×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Podcastul de Limba Română, 12. Mens sana in corpore sano.

12. Mens sana in corpore sano.

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Transcrierea fiecărui podcast este disponibilă pe pagina easy-(linuață)reader. (punkt)ro

Salutare tuturor, salutare stimați ascultători, oriunde v-ați afla, bun venit la un nou episod al Podcastului de limba română, un podcast pentru cei care doresc să-și îmbunătățească nivelul de înțelegere al limbii române.

Înainte de a trece la subiectul episodului de azi, aș dori să mulțumesc tuturor celor dintre voi care mi-ați scris sau mi-ați lăsat un mesaj pe pagina podcastului. Sunt încântat că acest podcast vă ajută și asta mă motivează și mai mult să creez episoade noi, să caut subiecte interesante pe care să le discut în episoadele viitoare. Dar să trecem la tema acestui episod: mișcarea, sportul, exercițiile fizice.

Sportul a făcut întotdeauna parte din viața mea. În copilărie jucam mult fotbal în fața blocului, cu vecinii din cartier, sau la bunici, la țară, în vacanțe. Pe la șaisprezece ani, pentru o perioadă scurtă, am jucat în acea vară în echipa din satul bunicilor, ca junior, în campionatul județean de fotbal. Apoi, fiind la facultate, jucam mereu fotbal pe terenul din campus cu colegii studenți. Iar mai târziu, aici în Finlanda, am continuat să joc fotbal în ligile inferioare, pentru amatori. De peste zece ani activez și ca arbitru de fotbal și de futsal. Și pentru a varia puțin, mai joc și tenis în mod regulat, o dată pe săptămână, pe lângă celelalte activități de sezon: cum ar fi iarna, de exemplu, schi fond sau patinaj, iar vara jogging, excursii cu bicicleta sau drumeții prin păduri.

Însă în urmă cu vreo doi ani, de fapt cam de când viața noastră, a tuturor, a fost schimbată în mare măsură de pandemia COVID, rutina mea sportivă săptămânală s-a schimbat. Cu toții a trebuit să ne adaptăm acestei situații noi. A trebuit să inventăm activități noi, să înlocuim rutina zilnică din trecut cu ceva diferit, cu ceva ce se potrivea acestei noi conjuncturi, acestei situații noi. Îmi amintesc pe la începutul pandemiei, când dintr-odată totul s-a închis și nu mai puteam merge să joc tenis, ieșeam zilnic cu fiul meu în curte și ne antrenam lovind cu racheta o minge de burete de ușa garajului. În curte aveam instalată și o poartă de fotbal și jucam împreună, doar noi doi. Uneori ni se alătura și fiica mea.

Cea mai mare schimbare s-a produs în momentul în care am decis să introduc în rutina mea zilnică, în fiecare dimineață, o sesiune de zece minute de exerciții. Am căutat puțin pe YouTube și am găsit un set de douăzeci de exerciții, de câte 30 de secunde fiecare. După o perioadă de probă de câteva zile, și făcând câteva mici schimbări, am decis să continuu cu aceste exerciții ca parte din rutina mea zilnică. Și de atunci, de prin luna mai 2020 cred că era, cu excepția a câtorva zile în care am avut o gripă ușoară cu puțină temperatură, aceste zece minute de activitate fizică fac parte din programul meu zilnic, mai exact din programul meu matinal, adică programul de dimineață.

De fapt, între timp am mai adăugat și un plank de două minute la sfârșitul sesiunii, și, de asemenea, statul în mâini, câteva secunde, lângă un perete. Plank este un cuvânt din limba engleză, care s-ar traduce în română ca scândură – adică o bucată de lemn plată și lungă. În acest context însă folosim cuvântul englezesc plank, fără a-l traduce. Plankul este o postură în care corpul complet întins stă sprijinit pe antebrațe și pe degetele de la picioare.

Dar de ce este important să includem exercițiile fizice în rutina noastră săptămânală? Pentru mine, personal, pe parcursul celor aproape doi ani pot să spun că starea generală de sănătate a corpului meu se menține la un nivel satisfăcător, aș putea spune chiar că s-a îmbunătățit. Durerile periodice de spate au dispărut complet, accidentările musculare la tenis și la fotbal s-au rărit și au devenit mai puțin grave. De asemenea, faptul că reușesc să fac aceste exerciții în fiecare dimineață, indiferent unde mă aflu, unde călătoresc sau fără să conteze cât de devreme îmi încep ziua, mi-a întărit foarte mult motivația și încrederea de sine. Prin urmare, mi-a dezvoltat foarte mult perseverența. Poate, pentru mine, progresul referitor la perseverență este cel mai important rezultat al acestei experiențe. Faptul de a nu da înapoi, de a nu renunța, atunci când, știu eu, din când în când, nu prea aș avea chef să fac exercițiile. Așa că, în acest moment nu am de gând să renunț la această rutină, am de gând să o mențin în programul meu zilnic.

Vorbind în mod general despre exercițiile fizice, ca urmare a multor studii de-a lungul timpului cred că fiecare dintre noi a auzit, mai mult sau mai puțin, știu eu, despre legătura strânsă dintre activitățile fizice, funcționarea creierului și starea generală de sănătate a corpului nostru. Există multe studii care demonstrează că sportul și exercițiile fizice în general ajută creierul să se mențină sănătos și să funcționeze într-un mod cât mai eficient. Și asta indiferent de vârstă, e la fel la copii și la adulți, la tineri sau la bâtrâni. Dar de ce creierul beneficiază de activitățile noastre fizice? Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când facem sport?

Zilele trecute ascultam un podcast în limba italiană pe această temă. (În paranteză fiind spus, da, în acest moment învăț italiana, printre altele. Dar, despre aventurile mele cu limbile străine poate vă povestesc într-un episod viitor al podcastului). Așadar, într-unul dintre episoadele acestui podcast de limba italiană, autorul menționează un studiu pe șoareci: cu cât mai mult șoarecii sunt puși să facă exerciții, cu atât mai multe celule nervoase, adică neuroni, se crează, iau naștere. Și, de asemenea, cu atât mai multe legături între neuroni se crează. Acești șoareci care au fost crescuți într-un mediu în care pot să se miște mult, să alerge, să se dea pe roată sau să se joace cu tot felul de jucării, deci acești șoareci au dezvoltat un creier mai mare, mai voluminos. Creierul acestor șoareci activi avea și cortexul mult mai dezvoltat, cu mai mulți neuroni și mai multe conexiuni între acești neuroni. Cortexul cerebral este suprafața creierului care are multe roluri, legate de simțuri, de exemplu auz și vedere, legate de motorică, adică mișcare, și memorie.

Printre alte rezultate ale activității fizice s-a observat, de exemplu, creșterea nivelului endorfinei, acel hormon care ne face să ne simțim mulțumiți și ne dă o stare generală psihică de bună dispoziție după exercițiile fizice. Acest studiu pe șoareci a fost efectuat de cercetătoarea italiană Cristina Rosazza, și este prezentat în canalul său de YouTube. Găsiți linkul pentru acest video la sfârșitul transcrierii acestui episod, și îl puteți viziona cu subtitrare în italiană sau cu subtitrare automată în engleză.

Un alt studiu, pe un grup de persoane de peste 60 de ani arată că, de exemplu, trei plimbări de câte 45 de minute pe săptămână mențin, adică păstrează capacitatea de concentrare și de atenție la un nivel superior. De asemenea, pentru persoanele cu activități fizice regulate, riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență este mai scăzut decât pentru persoanele inactive. Alte studii au arătat că o întrerupere periodică a activităților fizice ne face să revenim la o stare similară cu cea a persoanelor inactive. Deci, aș zice eu, cel mai important este să facem exerciții fizice în mod regulat. Mai mult sau mai puțin, dar în mod regulat.

Ei bine, mă opresc aici cu acest subiect, cu siguranță sunt multe studii pe această temă, iar mie, personal, îmi este clar că activitățile fizice regulate trebuie să facă parte din rutina mea zilnică sau săptămânală. Vă provoc și pe voi, pe ascultători, să adăugați rutinei voastre zilnice, dacă încă nu ați făcut-o, cinci sau zece minute de exerciții fizice. Sunt convins că veți avea doar de câștigat. Și vă rog să-mi scrieți ce credeți despre acest subiect, despre experiențele voastre legate de ceea ce am discutat azi în acest episod.

Ne auzim data viitoare. Vă doresc cele bune și să faceți cât mai multă mișcare, după propriile posibilități! Pa Pa!

12. Mens sana in corpore sano. 12. Mens sana in corpore sano. 12. Mens sana in corpore sano. 12. Mens sana in corpore sano. 12. Mens sana in corpore sano. 12. Mens sana in corpore sano. 12. Mens sana in corpore sano. 12. Mens sana in corpore sano. 12. Mens sana in corpore sano. 12. Mens sana in corpore sano.

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. The Romanian Language Podcast is a podcast that helps you learn Romanian. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. If you have reached an intermediate or advanced intermediate level, this podcast will help you improve your understanding of the Romanian language by listening to interesting stories and comments on various topics, interpreting lesser-known expressions and structures in context in a natural way. Transcrierea fiecărui podcast este disponibilă pe pagina easy-(linuață)reader. The transcript of each podcast is available on the easy-(line)reader page. (punkt)ro (удар)ро

Salutare tuturor, salutare stimați ascultători, oriunde v-ați afla, bun venit la un nou episod al Podcastului de limba română, un podcast pentru cei care doresc să-și îmbunătățească nivelul de înțelegere al limbii române. Hello everyone, hello dear listeners, wherever you are, welcome to a new episode of the Romanian Language Podcast, a podcast for those who want to improve their understanding of Romanian. Bonjour à tous, bonjour chers auditeurs, où que vous soyez, bienvenue dans ce nouvel épisode du Romanian Language Podcast, un podcast destiné à ceux qui veulent améliorer leur compréhension du roumain.

Înainte de a trece la subiectul episodului de azi, aș dori să mulțumesc tuturor celor dintre voi care mi-ați scris sau mi-ați lăsat un mesaj pe pagina podcastului. Before I get to the topic of today's episode, I'd like to thank all of you who have written or left me a message on the podcast page. Sunt încântat că acest podcast vă ajută și asta mă motivează și mai mult să creez episoade noi, să caut subiecte interesante pe care să le discut în episoadele viitoare. I'm delighted that this podcast is helping you and that motivates me even more to create new episodes, to look for interesting topics to discuss in future episodes. Я рад, что этот подкаст помогает вам, и это еще больше мотивирует меня на создание новых эпизодов, на поиск интересных тем для обсуждения в будущих выпусках. Dar să trecem la tema acestui episod: mișcarea, sportul, exercițiile fizice. But let's move on to the theme of this episode: movement, sport, exercise. Mais passons au thème de cet épisode : le mouvement, le sport, l'exercice.

Sportul a făcut întotdeauna parte din viața mea. Sport has always been part of my life. Le sport a toujours fait partie de ma vie. Спорт всегда был частью моей жизни. În copilărie jucam mult fotbal în fața blocului, cu vecinii din cartier, sau la bunici, la țară, în vacanțe. When I was a child, I used to play a lot of football in front of the block, with the neighbours in the neighbourhood, or at my grandparents' house, in the countryside, on holidays. Quand j'étais enfant, je jouais beaucoup au football devant la maison, avec les voisins du quartier, ou chez mes grands-parents, à la campagne, pendant les vacances. В детстве я часто играл в футбол перед домом, с соседями в микрорайоне или у бабушки с дедушкой, в деревне, на каникулах. Pe la șaisprezece ani, pentru o perioadă scurtă, am jucat în acea vară în echipa din satul bunicilor, ca junior, în campionatul județean de fotbal. When I was sixteen, for a short time, I played that summer in my grandparents' village team as a junior in the county football championship. À l'âge de seize ans, pendant une courte période, j'ai joué cet été dans l'équipe du village de mes grands-parents, en tant que junior, dans le championnat de football du comté. Apoi, fiind la facultate, jucam mereu fotbal pe terenul din campus cu colegii studenți. Then, being in college, I was always playing soccer on the campus field with fellow students. Ensuite, à l'université, je jouais toujours au football sur le terrain du campus avec d'autres étudiants. Poi, essendo all'università, giocavo sempre a calcio sul campo del campus con gli altri studenti. Iar mai târziu, aici în Finlanda, am continuat să joc fotbal în ligile inferioare, pentru amatori. And later, here in Finland, I continued playing football in the lower amateur leagues. Plus tard, ici en Finlande, j'ai continué à jouer au football dans les ligues amateurs inférieures. In seguito, qui in Finlandia, ho continuato a giocare a calcio nei campionati amatoriali inferiori. А позже, здесь, в Финляндии, я продолжил играть в футбол в низших любительских лигах. De peste zece ani **activez** și ca arbitru de fotbal și de futsal. For over ten years I have also worked as a football and futsal referee. Pendant plus de dix ans, j'ai également travaillé comme arbitre de football et de futsal. Более десяти лет я также работал судьей по футболу и футзалу. Și pentru a varia puțin, mai joc și tenis în mod regulat, o dată pe săptămână, pe lângă celelalte activități de sezon: cum ar fi iarna, de exemplu, schi fond sau patinaj, iar vara jogging, excursii cu bicicleta sau drumeții prin păduri. And to vary it a bit, I also play tennis regularly, once a week, in addition to my other seasonal activities: like in winter, for example, cross-country skiing or skating, and in summer jogging, rides on the bike or hiking through the woods. Et pour varier un peu, je joue régulièrement au tennis, une fois par semaine, en plus de mes autres activités saisonnières : comme le ski de fond ou le patinage en hiver, et le jogging, le vélo ou la randonnée dans les bois en été. E per variare un po', gioco anche a tennis regolarmente, una volta alla settimana, oltre alle altre attività stagionali: come lo sci di fondo o il pattinaggio in inverno, e il jogging, la bicicletta o le escursioni nei boschi in estate. А для разнообразия я регулярно, раз в неделю, играю в теннис в дополнение к другим сезонным занятиям: зимой катаюсь на беговых лыжах или коньках, а летом бегаю трусцой, езжу на велосипеде или хожу в походы по лесу.

Însă în urmă cu vreo doi ani, de fapt cam de când viața noastră, a tuturor, a fost schimbată **în mare măsură** de pandemia COVID, rutina mea sportivă săptămânală s-a schimbat. But a couple of years ago, in fact about the time that our lives, all of our lives, were greatly changed by the COVID pandemic, my weekly sports routine changed. Mais il y a quelques années, à peu près au moment où nos vies, toutes nos vies, ont été bouleversées par la pandémie de grippe aviaire, mon programme sportif hebdomadaire a changé. Ma un paio di anni fa, più o meno nel periodo in cui le nostre vite, tutte le nostre vite, sono state fortemente modificate dalla pandemia di COVID, la mia routine sportiva settimanale è cambiata. Cu toții a trebuit să ne adaptăm acestei situații noi. We all had to adapt to this new situation. Nous avons tous dû nous adapter à cette nouvelle situation. Нам всем пришлось приспосабливаться к этой новой ситуации. A trebuit să inventăm activități noi, să înlocuim rutina zilnică din trecut cu ceva diferit, cu ceva ce se potrivea acestei noi **conjuncturi**, acestei situații noi. We had to invent new activities, to replace the daily routine of the past with something different, with something that suited this new circumstance, this new situation. Nous avons dû inventer de nouvelles activités, remplacer la routine quotidienne du passé par quelque chose de différent, par quelque chose qui convenait à cette nouvelle conjoncture, à cette nouvelle situation. Îmi amintesc pe la începutul pandemiei, când dintr-odată totul s-a închis și nu mai puteam merge să joc tenis, ieșeam zilnic cu fiul meu în curte și ne antrenam lovind cu racheta o minge de burete de ușa garajului. I remember around the beginning of the pandemic, when suddenly everything shut down and I couldn't go to play tennis, we would go out in the garden every day with my son and we would practice hitting with a racket a sponge ball against the garage door. Je me souviens qu'au début de la pandémie, lorsque tout s'est soudainement arrêté et que je ne pouvais plus jouer au tennis, je sortais tous les jours dans la cour avec mon fils et nous nous entraînions à frapper une balle en éponge contre la porte du garage à l'aide de notre raquette. Я помню, как в начале пандемии, когда внезапно все закрылось, и я не могла играть в теннис, я каждый день выходила во двор с сыном, и мы тренировались бить ракеткой по губчатому мячу, прибитому к двери гаража. În curte aveam instalată și o poartă de fotbal și jucam împreună, doar noi doi. In the garden we had also a football goal installed and we played together, just the two of us. Avevamo una porta da calcio in cortile e giocavamo insieme, solo noi due. У нас были футбольные ворота во дворе, и мы играли вдвоем. Uneori **ni se alătura** și fiica mea. Sometimes my daughter joined us. Parfois, ma fille se joignait à nous.

Cea mai mare schimbare s-a produs în momentul în care am decis să introduc în rutina mea zilnică, în fiecare dimineață, o sesiune de zece minute de exerciții. The biggest change came when I decided to introduce a ten-minute exercise session into my daily routine every morning. Le changement le plus important s'est produit lorsque j'ai décidé d'introduire une séance d'exercice de dix minutes dans ma routine quotidienne chaque matin. Il cambiamento più grande è avvenuto quando ho deciso di introdurre nella mia routine quotidiana una sessione di esercizi di dieci minuti ogni mattina. Am căutat puțin pe YouTube și am găsit un set de douăzeci de exerciții, de câte 30 de secunde fiecare. I did a little searching on YouTube and found a set of twenty exercises, 30 seconds each. J'ai fait une petite recherche sur YouTube et j'ai trouvé une série de vingt exercices, de 30 secondes chacun. Ho fatto una piccola ricerca su YouTube e ho trovato una serie di venti esercizi da 30 secondi ciascuno. După o perioadă de probă de câteva zile, și făcând câteva mici schimbări, am decis să continuu cu aceste exerciții ca parte din rutina mea zilnică. After a trial period of a few days, and making a few small changes, I decided to continue with these exercises as part of my daily routine. Après une période d'essai de quelques jours et quelques petits changements, j'ai décidé de poursuivre ces exercices dans le cadre de ma routine quotidienne. Dopo un periodo di prova di qualche giorno e dopo aver apportato alcune piccole modifiche, ho deciso di continuare a fare questi esercizi come parte della mia routine quotidiana. Și de atunci, de prin luna mai 2020 cred că era, cu excepția a câtorva zile în care am avut o gripă ușoară cu puțină temperatură, aceste zece minute de activitate fizică fac parte din programul meu zilnic, mai exact din programul meu matinal, adică programul de dimineață. And since then, since around May 2020 I think it was, with the exception of a few days when I had a mild flu with a little temperature, these ten minutes of physical activity are part of my daily schedule, more precisely my morning schedule, that is, my morning schedule. Et depuis, depuis mai 2020 je crois, à l'exception de quelques jours où j'ai eu une petite grippe avec un peu de température, ces dix minutes d'activité physique font partie de mon emploi du temps quotidien, plus précisément de mon emploi du temps du matin, c'est-à-dire de mon emploi du temps du matin. E da allora, da circa maggio 2020 credo, con l'eccezione di alcuni giorni in cui ho avuto una leggera influenza con un po' di febbre, questi dieci minuti di attività fisica fanno parte del mio programma giornaliero, più precisamente del mio programma mattutino, cioè della mia agenda mattutina. И с тех пор, примерно с мая 2020 года, я думаю, за исключением нескольких дней, когда я болел легким гриппом с небольшой температурой, эти десять минут физической активности являются частью моего ежедневного расписания, точнее, моего утреннего расписания, то есть расписания на утро.

De fapt, între timp am mai adăugat și un plank de două minute la sfârșitul sesiunii, și, de asemenea, statul în mâini, câteva secunde, lângă un perete. In fact, in the meantime I've also added a two-minute plank at the end of the session, and also sitting on my hands for a few seconds against a wall. En fait, entre-temps, j'ai également ajouté une planche de deux minutes à la fin de la séance, ainsi que le fait de m'asseoir sur les mains pendant quelques secondes contre un mur. На самом деле, в конце занятия я добавил двухминутную планку, а также приседание на руках на несколько секунд у стены. Plank este un cuvânt din limba engleză, care s-ar traduce în română ca scândură – adică o bucată de lemn plată și lungă. Plank is an English word, which would translate into English as plank - meaning a long flat piece of wood. Plank est un mot anglais qui se traduit en anglais par planche, c'est-à-dire un long morceau de bois plat. Plank è una parola inglese che si traduce in inglese come tavola, ovvero un lungo pezzo di legno piatto. În acest context însă folosim cuvântul englezesc plank, fără a-l traduce. But in this context we use the English word plank without translating it. Но в данном контексте мы используем английское слово plank, не переводя его. Plankul este **o postură** în care corpul complet întins stă sprijinit pe antebrațe și pe degetele de la picioare. Plank is a posture in which the fully stretched body rests on the forearms and toes. La planche est une posture dans laquelle le corps complètement étiré repose sur les avant-bras et les orteils. Планка - это поза, в которой полностью вытянутое тело опирается на предплечья и пальцы ног.

Dar de ce este important să includem exercițiile fizice în rutina noastră săptămânală? Pentru mine, personal, pe parcursul celor aproape doi ani pot să spun că starea generală de sănătate a corpului meu se menține la un nivel satisfăcător, aș putea spune chiar că s-a îmbunătățit. For me personally, over the course of almost two years I can say that the general health of my body is maintained at a satisfactory level, I could even say that it has improved. En ce qui me concerne, sur près de deux ans, je peux dire que l'état de santé général de mon corps se maintient à un niveau satisfaisant, je pourrais même dire qu'il s'est amélioré. Per quanto mi riguarda, nel corso di quasi due anni posso dire che la salute generale del mio corpo si è mantenuta a un livello soddisfacente, potrei addirittura dire che è migliorata. Лично я могу сказать, что на протяжении почти двух лет общее состояние моего организма поддерживается на удовлетворительном уровне, можно даже сказать, что оно улучшилось. Durerile periodice de spate au dispărut complet, accidentările musculare la tenis și la fotbal s-au rărit și au devenit mai puțin grave. Periodic back pain is completely gone, tennis and football muscle injuries have cooled and become less severe. Периодические боли в спине полностью исчезли, теннисные и футбольные мышечные травмы остыли и стали менее серьезными. De asemenea, faptul că reușesc să fac aceste exerciții în fiecare dimineață, indiferent unde mă aflu, unde călătoresc sau fără **să conteze** cât de devreme îmi încep ziua, mi-a întărit foarte mult motivația și încrederea de sine. Also, the fact that I manage to do these exercises every morning, no matter where I am, where I travel or no matter how early I start my day, has greatly boosted my motivation and self-confidence. Кроме того, тот факт, что мне удается выполнять эти упражнения каждое утро, где бы я ни находился, куда бы ни ехал и как бы рано ни начинал свой день, значительно повышает мою мотивацию и уверенность в себе. Prin urmare, mi-a dezvoltat foarte mult perseverența. Therefore, it developed my perseverance a lot. Поэтому это очень развило мою настойчивость. Poate, pentru mine, progresul referitor la perseverență este cel mai important rezultat al acestei experiențe. Perhaps, for me, the progress in perseverance is the most important result of this experience. Pour moi, le progrès dans la persévérance est peut-être le résultat le plus important de cette expérience. Возможно, для меня прогресс в настойчивости - самый важный результат этого опыта. Faptul de a nu da înapoi, de a nu renunța, atunci când, știu eu, din când în când, nu prea aș avea chef să fac exercițiile. Not backing down, not giving up, when, I know, from time to time, I wouldn't really feel like doing the exercises. Ne pas reculer, ne pas abandonner, alors que, je le sais, de temps en temps, je n'aurais pas vraiment envie de faire les exercices. Не отступать, не сдаваться, когда, я знаю, время от времени мне совсем не хочется выполнять упражнения. Așa că, în acest moment nu am de gând să renunț la această rutină, am de gând să o mențin în programul meu zilnic. So at this point I'm not going to give up this routine, I'm going to keep it in my daily schedule. Pour l'instant, je ne vais pas abandonner cette routine, je vais la conserver dans mon emploi du temps quotidien. Так что на данный момент я не собираюсь отказываться от этой процедуры, я собираюсь сохранить ее в своем ежедневном расписании.

Vorbind în mod general despre exercițiile fizice, ca urmare a multor studii de-a lungul timpului cred că fiecare dintre noi a auzit, mai mult sau mai puțin, știu eu, despre legătura strânsă dintre activitățile fizice, funcționarea creierului și starea generală de sănătate a corpului nostru. Speaking generally about exercise, as a result of many studies over time I think each of us has heard, more or less, I know, about the close link between physical activities, brain function and the overall health of our body. Если говорить в целом о физических упражнениях, то в результате многочисленных исследований, проведенных в течение долгого времени, я думаю, каждый из нас в большей или меньшей степени слышал о тесной связи между физической активностью, работой мозга и общим состоянием здоровья нашего организма. Există multe studii care demonstrează că sportul și exercițiile fizice în general ajută creierul să se mențină sănătos și să funcționeze într-un mod cât mai eficient. There are many studies showing that sport and exercise in general help the brain to stay healthy and function as efficiently as possible. Существует множество исследований, доказывающих, что спорт и физические упражнения в целом помогают мозгу оставаться здоровым и функционировать как можно эффективнее. Și asta indiferent de vârstă, e la fel la copii și la adulți, la tineri sau la bâtrâni. And this regardless of age, it's the same for children and adults, young and old. И это независимо от возраста, одинаково для детей и взрослых, молодых и пожилых. Dar de ce creierul beneficiază de activitățile noastre fizice? But why does the brain benefit from our physical activities? Но почему мозг получает пользу от физической активности? Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când facem sport? Что происходит с нашим мозгом, когда мы занимаемся спортом?

Zilele trecute ascultam un podcast în limba italiană pe această temă. The other day I was listening to a podcast in Italian on the subject. На днях я слушал подкаст на итальянском языке на эту тему. (În paranteză fiind spus, da, în acest moment învăț italiana, printre altele. (As an aside, yes, I am currently learning Italian, among other things. (Soit dit en passant, oui, j'apprends actuellement l'italien, entre autres choses. (В качестве примечания: да, в настоящее время я изучаю итальянский язык, помимо всего прочего. Dar, despre aventurile mele cu limbile străine poate vă povestesc într-un episod viitor al podcastului). But perhaps I'll tell you about my adventures with foreign languages in a future episode of the podcast). Mais peut-être vous raconterai-je mes aventures avec les langues étrangères dans un prochain épisode du podcast). Но, возможно, я расскажу вам о своих приключениях с иностранными языками в одном из будущих эпизодов подкаста). Așadar, într-unul dintre episoadele acestui podcast de limba italiană, autorul menționează un studiu pe șoareci: cu cât mai mult șoarecii sunt puși să facă exerciții, cu atât mai multe celule nervoase, adică neuroni, se crează, iau naștere. So, in one of the episodes of this Italian-language podcast, the author mentions a study on mice: the more mice are made to exercise, the more nerve cells, i.e. neurons, are created, are born. Так, в одном из выпусков этого подкаста на итальянском языке автор упоминает исследование на мышах: чем больше мышей заставляют заниматься спортом, тем больше нервных клеток, то есть нейронов, создается, рождается. Și, de asemenea, cu atât mai multe legături între neuroni se crează. And also, the more connections between neurons are created. De plus, plus les connexions entre les neurones sont nombreuses. Кроме того, создается больше связей между нейронами. Acești șoareci care au fost crescuți într-un mediu în care pot să se miște mult, să alerge, să se dea pe roată sau să se joace cu tot felul de jucării, deci acești șoareci au dezvoltat un creier mai mare, mai **voluminos**. Those mice that have been raised in an environment where they can move around a lot, run around, roll around or play with all kinds of toys, so these mice have developed a bigger, bulkier brain. Мыши, выращенные в условиях, где они могут много двигаться, бегать, кататься или играть со всеми видами игрушек, развили более крупный и объемный мозг. Creierul acestor șoareci activi avea și cortexul mult mai dezvoltat, cu mai mulți neuroni și mai multe conexiuni între acești neuroni. Мозг этих активных мышей также имел гораздо более развитую кору, с большим количеством нейронов и связей между ними. Cortexul cerebral este suprafața creierului care are multe roluri, legate de simțuri, de exemplu auz și vedere, legate de motorică, adică mișcare, și memorie. Кора головного мозга - это поверхность мозга, которая выполняет множество функций, связанных с органами чувств, например, слухом и зрением, с моторикой, т.е. движением, и памятью.

Printre alte rezultate ale activității fizice s-a observat, de exemplu, creșterea nivelului endorfinei, acel hormon care ne face să ne simțim mulțumiți și ne dă o stare generală psihică de bună **dispoziție** după exercițiile fizice. Other results of physical activity include increased levels of endorphins, the hormone that makes us feel satisfied and gives us an overall mental state of well-being after exercise. Среди других результатов физической активности - повышение уровня эндорфинов, гормона, который заставляет нас чувствовать удовлетворение и дарит общее душевное состояние после тренировки. Acest studiu pe șoareci a fost efectuat de cercetătoarea italiană Cristina Rosazza, și este prezentat în canalul său de YouTube. This mouse study was conducted by Italian researcher Cristina Rosazza, and is featured on her YouTube channel. Это исследование на мышах было проведено итальянской исследовательницей Кристиной Розацца и представлено на ее канале на YouTube. Găsiți linkul pentru acest video la sfârșitul transcrierii acestui episod, și îl puteți viziona cu subtitrare în italiană sau cu subtitrare automată în engleză.

Un alt studiu, pe un grup de persoane de peste 60 de ani arată că, de exemplu, trei plimbări de câte 45 de minute pe săptămână mențin, adică păstrează capacitatea de concentrare și de atenție la un nivel superior. Another study, on a group of people over 60, shows that, for example, three 45-minute walks a week maintains, i.e. keeps concentration and attention span at a higher level. Une autre étude, portant sur un groupe de personnes âgées de plus de 60 ans, montre que, par exemple, trois promenades de 45 minutes par semaine permettent de maintenir, c'est-à-dire de conserver, la concentration et la capacité d'attention à un niveau plus élevé. Другое исследование, проведенное на группе людей старше 60 лет, показало, что, например, три 45-минутные прогулки в неделю поддерживают, то есть сохраняют концентрацию и внимательность на более высоком уровне. De asemenea, pentru persoanele cu activități fizice regulate, riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență este mai scăzut decât pentru persoanele inactive. Also, for people with regular physical activity, the risk of developing Alzheimer's or dementia is lower than for inactive people. De plus, chez les personnes ayant une activité physique régulière, le risque de développer la maladie d'Alzheimer ou une démence est plus faible que chez les personnes inactives. Кроме того, у людей с регулярной физической активностью риск развития болезни Альцгеймера или деменции ниже, чем у неактивных людей. Alte studii au arătat că o întrerupere periodică a activităților fizice ne face să revenim la o stare similară cu cea a persoanelor inactive. Other studies have shown that a regular break from physical activity returns us to a state similar to that of inactive people. D'autres études ont montré qu'une interruption régulière de l'activité physique nous ramène à un état similaire à celui des personnes inactives. Другие исследования показали, что регулярный перерыв в физической активности возвращает нас в состояние, схожее с состоянием неактивных людей. Deci, aș zice eu, cel mai important este să facem exerciții fizice în mod regulat. Поэтому я бы сказал, что самое главное - регулярно заниматься спортом. Mai mult sau mai puțin, dar în mod regulat.

Ei bine, mă opresc aici cu acest subiect, cu siguranță sunt multe studii pe această temă, iar mie, personal, îmi este clar că activitățile fizice regulate trebuie să facă parte din rutina mea zilnică sau săptămânală. Bon, je vais m'arrêter là sur ce sujet, il y a certes beaucoup d'études sur le sujet, et il est clair pour moi personnellement qu'une activité physique régulière devrait faire partie de ma routine quotidienne ou hebdomadaire. Ну, на этом я остановлюсь, конечно, есть много исследований на эту тему, и лично для меня очевидно, что регулярная физическая активность должна быть частью моего ежедневного или еженедельного распорядка дня. Vă provoc și pe voi, pe ascultători, să adăugați rutinei voastre zilnice, dacă încă nu ați făcut-o, cinci sau zece minute de exerciții fizice. I also challenge you, the listeners, to add five or ten minutes of exercise to your daily routine, if you haven't already. Je vous mets également au défi, chers auditeurs, d'ajouter cinq ou dix minutes d'exercice à votre routine quotidienne, si ce n'est pas déjà fait. Sunt convins că veți avea doar de câștigat. I am convinced that you will only gain. Je suis convaincu que vous ne pourrez qu'y gagner. Я убежден, что вы только выиграете. Și vă rog să-mi scrieți ce credeți despre acest subiect, despre experiențele voastre legate de ceea ce am discutat azi în acest episod. N'hésitez pas à me faire part de vos réflexions sur ce sujet, de vos expériences sur ce que nous avons abordé aujourd'hui dans cet épisode. И, пожалуйста, напишите мне свои мысли на эту тему, свои впечатления от того, что мы обсуждали сегодня в этом эпизоде.

Ne auzim data viitoare. A la prochaine fois. Увидимся в следующий раз. Vă doresc cele bune și să faceți cât mai multă mișcare, după propriile posibilități! I wish you all the best and exercise as much as you can! Je vous souhaite le meilleur et de faire autant d'exercice que possible ! Желаю вам всего наилучшего и заниматься спортом как можно больше! Pa Pa! Pa Pa !