să încercăm împreună: a se oua. Let's try it together: egging. Repetați după mine: găinile se ouă. Repeat after me: hens lay eggs. Adică, găinile fac ouă. I mean, chickens lay eggs. Unde? În cuibar. Așa se numește în limba română: un cuibar.

Am vorbit despre cositul și strânsul fânului. We talked about mowing and baling hay. Abbiamo parlato di falciatura e raccolta del fieno. We spraken over maaien en hooi verzamelen. Da. V-am spus că iarba se coase și apoi se strânge. I told you that grass is sewn and then gathered. În România am observat că încă mai există multe căpițe. In Romania we have noticed that there are still a lot of small chimneys. In Romania abbiamo notato che ci sono ancora molti piccoli camini. In Roemenië hebben we gemerkt dat er nog veel kleine schoorstenen zijn.

O căpiță practic este ca un fel de ... cum să-i spun eu? A headboard is basically like a kind of ... what do I call it? Een hoofdeinde is eigenlijk een soort ... hoe noem ik het? ca un fel de cort înalt, care-i construit doar din fân. come una specie di tenda alta, costruita solo con il fieno. als een soort hoge tent, die alleen van hooi is gemaakt. Știți, iarba când se coase, trebuie adunată și lăsată să se usuce. You know, grass when you sew it, you have to gather it up and let it dry. Quando si cuce l'erba, bisogna raccoglierla e lasciarla asciugare. Je weet wel, gras als je het naait, je het moet verzamelen en laten drogen. Și unde se lasă să se usuce? En waar laten ze het drogen? Se ridică această iarbă sus pe niște căpițe și acolo se usucă foarte bine iarba. This grass is lifted up on some beds and there the grass dries very well. După ce s-a uscat această iarbă pe căpițe, se dă jos și se transportă în locul unde stau animalele. After this grass has dried on the heads, it is taken down and transported to the place where the animals stay. Părinții mei nu fac lucrul ăsta, dar mulți de la țară din România, au o astfel de activitate toamna, în fiecare toamnă.

În plus, cel puțin aici unde stau eu, anul acesta am contribuit la strânsul strugurilor. Plus, at least here where I live, this year we helped harvest the grapes. Se strâng și strugurii pentru a face de exemplu vin, în special vin roșu. Și am ajutat și eu la strânsul strugurilor. Am și mâncat și m-am și delectat în același timp. I ate and enjoyed myself at the same time. Ho anche mangiato e mi sono divertito allo stesso tempo. Am prins niște zile extraordinare, frumoase, călduroase, cu soare, în luna octombrie 2022, când am strâns strugurii. We caught some extraordinary, beautiful, warm, sunny days in October 2022 when we picked the grapes. Cum spuneam, de struguri se face, în primul și-n primul rând, un vin, poți face vin roșu, vin alb, dar în cazul nostru, facem vin roșu. As I said, grapes make, first and foremost, a wine, you can make red wine, white wine, but in our case, we make red wine. Tot de struguri, se poate face o strugurată. Also from grapes, you can make a grape juice. Anche dall'uva si può ricavare un'uvetta. Ook van druiven kan een rozijn worden gemaakt.

O strugurată este o băutură alcoolică cu struguri, zahăr și țuică, cred că. A raisin is an alcoholic drink with grapes, sugar and brandy, I think. Sper să nu spun greșit. I hope I'm not saying it wrong. Este foarte gustoasă. Există mai multe feluri de băuturi de genul ăsta: strugurată, gutuiată, vișinată etc. There are several kinds of such drinks: raisin, quince, sour cherry, etc. Sunt mai multe. There's more.

Dar, pe lângă aceste activități de toamnă la care și eu am contribuit, personal mai am alte lucruri pe care le fac la țară, și nu le făceam înainte. But in addition to these fall activities that I've contributed to, I personally have other things I do in the country that I didn't do before. Ma oltre a queste attività autunnali a cui ho contribuito, personalmente ho altre cose da fare in campagna che prima non facevo. De exemplu, am cules și nuci, am spart nuci, am dat coaja la o parte și am mâncat nuci. For example, I also picked nuts, cracked nuts, removed the shell and ate nuts. Per esempio, ho anche raccolto le noci, le ho spaccate, ho buttato via il guscio e ho mangiato le noci. Nucile sunt foarte sănătoase. Nuts are very healthy. Nucile sunt bune pentru creier, nu? Pentru că nucile au o astfel de formă, care spune foarte clar că astea sunt bune pentru sistemul nervos, de exemplu. Because walnuts have such a shape, which makes it very clear that these are good for the nervous system, for example.

Am strâns și frunzele uscate de pe jos, pentru că este toamnă și cad multe frunze. I also collected the dry leaves on the ground, because it's autumn and many leaves are falling. Ik heb ook de droge bladeren op de grond verzameld, want het is herfst en er vallen veel bladeren. A durat vreo două zile până am reușit singură să strâng și frunzele de pe jos. It took a couple of days before I even managed to pick up the leaves on the ground by myself. Het duurde een paar dagen voordat ik zelfs de bladeren op de grond zelf kon oprapen. Este o activitate foarte sănătoasă și am fost mulțumită la sfârșitul muncii, în sensul că mi-a plăcut cum arăta pe jos după ce am strâns frunzele uscate, care erau peste tot. It's a very healthy activity and I was pleased at the end of the work, in that I liked the way it looked on the ground after picking up the dry leaves, which were everywhere. Het is een zeer gezonde activiteit en ik was blij aan het einde van het werk, in die zin dat ik het mooi vond staan op de grond nadat ik de droge bladeren, die overal lagen, had opgeraapt. Știți cum e toamna: bate vântul, copacii se scutură și sunt covoare de frunze uscate peste tot. You know what autumn is like: the wind is blowing, the trees are shaking and there are carpets of dry leaves everywhere. Este foarte frumos.

Cum, la țară aici există și un câine, respectiv Oscar, o altă activitate pe care eu personal o fac zilnic este: strânsul căcaților lui Oscar. How, in the countryside here there is also a dog, namely Oscar, another activity that I personally do daily is: picking up Oscar's poop. Căcați înseamnă fecale, în sensul că trebuie să mă duc să strâng după Oscar, să am grijă de el și așa mai departe. Poop means feces, in the sense that I have to go clean up after Oscar, take care of him and so on. Dar asta este o activitate care nu neapărat se face doar la țară, se practică atunci când ai un câine și o curte, de exemplu și trebuie să strângi după câine. But this is an activity that is not necessarily only done in the countryside, it is done when you have a dog and a yard, for example, and you have to clean up after the dog. Ma questa è un'attività che non si svolge necessariamente solo in campagna, bensì quando si ha un cane e un giardino, ad esempio, e si deve pulire il cane.